Acarianul părului la pisici: simptome, diagnostic, tratament

Una dintre podoabele unei pisici sănătoase și frumoase este blana ei. Medicii au dezvoltat chiar și o metodă de tratare a unor tulburări psihice, care constă în nevoia de a mângâia pisicile. Iată doar câteva animale pentru a mângâia mâna nu se va ridica - arată atât de înfricoșător. Motivul transformării într-un „bogeyman” poate fi un acarian de păr la pisici.

Ce este?

Dacă studiați cu atenție cărțile de referință veterinare, atunci probabil că veți fi surprinși - nu există o astfel de boală acolo. Este simplu - oamenii numesc cazuri „acarieni de păr” demodicoză. Aceasta este o patologie foarte neplăcută și nu pe deplin înțeleasă, care, în unele cazuri, poate duce la moarte..

Agentul cauzal este acarianul Demodex cati. Acesta este un parazit foarte „misterios”. Problema este că agenții patogeni se găsesc adesea la pisicile care nu au fost niciodată bolnave, nu se îmbolnăvesc (și este puțin probabil să se îmbolnăvească) cu demodicoză. Din această cauză, un număr de oameni de știință străini de seamă consideră că Demodex cati este un organism patogen condiționat sau chiar atribuie aceste căpușe microflorei normale a pielii feline..

Ultima declarație este puternic contestată de mulți experți interni și de un număr de experți occidentali și sunt departe de a fi de acord. Există, de asemenea, cercetători care sugerează că căpușele din genul Demodex (și există mai mult de 140 de specii) sunt totuși „primordial” patogene, dar pot provoca boli numai la rasele predispuse inițial și la pisicile individuale, susceptibile.

Simptome

În total, la animale se disting trei tipuri de boli: locală, generalizată și juvenilă (juvenilă). Primul tip este cel mai simplu și mai inofensiv, simptomele sunt destul de evidente. În acest caz, pe picioarele, fața sau abdomenul animalului bolnav apar mici pete fără păr. Pielea de pe ele devine „estompată” și se desprinde puțin. În multe cazuri, se înregistrează auto-vindecarea, dar dacă corpul pisicii este slăbit, se poate dezvolta o formă generalizată a bolii.

Și acest lucru este mult mai rău. Focarele alopeciei se răspândesc pe tot corpul animalului, pielea începe să se dezlipească puternic, se îngroașă și se inflamează. Foarte des, demodicoza generalizată este complicată de infecții secundare ale pielii, care provoacă papule multiple, abcese, ulcere și eroziune pe aceasta. Starea animalului este foarte gravă. Adesea există mâncărimi severe, ceea ce face ca pisica să se zgârie și mai mult să rupă literalmente pielea (în imagine).

Tipul juvenil demodicoză este în multe feluri similară formei generalizate, se manifestă doar la o vârstă foarte fragedă. Se presupune că acest tip de boală poate fi moștenită. În ambele cazuri din urmă, tratamentul trebuie început imediat, deoarece particularitatea căpușei Demodex cati este că este capabilă să infecteze nu numai pielea, ci și organele interne, inclusiv inima.

Dacă pisica este lăsată netratată, se acumulează rapid semne de intoxicație generală., epuizarea progresează, animalul devine letargic și apatic, pofta de mâncare dispare complet, setea scade. Când cazul este neglijat, prognosticul variază de la îndoielnic la nefavorabil, cu o mare probabilitate de deces. Nu ar trebui adus la acest lucru!

Diagnostic și terapie

„Prin ochi” nu se pune diagnosticul acestei boli, sunt necesare teste de diagnostic. Din fericire, acestea nu diferă în ceea ce privește complexitatea: o răzuire este luată într-o zonă deosebit de fulgi, materialul patologic este examinat la microscop. Deoarece există o mulțime de căpușe și sunt mari, este dificil să nu le observi. Ce tratament este prescris?

Dacă boala este detectată în stadiile incipiente, se utilizează medicamente "Amitrazină", ​​"Tactic", precum și toate celelalte mijloace bazate pe ivermectină. Există informații că cazurile nelegate au fost tratate cu succes cu unguent sulfuric obișnuit, care este disponibil în orice farmacie. Principalul lucru nu este să fii leneș și, cât mai des, să spori pielea afectată. Vă rugăm să rețineți că nu ar trebui să permiteți pisicii dvs. să lingă acest medicament, deci în unele cazuri este mai bine să purtați un guler chirurgical pe animal..

Din păcate, în ultimii ani, s-a remarcat din ce în ce mai mult rezistența completă a Demodex cati la medicamentele pe bază de ivermectină. În astfel de cazuri, se arată utilizarea medicamentului Sayfli, care poate fi administrat oral. Al doilea avantaj al medicamentului este siguranța sa pentru animalele cu sânge cald și absența reacțiilor alergice..

În toate cazurile, pisicii trebuie să i se prescrie preparate multivitamine, mijloacele care întăresc sistemul imunitar nu vor interfera. Infecțiile secundare sunt combătute cu antibiotice și alte medicamente antimicrobiene. Cu cât observați mai repede primele semne clinice ale bolii, cu atât este mai probabil că va fi posibil să faceți față acesteia cât mai curând posibil.. Întârzierea contactării medicului veterinar nu este o idee bună, pisica ar putea muri.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Acarianul părului la pisici: simptome, diagnostic, tratament