Bursita la pisici: diagnosticarea și tratarea inflamației articulare

Este plăcut să privești o pisică activă, jucăușă și sănătoasă. Apropo, ușurința și plasticitatea sunt semnele distinctive ale tuturor felinelor sănătoase. De exemplu, bursita la pisici duce rapid la faptul că animalul de companie se oprește practic din mișcare și stă mult timp într-un singur loc. Despre ce este și la ce duce - citiți în acest articol.

Informatii generale

O traducere directă din latină este „inflamația bursei”. Apropo, ce este? Aproximativ vorbind, bursa - un fel de „sac” care înconjoară articulația însăși, oasele care o formează. De fapt, este o astfel de „pernă de absorbție a șocurilor” naturală care reduce stresul mecanic la nivelul articulațiilor. În consecință, inflamația sa poate:

  • Convoca artrită (adică inflamația articulației în sine).
  • Promovarea șchiopătării și dezvoltarea bolilor ortopedice.

Intr-un cuvant, bursita trebuie tratată imediat, de îndată ce vezi primele semne ale acestuia la animalul tău de companie. Ulterior, va fi mai scump și nimeni nu vă poate oferi nicio garanție de vindecare completă. De regulă, patologia este diagnosticată la animalele cu vârsta de șase ani (rar) și peste. Cel mai adesea afectat:

  • Cot.
  • Umăr.
  • Şold.
  • Genunchi.
  • Tendonul lui Ahile.

Acest lucru se datorează în mare măsură stresului crescut pe care aceste organe îl experimentează în timpul mișcării animalului. Poți preveni bursita la pisica ta? Întrebarea este destul de complicată, dar mulți experți sunt de acord că există mult mai puține probabilități de a dezvolta această boală la animalele care primesc alimente sănătoase și nu sunt supraponderali. În plus, vă recomandăm cu tărie să arătați animalul unui medic veterinar cu experiență cel puțin o dată pe trimestru în scop preventiv..

Factori predispozanți

Care sunt cauzele bolii? Bursita este cel mai adesea cauzată de stres mecanic prelungit și leziuni mai mult sau mai puțin grave. Vârsta joacă, de asemenea, un rol important. Faptul este că la animalele bătrâne, tendoanele și mușchii devin mai puțin elastici, iar cantitatea de colagen nu este redusă. În consecință, astfel de țesuturi sunt mult mai predispuse la factori traumatici ai mediului extern..

Pisicile deseori „prind” bursita în timpul jocurilor active, luptele cu rudele, urmărirea „micului” joc etc. Desigur, procentul de bursită crește semnificativ primăvara, când este timpul pentru „nunți” pentru pisici. În cele din urmă, o pisică lovită de o bicicletă sau alt transport (și a supraviețuit, desigur) este, de asemenea, la un risc mai mare..

În plus, la unele rase (la fel Persani și britanic) există adesea probleme cu structura patologică / lungimea oaselor membrelor. Toate acestea duc la creșterea încărcăturilor, care pot provoca în mod natural nu numai bursită, ci și artrită și artroză. Cu toate acestea, nu numai bursita duce la artrită: situația opusă este destul de posibilă. În plus, dezvoltarea bolii este facilitată de: gută, artrită psoriazică (totuși, faptul că pisicile au psoriazis este o mare întrebare), boala tiroidiană, precum și efectele secundare ale corpului pisicii atunci când se utilizează anumite medicamente. Mai mult, chiar și cu pneumonie sau bronşită animalul dvs. poate „dobândi” și bursita, deoarece microflora patogenă, odată ce intră în sânge, intră cu ușurință în țesutul bursei.

Tablou clinic

Cel mai frecvent simptom al bursitei este debutul, durerea bruscă. În funcție de stadiul bolii, fie trece la fel de brusc, după care pisica se comportă de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic, fie se intensifică treptat, motiv pentru care animalul de companie poate începe în curând să urle, să urle și să miaună răgușit. Ocazional, s-a raportat stres traumatic (și șoc dureros). Există alte simptome care fac să fie timpul să vă adresați medicului veterinar??

Ca și în cazul artritei, un animal cu bursită își pierde instantaneu mobilitatea (așa cum s-a menționat mai sus), încearcă să petreacă mai mult timp stând undeva într-un colț îndepărtat. Apetitul poate dispărea complet, setea rămâne la nivelul obișnuit. Adesea, zona afectată se umflă vizibil, pisica nu permite să atingă acest loc.

Tehnici terapeutice

Tratamentul bursitei la pisici este un proces versatil, în mare măsură dependent atât de cauza principală, cât și de stadiul bolii. În cazuri ușoare (vom repeta încă o dată - în plămâni!) Puteți încerca să vă descurcați singuri. Principalele dispoziții sunt următoarele:

  • Este recomandabil să puneți pisica într-o cușcă de transport sau cel puțin într-un coș pentru a minimiza numărul mișcărilor sale.
  • Dacă aveți această experiență, puteți fixa membrul afectat cu un bandaj strâns..
  • Este mai bine să aplicați frig pe zona deteriorată timp de 30-40 de minute. Desigur, pisica trebuie să fie fixată în acest moment, deoarece evident nu poate sta atât de mult timp.

Important! Fără masaj, aspirină sau alte „pastile”! Deci, puteți înrăutăți cu ușurință cursul procesului patologic și pur și simplu otrăviți animalul de companie.

Dacă nu ați reușit să obțineți efecte pozitive în două zile acasă, vă sfătuim să contactați medicul veterinar. Același lucru este valabil și în cazurile în care ați observat „problema” prea târziu, iar pisica a murit deja în acest timp (sau chiar minte fără să se ridice). În astfel de situații, cu siguranță nu merită să faceți nici o „auto-medicație”!

Într-o clinică, pentru a elimina bursita (de regulă), se utilizează doze de șoc de medicamente antiinflamatoare. Corticosteroizii antiinflamatori sunt prescriși în mod obișnuit. Uneori sunt chiar injectate direct în țesutul afectat. Mai des, sunt necesare injecții multiple. Dar! Problema este că, la pisicile bătrâne, uneori bursita trebuie tratată pentru o lungă perioadă de timp și, pe parcursul întregii perioade terapeutice, nu se pot injecta decât steroizi - acest lucru va provoca o „retragere” gravă a imunității.

Prin urmare, kinetoterapia este adesea utilizată ca formă sigură de tratament. Cea mai simplă metodă - în primele ore, frigul este aplicat în zona de rănire și apoi căldură (folosind un emițător IR). În cele din urmă, în cele mai avansate și mai dificile cazuri, trebuie să recurgeți la o intervenție chirurgicală, deoarece este necesară îndepărtarea țesutului „uzat” și mort.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Bursita la pisici: diagnosticarea și tratarea inflamației articulare