Gingivita la pisici: cauze, simptome și tratament

Gingivita la pisici este un proces inflamator care afectează gingiile și afectează unul sau mai mulți dinți. Patologia este considerată etapa inițială a dezvoltării bolii parodontale, care poate avea cele mai grave consecințe asupra sănătății cavității bucale a unui animal..

Gingivita trebuie tratată, deoarece inflamația provoacă adesea parodontită, pierderea parțială sau completă a dinților, precum și forme severe de abcese gingivale, care pot fi fatale pentru animal.

Ce este această boală?

Gingivita la pisici este inflamația care apare în jurul unuia sau mai multor dinți. Procesul patologic se răspândește rapid de la gingiile inflamate la țesuturile osoase și ligamente, ducând la distrugerea completă a acestora. Gingivita este însoțită de pierderea dinților la animalul de companie.

O varietate separată este gingivita plasmocitică limfocetară, care se dezvoltă pe fundalul unei combinații de calcivirus și factori autoimuni. Face parte din numărul bolilor slab studiate și dificil de tratat la pisici.

Proprietarii de pisici ar trebui să-și amintească asta gingivita se caracterizează printr-o dezvoltare extrem de rapidă. Pentru o perioadă scurtă de timp, procesul inflamator se răspândește prin gura pufoasă a animalului de companie, afectând laringele, amigdalele, sistemul gastro-intestinal al pisicii, precum și rinichii și ficatul..

Infecție gingivală
Infecție gingivală

În funcție de amploarea răspândirii, boala poate afecta atât dinții individuali, cât și întreaga dentiție din gura unei pisici. Inflamația duce la multe consecințe neplăcute - durere în gură, incapacitatea de a mânca complet alimentele, apariția unui miros ascuțit și fetid din gură, precum și răspândirea ulterioară a infecției.

O consecință caracteristică a gingivitei la pisici este dezvoltarea bolilor sistemului digestiv, care sunt însoțite de dureri abdominale severe. În multe cazuri, se observă tulburări metabolice, blocaje intestinale și obstrucție alimentară. Aceste consecințe provoacă suferințe grave animalului bolnav..

Motivele apariției

Inflamarea gingiilor la pisici se poate dezvolta din mai multe motive. Printre principalii factori provocatori se numără:

 • avitaminoza - lipsa vitaminelor și mineralelor esențiale în hrana pentru pisici duce adesea la dezvoltarea bolii gingiilor;
 • prezența tartrului - după consumul de alimente, pe suprafața dintelui rămâne o placă densă de culoare galbenă, care este un mediu excelent pentru reproducerea bacteriilor patogene;
 • malocluzie-
 • nivel scăzut de imunitate - apărarea organismului nu poate combate independent virușii și bacteriile, ceea ce duce la dezvoltarea inflamației;
 • îngrijire orală insuficientă animal de companie pufos;
 • traume la nivelul gingiilor pisicii în procesul de consum alimente solide, pești cu oase.

Gingiile roșii la o pisică pot fi o boală secundară concomitentă cu cea principală - rinotraheită, calciviroză, herpevirus, diabet zaharat, colită, pancreatită, gastrită și alte boli ale sistemului digestiv.

Îngrijirea cavității bucale
Îngrijirea cavității bucale

Simptome și tratament

Tratamentul gingivitei la pisici depinde în mod direct de cauza și caracteristicile bolii. Principalele semne ale dezvoltării bolii gingivale la o pisică:

 1. Salivare crescută, în timp ce saliva are o textură groasă și vâscoasă.
 2. Roșeață și umflarea gingiilor.
 3. Sângerarea gingiilor.
 4. Scăderea sau dispariția completă a poftei de mâncare.
 5. Miros fetid din gura animalului.
 6. Letargie, apatie, pierderea puterii.

Gingivita plasmocitică limfocetară la pisici, este adesea însoțită de formarea de răni sângerante pe palat și gingii. Animalul de companie poate avea o creștere a temperaturii corpului, devine supărat, agresiv chiar și față de iubitul său proprietar. Acest lucru se datorează faptului că animalul pur și simplu nu poate face față în mod independent durerii severe în gură..

Tratamentul gingivitei la pisici este cel mai bine început cu o curățare regulată a dinților de tartru acumulat. În etapele inițiale ale dezvoltării bolii, aceasta poate fi efectuată folosind o periuță de dinți obișnuită, cu mai mult neglijată, va veni la salvare o procedură specială de curățare cu ultrasunete, care se efectuează în clinicile veterinare..

Pentru a elimina boala, sunt prescrise următoarele medicamente:

 • Dentavidin - gel pentru tratarea durerii gingiilor;
 • Periuta de dinti - un mijloc de frecare în zonele afectate;
 • Prednisolon - aparține grupului de medicamente hormonale, este utilizat în cele mai dificile și avansate cazuri;
 • Furacilină, clorhexidină, miramistină - folosit pentru a clăti gura unui animal bolnav.
Dentavidin
Dentavidin

De câteva ori pe zi, se recomandă lubrifierea gingiilor inflamate ale pisicii cu medicamente cu proprietăți pronunțate de vindecare a rănilor. Acestea includ Levomekol, Solcoseryl, Actovegin, Kholisal, Metrogyl Denta, Dentamet.

Puteți crește nivelul de imunitate al unei pisici bolnave cu ajutorul Interferonului - se recomandă să o aplicați direct pe nasul animalului de companie, care apoi linge medicamentul.

În timpul tratamentului, trebuie să aveți grijă de alimentația corectă a „pacientului” pufos. Orice alimente solide, oase, alimente prea calde și reci, precum și orice fel de mâncare care conține o mulțime de grăsimi și condimente ar trebui excluse din dieta sa..

Măsuri preventive

Gingivita la pisici poate fi prevenită urmând câteva reguli simple, recomandate de medicii veterinari:

 1. Alimentația pisicilor ar trebui să fie rațională și echilibrată., constau din furaje moi și tari.
 2. Se recomandă să spălați dinții animalului de companie în mod regulat folosind un gel special.
 3. Pisica trebuie să aibă jucăriile ei, pe care ea, dacă se dorește, ar putea să o mestece.
 4. Este necesară administrarea de complexe multivitaminice pentru a crește imunitatea animalului.
 5. De cel puțin 2-4 ori pe an, trebuie să îi arătați animalului de companie pufos în scop preventiv medicului veterinar.

Proprietarii de animale de companie își pot păstra animalele de companie în siguranță de multe boli bucale urmând aceste reguli simple..

Concluzie

Gingivita la pisici este o afecțiune comună care provoacă o îngrijorare atât pentru animal, cât și pentru proprietarul acestuia. Inflamația este însoțită de umflături și dureri severe în cavitatea bucală, ca urmare a cărora pisica nu poate mânca corect. Animalul de companie trebuie prezentat medicului veterinar, deoarece o formă neglijată de gingivită poate duce la un abces purulent al maxilarului și tulburări ale funcționării sistemului digestiv.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Gingivita la pisici: cauze, simptome și tratament