Hipertiroidism la pisici - o defecțiune a glandei tiroide

La fel ca oamenii, animalele lor de companie au adesea diverse patologii asociate cu funcționarea defectuoasă a glandelor endocrine responsabile de producerea hormonilor vitali. Hipertiroidismul felin poate fi considerat un exemplu de astfel de boală. Despre această patologie vom vorbi în acest articol..

Important! Aceste informații nu trebuie considerate un substitut pentru vizitele la medicul veterinar. La cea mai mică suspiciune de hipertiroidism, duceți-vă imediat animalul la un specialist. Niciodată și în niciun caz nu trebuie să vă angajați în autotratarea animalului dvs. de companie.!

Descifrarea conceptului

Această patologie este cea mai frecventă încălcare a sintezei hormonale la pisici. Pur și simplu, acesta este numele bolii cauzate de eliberarea excesivă de tiroxină. Această substanță este sintetizată în glanda tiroidă..

Care sunt manifestările clinice ale hipertiroidismului?

Cel mai adesea, există o scădere bruscă a greutății, cu un apetit excesiv al animalului. Pierderea în greutate se observă la aproape toate pisicile bolnave. Semne insuficienta cardiaca sunt detectate în 70-85% din cazuri. Despre sete crescută, activitate excesivă, poliurie (urinare crescută), probleme cu părul, diaree și alte manifestări negative sunt raportate de cel puțin 20% din toți proprietarii de animale bolnave. Vărsături observat la aproximativ jumătate din pisicile afectate. Astfel, această patologie se manifestă destul de clar, deși toate semnele clinice disponibile nu pot fi numite specifice..

Rețineți că modificările secundare în corpul pisicii sunt foarte frecvente cu această patologie. Deoarece glanda tiroidă este în mare parte responsabilă pentru metabolismul carbohidraților și al grăsimilor, animalul se poate transforma într-un fel de „kolobok”, umflat din cauza excesului de greutate. Dimpotrivă, cașexia severă se dezvoltă mult mai des: chiar și o pisică care mănâncă în mod normal poate deveni un fel de schelet, iar proprietarii săi vor păcătui în mod constant viermi și intoxicații alimentare. În general, în simptomele încețoșate se află principala problemă a diagnosticării și tratării acestei boli (despre care vom vorbi mai jos).

Există specii predispuse de animale?

Hipertiroidismul, în principiu, se poate dezvolta la pisicile de toate vârstele, rasele și sexele, dar practica arată că cel mai adesea această boală apare la pisicile mai în vârstă. Deci, cazurile de boală a pisicilor care nu aveau nici măcar zece ani, au înregistrat nu mai mult de 6%. Se crede că cea mai periculoasă vârstă este între 12 și 13 ani.

Despre diagnostic

Deoarece toate simptomele de mai sus pot fi adesea atribuite manifestărilor bolilor complet „străine”, un rol imens îl joacă un test biochimic profesional de sânge. Desigur, un test de urină nu va ajuta la identificarea hipertiroidismului în sine, dar cu siguranță va ajuta la excluderea problemelor renale sau a diabetului zaharat. Este important să ne amintim că, în cazul hipertiroidismului, există adesea o creștere gravă a concentrației de enzime hepatice. Această caracteristică este utilă și în excluderea altor boli. Ce mai sugerează diagnosticul??

De regulă, după diagnosticarea completă se poate face un diagnostic precis test de sange, în timpul căruia va fi dezvăluit un conținut crescut de tiroxină. Cu toate acestea, practica arată că în aproximativ 8% din cazuri, conținutul său în fluxul sanguin general poate rămâne la un nivel normal, cu condiția ca boala să se dezvolte simultan. În multe cazuri, acest lucru sugerează că pisica nefericită suferă în același timp de o altă boală care contribuie la scăderea nivelului de tiroxină din organism. Astfel, de multe ori pentru a face un diagnostic precis, este necesar să se efectueze o examinare completă completă a animalului, cu practicarea tuturor analizelor posibile..

Cum sunt tratate tulburările tiroidiene?

Deci, ce tratament poate fi utilizat pentru hipertiroidism la pisici? Există mai multe tehnici terapeutice simultan și fiecare dintre ele are laturile sale pozitive și negative. Cea mai frecventă medicație orală este scăderea activității glandei tiroide. Tiamazolul (denumirea de proprietate înregistrată tapazol, methimazol) este foarte eficient. A fost multă vreme stâlpul tratamentului medicamentos pentru hipertiroidismul felin. Trebuie remarcat faptul că acest remediu poate fi utilizat timp de maximum două până la trei săptămâni, după care este obligatoriu să se controleze starea biochimică a sângelui..

Din păcate, aproximativ 10% -15% dintre pisici nu o tolerează bine și prezintă numeroase efecte secundare, cum ar fi pierderea poftei de mâncare, vărsături, letargie și numeroase patologii ale celulelor sanguine. În cazuri rare (dar severe), se observă mâncărimi extrem de severe, din cauza cărora animalele își pot rupe literalmente propria piele de carne. Cu toate acestea, acest lucru este foarte rar, deoarece cel mai adesea cazul se limitează la mâncărime ușoară. În unele cazuri, dacă glanda tiroidă continuă să sintetizeze prea mult tiroxină, se ia decizia de a prescrie medicamentele pe viață. În acest caz, animalul va trebui să fie adus la clinică în fiecare lună pentru biochimie completă a sângelui. Desigur, toate acestea nu vor costa prea ieftin..

Îndepărtarea chirurgicală a glandei tiroide. Hipertiroidismul este de obicei cauzat de un adenom benign al acestui organ. Tumora poate fi atât regională, cât și generală, acoperind întreaga „tiroidă”. Din fericire, majoritatea pisicilor dezvoltă creșteri benigne care sunt separate de țesutul înconjurător de o capsulă densă și, prin urmare, pot fi îndepărtate cu ușurință. Această operație este relativ ușoară și nu se observă consecințe grave. Deși intervenția chirurgicală poate fi costisitoare, este mult mai ieftină pe termen lung decât administrarea de medicamente care suprimă tiroida continuă..

Izotopi radioactivi ai iodului. Poate că acesta este tratamentul cel mai „nedureros” (destul de ciudat) și eficient al acestei patologii. Un astfel de iod, administrat parenteral, se acumulează în organul afectat și distruge celulele tumorale. Nu este necesară nicio intervenție chirurgicală sau anestezie, iar efectul apare de obicei după prima utilizare. Anterior, astfel de metode puteau fi utilizate doar în unele clinici medicale pentru oameni, dar astăzi acestea devin mai disponibile pentru animale de companie..

Oricare ar fi fost, dar ultimele două metode implică internarea pisicii și monitorizarea constantă a stării sale timp de câteva săptămâni. În plus, aceste metode sunt destul de scumpe, astfel încât iubitorii de pisici domestice trebuie să recurgă cel mai adesea la consumul de medicamente care reduc activitatea glandei tiroide (cu toate dezavantajele și efectele secundare ale acestora). Cu toate acestea, chiar și în Germania sau SUA, cu costul unei doze de izotopi de iod în intervalul 850-900 $, mulți proprietari apelează la aceeași terapie medicamentoasă pentru ajutor. Deci, această metodă de tratament va rămâne cea mai populară pentru o lungă perioadă de timp..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Hipertiroidism la pisici - o defecțiune a glandei tiroide