Inflamarea gingiilor la pisici - simptome și tratament

Gingivita este o boală a gingiilor în care există un proces inflamator acut în zona unuia sau mai multor dinți. Gingivita la pisici, ale cărei simptome și tratament sunt clare, fiecare proprietar ar trebui să poată observa. Fără tratament, zona de inflamație se răspândește, ceea ce agravează rapid starea animalului. Dacă proprietarul este atent la animalul de companie, atunci va observa imediat că pisica este bolnavă și are nevoie de ajutor. Un apel urgent de ajutor de la un medic veterinar vă permite să restabiliți rapid starea de sănătate a unui prieten cu patru picioare și să preveniți apariția complicațiilor.

Astfel de motive pot provoca inflamații:

 • tartru (o boală obișnuită la pisici) - datorită acestei formări la baza dinților, apare o leziune cronică a stratului superior al gingiilor, în urma căreia bacteriile pătrund prin răni în țesuturi și se formează un proces patologic persistent. Gingivita este deosebit de frecventă dacă tartrul este într-o formă avansată;
 • hrănire necorespunzătoare - dacă pisica primește furaje sau pești cu oase dure, apar leziuni mecanice cronice ale gingiilor, ceea ce deschide și ușa bacteriilor. În același timp, există adesea un miros neplăcut din gura pisicii;
 • malocluzie, în care dinții deteriorează gingiile;
 • îmbătrânirea naturală a dintelui, în care aceștia încep să nu adere ferm la gingii și, eșalonând, să le rănească;
 • deteriorarea mucoasei bucale cu substanțe toxice, precum și acizi și alcali;
 • hrănirea cu alimente excepțional de moi - din această cauză, există o formare activă a calculului dentar, care provoacă patologie;
 • îndepărtarea necorespunzătoare a unui dinte liber de la o pisică fără implicarea unui medic veterinar pe cont propriu;
 • epuizarea generală a corpului animalului din cauza unei boli îndelungate, în special de natură infecțioasă;
 • tulburări metabolice în organism - suferă o pisică domestică;
 • deficit de vitamine - mult va depinde de gradul de deficit de vitamine din organism;
 • gută;
 • diabet zaharat - odată cu aceasta suferă și cavitatea bucală.

Dacă o pisică se confruntă cu gingivită, are nevoie de ajutor calificat. Cauzele gingivitei la pisici sunt foarte diverse și este important să știm cu siguranță care dintre ele apare.

Simptome

Principalul pericol al gingivitei este răspândirea infecției din gingiile afectate în tot corpul, care poate provoca chiar moartea animalului.. Dacă o pisică suferă de gingivită, are aceste simptome ale bolii.:

 1. mirosul de carne putredă din gură;
 2. salivare crescută;
 3. gingiile pisicii sângerează;
 4. umflarea țesutului gingival;
 5. gingii roșii la o pisică;
 6. apetitul afectat din cauza durerii, ceea ce face ca animalul să refuze mâncarea;
 7. depresie constantă;
 8. ulcerația gurii mucoase;
 9. apariția bulelor cu puroi pe gingii;
 10. agresivitatea pisicilor datorată durerii severe în momentul atingerii gingiilor.

Când în stadiile inițiale ale bolii proprietarul nu a luat măsurile adecvate, starea animalului bolnav se agravează. Simptomele sunt mai grave. Pisica suferă de intoxicație generală a corpului și are, de asemenea, următoarele simptome ale bolii:

 • căldură;
 • scăderea mobilității - o pisică bolnavă zace aproape tot timpul, chiar dacă nu doarme;
 • pierderea dinților;
 • refuzul complet al alimentelor - care este deosebit de periculos, deoarece postul devine cauza dezvoltării rapide a tulburărilor hepatice, care este extrem de dificil de rezolvat.

Cu o formă avansată de gingivită, tratamentul este mult mai dificil și nu permite animalului de companie să-și restabilească complet starea normală. Modul de tratare a gingivitei la pisici poate fi prescris doar de către un medic veterinar. Simptomele bolii necesită o vizită urgentă la medicul veterinar.

Diagnostic

Diagnosticul, în majoritatea cazurilor, se face pe baza unei examinări vizuale, în timpul căreia se relevă faptul că animalul are boli de tartru și gingii. Simptomele bolii sunt foarte clare. În cazurile severe, dacă există suspiciuni că un animal de companie dezvoltă un proces canceros, este prescrisă o biopsie a gingiilor inflamate. Nu sunt necesare studii bacteriologice. Dacă există o leziune purulentă, simptomele se schimbă și medicul veterinar poate determina cu ușurință starea patologică.

Tratament

Veterinarul prescrie un tratament competent pentru boala gingiilor la o pisică, care este efectuat de proprietar acasă. Dacă terapia începe în timp util, atunci gingivita este complet vindecată. Factorul care a provocat boala este neapărat determinat și apoi este cu siguranță eliminat. Este deosebit de dificil să se trateze gingivita limfocitară-plasmatică..

Când boala tocmai a început să se dezvolte, pentru a o combate, este suficient să curățați zilnic dinții și gingiile animalului cu o perie moale specială și o pastă de dinți specială. După procedură, se aplică un gel antiseptic sau unguent pe gingii. Periile cu vârful degetelor sunt, de asemenea, disponibile pentru a spăla dinții animalului de companie mai convenabil.

Pe parcursul bolii, o pisică care suferă de gingivită este văzută în mod regulat de un medic veterinar care monitorizează procesul de tratament. Când inflamația este complet eliminată, terapia este oprită.

Dacă boala este într-o formă avansată, atunci tratamentul său se efectuează cu utilizarea medicamentelor, precum și procedura de îndepărtare a tartrului, care, de regulă, se efectuează sub anestezie generală. Pentru tratamentul unui animal bolnav,:

 • antibiotice de uz local - aplicate pe zone de inflamație sub formă de unguente. Utilizarea lor este o condiție prealabilă atunci când gingivita la pisici este tratată acasă;
 • antibiotice sistemice - utilizate dacă inflamația este prea puternică și riscul transferului acesteia la organele interne este mare. Fondurile sunt prescrise în tablete sau soluții pentru administrare subcutanată sau intramusculară;
 • medicamente hormonale în prezența tulburărilor care sunt detectate cu ajutorul unui test de sânge. Tratamentul este complex;
 • medicamente antiinflamatoare care previn răspândirea infecției în tot corpul - sub formă de injecții;
 • imunomodulatori - în picături. Tratamentul se efectuează strict conform recomandărilor medicale.

Pe întreaga perioadă de tratament, animalul este transferat în alimente lichide, al căror aport nu provoacă durere. În fiecare zi este necesar să curățați cavitatea bucală a pisicii folosind paste speciale. Dacă tratamentul nu funcționează mult timp și simptomele persistă, se recomandă îndepărtarea dintelui, care a devenit o sursă de inflamație..

Este important să nu amânați tratamentul bolii, deoarece boala parodontală se dezvoltă pe fondul gingivitei netratate. Cu această patologie, pisica își pierde dinții și este imposibil să opriți acest proces. Gingiile roșii inflamate la pisici sunt o problemă gravă care nu trebuie ignorată. Toți proprietarii ar trebui să cunoască simptomele gingivitei.

Prevenirea gingivitei

În majoritatea cazurilor, cu abordarea corectă, este posibil să se prevină apariția unei boli la un animal de companie.. Principalele măsuri preventive împotriva gingivitei sunt:

 • Vizită preventivă regulată la medicul veterinar o dată la 6 luni, inclusiv examinarea gurii;
 • Curățarea gurii animalului o dată pe săptămână folosind o perie specială. Cel mai eficient mod;
 • Evitarea prezenței oaselor animalelor în dietă;
 • Hrănirea animalelor de înaltă calitate cu includerea furajelor dure pentru curățarea naturală a dinților;
 • Eliminarea calculului imediat ce începe să se formeze;
 • Includerea complexelor de vitamine și minerale în dieta animalului pentru menținerea imunității;
 • Vaccinarea regulată.

În magazinele pentru animale de companie, puteți găsi alimente care ajută la prevenirea apariției tartrului și, prin urmare, reduc semnificativ probabilitatea de gingivită. Dacă pisica este înconjurată de atenția proprietarului, atunci problemele de sănătate vor fi observate și eliminate în timp util. Prevenirea gingivitei la pisici trebuie efectuată de la vârsta animalului la 1 an.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Inflamarea gingiilor la pisici - simptome și tratament