Pisică de munte în crimeea

Uimitorul Munte Cat se află la douăzeci de kilometri de Yalta. Satul stațiunii Simeiz este situat la poalele satului. Vârful oferă o vedere magică a frumuseții la Marea Neagră, sanatorii și pensiuni, zeci de hoteluri, restaurante și baruri, parcul acvatic, vilele Dream și Ksenia. Dar cel mai interesant lucru este ascuns printre desișurile de ienupăr care acoperă dens pantele muntelui Koshka.
Acum aproximativ un milion de ani, Muntele Cat făcea parte din creasta principală a Munților Crimeei. Aparent, justificându-și numele (ei bine, pisicilor nu le place mulțimea), s-a separat de întregul masiv și a început să se mute pe malul mării, ceea ce, potrivit geologilor, continuă până în prezent. Deja în secolul I î.Hr., muntele sub formă de pisică era locuit de triburile Taurului - un popor sumbru nesociabil, fermieri și crescători de vite care trăiau în grupuri mici izolate. Astăzi, mergând de-a lungul „spatelui” și „laturilor” unei pisici stâncoase, se pot vedea dolmenele - cele mai vechi cimitire de piatră din Crimeea. Și când ajungi la „coadă”, te găsești într-un cimitir - mai mult de o sută de dolmeni, dărăpănate, aproape plecați în subteran și maiestuoși, din plăci de piatră care cântăresc peste o tonă.
La începutul secolului al XIII-lea, pe munte a fost ridicat un castel, numit Limena-Calais. La baza sa se află piatră, care are o vechime de aproximativ două mii și jumătate de ani. A fost o structură defensivă grandioasă, fortificată nu numai de artificii, ci și de natura însăși - stânci ascuțite, stânci, blocuri de piatră-turnuri. Apoi Muntele Pisicilor din Crimeea i-a protejat pe coloniști de raidurile armatelor inamice, adăpostind în mod fiabil locuitorii în spatele zidurilor inexpugnabile. Chiar și zidurile dărăpănate care au supraviețuit până în prezent sunt impresionante: lungimea este de aproape o sută de metri, înălțimea ajunge la trei metri (când erau cinci), iar lățimea este de doi metri. În interior erau clădiri rezidențiale, băi, hambare și alte structuri, ale căror urme sunt aproape uzate de timp.
O sută de ani mai târziu, Limena-Calais a fost distrusă. Cu toate acestea, muntele sub formă de pisică nu a încetat să slujească populația locală - acum zidurile castelului maiestuos odată au salvat ciobanii și animalele lor de vreme rea. Incinta originală din piatră era atât de convenabilă încât oamenii au început să numească muntele Kosh-Kaya (turma - „kosh” și stânca - „kaya”). Acum, de parcă muntele însuși anunța pe toată lumea din zonă: „Sunt o pisică, ei bine, fii atent la formele mele!” Și s-au întors: asemănarea a fost observată, iar numele istoric a fost transformat într-unul modern, atât de atractiv pentru fanii turismului ecologic.
Pentru ca Muntele Pisicilor din Crimeea să fie la înălțimea numelui său, trebuie să-l admiri de departe. Prădătorul de piatră, ascuns, urmărește valurile: fie încearcă să prindă un pește, fie îi este frică să se ude. Urechile sunt ridicate, spatele este ușor arcuit, vârful cozii serpentine este ascuns undeva printre străzile din Simeiz. Puteți ajunge la puntea de observare cu autobuzul sau cu transportul personal. Nu departe de autostradă există un observator, un loc istoric de unde s-a zburat nava spațială Luna-3 în 1959. Iubitorii de sporturi extreme se pot distra prin alpinism sau explorând una dintre peșterile pline de surprize și pericole. Puteți merge pe una dintre cărările Muntelui Koshka, alergând printre specii rare de copaci: fistic cu frunze groase, căpșuni, ienupăr înalt, stejar pufos. Pietrele, ierburile, florile de munte sunt sub picioare. Și în jur, oriunde te uiți, există vederi magice, din care inima ta se oprește, iar picioarele tale te duc mai departe, în jurul următorului viraj.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pisică de munte în crimeea