Câte luni poate fi castrată o pisică: caracteristicile procesului de dezvoltare a animalelor de companie

Toată lumea știe că după naștere, organismul animalului crește și se dezvoltă de ceva timp. Tulburările hormonale la o vârstă fragedă pot duce în cele din urmă la formarea necorespunzătoare a sistemului musculo-scheletic, a sistemului genito-urinar, care în viitor va da multe probleme și va scurta viața animalului de companie. Prin urmare, ar trebui să-ți dai seama când poți castra

pisică, modul în care timpul de castrare depinde de rasa animalului.

Dezvoltarea pisoiului de luni de zile

Un animal de companie mic se dezvoltă foarte repede, schimbările apar în corpul său în fiecare lună.

Prima luna

Acesta este momentul cel mai responsabil și periculos. Pisoii se nasc orbi și surzi cu imunitate slabă; primesc protecție împotriva microorganismelor cu laptele matern. Pisoii încep să audă în zilele 4-5, iar ochii lor sunt deschiși doar până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni. În acest moment, animalele de companie nu trebuie smulse de la mama lor, cu lapte primesc toți anticorpii necesari, astfel încât să fie complet protejați. De asemenea, pisica mamă le linge, ceea ce reprezintă un masaj și scăldat în același timp. Până la sfârșitul lunii, pisoii încep să se ridice, dar nu sunt buni la mers..

A doua lună

Pisicuța se ridică deja și aleargă, jucându-se mult cu frații și surorile. Încă nu-și părăsește mama, iar baza dietei este laptele, dar acum încearcă și mâncarea pentru adulți, în asta este ajutat de două rânduri de dinți de lapte.

În acest moment, apar adesea probleme cu scaunele, care sunt o reacție la apariția de alimente noi. Pisicuța nu are propria imunitate, așa că primește protecție de la mama-pisică deocamdată. Până la sfârșitul lunii, diferențele de gen încep să capete impuls, masculii fiind puțin mai mari decât femelele, la unele pisici puteți vedea chiar și testicule.

A treia lună

Până la sfârșitul celei de-a doua luni, laptele dispare treptat din meniu, pisoiul trece la hrana naturală, motiv pentru care prima vaccinare ar trebui efectuată în a treia lună de viață, deoarece pisoiul nu mai primește anticorpi cu lapte, dar există încă puțini ai lui.

Determinarea sexului la această vârstă este foarte dificilă, deoarece la multe animale de companie testiculele nu au căzut încă în scrot. Pisoii pot fi hrăniți acum puțin mai rar - de 4-5 ori pe zi. Până la sfârșitul celei de-a treia luni, imunitatea pisoiului va deveni suficient de puternică pentru a fi transferată unei noi familii..

A patra lună

În acest moment, pisoiul cântărește deja mai mult de un kilogram. Testiculele cad în scrot la aproape toți masculii. Cu toate acestea, dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci nu ar trebui să vă faceți griji, uneori se întâmplă asta testiculele ajung la poziția lor naturală doar cu 5-7 luni.

Până la sfârșitul lunii a patra, pisoii pot ajunge la 1,5 kilograme, moment în care dinții din lapte încep să se schimbe în molari. De asemenea, în această perioadă, au loc deparazitări repetate și vaccinare de rutină..

A cincea-a șaptea lună

Până în a cincea lună, pisoii cântăresc deja 2 kilograme, acum au trei mese pe zi, sunt încă în creștere rapidă. Pisoii se hrănesc acum exclusiv cu alimente pentru adulți. În acest moment, va fi necesar să se efectueze următoarea deparazitare și vaccinare.

În a șasea lună, hormonii încep să se joace la pisoi, pisicile se simt pentru prima dată bărbați și încep să alerge după pisici. În a șaptea lună, este posibilă prima moltă sezonieră, pisoii se ling și se înghită de multe ori lână, motiv pentru care apoi o regurgitează.

Până la sfârșitul celei de-a șaptea luni, pisoii aproape că nu mai cresc, ajung la dimensiunea lor naturală, cu toate acestea, masa musculară se va acumula în continuare, astfel încât creșterea în greutate nu încetinește.

Luna a opta până la a douăsprezecea

Pisicuțele continuă să se îngrașe, dar acest lucru se întâmplă datorită osificării cartilajului „copiilor”, dezvoltării țesutului muscular și adipos. Până la sfârșitul primului an de viață, pisoii devin cu adevărat adulți, deși încă pot câștiga masă.

De asemenea, în acest moment, personajul se schimbă uneori, animalul de companie poate deveni mai liniștit, dar acest lucru nu se întâmplă de obicei cu animalele care sunt adesea pe stradă. În acest moment, este mai bine să sterilizați pisica și să sterilizați pisica..

Perioada optimă pentru castrare

Necesară castrare petrece la timp, este imposibil să vă grăbiți cu acest lucru, deoarece puteți dăuna dezvoltării corpului. Există multe motive pentru a nu castra animalele de companie prematur..

Cu toate acestea, trebuie remarcat imediat că unele rase sunt cel mai bine sterilizate la o vârstă fragedă din cauza predispoziției la insuficienta cardiaca. În special scoțianul, maine coon, persană sau britanic este de dorit să se castreze până la 5-7 luni de viață, deoarece la această vârstă sunt mai ușor de tolerat anestezia.

În primul rând, castrarea timpurie are un efect negativ asupra dezvoltării corpului:

 • Pisicile sunt de obicei mult mai active decât pisicile, au nevoie de ea pentru a proteja femela în timpul sarcinii și pentru a vâna două. Odată cu castrarea timpurie, când comportamentul de gen nu s-a format încă, animalul de companie devine mai pasiv și mai letargic. Acest lucru este influențat și de lipsa mersului pe stradă..
 • După castrare, pisicile necesită mult mai puțină energie, care este asociată cu restructurarea corpului în funcție de tipul „feminin”. În același timp, mănâncă în aceeași cantitate, astfel încât, în cele din urmă, se îngrașă adesea în exces.. Obezitatea la pisoii tineri este rar, dar multe animale de companie adulte castrate la o vârstă fragedă suferă de aceasta.
 • Pisicile sunt expuse riscului urolitiaza datorită canalului urogenital întortocheat și îngust. Principalii factori predispozanți sunt obezitatea și stilul de viață sedentar, care se întâmplă doar cu castrarea timpurie..
 • Pisicuțele castrate până la 6-7 luni rareori rămân în urmă în creștere și adesea chiar se îngrașă mai repede decât colegii lor non-castrați. Cu toate acestea, acest lucru se datorează faptului că oasele se întăresc mai încet, motiv pentru care devin mai lungi, iar animalul - mai mare. Același proces duce la o scădere a forței scheletului, care, împreună cu o masă mare și obezitate frecventă, crește riscul de fracturi..
 • Animalele de companie sterilizate înainte de 7 luni au de obicei un penis subdezvoltat. Acest fenomen duce la faptul că se creează spațiu suplimentar între penis și prepuc. Acest „buzunar” conține adesea urină, care provoacă iritații și crește riscul de a dezvolta boli infecțioase..

În plus, o operație la o vârstă fragedă este adesea periculoasă din cauza anesteziei, deoarece nu este inofensivă. În plus, există multe alte pericole care așteaptă un animal de companie mic:

 • Intervenția chirurgicală pe un animal mic este mai dificilă pur și simplu din cauza dimensiunii pacientului. Scrotul pisoiilor este adesea mai mic decât unghia degetului mic, așa că lovirea locului potrivit cu un bisturiu este o problemă reală. În plus, este necesar nu numai să tăiați pielea, ci să obțineți, pansați și tăiați testiculele, astfel încât operația este mult mai dificilă, este mai ușor să greșiți.
 • Narcoză calculat pe baza greutății animalului de companie. Mai mult, chiar și o ușoară supradoză de câteva procente poate duce la depresie respiratorie excesivă și activitate cardiacă, iar acest lucru duce la complicații grave. Datorită greutății corporale reduse la pisici, anestezia este mai dificil de găsit. Desigur, doza este mai ușor de reglat atunci când greutatea animalului de companie este măsurată în kilograme mai degrabă decât în ​​grame..
 • Pisoii cu vârsta de până la 6-7 luni pot avea natură criptorhidism, deoarece testiculele lor nu cad adesea în scrot imediat după naștere. Acesta este un fenomen complet normal cu șase luni la toți pisoii, testiculele își vor lua poziția naturală. Cu toate acestea, cu castrarea timpurie la astfel de animale, intervenția chirurgicală va fi o operație de cavitate, iar aceasta va crește dramatic probabilitatea de complicații și durata recuperării postoperatorii..
 • Pisicuțele mici nu au propria imunitate. Până la 2-3 luni, primesc anticorpi cu lapte matern, iar mai târziu corpul lor începe să-și dezvolte propria apărare. Cu toate acestea, chiar și în acest moment, sistemul lor imunitar nu este adesea perfect, pisicile suferă adesea de diaree din acest motiv. Intervenția chirurgicală va agrava doar starea lor, va provoca dezvoltarea bolii. Antibioticele sunt folosite pentru a dezinfecta rana chirurgicală, dar sunt capabile să distrugă nu numai bacteriile, ci și propria lor imunitate.
 • La animalele de companie mici, ficatul și rinichii nu au resursa necesară de capacitate de lucru pentru a funcționa cu tensiune arterială scăzută sau pentru a elimina rapid medicamentele din sânge. Prin urmare, cu anestezie, pisicile sunt mai susceptibile de a perturba funcționarea acestor sisteme..
 • La început, copilul mic crește cu ora, dublându-și greutatea în fiecare lună. Din această cauză, pisoiul are un metabolism atât de ridicat încât trebuie să mănânce la fiecare 4-5 ore..

Notă, că dacă nu mănâncă la timp, atunci va fi un adevărat test pentru el.

Vă reamintim că, înainte de operație, trebuie să respectați dieta rapida timp de 12 ore. În plus, după castrare, pisoiul va fi sub anestezie o perioadă de timp și, după ce a părăsit-o, nu va mai putea mânca încă câteva ore. Cu o greva a foamei prea lungă, mai mult de 14-15 ore, firimitul poate muri pur și simplu de foame (la propriu).

Pisoii au un sistem de termoreglare imperfect. Acest lucru se datorează masei mici (corpurile ușoare se încălzesc și se răcesc mai repede), absenței lânii groase și a țesutului gras subcutanat.

Cu anestezie, chiar și animalele de companie experimentate suferă de frisoane sau de creștere temperatura datorită inhibării centrului de termoreglare din creier. Și un pisoi mic poate muri pur și simplu pe masa de operație de hipotermie sau supraîncălzire sau poate avea complicații grave..

Castrarea la diferite perioade

După cum puteți vedea, castrarea în fiecare etapă a vieții are consecințe diferite..

Castrare până la 3 luni

Timp nefavorabil pentru castrare. Imunitatea animalului de companie nu s-a maturizat încă, în plus, în acest moment, animalul de companie va trebui să treacă prin multe situații stresante: trecerea la o dietă pentru adulți (de la 2 la 3 luni), prima deparazitare și vaccinare și, eventual, mutarea într-o nouă familie.

În plus, la această vârstă la mulți pisoi testiculele nu coboară încă în scrot. Mărimea mică a corpului și a testiculelor joacă un rol, consecințele negative vor afecta dezvoltarea scheletului și a penisului.

Castrare de la 3 la 5 luni

Mâncarea la această vârstă este încă frecventă, dar animalul de companie poate supraviețui deja grevei foamei de 12 ore. Cu toate acestea, castrarea nu este recomandată, deoarece pisoiul poate dezvolta probleme imune datorită utilizării antibioticelor, termoreglării subdezvoltate și abilităților compensatorii scăzute ale ficatului și rinichilor..

Dar există excepții peste tot. De exemplu, un pisoi britanic sau scoțian este recomandat să fie sterilizat în acest moment, deoarece ulterior vor dezvolta o predispoziție la insuficiență cardiacă.

Castrare de la 5 la 7 luni

La această vârstă, majoritatea problemelor s-au încheiat, iar pisoii devin puternici și activi. Dar castrarea nu este încă de dorit, deoarece în acest moment îndepărtarea testiculelor poate afecta dezvoltarea aparatului locomotor. În plus, există o mare probabilitate că va exista o tendință spre obezitate..

Castrare de la 7 la 12 luni

Cea mai potrivită vârstă pentru animalul de companie. Dimensiunile corpului se apropie deja de dimensiunile unui animal adult. Animalele de companie până în anul de viață au un caracter stabil, care este puțin probabil să se schimbe după castrare. În plus, în această perioadă pisoii experimentează mai întâi atracția pentru femele și chiar le pot fertiliza..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Câte luni poate fi castrată o pisică: caracteristicile procesului de dezvoltare a animalelor de companie