Gingivita la pisici: simptome și tratamentul bolii la domiciliu

Gingivita la pisici este o inflamație a gingiilor și este o formă ușoară de boală parodontală. Principalul semn al dezvoltării acestei boli la un animal de companie este roșeața în jurul dinților. Inflamația se răspândește în lățimea țesuturilor de la dintele afectat la cele sănătoase. Gingivita poate fi ușor diagnosticată acasă cu o examinare atentă a gurii animalului. Dacă animalul de companie are gingii roșii, precum și alte simptome caracteristice ale bolii, este necesar să duceți urgent pisica la o clinică veterinară pentru a prescrie un tratament competent.

1 Simptome și cauze ale dezvoltării bolii

Printre principalele motive pentru dezvoltarea gingivitei la pisici, experții identifică următoarele:

 1. 1. Calcul dentar. Apare datorită acumulării de reziduuri alimentare în locuri greu accesibile și când hrănești un animal de companie cu alimente excepțional de moi. Tartrul rănește stratul superior al gingiilor pe măsură ce se întărește, iar gingivita se dezvoltă atunci când bacteriile intră în rană.
 2. 2. Deteriorarea mecanică a gingiilor. Ele apar din cauza traumei la nivelul mucoaselor de la furaje grosiere sau oasele tubulare..
 3. 3. Mușcătură greșită.
 4. 4. Îmbătrânirea dinților.
 5. 5. Ereditatea. O boală atât de gravă precum gingivita limfocitară la pisici este de natură genetică și se manifestă în prezența rănilor și a ulcerelor în cavitatea bucală care apar din deteriorarea membranelor mucoase de către propriile celule imune..
 6. 6. Daune chimice. Vătămarea este observată atunci când substanțele toxice, alcalii și acizii intră în cavitatea bucală a animalului.
 7. 7. Auto-îndepărtarea unui dinte liber de la o pisică.
 8. 8. Unele boli. Cele mai susceptibile la dezvoltarea gingivitei sunt pisicile cu leucemie, calciviroză, panleucopenie, pemfig, leucemie și rinotraheită..
 9. 9. Guta.
 10. 10. Încălcarea procesului metabolic în organism.
 11. 11. Avitaminoza.
 12. 12. Diabetul zaharat.

Principalele simptome ale gingivitei la pisici sunt::

 • respiratie urat mirositoare;
 • salivație abundentă;
 • sângerarea gingiilor;
 • umflături și roșeață;
 • senzații dureroase la mestecarea alimentelor;
 • lipsa poftei de mâncare;
 • temperatura corporală crescută;
 • letargie, apatie;
 • formarea de răni, ulcere, vezicule umplute cu puroi pe membrana mucoasă.

Dacă proprietarul a observat că animalul de companie miroase neplăcut din gură, iar gingiile se înroșesc, atunci pisica trebuie urgent arătată medicului veterinar. Fără un tratament adecvat, boala va deveni severă, iar dinții animalului vor începe să se relaxeze și să cadă. În acest caz, infecția se va răspândi pe tot corpul și poate afecta ficatul și rinichii animalului de companie..

2 Tratamentul gingivitei la pisici

După examinare, medicul veterinar va dezvolta un regim individual de tratament pentru gingivită. În stadiul inițial al bolii, terapia pentru animale de companie se efectuează acasă..

Cel mai adesea, experții recomandă utilizarea gelului Dentavedin. Acest medicament se face pe bază de ingrediente naturale pe bază de plante. Gelul are efecte antiinflamatorii, vindecătoare și dezinfectante ale rănilor. Este conceput pentru a elimina rapid inflamația infecțioasă a mucoasei bucale. Trebuie aplicat de 2 ori pe zi cu o perie sau deget..

Un alt gel numit "Periuta de dinti". Acest remediu nu numai că ajută la scăderea gingivitei în 1-2 săptămâni, dar ajută și la prevenirea formării tartrului la pisică. Medicamentul trebuie frecat ușor cu degetul de 3 ori pe zi în gingiile animalului.

Deoarece acest gel conține o cantitate mai mare de substanțe chimice (spre deosebire de Dentavedin), se recomandă mai întâi să faceți un test și să aplicați puțin produs pe suprafața inflamată. Ar trebui să așteptați aproximativ 30 de minute. Dacă animalul de companie nu are o reacție alergică, atunci puteți începe utilizarea zilnică a medicamentului.

Sistemul imunitar slăbit este restaurat cu interferon. Cu o formă avansată a bolii, medicii veterinari recomandă tratarea gingiilor inflamate cu gel antimicrobian Metrogyl Denta.

Gingivita ulcerativă se caracterizează prin formarea de ulcere dureroase care afectează esofagul și laringele pisicii. Este necesar să tratați un animal de companie pentru acest tip de boală cu antibiotice (Amoxicilină, Tizolin). De asemenea, medicul veterinar îndepărtează placa bacteriană din gura animalului și administrează Prednisolon pentru ameliorarea inflamației. Într-o formă severă a bolii, specialistul îndepărtează dinții bolnavi.

Nu se recomandă utilizarea oricărui medicament pentru tratarea gingivitei la o pisică fără a consulta mai întâi un medic veterinar calificat. Auto-medicația nu poate decât să agraveze starea animalului..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Gingivita la pisici: simptome și tratamentul bolii la domiciliu