Tipuri de hematoame la pisici, prim ajutor și tratament

Leziunile însoțite de hemoragie în țesuturile moi interne se numesc hematoame. Sub presiune mecanică, vasele de sânge se rup și sângele intră în spațiul interstițial; extern, partea rănită a corpului se umflă și devine „dureroasă”. Hematomul la pisică este un fenomen rar, datorită plasticității excelente, animalele evită cel mai adesea loviturile grave, dar animalele de companie nu sunt asigurate împotriva accidentelor, scăderii imunității și complicațiilor postoperatorii.

Tipuri de hematoame și diferențele lor

Complexitatea tratamentului depinde în mod direct de consecințele formării unui hematom, distingeți condiționat:

 • Hematoame subcutanate - majoritatea leziunilor externe sunt însoțite de umflături, pielea își schimbă culoarea în roșu, gălbui, violet, temperatura locală crește. Hematoamele nu includ reacții alergice, cum ar fi o mușcătură puricii.
 • Hematoame interne - o leziune mai periculoasă, diagnosticată prin prezența semnelor de presiune a organelor, tulburări circulatorii.
 • Hematoame intracraniene - se formează cu leziuni la cap închise și deschise. Formarea unui hematom cu hemoragie ulterioară, crește presiunea intracraniană și fizic, care are un efect negativ asupra creierului.

Prin natura și evoluția bolii, se disting următoarele tipuri de hematoame:

 • Pulsant - cel mai adesea observat cu leziuni musculare profunde. Sângele arterial se coagulează mai lent decât sângele venos, astfel încât pisica simte pulsații la locul arterelor rupte.
 • Nu pulsează - o consecință a deteriorării vaselor mici situate sub straturile superioare ale pielii. Nu este însoțit de sângerări severe.
 • Infectat - cel mai adesea, apare cu o puncție profundă a pielii, de exemplu, după o mușcătură de către o „rudă”. Colții pisicii sunt lungi și subțiri, scufundându-și dinții în piele, pisica aduce o infecție în corpul „victimei”.
 • Gâfâind - cazul de mai sus, după o perioadă de incubație. Bacteriile cauzatoare de boli încep să atace țesuturile vii, primind un „răspuns” de la leucocite. Ca urmare a „războiului”, se formează puroi.
 • Ghemuit - cel mai „optim” rezultat al celor de mai sus, uneori, se observă sub forma unei „bile” (chist benign) pe coapsa pisicii după injecții. Sângele pur, neinfectat, se coagulează în spațiul interstițial, după care hematomul fie se rezolvă fără intervenție, fie necesită deschidere.

Diagnosticul și cauzele hematoamelor în practică

Pisicile tind să-și lingă blana, dacă este necesar, rănile. Chiar și o leziune închisă, pe care pisica o „masează” constant cu limba, se rezolvă mai repede. Cu toate acestea, animalul nu poate linge capul, urechile și botul. Singura metodă de a influența disconfortul este să vă zgâriați cu labele, de fapt, să răniți și mai mult..

„Liderul” în ceea ce privește frecvența apariției și numărul cauzelor posibile este hematomul auricular. Acarienii subcutanați și ai urechii, puricii, alergiile, bolile fungice ale pielii, leziunile după lupte sunt doar câteva dintre motivele pentru care vă zgâriați urechile. Pisica poate rupe pielea în sânge sau poate provoca leziuni la nivelul capului. Hematomul urechii la pisici este o consecință a distrugerii celor mai subțiri vase de sânge, care sunt protejate de un strat mic de piele. În mod natural, rănirea trebuie tratată, dar sarcina principală este de a eradica cauza principală și de a elibera animalul de mâncărime..

Notă! Cu o căpușă subcutanată, animalul se scarpină atât de mult, încât un hematom pe ureche nu este cea mai negativă complicație a bolii.

Hematomul postoperator la o pisică poate fi considerat o complicație sau normal, în funcție de prezentarea clinică. O ușoară umflare și vânătăi extinse în zona de sutură este o stare normală de lucruri, animalul are nevoie de îngrijire completă postoperatorie. Febra, durerea severă, roșeața severă, descărcarea puroiului de sub cusături pe fundalul unui hematom sunt simptome rele care indică infecția plăgii. Situația este posibilă în trei cazuri:

 • Mediu nesteril în timpul intervenției chirurgicale.
 • Moxibustie slabă a țesutului disecat.
 • Deteriorarea cusăturilor se observă cel mai adesea după sterilizare dacă pisica nu poartă o pătură sau guler. Animalul se apleacă pentru a linge cusătura de pe burtă (în cele din urmă o linge), trage firele cu dinții.

Primul ajutor și tratamentul hematoamelor

Gheața trebuie aplicată pe piele imediat după rănire. Fără gheață? Deschideți congelatorul, luați orice mâncare, înfășurați-o într-un prosop și o pungă. Calmați pisica și răciți trauma timp de 10-20 de minute.

Important! Pisica are nevoie înțepătură sau luați un calmant.

Dacă rana este deschisă, marginile sunt tratate cu iod. În prima zi sau înainte de a ajunge la medic, se aplică un bandaj sub presiune. O leziune închisă este strânsă cu un bandaj elastic. Aveți grijă când aplicați bandaje sub presiune, calculați rezistența și verificați temperatura locală a pielii. Dacă suspectați sângerări interne, aplicăm gheață și mergem la medic. Dacă un membru este rănit, tragem laba deasupra plăgii care sângerează, înregistrăm timpul. Turnichetul este îndepărtat după maxim 25-30 de minute.

Unguente absorbabile aplicate topic Levomekol, Sintomicină, Ichthyol și Vishnevsky (cu supurație). Animalul este ținut cald, transferat la o dietă ușor digerabilă. Cu hemoragii extinse, hematomul este deschis și „curățat” chirurgical folosind anestezie locală.

Important! Dacă pisica dvs. are un hematom fără un motiv aparent, contactați medicul veterinar. Umflarea poate fi asociată nu numai cu leziuni vasculare, caz în care tratamentul simptomatic este o pierdere de timp.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Tipuri de hematoame la pisici, prim ajutor și tratament