Viermi albi la pisici: metode de infecție și tratamente eficiente

Credem că aproape toți „proprietarii de pisici” din cabinetul lor au dat peste helmintic

boli la animalele lor de companie. Aceste patologii provoacă o mulțime de probleme, deoarece viermii paraziți „lovesc” puternic sănătatea animalului. Deci, detectarea în timp util a „oaspeților” este cea mai importantă sarcină cu care se confruntă fiecare iubitor de animale. Dar cum să o faci? Uneori, numai viermii albi la pisici în fecale sunt dovezi clare și clare ale infecției.

Informații generale, caracteristici specifice

Cel mai probabil, dacă găsiți bucăți de ceva alb și care se amestecă în tava pisicii dvs., vorbim despre cestode. Așa numit științific parazit apartament viermi. Desigur, o pisică poate suferi și de ea ascaris, dar se găsesc în fecale mult mai rar. Deci, mai întâi ne vom ocupa de cestode. Acest lucru este cu atât mai adevărat din cauza potențialului lor pericol nu numai pentru animal, ci și pentru proprietarii acestuia..

Deci, cestodele sunt unul dintre cele mai vechi tipuri de viermi paraziți. De mii de ani de parazitare, structura corpului lor a suferit astfel de modificări încât paraziții adulți nu au nici gură, nici propriul sistem digestiv. Nu pot trăi mult timp în mediul extern, deoarece oxigenul din aer este fatal pentru ei. ATP în corpul cestodelor este defalcat conform principiului anaerob. Acest lucru explică cantitatea colosală de produse metabolice toxice pe care viermele le aruncă în corpul gazdei.. Acești paraziți absorb substanțele nutritive de pe întreaga suprafață a corpului.. Sistemul nervos este, de asemenea, primitiv și fragmentat la limită..

Din cauza asta fiecare segment al viermelui are o anumită „independență”, fiind capabil de termen scurt mișcare independentă. Paraziții plati sunt cunoscuți la balene, a căror lungime a corpului atinge ... 50 de metri. Din fericire, pisicile nu au acest lucru nici măcar aproape. Aceeași vierme de castravete din corpul lor crește la maximum jumătate de metru.

Caracteristici anatomice

Anatomia cestodelor în sine are nevoie de o descriere separată. Corpul începe să crească dintr-un cap numit scolex. Segmente plate care cresc din el formează un corp. Deoarece arată ca o bandă lungă, în literatură acești paraziți sunt adesea numiți bandă. După cum am observat deja indirect, fiecare segment al corpului de cestode - de fapt, există un "container" autonom separat. Acești viermi nu au tract digestiv, nici sistem cardiovascular, nici sistem respirator. De fapt, segmentul conține o anumită cantitate de țesut muscular (formează coaja "containerului") și câțiva nervi. Ele sunt necesare, în primul rând, pentru a primi un semnal de la scolex despre momentul separării. În al doilea rând, nervii dau impulsuri țesutului muscular, în urma căruia segmentul se poate târâi singur de ceva timp. Desigur, el „nu poate decide” ce să facă în continuare: segmentul se târăște pur și simplu până când există suficientă energie în mușchi.

Totuși, totul nu este atât de primitiv. Fiecare segment are un sistem de reproducere autonom și bisexual (aproape toate cestodele, cu rare excepții, sunt hermafrodite). În segmentele tinere, toate organele sunt la început. În momentul în care segmentul ajunge la corpul viermelui, acestea sunt complet coapte. Jumătatea „femelă” secretă ouă, jumătatea masculului le inseminează. La scurt timp după aceasta, segmentul este separat de corpul parazitului și, împreună cu fecalele (sau „pe cont propriu”), părăsește corpul gazdei, părăsind mediul înconjurător.

Se crede că, în majoritatea paraziților, segmentele încep să secrete ouă în timp ce sunt încă în intestine, dar în practică acest lucru nu se întâmplă atât de des. Din această cauză, cestodoza nu este întotdeauna posibilă determinarea utilizând analiza fecalelor, deoarece este posibil să nu existe ouă în fecale. Mult mai des, ouăle sunt eliberate deja la ieșirea de la proprietar și, prin urmare, medicii veterinari experimentați recomandă administrarea zgârieturi de pe piele lângă anusul pisicii. Sunt mari șanse ca acolo să se găsească fie ouăle de paraziți căutate, fie fragmente uscate din segmentele lor. Acasă, puteți face acest lucru cu bandă obișnuită. Doar lipiți-o pentru „regiunile din spate” ale pisicii dvs. pentru o vreme, apoi scoateți ușor banda. Pentru ca nimic să nu se lipească de el, trebuie să lipiți banda pe o bucată mică de sticlă (în mod ideal, pentru aceasta se folosește un obiect special).

Scolex este echipat cu ventuze și cârlige pentru atașarea la țesuturile gazdă. Atașamentul este atât de fiabil încât uneori scolexul trebuie îndepărtat prin metode chirurgicale, deoarece după moartea viermelui începe să se descompună, ceea ce provoacă inflamații severe și necroză a țesuturilor intestinale. Dar la fel echinococ, deși au dimensiuni microscopice într-o stare adultă și nu dăunează în mod deosebit corpului gazdei, sunt extrem de periculoase în starea larvelor. Tinerii paraziți formează chisturi cu scolexi în organele interne și țesuturile gazdelor intermediare, iar oamenii pot fi, de asemenea, astfel ...

Ciclul de viață al teniei

Aproape toate cestodele au un ciclu de dezvoltare destul de complex, care implică cel puțin unul gazdă intermediară (insecte, căpușe, alte mamifere), iar în corpul fiecăruia dintre ei, larva suferă modificări semnificative. Interesant este că, în etapele inițiale de dezvoltare, larvele cestodelor au aproape toate semnele de viermi „normali”, cu viață liberă, dar treptat toate organele „suplimentare” se atrofiază ca fiind inutile.

Ar trebui notat imposibilitatea reinfecției directe. Deci, o pisică poate măcar să mănânce complet segmentul de vierme de castravete care a ieșit din ea, dar infecția nu va apărea. Oul trebuie înghițit de larvă puricii, și numai în corpul ei parazitul se poate dezvolta într-o stare invazivă. În caz contrar, acest lucru nu se va întâmpla. Din acest motiv, un individ al parazitului în întreaga sa viață eliberează milioane de ouă, dintre care doar câteva pot da viață viermilor noi..

Important! Una dintre caracteristicile cestodelor este că adesea adulții lor (dar nu în toate cazurile) sunt mai puțin periculoși pentru corpul animalului..

Dar acest punct de vedere se bazează doar pe capacitatea larvelor anumitor tipuri de paraziți formează chisturi cu scolexi în țesuturile și organele interne ale gazdei intermediare, care pot fi jucate nu numai de un șoarece, ci și de pisica în sine. De fapt, paraziții adulți pot provoca, de asemenea, probleme de sănătate foarte grave la un animal. Simptomele includ: diaree severă sau constipație „severă”, reacții alergice persistente etc..

Faptul este că viermii care pot crește până la dimensiuni foarte „epice”, concurează cu gazda finală pentru nutrienți, de ce pisica nu primește multe vitamine, minerale și alți compuși importanți. În schimb, parazitul eliberează o cantitate uriașă de produse metabolice, dintre care multe sunt atât de toxice încât pot provoca dezvoltarea edemului creierului, plămânilor și altor organe interne. Sunt descrise cazuri când o pisică bolnavă a dezvoltat treptat convulsii neurologice cauzate de encefalopatie.

În cele din urmă, să luăm în considerare câteva dintre numele cestodelor parazite pe care medicii veterinari le întâlnesc cel mai des în practica lor:

  • Dipylidium caninum. Infamul teniu de castravete. Pentru oameni, este relativ sigur, deși există cazuri de boli la copiii care înghit accidental un purice infectat în timp ce se joacă cu o pisică. În corpul uman, viermele nu crește la nici o dimensiune semnificativă, nu trăiește mult, este ușor distrus de cel mai simplu praziquantel.
  • Echinococcus granulosus. Mai frecvent la câini, deși pisicile pot fi bolnave.
  • Echinococcus multilocularis. Pisicile și câinii, precum și oamenii, sunt bolnavi. Toate pot fi atât gazde finale, cât și intermediare ale parazitului..
  • Mesocestoides spp. Rumegătoarele mici acționează ca o gazdă intermediară. Pisicile și câinii se îmbolnăvesc, care pot mânca resturile de carne și alte țesuturi rămase după sacrificare.
  • Taenia spp. Tenii - paraziți periculoși, a căror prezență în intestine are un efect foarte dificil asupra sănătății unui animal bolnav.

Caracteristicile terapiei și tehnicilor preventive

De regulă, viermii albi lungi la pisici sunt perfect distruși de standard antihelmintic medicamente care pot fi găsite în orice farmacie veterinară (și nu numai). Nu aceasta este problema. Cum să faceți față formelor larvare care ar putea fi „înrădăcinate” în intestinele unei pisici?

Totul este mult mai complicat aici. Medicul veterinar va trebui să afle exact unde se află „pachetul” cu scolexes în interior. Pentru aceasta, specialiștii folosesc raze X, ultrasunete, RMN-ul este foarte util, dar în medicina veterinară este utilizat extrem de rar din cauza costului ridicat al studiului. De asemenea, este important distingeți un chist de o tumoare sau un chist de organ „normal”, care nu are nimic de-a face cu activitatea viermilor paraziți. În unele cazuri, acest lucru necesită o biopsie..

Astfel, este adesea necesar să se elimine consecințele cestodozei intervenție chirurgicală. Și nu numai pentru îndepărtarea chisticilor. Deci, dacă se constată (prin fluoroscopie de contrast, de exemplu) că există mai multe cestode mari în intestinele pisicii deodată, se poate lua o decizie cu privire la îndepărtarea lor chirurgicală. Da, paraziții pot fi pur și simplu uciși cu medicamente „viguroase”. Iată doar scolexele lor:

  • Pot rămâne în viață și într-o lună pisica „vindecată” va avea din nou paraziți bine hrăniți și mulțumiți în intestine.
  • Vor muri, dar corpurile viermilor, strâns fixați cu cârlige, nu vor părăsi corpul imediat. Vor începe să putrezească, terminând viața deja bătută a corpului pisicii. Este posibil ca ficatul și rinichii unei astfel de „fericiri” să nu reziste. Datorită afluxului catastrofal de toxine, nici encefalopatia nu este exclusă.

Prevenirea bolilor

Dar asta nu este tot! Prevenirea este esențială pentru a preveni apariția viermilor albi la pisici. În primul rând, pentru a proteja pisica în mod fiabil de posibila infecție cu viermi de castravete, este necesar să o scăpați de purici. Pentru a preveni scăparea de noi sugeți de sânge și pentru a nu vă mai infecta animalul, trebuie să clătiți bine toate colțurile casei cu înălbitor de clor. în afară de, recomandat să fie adăugat în apă pentru curățarea podelelor ulei de pelin, excelent repelent la purici. Ce alte prevenții pot fi utilizate?

Deoarece echinococii infectează pisicile prin șoareci și alte rozătoare mici, este necesar să deratizăm în mod regulat teritoriul. Cu cât sunt mai puțini șoareci pe site, cu atât este mai mic riscul de boli parazitare la animalele de companie. În cele din urmă, în regiunile cu o frecvență ridicată a invaziilor helmintice, este necesar nu numai în mod regulat (cel puțin o dată pe trimestru) aduceți animalul de companie la veterinar, dar, de asemenea, să-i ofere în mod regulat medicamente antihelmintice în doze preventive.

Ascariaza

Dar dacă o pisică are viermi albi, acest lucru nu înseamnă deloc că vorbim despre cestode. Este posibil ca acestea să fie parazite nematode, adică viermi rotunzi paraziți. Subliniem încă o dată că acești viermi se găsesc rar în fecale. În ele, spre deosebire de cestode, corpul este „contopit”, nu există segmentare și, prin urmare, nu sunt rupte segmente. În al doilea rând, se deplasează foarte activ în lumenul intestinului subțire și, prin urmare, nu intră în fecale. O excepție este un atac deosebit de sever de diaree sau moartea paraziților din cauze naturale sau „medicamentoase”.

Mai mult, în cazurile în care viermele moare, corpul său este adesea dizolvat de enzimele digestive. În starea sa normală, parazitul este protejat de digestie prin mecanisme biochimice speciale ale corpului său. După moarte, acestea încetează să mai funcționeze, ca urmare a cărei parazit rămâne doar o cantitate mică de mucus în fecale..

Caracteristicile ciclului de viață

Ca și în trecut, nematodele parazite au o viață „dificilă”. Dar, spre deosebire de viermi, unele dintre soiurile lor nu au nevoie de gazde intermediare. Cu toate acestea, cel mai adesea sunt necesare. Asa de, viermii de inimă își petrec o parte din viață la țânțari sau țânțari. Dar acestea sunt lucruri mărunte. Ce se întâmplă atunci când un parazit sau larva acestuia intră în intestinele unei pisici?

Aici începe distracția! Larva nu rămâne în intestine, așa cum ar fi logic, ci roade peretele ei și se deplasează spre cel mai apropiat vas de sânge. Larva își roade pereții, deschizându-și drumul în fluxul sanguin general. Împreună cu fluxul de sânge, acesta merge direct la plămâni. Acolo, un vierme tânăr petrece aproximativ două săptămâni și în acest timp poate provoca bronșită severă și chiar pneumonie. După această perioadă, micii viermi albi ai pisicii merg într-o nouă „călătorie”.

Organismele lor încep să secrete substanțe speciale, caustice și iritante. Pereții bronhiilor și alveolelor pulmonare, la contactul cu acestea, secretă intens secreții mucoase. Animalul se dezvoltă puternic tuse, uneori transformându-se în vărsături. Odată cu expectorația de ieșire, larvele intră din nou în sistemul digestiv, unde de data aceasta rămân pentru totdeauna. Acolo cresc până la maturitate, se împerechează (majoritatea speciilor sunt dioice) și încep să se „așternă” cu ouă.

Acesta este ultimul factor care face diagnosticul de invazii helmintice cauzate de nematode destul de simplu. Dacă există cel puțin câțiva paraziți maturi sexual în intestinul animalului, vor exista întotdeauna ouă în fecale.

Ca și în cazul paraziților plati, larvele, nu adulții, pot fi deosebit de periculoase. Pentru început, la animalele de companie mai în vârstă și foarte tinere, acestea pot provoca cu ușurință scurgeri severe. pneumonie. Uneori pisoii nu pot fi salvați de consecințele sale.. Mult mai rău sunt larvele care migrează din intestine, deoarece împreună cu fluxul sanguin pot pătrunde nu numai în plămâni, dar și către creier, ficat, inimă etc. Multe cazuri au fost descrise când ficatul unei pisici la autopsie arăta ca un arici de mare, fiind dens împânzit cu corpurile de ascaris. Așadar, tratamentul pentru toate bolile parazitare trebuie început imediat, imediat după apariția semnelor clinice. În acest caz, pisica va avea toate șansele să coboare cu „puțin sânge”.

De regulă, terapia pentru depistarea viermilor rotunzi este destul de simplă. De obicei, praziquantelul simplu sau pirantelul sunt suficiente. Ei uimesc paraziții, după care părăsesc corpul animalului în mod natural.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Viermi albi la pisici: metode de infecție și tratamente eficiente