Hipoglicemia la pisici: cauze, diagnostic și tratament

Glicemia (mai precis glucoza) este principala sursă de energie din corpul animalului. O scădere bruscă a acesteia în raport cu norma se numește hipoglicemie - la pisici această afecțiune patologică este dificilă, este plină de dezvoltarea unei comă hipoglicemiantă, din care animalul este rar îndepărtat. Acest fenomen este foarte des asociat cu diabetul zaharat, precum și cu supradozajul neintenționat de insulină..

informatii generale

Care sunt cauzele stării patologice? Ele sunt de obicei asociate cu Diabet, precum și cu medicamentele utilizate pentru tratarea acestuia. Insulina este deosebit de periculoasă. Dacă introduceți prea mult din ea, corpul va începe să utilizeze foarte activ glucoza prezentă în sânge. Atunci când supradozajul este mic și animalul este bine hrănit, consecințele grave sunt de obicei evitate. În caz contrar, animalul de companie poate cădea în comă hipoglicemiantă, șansele de a ieși din care sunt mici.

Cu toate acestea, există multe afecțiuni patologice care nu au nimic de-a face cu diabetul, dar reduc semnificativ nivelul de glucoză din sânge. Trebuie remarcat faptul că în mai mult de 90% din cazuri hipoglicemia nu este o boală independentă, ci doar un semn al unei pisici are deja o patologie metabolică gravă.

Mai ales greu lipsa glucozei afectează creierul, deoarece țesuturile sistemului nervos nu sunt capabile să-l stocheze, dar în același timp au nevoie de reîncărcare tot timpul. Când cantitatea de carbohidrați din sânge scade la un nivel extrem de scăzut, cea mai „inofensivă” consecință - lesin. Deci, hipoglicemia ar trebui eliminată urgent, această afecțiune fiind extrem de periculoasă pentru sănătate și chiar viața animalului de companie. Dacă animalul dvs. de companie a suferit cel puțin o dată simptomele descrise mai jos, este mai bine să le arătați imediat unui medic veterinar experimentat. Este posibil ca, făcând acest lucru, să salvați sănătatea și chiar viața animalului. asa de, tabloul clinic este după cum urmează:

  • Pierderea poftei de mâncare (anorexie) la început.
  • În mod constant foamete crescută se dezvoltă puțin mai târziu.
  • De multe ori tulburări de vedere - în cazurile severe, pisica nu mai poate vedea nimic sub nas.
  • În aceleași situații, se dezvoltă rapid dezorientare - pisica începe să se lovească de obiecte, oameni, mobilier etc..
  • Slăbiciune, pierderea conștienței.
  • Uneori observat convulsii, similar cu epileptic.
  • Anxietate, neliniște.
  • Puternic muscular tremur (fior).
  • A crescut bătăi de inimă.

Aceste semne sunt foarte caracteristice hipoglicemiei, dar cu toate acestea nu o indică direct, deoarece există multe alte patologii, a căror imagine clinică se manifestă în același mod. Cu toate acestea, diagnosticul în orice caz este destul de simplu - oricare analiza sângeluiva dezvălui conținutul scăzut de glucoză din acesta.

Diagnostic și terapie

Vă avertizăm din nou - dacă apare oricare dintre simptomele de mai sus, trebuie să vă informați de urgență medicul veterinar. În cazul în care pisica a leșinat deja sau are o stare pre-slabă (dezorientare în spațiu, comportament inadecvat), nu puteți ezita un minut - duceți-l imediat la clinică, deoarece trebuie să opriți starea patologică cât mai curând posibil.

După cum am menționat deja, diagnosticul de hipoglicemie se face pe baza indicatorilor de testare a sângelui, iar specialistul ia în considerare și semnele clinice însoțitoare. În plus, este foarte important să efectuați o analiză a urinei, deoarece poate ajuta la identificarea altor patologii (alcaloză, cetoză) care pot duce la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Este foarte important să informați medicul veterinar după care pisica dvs. s-a simțit rău, ce a contribuit la acest lucru etc..

Ce tratament este prescris? În primul rând, aveți nevoie urgentă stabilizați nivelurile de glucoză în sânge. În al doilea rând, ar trebui găsită cauza principală a stării patologice. Dacă există o astfel de posibilitate, aceasta trebuie eliminată imediat..

Abordarea depinde de severitatea simptomelor. Semnele ușoare sunt controlate cu succes prin administrare orală imediată dacha soluție de glucoză sau zahăr obișnuit. Cu toate acestea, pentru a preveni în mod fiabil dezvoltarea comei hipoglicemiante, glucoza trebuie administrată urgent pe cale intravenoasă. Acest lucru trebuie făcut numai după un test de sânge expres, întrucât în ​​caz contrar este posibilă „vindecarea” animalului până la dezvoltarea unei comă hiperglicemiantă..

În ceea ce privește alte tratamente, acestea depind de cauza principală. Deci, atunci când este detectată o tumoare a pancreasului, este prescrisă o operație, cu pancreatită problema poate fi rezolvată cu antibioterapie. Doar un medic veterinar experimentat trebuie să administreze tratamentul.

Cum se previne reapariția hipoglicemiei? Există un singur mod fiabil - în mod regulat verificați nivelul glicemiei și hrăniți animalul cu o dietă elaborată de un nutriționist veterinar profesionist. Dacă observați că ceva nu este în regulă, anunțați-l imediat pe medicul veterinar. Când nu este posibil să faceți acest lucru, puteți da pisicii o cantitate mică de zahăr..

Important! Dacă animalul dvs. de companie are în mod constant hipoglicemie, nu merită să-l lăsați să se reproducă, deoarece predispoziția la același diabet este foarte probabil moștenită.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Hipoglicemia la pisici: cauze, diagnostic și tratament