Dermatomicoza la pisici este periculoasă pentru consecințele sale

În practica veterinară de zi cu zi, una dintre cele mai neplăcute boli este ciuperca și soiurile lor, deoarece în multe cazuri sunt relativ dificil de tratat și reprezintă, de asemenea, un pericol pentru persoana însuși. Acestea includ dermatomicoza la pisici.

Ce este?

Un nume obișnuit „popular”, sub care mai multe varietăți de astfel de boli sunt cel mai bine cunoscute simultan, este „pecingine". După cum sugerează și numele, una dintre cele mai specifice caracteristici ale acestei patologii este formarea de zone fără păr pe piele. În unele cazuri, mai multe patch-uri apar pe tot corpul pisicii. chelie, care ulterior se contopesc într-o zonă fără păr. În fotografie, aceste animale lasă o impresie foarte mizerabilă..

Agent patogen, caracteristici

Cel mai adesea, boala este cauzată de ciupercile Microsporum, mai rar - Trichophyton sau Achoreon. La fel ca multe ciuperci patogene, acestea se caracterizează printr-o rezistență impresionantă la influențele mediului. Deci, firele de păr și solziile pielii afectate de spori pot rămâne periculoase pentru pisici timp de șase ani simultan (uneori până la zece), cu condiția să se afle într-o cameră. Dacă vorbim despre stradă, atunci disputele rămân active și viabile timp de aproximativ trei până la patru luni, ceea ce este, de asemenea, foarte mult.

Cine este cel mai receptiv?

În majoritatea cazurilor, animalele și pisoii tineri sunt bolnavi. Cu toate acestea, ciupercile patogene din oricare dintre genurile menționate mai sus sunt foarte virulente, astfel încât afectează pisicile adulte cu succes aproape egal. Cazurile de dermatomicoză sunt înregistrate pe tot parcursul anului. Manifestarea lor este deosebit de frecventă în perioada de toamnă, care este facilitată de umiditatea crescută a aerului, deoarece în astfel de condiții ciupercile sunt cele mai confortabile. În zonele în care există un număr crescut de șobolani și șoareci, cazurile de boală apar mai ales, deoarece rozătoarele sunt implicate activ în răspândirea sporilor fungici.

Cum se infectează o pisică??

Nu ai nevoie de mult pentru asta. Orice contact cu un animal deja bolnav sau obiecte de îngrijire pentru acesta este suficient. În plus, pisica va primi cu siguranță pecingine dacă doar se află în locul în care animalul bolnav stătea în jur. Cu dermatomicoza, părul devine fragil și fragil, iar un număr mare de solzi uscați apar pe piele. Tot acest material patologic zboară cu ușurință atunci când este zgâriat și, în cantități mari, ajunge pe podea, învelitoarele de mobilier și pe sol. Agenții patogeni reprezintă un mare pericol nu numai pentru pisici, ci și pentru oameni, în special pentru copiii mici..

Factori predispozanți

Am indicat deja unul dintre ei - tineretul. Dar este și mai ușor ca ciupercile să prindă rădăcini pe pielea unui animal care a fost tratat cu medicamente glucocorticoide de mult timp, deoarece acestea slăbesc semnificativ imunitatea organismului. Apropo, același lucru se poate spune despre orice alt medicament hormonal. După cum ați putea ghici, dacă pisica la momentul contactului cu sporii ciupercii era deja bolnavă (infecție, virus), atunci procesul de introducere a ciupercii este mult simplificat. Invaziile helmintice de asemenea, „deschide poarta” pe scară largă pentru dermatomicoză, deoarece toxinele eliberate de paraziți au un efect negativ asupra rezistenței generale a corpului felin.

Important! În ultimii ani, s-a dovedit în cele din urmă că dermatomicoza poate fi transportată de insecte care suge sânge, astfel încât o pisică se poate îmbolnăvi, chiar dacă locuiește într-un apartament din oraș și nu se întâmplă deloc pe stradă (ca o persoană).

Semne clinice

Insidiositatea pecinginei este că simptomele sale nu apar imediat. Potrivit diferiților experți, perioada de incubație este de aproximativ 8-36 de zile. În tot acest timp, animalul prezintă deja un pericol grav pentru pisicile și oamenii din jur, dar simptomele nu s-au manifestat încă în niciun fel.

Important! Dacă în acest moment pisica hrănește pisoii, este aproape garantat că se infectează. Trebuie reamintit faptul că acestea pot prezenta semne ale bolii în general până la vârsta de trei săptămâni.!

Abia după această perioadă pe pielea pisicii apar pete mici, cenușii, pe care medicii veterinari le numesc „arsuri de țigări”, întrucât într-adevăr sunt oarecum asemănătoare cu ele. Impresia este sporită de pielea exfoliată din aceste zone, care arată ca o cenușă de țigară. Este important să nu ratați acest moment. Petele sunt situate (în principal) pe urechi și bot. Dacă în această perioadă animalul de companie este trimis la medicii veterinari, acesta va putea fi vindecat mult mai repede..

Dacă agentul cauzal este o ciupercă din genul Trichophyton, boala este mult mai severă, deoarece aproape imediat se formează focare mari de inflamație pe pielea pisicii, uneori sub formă purulentă. Chiar și după recuperare, se formează cicatrici adânci în aceste locuri, pe care lână nu crește.

Ce sa fac?

În primul rând, fără spectacole de amatori! Orice „tratament” acasă va duce doar la faptul că dumneavoastră, familia și pisica dvs. veți mânca împreună și veți deveni agenți de răspândire periculoși ai bolii. Nu este o perspectivă plăcută? Apoi, duceți-vă rapid prietenul cu coadă la clinica veterinară! Și gospodăria ta nu va fi de prisos să fiarbă (tot ce este posibil) așternutul, jucăriile și să clătești podeaua cu o soluție saturată de înălbitor obișnuit. Orice altceva este de dorit pentru a „prăji” o zi sau două în lumina directă a soarelui.

În general, tratamentul dermatomicozei la pisici este unic din două motive simultan: în primul rând, se folosește un vaccin pentru aceasta. În al doilea rând, este singura boală fungică pentru care se utilizează antibiotice. Nu toate, desigur, ci doar griseofulvin. Un medicament care nu are analogi (da, expresia este obosită, dar este) în lume, care a fost dezvoltat cândva de către oamenii de știință sovietici. Dezavantajul său este o toxicitate pronunțată. Analogul modern, clindesina, are proprietăți mult mai blânde, dar costă și mai mult..

Vaccinarea este, de asemenea, utilizată pentru tratament. Mai precis, vaccinurile „Polivac”, „Vakderm”, „Vakderm F” sau „Microderm”.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Dermatomicoza la pisici este periculoasă pentru consecințele sale