Gingivita la pisici: simptome și tratament

Gingivita este o boală dentară în care țesutul gingival se inflamează. O astfel de patologie în majoritatea cazurilor este de natură infecțioasă și se găsește adesea atât la oameni, cât și la animale. Gingivita este mai puțin frecventă la pisici decât la câini, dar este mai dificil de detectat, deoarece pisicile sunt mai tolerante la disconfort și durere și, de obicei, încearcă să nu manifeste disconfort.

Deși gingivita nu pune viața în pericol, dacă nu este tratată, infecția se răspândește pe dinți și oasele maxilarului, ceea ce poate duce la boli parodontale și pierderea dinților. Prin vasele de sânge, microorganismele patologice din gingii pot pătrunde cu ușurință în organele interne și pot afecta sistemul digestiv, ficatul sau rinichii.

Pisica căscă

Atenţie! Cel mai adesea, gingiile sunt rănite atunci când pisica încearcă să roască oasele tubulare, cu care proprietarul ei a reușit să o trateze. Bucăți de astfel de oase nu rănesc mai rău decât un cuțit, în niciun caz nu ar trebui să fie date pisicilor!

Gingivita poate fi cauzată și de:

  • Mușcătură incorectă, atunci când dinții apasă în mod constant pe mucoasa gingiei, în urma căreia se pot forma răni pe ea.
  • Deficitul de vitamine A și C, care sunt responsabile de starea sistemului imunitar.
  • Prezența tartrului. Placa dentară, care nu este îndepărtată din timp, devine mai densă și formează o piatră, care servește ca teren de reproducere pentru infecție și rănește gingia.
  • Carii netratate (demineralizarea smalțului dinților cu distrugerea ulterioară a țesutului dentar).
  • Boli inflamatorii și infecțioase. Acestea sunt calciviroza și rintoracheita, care afectează membranele mucoase ale cavității respiratorii și orale, panleucopinia (tulburare felină), boli cronice ale sistemului digestiv.

Simptome și diagnostic

Un simptom tipic al bolii gingivale la pisică este salivația crescută și respirația urât mirositoare. Astfel de fenomene sunt un motiv pentru a solicita ajutorul unui medic veterinar, fără a aștepta ca leziunea gingiilor să capete un caracter pe scară largă..

Gingivita la pisici

Examinarea pisicii relevă umflarea, roșeața și sângerarea gingiilor și durerea lor la apăsare. În cazul gingivitei avansate, gingia capătă o nuanță albăstruie și, umflată, atârnă peste dinți. Din cauza durerii, pisica își pierde pofta de mâncare, activitatea scade, starea generală de sănătate se agravează, temperatura corpului poate crește și ganglionii limfatici submandibulari se umflă.

Gingivita cauzată de placă se numește gingivită dentară. Merge mai ușor, se vindecă mai repede și, de regulă, nu dă recidive. O formă mai severă de gingivită este plasmacitico-limfocitară. Poate rezulta dintr-o reacție exagerată a sistemului imunitar sau se poate dezvolta sub influența virușilor (rinotraheită, panleucopenie și altele). Această formă a bolii se manifestă prin durere acută, formarea a numeroase ulcere slab vindecătoare pe gingii și pe palatul moale. Gingivita limfocitară plasmacitică este dificil de tratat și adesea devine cronică.

Diagnosticul gingivitei se face de obicei pe baza unui examen vizual, deoarece simptomele bolii sunt destul de specifice. Unul dintre momentele dificile poate fi determinarea cauzei bolii, deoarece alegerea metodelor și a mijloacelor de tratament depinde de aceasta. În acest scop, animalului i se poate atribui un test de sânge clinic și biochimic, o analiză a unei spălări sau frotiuri din cavitatea bucală pentru calicivirus și rinotraheită, precum și o radiografie a maxilarului. Pentru diagnosticul diferențial al gingivitei de tip plasmacitico-limfocitar, este uneori necesară efectuarea unei analize microscopice a unei biopsii luate din gingii.

Gingivita la o pisică

Tratament

Într-un stadiu incipient al bolii, nu este dificil să scapi de gingivită; adesea manifestările sale pot fi eliminate prin îndepărtarea tartrului și periajul dinților în mod regulat. Pentru tratamentul la domiciliu, se recomandă și dezinfectarea externă și preparatele veterinare antiinflamatoare. Sunt făcute pe bază de plante medicinale, au un miros și un gust atrăgător pentru pisici. Aceste produse se aplică pe gingiile pisicii de 2-3 ori pe zi după ce a mâncat..

Tratamentul și medicamentele profilactice pentru pisici au recenzii bune:

  • Gel Dentavedin. Conține propolis, gluconat de clorhexidină și extracte de 2,5 duzini de plante medicinale.
  • Spray Toothball. Conține propolis, complex enzimatic Amylosubtilin, extracte de mușețel, salvie, calendula, scoarță de stejar.

Cu inflamații severe, medicul veterinar poate prescrie agentul antimicrobian și antiseptic Metrogyl Denta (ingredientele active sunt benzoatul de metronidazol și gluconatul de clorhexidină). Pentru a accelera vindecarea gingiilor, se utilizează soluții uleioase de vitamine A și E, ulei de măceșe sau cătină, unguente cu Actovegin sau Solcoseryl (aceste substanțe activează procesele de regenerare a țesuturilor).

Denta Metrogyl pentru gingivită la pisici

Tratamentul gingivitei plasmocitico-limfocitare necesită utilizarea de antibiotice (tilozină sau amoxicilină), antiinflamatoare și imunomodulatoare. Pentru ameliorarea durerii, unei pisici i se pot prescrie aplicații de novocaină sau lidocaină pe gingii. Dacă este necesar, țesutul necrotic este îndepărtat sau marginile ascuțite ale dinților sunt măcinate. Dacă zona gingiei este distrusă de boala parodontală atât de mult încât nu este capabilă să îndeplinească o funcție de susținere, dintele trebuie îndepărtat.

Prevenirea

Pentru a preveni dezvoltarea gingivitei la o pisică, în primul rând trebuie respectată igiena dentară. Pisicile, ca și oamenii, trebuie să se spele pe dinți, chiar dacă nu în fiecare zi, dar cel puțin de două ori pe săptămână.

Important! Există periuțe de dinți speciale „pisică” care au peri moi și o formă adaptată la gura unui animal, există modele de perii care se poartă pe deget. Pasta de dinți este, de asemenea, achiziționată separat, „umanul” nu este potrivit pentru o pisică, deoarece poate avea un efect toxic asupra unei pisici.

Pentru a preveni formarea plăcii pe dinți, puteți oferi periodic pisicii dvs. alimente speciale, care includ substanțe care leagă calciu și previn formarea depunerilor dense de var pe dinți. Forma și dimensiunea crochetelor uscate facilitează curățarea mecanică a dinților pisicii de resturile alimentare. Mărci populare de alimente uscate preventive - Hill`s SP Feline Adult și Royal Canin Oral Care.

Hrana pentru prevenirea bolilor dentare la pisici

Examinările preventive programate vor ajuta la detectarea primelor semne de gingivită la o pisică la timp, încercați să nu le ratați. Acest lucru este valabil mai ales în cazul raselor cu predispoziție genetică la afecțiuni ale dinților și ale cavității bucale. Veterinarii spun că gingivita este cea mai frecventă la pisicile siberiene, persane și birmane. Este recomandabil ca aceștia să efectueze examinări de control mai des, în plus, iarna să le hrănească cu vitamine, iar vara să introducă plante medicinale care stimulează imunitatea în dietă..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Gingivita la pisici: simptome și tratament