La ce oră încep pisicile să meargă?

Apariția descendenților la o pisică aduce atât stăpâni vesele pentru proprietari, cât și anumite necazuri. De la naștere până la mutarea într-o nouă casă, pisoii depind complet mai întâi de mama-pisică, apoi de proprietar. Proprietarul nou-născuților trebuie să știe când pisoii încep să meargă pentru a preveni posibile patologii..

Proprietarul ar trebui să pregătească un loc special sigur pentru pisoii nou-născuți și mama lor. Aceasta ar putea fi o cutie mare de carton sau o cutie cu laturile înalte și un covor moale și curat în partea de jos. De asemenea, trebuie să oferiți pisicii acces constant la alimente proaspete și apă potabilă..

La ce oră încep pisicile să meargă depinde de dezvoltarea sistemului musculo-scheletic, predispoziția genetică, rasa, caracteristicile individuale, îngrijirea adecvată.

Pisoii nou-născuți

La fel ca orice după naștere, pisoii sunt creaturi absolut neajutorate. Urechile lor sunt apăsate, ochii închiși, mușchii membrelor nu sunt dezvoltați, nu pot merge și menține temperatura corpului, de aceea este dificil să se orienteze în spațiu și au nevoie de îngrijire și atenție maternă. Toate aceste funcții se dezvoltă odată cu vârsta și, deocamdată, acestea sunt înlocuite de pisica-mamă. În primele zile, le hrănește, le protejează, le linge, le încălzește cu căldura ei, se asigură că pisoii nu se târăsc departe. La această vârstă, bebelușii nu trebuie luați în brațe fără un motiv special, deoarece pisica poate refuza să îi hrănească din cauza mirosului altcuiva..

Singurul lucru cu care se naște un bebeluș este atingerea (mirosul). Cu ajutorul ei, pisoii determină mirosul mamei lor și, concentrându-se asupra ei, se târăsc spre ea pe burta pe distanțe scurte, ajutându-se cu labele din față. De obicei, fiecare pisoi identifică mamelonul mamei sale prin miros și, atingându-l cu labele, stimulează producția de lapte.

În primele zile de viață, de cele mai multe ori, animalele nu pot merge și sunt în vis, întrerupându-l doar pentru a mânca. Deoarece au dezvoltat reflexe de supt și de înghițire și reflexul de „acoperire” (ascund botul și nasul în locuri calde și moi).

Nou-născuții nu pot defeca singuri, așa că pisica mamă îi linge de mai multe ori pe zi pentru a stimula funcția excretorie. Reflexul excretor apare doar la vârsta de 3 săptămâni. La această vârstă, puteți introduce și în dietă primul aliment complementar (alimente lichide omogene, lapte sau alimente pentru pisoi), ulterior alimente mai solide. În această perioadă, ei obțin mișcări intestinale mai bune și trebuie să-i învețe să meargă în tavă..

Începând cu a 8-a zi de viață, focile dezvoltă funcții senzoriale și își deschid ochii (ele devin complet văzute după două săptămâni), ceea ce le dă încredere și încep să dezvolte labe. După 14 zile, bebelușii încep deja să se ridice pe labele lor și să meargă.

Prima luna

Pisicuța face primii pași la vârsta de două săptămâni. Merg neclintit și incomod, pot cădea și se clatină. Sare mai degrabă decât merg. Acesta este modul în care își dezvoltă și întăresc mușchii, ligamentele și articulațiile. La sfârșitul primei luni (20-25 de zile), pisoiul începe să meargă independent. În această perioadă a vieții sale, el merge deja în mod activ, aleargă și sare, se joacă cu alți pisoi, mama sa.

Pisica devine din ce în ce mai independentă, interesată de mediu, mirosuri noi și obiecte, vrea să exploreze fiecare colț. Deja știe să sară pe scaune, noptiere, începe să mănânce alimente solide. Din acest moment, el poate fi învățat să socializeze (contact cu oameni, copii).

Unii crescători sunt gata să dezlipească pisicile de la pisica mamă și să le dea altor familii. Dar acest lucru este fundamental greșit, deoarece până la vârsta de 1-3 luni ei învață de la mama lor, observându-i obiceiurile și acțiunile.

Când pisica este ferm pe picioare și merge, el își repetă acțiunile după pisica-mamă, inclusiv mergând la cutia de gunoi. Prin urmare, în această etapă, este important să începeți să-l învățați să se defeceze pe cutia de gunoi..

În acest moment, pisoiul capătă autocontrol - se oprește din zgârieturi și mușcături și controlează timpul de joc. Parțial această funcție este îndeplinită de mama-pisică, ea, dacă este necesar, poate pedepsi pisica (palmă pe nas, imobilizare).

Cum ajut un pisoi

Este destul de dificil să țineți evidența unui copil care tocmai s-a ridicat pe labele sale. La urma urmei, pisicile sunt animale foarte curioase, tot timpul încearcă să-și părăsească casa și să-și lipească nasul oriunde doresc. O pisică mamă nu se poate îngriji întotdeauna de ele, mai ales dacă există mai mulți astfel de bebeluși agili.

  • Oferiți o zonă sigură pentru mișcare prin îndepărtarea obiectelor periculoase pe raza șederii animalelor de companie (fire, aparate de uz casnic, produse chimice de igienă, obiecte de perforare și tăiere, îngrășăminte, plante otrăvitoare) și suprafețe excesiv de alunecoase. În primele zile, când pisoiul a învățat să meargă, nu-l lăsați să iasă din cutie pentru propria siguranță.
  • Dacă la o lună după naștere, pisica nu stă pe labele sale și nu merge (sau merge nesigur, șchiopătând), acesta este un motiv pentru a contacta medicul veterinar. La o vârstă atât de fragedă, este recomandabil să chemați medicul acasă, pentru a nu răni membrele încă neformate în timpul transportului.

Motivele pentru care pisica nu stă pe labele sale și nu poate merge:

  • Leziuni la nivelul picioarelor (inclusiv postpartum). Animalul îl doare să stea pe labele sale, așa că evită să o facă.
  • Curbura labelor datorită lipsei de oligoelemente (rahitism), genetică slabă, displazie a articulațiilor.
  • Otrăvire. În care există un posibil efect asupra sistemului nervos, inclusiv inervația picioarelor din spate.

Pisoii încep să meargă singuri la vârsta de aproximativ o lună, au deja dinți și pot mânca nu numai laptele mamei, ci și mâncarea obișnuită, repetă toate obiceiurile mamei-pisică. Pisicile sunt active, jucăușe și curioase, așa că proprietarii ar trebui să fie atenți la acest moment și să se protejeze de posibile răni.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » La ce oră încep pisicile să meargă?