Conjunctivita virală la pisici: cauze, tratament și prevenire

Dacă animalul dvs. de companie își udă ochii în mod constant, cel mai bine este să solicitați sfatul unui medic veterinar calificat. Există îngrijorarea că aceasta ar putea fi conjunctivită virală la pisici. Boala în sine este neplăcută, dar, în plus, poate duce în continuare la pierderea vederii. Acest articol prezintă cauzele patologiei, simptomele acesteia, metodele de tratament și de prevenire..

Cauzele apariției

Conjunctivită sunt capabili să provoace un număr mare de viruși și bacterii (adenovirusuri, ciumă, herpes etc.), deci nu are sens să le enumerăm pe toate. Adesea pe lângă conjunctivită sunt prezente și alte simptome ale bolii, caracteristic acestui agent patogen. Dar alte semne pot lipsi dacă boala este oculară..

Unii oameni nu se grăbesc să găsească semne patologice. arată pisoiul veterinarului. Acest lucru este extrem de periculos, deoarece conjunctivita virală poate fi un vestitor al unei boli grave, prin urmare, este nevoie de asistență calificată..

Tipuri de inflamație

În funcție de tipul de agent patogen, procesul inflamator poate lua diferite forme:

 1. Catar. Se caracterizează prin fotofobie, mâncărime, roșeață a conjunctivei și a acesteia umflătură. Exsudat inițial lacrimă, mai târziu devine slab. Când sondează, animalul suferă durere, încearcă să se distanțeze de medic.
 2. Flegmonos sau, în alt mod, conjunctivita parenchimatoasa. Se caracterizează prin deteriorarea nu numai a conjunctivei, ci și a parenchimului. Conjunctiva este de culoare roșu închis și sângerează la atingere. Pleoapele sunt umflate și există dureri severe atunci când sunt resimțite.
 3. Conjunctivită fibrinoasă. Diferă în formarea de filme fibrinoase pe conjunctivă, sub care apar adesea procese necrotice. În plus, există fotofobie, roșeață a conjunctivei, umflături și dureri ale pleoapelor..
 4. Conjunctivita foliculara. Se distinge prin apariția foliculilor inflamați în secolul al III-lea, care îi conferă culoarea și forma unei zmeuri. În plus, există fotofobie, descărcare mucoasă, umflături și dureri ale pleoapelor..

Pe lângă inflamațiile de mai sus, există tip purulent de conjunctivită. Cu toate acestea, puroiul este un semn clar al naturii bacteriene a inflamației, deoarece exudatul purulent în sine este produs din celule bacteriene moarte și limfocite..

Toate tipurile de conjunctivită au un număr de aceleași simptome:

 • fotofobie;
 • roșeață a conjunctivei;
 • ieșiri patologice din ochi;
 • umflarea pleoapelor;
 • pleoape dureroase.

Tratamentul conjunctivitei virale

Tratamentul constă în terapie specifică și nespecifică

Terapie specifică

Acesta își propune să distrugă virușii din corp. Se utilizează medicamente antivirale cu spectru larg, agenți imunostimulatori și imunomodulatori. În caz de boli grave, pentru a distruge un agent patogen specific, acestea sunt utilizate seruri de globulină de la animale hiperimunizate.

Terapie nespecifică

Acesta constă în ameliorarea stării animalului de companie, astfel încât să-i fie mai ușor să îndure boala.

În acest scop, se desfășoară o serie de activități:

 1. Puteți insufla în ochi pentru ameliorarea durerii dicaină sau novocaină.
 2. Dimineața și seara cu un tampon de bumbac înmuiat în acid boric ochi curati de pisica din exsudatul acumulat.
 3. Instilați picături antiinflamatorii în ochi sau folosiți unguente. Unguentul funcționează mai bine, deoarece durează mai mult.
 4. Tratați întotdeauna ambii ochi, indiferent dacă unul sau ambii sunt afectați.
 5. Vă puteți spăla ochii frunze de ceai, decoct de mușețel, calendula. Nu puteți utiliza permanganat de potasiu, deoarece se usucă și rănește ochii.

Prevenirea conjunctivitei

Pentru a preveni conjunctivita virală, se recomandă să luați câteva măsuri preventive:

 1. Faceți în mod regulat vaccinări împotriva bolilor majore.
 2. Dă-i pisicii rautacios, echilibrat în vitamine și minerale.
 3. Faceți în mod regulat curățare umedă în apartament, ventilați spațiile.
 4. Schimbați zilnic așternutul din oală pentru pisică, păstrați toaleta curată.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Conjunctivita virală la pisici: cauze, tratament și prevenire