Viermi la pisici, simptomele și tratamentul acestora

Toți cei care au un animal de companie cu blană acasă ar trebui să fie conștienți de posibilitatea ca o pisică să se infecteze cu viermi paraziți..

Ouăle de helmint se găsesc peste tot - în curte, în parc, pe încălțăminte și haine, la alte animale etc. Prin urmare, chiar și pisicile domestice sunt expuse riscului de infecție - este doar o chestiune de timp.

Și apoi întrebarea devine relevantă, cum să înțelegem că o pisică are viermi? Natura simptomelor depinde de tipul de parazit, de vârsta animalului, de momentul infecției și de alți factori. Această problemă și alte probleme importante vor fi discutate mai detaliat mai jos..

Helmintii și tipurile lor

Helmintii sunt viermi care parazitează organele și țesuturile (cel mai adesea intestinele) animalelor. Procesul de deparazitare este un set de măsuri care vizează eliminarea viermilor din corp.

Acest proces poate fi curativ sau preventiv. Profilaxia regulată ajută la minimizarea riscului de infestare cu paraziți. Deparazitarea terapeutică este o procedură destul de complicată, deoarece poate fi dificilă identificarea simptomelor bolii la o pisică..

Viermi la pisici
Viermi la pisici

Acum un pic despre ce fel de viermi au pisicile și cum arată. Dintre viermii paraziți, există viermi plati sau tenii (cestode), plate sau flukes (trematode) și viermi rotunzi (nematode), care sunt uneori numiți viermi pulmonari deoarece apar la pisici și la plămâni. Bolile cauzate de viermi rotunzi se numesc nematode, teniile se numesc cestodoze, iar flukele sunt numite trematode..

Astfel, clasificarea paraziților care prezintă un pericol pentru pisici este următoarea:

 1. Viermi plati:
 • cestode (tenii), în special tenii și tenii;
 • trematode (flukes), cum ar fi opisthorchis.
 1. Viermi rotunzi (nematode):
 • viermi rotunzi;
 • toxocara;
 • hookworm.

Cel mai adesea, pisicile sunt infectate cu bandă și viermi rotunzi, trematodele sunt mult mai puțin frecvente..

Nematode
Nematode
 1. Nematode. Acestea sunt viermi mici și subțiri, a căror răspândire apare atunci când purtătorii lor vin în contact cu alte animale, consumând excremente infectate cu ouă de vierme prin laptele unei mame bolnave. Helminții se hrănesc cu sânge, agățându-se de pereții intestinelor gazdei lor. Sunt deosebit de periculoase pentru pisoi. O persoană se poate infecta și cu nematode. Viermii rotunzi sunt cel mai frecvent tip de helmint la pisici. În exterior, acești viermi seamănă cu spaghetele. Cea mai mare acumulare a acestora se observă în intestinul subțire. Acumularea masivă de paraziți provoacă blocarea tractului biliar și poate provoca chiar și obstrucție intestinală.
 • Toxocars. Lungimea este de aproximativ 5 cm, trăiesc în vezica biliară, intestine, esofag și ficat. Infecția are loc prin înghițirea ouălor de helminți sau prin uter (pentru pisoi, acest tip de parazit este cel mai periculos, deoarece ruptura intestinală poate apărea datorită reproducerii și creșterii viermilor).
 • Ascaris. În exterior, seamănă cu șireturi albe sau ușor gălbui - cresc până la 20 cm lungime - cu o infecție puternică, unii dintre adulți pot ieși afară împreună cu fecale.
 1. Cestode. Lungimea corpului acestor viermi variază de la 10 la 80 cm. Corpul helmintului constă dintr-un număr mare de segmente (segmente). O pisică se poate infecta cu ele prin contactul cu o gazdă intermediară (de exemplu, mâncând un purice sau un rozător care au fost purtători ai cestodului). La animalele de companie bolnave, puteți vedea segmentele cestodelor, care sunt asemănătoare exterior cu boabele de orez: acestea se găsesc adesea pe lână în canalul anal, precum și în deșeurile animalului de companie..
 • Castravete tenie. Animalul de companie se infectează prin purici și păduchi care trăiesc pe blana sa. Lungimea corpului viermelui este de 30 cm sau mai mult. Parazitul se atașează de pereții intestinali cu ajutorul unor spini speciali pe scolex, deteriorând astfel membrana mucoasă a organului.
 • Panglică largă. În lungime, acești viermi pot ajunge la 2 metri (iar în corpul uman - 11 metri sau mai mult). Infecția apare cel mai adesea prin consumul de pește crud de râu.
Castravete tenie
Castravete tenie

Ouă de vierme și mecanism de infecție

Una dintre principalele surse de infecție cu helmint este puricii, care nu numai că provoacă mâncărime severă a pielii, ci și transportă larvele de viermi, motiv pentru care este atât de important să protejăm animalul nu numai de viermii paraziți, ci și de paraziții externi..

Helminții reprezintă o amenințare atât pentru pisicile în aer liber, cât și pentru cele domestice.

Cauzele infecției cu viermi de pisică pot fi următoarele:

 1. Prezența paraziților externi (păduchi, purici).
 2. Prezența peștelui sau a cărnii crude în dieta animalului de companie.
 3. Contactul cu vectorii helmintilor.
 4. Infecția pisicilor în uter.

Adesea, chiar și după îngheț și spălare, carnea infectată este periculoasă, deoarece larvele de paraziți rămân în ea.

În ceea ce privește peștii de râu, chisturile se găsesc în el destul de des și în aproape toate speciile sale. Ea este o gazdă intermediară pentru un număr mare de viermi paraziți..

Simptomele prezenței viermilor la pisici

Semnele prezenței viermilor la pisici depind în mare măsură de tipul de helmint care afectează animalul. Cu toate acestea, există simptome generale ale infestării cu viermi, printre care, în primul rând, este necesar să se observe modificări ale comportamentului unei pisici cu viermi: o stare generală deprimată, apetit slab sau absența sa completă.

Tratamentul viermilor
Tratamentul viermilor

Manifestările dureroase pot diferi prin severitatea lor, care depinde și de tipul de helmint și de numărul de viermi din corp. La început, simptomele pot lipsi total sau sunt ușoare..

Printre semnele frecvent observate de infecție cu viermi sunt următoarele:

 1. Perturbarea intestinelor, care implică greață, vărsături, diaree alternativă și diaree, pierderea poftei de mâncare menționată mai sus (sau, dimpotrivă, creșterea poftei de mâncare). Uneori puteți observa viermi în voma unei pisici, un anumit pericol este cazul când un pisoi a vomitat astfel.
 2. Uneori apar atacuri de tuse (în special, cu infecție cu ascaris).
 3. Suprafață nazală uscată, ochi plictisitori, scurgeri puternice din ochi sau nas, galbenitatea membranelor mucoase.
 4. Anemie (în special la pisoi).
 5. Păr decolorat, păr dezvăluit, căderea părului.
 6. Ficat mărit.
 7. Particule de helminți sau viermi întregi în scaunul unui animal.
 8. Pierdere în greutate.
 9. Mâncărime și iritații la nivelul anusului, erupții cutanate, căderea părului în apropierea anusului.
 10. Apariția cheagurilor de sânge în masele fecale.
 11. Cele mai puternice invazii provoacă intoxicația corpului și, în unele cazuri, paralizia picioarelor din spate.
 12. Mărirea abdominală marcată (dură la palpare).
 13. Avort spontan sau naștere prematură.
 14. Întârzierea dezvoltării la pisoi.

În multe cazuri, simptomele unei infecții cu viermi sunt similare cu cele ale unei boli infecțioase. Deparazitarea, atunci când este necesară tratarea unei infecții, poate duce la consecințe grave și chiar la moarte. Prin urmare, este foarte important să se stabilească un diagnostic precis prin teste de laborator și examinări medicale..

Pierdere în greutate
Pierdere în greutate

Astfel, chiar și cu o manifestare ușoară a bolii la un animal de companie, trebuie să vă contactați imediat medicul veterinar..

Tratamentul invaziei helmintice

Worming pisicile este un eveniment foarte responsabil, prin urmare, înainte de a trata viermi, ar trebui să decideți ce să oferiți pisicii cel mai bun.

În majoritatea cazurilor, pisicilor bolnave li se prescriu medicamente antihelmintice cu efecte complexe. Acești viermi de pisică sunt eficienți împotriva tuturor tipurilor de viermi. Dar pot fi prescrise medicamente care afectează anumite tipuri de viermi.

Medicamentele moderne nu au practic efecte secundare. Cu toate acestea, este foarte important să respectați doza, să respectați instrucțiunile medicului veterinar și să luați în considerare, de asemenea, toate contraindicațiile..

Antihelmintics sunt disponibile sub formă de tablete, suspensii și picături. Printre cele mai eficiente medicamente se numără:

 • pirat;
 • drontal;
 • prasicid;
 • caniquantel;
 • a protestat;
 • pratel.

Antihelminticele sunt utilizate pentru tratarea viermilor pulmonari la pisici - Stronhold, Advocate, Milbemax.

Trebuie remarcat faptul că invazia helmintică poate fi reprezentată de mai multe tipuri de viermi paraziți simultan. De aceea va fi de preferat să alegeți un medicament cu o gamă largă de efecte în orice stadiu al infecției..

Toate aceste medicamente oferă tratament eficient animalului dvs. de companie acasă..

Drontal
Drontal

Înainte de a utiliza medicamente pentru viermi pentru animale de companie, ar trebui să scăpați de purici și alte ectoparaziți. Dacă acest lucru nu se face, tratamentul va fi inutil, deoarece sursa de infecție (purice) va transmite din nou ouă de helminți animalului.

Este de remarcat faptul că există remedii universale în vânzare pentru eliminarea paraziților interni și externi. Sunt eliberate sub formă de picături pe greabăn. În special, un medicament precum Stronghold s-a dovedit bine..

Asigurați-vă că pisica înghite întreaga doză de medicament. Pentru a împiedica animalul de companie să scuipe pilula, puteți utiliza una dintre următoarele metode:

 • zdrobiți comprimatul și amestecați-l cu lapte, smântână, pateu sau un alt tratament pe care pisica îl iubește;
 • puteți utiliza un dispozitiv - o pastilă pentru a împinge tableta în gura animalului;
 • zdrobiți tableta în bucăți mici și dizolvați-o într-o cantitate mică de apă, apoi injectați lichidul în gura pisicii folosind o seringă fără ac.

Pentru eficacitatea tratamentului, deparazitarea se repetă două săptămâni mai târziu. Invazia severă necesită terapie antihelmintică mai lungă. Eficacitatea tratamentului este monitorizată prin teste de laborator.

Există cazuri în care nu este de dorit să se efectueze deparazitarea:

 • atunci când pisica este grav slăbită și slăbită (această afecțiune poate fi cauzată de boli infecțioase);
 • în timpul sarcinii și hrănirii pisoiilor nou-născuți;
 • vârstă fragedă (pisoii sunt la o vârstă în care, conform instrucțiunilor, utilizarea unui agent antihelmintic este inacceptabilă);
 • pisica este la bătrânețe (trebuie să citiți cu atenție instrucțiunile și să consultați un medic veterinar).

Consecințe și posibile complicații

Parazitând în corpul unui animal, helmintii îi provoacă daune semnificative, ceea ce poate duce la consecințe triste sau complicații:

Pisică bătrână
Pisică bătrână
 1. Daune mecanice. Viermii se atașează de pereții intestinali și țesuturile altor organe, perturbând astfel integritatea lor. În special, prin deteriorarea mucoasei gastro-intestinale, paraziții provoacă necroze minore și sângerări. O acumulare mare de viermi înfundă lumenul intestinal, ceea ce poate duce la ruperea acestuia și, în consecință, la moartea animalului de companie.
 2. Boala metabolică.
 3. Efecte toxice, provocând intoxicații corporale și reacții alergice. Ca urmare a activității vitale a helmintilor, sunt eliberate substanțe otrăvitoare pentru corpul gazdei. În plus, viermii morți se descompun. Toate acestea duc la otrăvirea semnificativă a animalului..
 4. Impact trofic. Viermii iau unele dintre vitaminele, microelementele benefice și hormonii de la gazdă, absorb sângele, enzimele și sucul digestiv. Drept urmare, pisicii îi lipsește constant nutrienți esențiali..
 5. Scăderea imunității. Microorganismele patogene intră în sângele unei pisici infectate prin țesuturile deteriorate de viermi, provocând procese inflamatorii. Ca urmare, apar diverse complicații, deoarece un organism slăbit de paraziți nu este capabil să reziste pe deplin bolilor infecțioase..

Măsuri preventive

Respectarea următoarelor măsuri va ajuta la prevenirea infecției animalelor cu helminți:

 • nu trebuie permis contactul unui animal de companie sănătos cu animale infectate;
 • este necesar să tratați regulat pisica cu mijloace de paraziți externi;
 • hrăniți pisica cu alimente de înaltă calitate și numai produse proaspete, excluzând complet peștele crud din dietă;
 • se recomandă depozitarea pantofilor în dulapuri închise;
 • medicamentele pentru prevenirea helmintiazei se administrează cu 2 săptămâni înainte de împerecherea și vaccinarea preconizată;
 • trebuie să monitorizați curățenia așternutului și a vaselor de pisici.

Urmând aceste reguli, proprietarul va reduce semnificativ probabilitatea de infectare a animalului său cu viermi.

Concluzie

Pisicile necesită o atenție specială pentru ei înșiși și sănătatea lor. Unul dintre cele mai importante puncte de îngrijire a animalelor de companie este tratamentul preventiv al pisicilor de la viermi, precum și tratamentul eficient al animalelor în caz de infecție cu viermi.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Viermi la pisici, simptomele și tratamentul acestora