Glaucom - presiune intraoculară crescută la pisici

Nimeni nu trebuie să explice cât de mare este rolul vederii în viața noastră de zi cu zi. Ochii sunt cel mai important organ al simțurilor, de care este foarte greu de făcut. În principiu, cu frații noștri mai mici, totul este absolut la fel. Desigur, alunițele și animalele ca acestea nu suferă de lipsă de lumină, dar astăzi nu vom vorbi despre ele. Cu toate acestea, nu este surprinzător faptul că glaucomul la pisici (dacă nu este tratat) duce la o deteriorare gravă a calității vieții animalului..

Informații de bază despre patologie

Acesta este numele unei boli în care presiunea intraoculară crește la valori periculoase și, în același timp, există o creștere semnificativă a dimensiunii globului ocular. Presiunea fluidelor are un efect negativ asupra nervului optic, care se îndreaptă de la ochi la creier. Afectarea nervilor cauzată de această presiune este cel mai adesea ireversibilă și duce la orbire completă sau parțială. Patologia poate afecta unul sau ambii ochi. Toate aceste cazuri pot fi văzute în fotografia din articol..

Important! Când apar semne clinice pronunțate ale bolii, metodele de tratament existente se dovedesc a fi ineficiente, nu mai este posibilă salvarea completă a vederii..

Boala este primară (o boală independentă) și secundară (cauzată de o altă patologie). Glaucomul primar este relativ rar, moștenit și adesea legat de rasă. Pisicile birmane și siameze sunt cele mai predispuse la această patologie. Din păcate, în cazul unei origini ereditare a bolii, probabilitatea de afectare a ambilor ochi este de aproape 100%.

Glaucomul secundar este mult mai frecvent. Se dezvoltă ca răspuns la o altă boală, afectează cel mai adesea un ochi, adesea dezvoltarea sa poate fi încetinită semnificativ sau oprită complet, menținând în același timp vederea normală pentru animal. Cel mai frecvent motiv este uveită - inflamație severă a coroidei globului ocular. Această patologie este destul de capabilă să conducă la o orbire completă, dar mult mai periculos este faptul că, cu inflamația difuză, sistemul de „drenaj” al ochiului este complet blocat. În aproape toate cazurile, acest lucru duce la o creștere a presiunii intraoculare și, ca urmare, la glaucom..

Uveita are multe cauze. Cel mai probabil să fie infectat de o felină virusul imunodeficienței (FIV), virusul leucemiei feline (FeLV), peritonita infecțioasă felină (FIP) și toxoplasmoza. În multe cazuri, cauzele inflamației la glaucom, care s-au dezvoltat pe fundalul uveitei, rămân deseori necunoscute. Având în vedere că patologia este cea mai frecventă la pisicile mai în vârstă, este sigur să presupunem că există un fel de proces autoimun. Veterinarii americani și germani au lucrat pentru a confirma sau infirma această teorie în ultimii ani, dar până acum nu există informații inteligibile.

Simptome

De regulă, stadiul inițial al glaucomului nu se manifestă în niciun fel și doar proprietarii cei mai atenți pot observa ceva greșit. Ceva concret apare într-un moment în care unul sau ambii ochi încep să se tulbure treptat. În cazul pisicilor bătrâne - și acest lucru nu este un indicator, deoarece nu orice pisică în vârstă se poate lăuda cu un aspect clar. Uneori, cu o creștere rapidă a presiunii intraoculare, dacă priviți pisica de profil, puteți vedea diferența de mărime a ochilor.

Alte semne clinice importante (dar nu prea specifice) includ strabism și o pupilă dilatată care nu răspunde la lumină. Din nou, proprietarii deosebit de atenți pot observa unele ciudățenii în comportamentul animalului lor de companie (uneori se împiedică de mobilier, ceea ce se întâmplă adesea mai ales la amurg), dar acest lucru este rar. Problema aici este că boala poate progresa timp de mai multe luni și, prin urmare, simptomele sunt „neclare” în acest timp, proprietarii pur și simplu nu mai acordă atenție acestora. În timpul zilei, chiar și pisicile cu procese degenerative grave în nervul optic se simt normale o perioadă lungă de timp, astfel încât dezvoltarea bolii rămâne neobservată mult timp.

Diagnostic și tratament

Din păcate, aceștia se adresează medicilor veterinari numai în momentul în care nu puteți privi în ochii pisicii fără teamă: suprafața globului ocular este acoperită cu vase semnificativ mărite, conjunctiva este umflată, unul sau ambii ochi umflă îngrozitor din orificii. Amintiți-vă că tratarea glaucomului la pisici în această etapă este complet inutilă, deoarece chiar și îmbunătățirile minore pot dura luni. Firește, în acest timp pisica orbește complet. În mod ciudat, dar chiar și în cazuri deosebit de avansate, ochiul nu iese întotdeauna în afară. Uneori globul ocular se întărește foarte mult. Acest lucru este și mai rău, deoarece, cu un astfel de curs, animalul are dureri foarte severe, din care pisica nu poate dormi și mânca, pierde rapid în greutate și devine foarte nervos și iritabil. Acest lucru este facilitat și de deteriorarea constantă a vederii..

Din fericire, glaucomul poate fi diagnosticat într-un stadiu mai timpuriu, când este încă posibil să faci ceva util pentru pisică. Pentru aceasta, se folosește un tonometru special, al cărui aspect seamănă puternic cu un creion obișnuit. Dacă, la examinare, se detectează chiar și o ușoară creștere a presiunii intraoculare, există toate motivele pentru a suspecta glaucomul precoce. Diagnosticarea ulterioară va fi efectuată folosind un gonioscop. Acesta este un astfel de dispozitiv, cu ajutorul căruia medicul veterinar poate examina „interiorul” globului ocular și identifica gradul de deteriorare a nervului oftalmic.

Glaucomul este incurabil (ceea ce trebuie întotdeauna amintit), dar este foarte posibil să se reducă durerea, să se reducă manifestarea altor semne clinice. Pentru a face acest lucru, se arată că picură pilocarpină în ochi: cu glaucom la o pisică, vă permite să mențineți o calitate ridicată a vieții pentru o lungă perioadă de timp. Vă rugăm să rețineți că numai medicul veterinar ar trebui să-l prescrie, deoarece medicamentul are contraindicații grave. Deci, dacă evoluția bolii este complicată de detașarea retinei, prescrierea pilocarpinei este strict interzisă.!

Se prezintă preparatele care conțin dorzolamidă și / sau timol. Aceste substanțe pot reduce presiunea intraoculară la un nivel acceptabil. Pentru a combate inflamația (dacă se observă), medicamentele cu steroizi sunt adesea prescrise. Diureticele (medicamente care cresc fluxul de urină) sunt adesea folosite pentru a ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Vă rugăm să rețineți că, în acest caz, pisica va trebui să fie oarecum limitată în lichide, lichide și conserve. Se prescriu vitamine care vă permit să înmuiați și, de asemenea, să încetiniți procesele degenerative din nervul orbital. Dacă durerea glaucomului devine insuportabilă pentru animal, sunt prescrise analgezice.

Iată cum să tratăm această patologie. Desigur, din păcate, nu puteți opri complet pierderea vederii la o pisică, dar toate aceste medicamente vor ajuta la întârzierea acestui proces foarte mult. În cazuri rare și mai ales avansate, când presiunea intraoculară nu poate fi redusă în niciun fel, iar pisica suferă dureri severe, se poate lua o decizie de a îndepărta ochiul. Acest lucru va ajuta la evitarea consecințelor mai grave..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Glaucom - presiune intraoculară crescută la pisici