Viermi în ochii pisicilor: cauze, căi de intrare, tratament și prevenire

Viermii pot provoca dezgust și dezgust chiar și la persoanele nu prea sensibile, ceea ce este destul de natural. Din fericire pentru crescătorii cu o „organizare mentală fină”, în majoritatea cazurilor, paraziții pot fi văzuți doar ca fragmente din fecalele animale. Dar situația este mult mai neplăcută atunci când pisicile au viermi în ochi. Pisica în sine nu trebuie să se aștepte la nimic bun dintr-un astfel de „cartier”, deoarece este plin de parțial sau complet pierderea vederii

.

Tipuri de viermi în ochii pisicilor

Acești paraziți trăiesc în cavitatea conjunctivală și sub pleoape. Boala „în lume” este cunoscută sub numele de telazioză. De regulă, paraziții din specia Thelazia californiensis se găsesc la animalele de companie. Mai ales des și peste tot, pisicile și câinii se îmbolnăvesc. Sunt cunoscute cazuri de boli umane, dar acest lucru se întâmplă în cazuri extrem de rare. Viermii sunt mici și translucizi, dar sunt destul de ușor de observat în ochii animalului de companie datorită mișcărilor ascuțite, „serpentine” produse de corpurile paraziților..

Mai mult de o sută de viermi maturi sexual pot fi prezenți doar în ochiul unui animal.

Rețineți că inițial boala s-a răspândit exclusiv în America de Nord, dar în timp s-a răspândit în toată lumea. Motive - globalizare și dezvoltare intensivă a relațiilor comerciale internaționale.

Mai multe despre „pedigree” de viermi

Dar! Acești „viermi” nu sunt viermi. Viermii sunt „doar” larvele mustei Thelazia californiensis. Pentru prima dată, boala pe care o provoacă a fost descrisă în anii 30 ai secolului trecut de către medici care au început să studieze în detaliu patologiile parazitare din California. În acea perioadă, medicina mondială era deja foarte conștientă de lupartioză, dar telasia nu fusese încă descrisă. Cu toate acestea, deja în acel moment se știa despre existența a aproximativ o duzină de muște, larvele cărora se comportă în mod similar. Dar vițelul „californian” s-a dovedit a fi cea mai comună specie.

O insectă adultă caută un purtător adecvat (după miros), după care zboară până la ochii animalului și la propriu trage asupra lor o grămadă de larve vii.

Precizia muștelor este pur și simplu uimitoare: mai mult de 80% dintre tineri cad exact în cavitatea conjunctivală. Restul se află între gene, sub pleoape etc. Având în vedere că într-o „salvă” a unei femele mature pot exista până la o sută de larve (larve), la un moment dat o pisică poate primi până la 90 de „oaspeți” în ochi..

Musca în sine durează aproximativ o lună pentru a restabili stocul de larve „pregătite pentru luptă”. Deci, în zonele calde există șanse de infecție aproape tot timpul anului..

Mai mult, experții au aflat că uneori larvele din corpul unei insecte se dezvoltă în porții. Și chiar și atunci când musca se târăște în jurul ochilor pisicii (le place să se hrănească cu lichid lacrimal) larvele ies independent din corpul mamei și se târăsc în direcția ochilor.

În funcție de perioada anului și de alți factori, de la momentul „împușcării” până la momentul pupației (apare deja în mediul extern), durează de la trei la nouă săptămâni. Destul de ciudat, dar riscul maxim de infecție este la pisicile cu vârste cuprinse între trei și patru ani și peste. Dacă animalul de companie este mai tânăr, este mult mai puțin probabil să se îmbolnăvească..

Simptomele prezenței viermilor oculari

Simptomele în prezența viermilor oculari pot varia în funcție de intensitatea infecției, de numărul de paraziți, de starea fiziologică a animalului de companie și de prezența infecțiilor concomitente:

  • Roșeață excesivă și edem ochi.
  • Inflamația conjunctivală (conjunctivită), pisica încearcă să clipească mai rar și stă constant cu ochii pe jumătate închiși.
  • În cazurile avansate, există tulburare cornee.
  • Apariția ulcerativ leziuni pe cornee.
  • Din nou, în cazuri avansate, se dezvoltă orbire parțială sau completă.
  • Ochii animalului de companie sunt foarte mâncărimi și mâncărime, motiv pentru care îi frecă constant cu labele.
  • O masă de vase de sânge bine definite apare pe albul ochilor.
  • Dacă priviți cu atenție, puteți vedea cu ușurință mulți viermi mici și agili care seamănă cu linia de pescuit din nailon..
  • Se dezvoltă fotosensibilitatea. Pisica ta, ca un adevărat vampir, nu poate privi soarele sau alte surse de lumină puternică.
  • Pus răsuflă constant și necontrolat din ochi. Uneori, larvele disperate se prăbușesc cu el.

Diagnostic și tratament

Medicul veterinar va examina cu atenție atât ochiul în sine, cât și țesuturile din jurul acestuia. în afară de, în multe cazuri specialiști faceți o culoare din cavitatea conjunctivală, deoarece infecțiile bacteriene secundare se dezvoltă adesea datorită acțiunii paraziților.

De asemenea, se arată că colectează exsudat din ochi. Este examinat la microscop pentru detectarea larvelor de paraziți. Dar, de regulă, o astfel de abordare „sofisticată” a diagnosticului nu este necesară, deoarece viermii sunt clar vizibili cu ochiul liber.

Tratamentul este, de asemenea, destul de simplu și poate fi făcut de proprietarul casei. De regulă, paraziții pot fi tratați rapid și fără pierderea sănătății animalului..

Metoda de tratament trebuie elaborată de un medic veterinar, pe baza neglijării cazului, a stării fiziologice și fizice a animalului și a altor factori importanți..

În plus, este important să se ia în considerare necesitatea eliminării secundare infecții ochi, care sunt aproape 100% susceptibili să se dezvolte la pisicile cu telazioză. Prin urmare, vă vor trata animalul de companie combinând mai multe metode simultan..

Cea mai ușoară opțiune este pre-anestezierea ochiului, după care larvele sunt îndepărtate cu grijă cu ajutorul penselor sau pensetelor. Dar aceasta, desigur, este în teorie. De regulă, anestezia locală nu poate fi eliminată, astfel încât pisica să nu se zvârcolească și să nu interfereze cu procedura, este necesară anestezia generală.

Unguentele oftalmice insecticide care conțin selamectină și moxidectină sunt obligatorii..

Pentru a opri simultan dezvoltarea microflorei bacteriene, se arată utilizarea levamisolului. Adesea, un curs terapeutic necesită mult timp și răbdare din partea proprietarului animalului de companie..

Dacă cazul funcționează, va trebui să clătiți periodic ochii animalului dvs. de companie, în orice moment al zilei sau al nopții, să puneți analgezice și unguente insecticide în cavitatea sa conjunctivală..

Totuși, „cataplasmele” nu ajută întotdeauna. Dacă există o mulțime de viermi și este probabil ca nu toate larvele să fi fost îndepărtate din ochi, este mai bine să administrați insecticide parenteral (aceeași moxidectină a funcționat bine). Uneori, experții prescriu aceste tipuri de medicamente în formă orală, dar să-ți mănânci animalul de companie nu este atât de ușor.

Încă o dată, observăm că telazioza este tratată destul de simplu. Trebuie doar să începeți terapia cât mai curând posibil, deoarece altfel este posibilă deteriorarea stratului cornos, care este plin de pierderea completă a vederii.

Acest risc crește semnificativ atunci când leziunile ulcerative sunt deja prezente pe suprafața corneei..

Frumos o procedură obișnuită în tratamentul telazozei este blocadă conform metodei Aurov. În acest caz, animalul de companie este fixat cât mai atent posibil (uneori trebuie să recurgeți la anestezie generală), după care, trăgând globul ocular (prin apăsarea pleoapei pentru aceasta), o soluție caldă de novocaină 0,5% este injectată în cavitatea orbitei cu o seringă.

De asemenea, este necesar să se așeze unguent tetraciclinic în cavitatea conjunctivală, deoarece aceasta previne dezvoltarea infecțiilor bacteriene secundare.

Prevenirea

Desigur, acasă, prevenirea bolii este mai ușoară - aveți nevoie doar ține pisica afară. În alte cazuri, acest lucru este mai dificil de realizat. Dacă locuiți într-o casă privată, trebuie să luptați cu muștele cu toată puterea, prevenind apariția lor..

Aruncați gunoiul și deșeurile, aranjați grămezi de compost cât mai departe de casa dvs. și umpleți regulat bazinele cu var sau cenușă. Dacă locuiți într-o zonă în care există cazuri regulate de telazioză, asigurați-vă că tratați pielea animalului de companie cu repelenți înainte de fiecare plimbare..

Desigur, joaca un rol important examinarea regulată a ochilor animalului. Dacă blana din jurul orificiilor de ochi este în mod constant acoperită cu secreții uscate, iar ochii înșiși par roșii și umflați, nu va fi de prisos să vă arătați animalul de companie medicului veterinar. Desigur, în situațiile în care puteți vedea larvele singuri, trebuie să faceți acest lucru imediat..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Viermi în ochii pisicilor: cauze, căi de intrare, tratament și prevenire