Ciuperca la o pisică pe bărbie: cauze, tratament

Ciupercile la animale includ diferite micoze, răspândite pe întreaga planetă, iar numărul total ajunge la aproximativ 125 mii. Infecțiile fungice cauzează dezvoltarea dermatomicoză

, micotoxicoză, reacții alergice. Ciuperca la pisici pe bărbie este destul de frecventă. Infecția în curs de dezvoltare, în funcție de tipul de ciupercă, poate afecta pielea, sistemele organelor interne - tractul digestiv, sistemul nervos, membranele mucoase.

Motivele apariției

Multe microorganisme de origine fungică se află pe pielea și stratul animalelor de companie. O scădere accentuată a apărării imune sau în caz de tulburări ale factorilor de apărare poate provoca dezvoltarea unei afecțiuni.

Important! Ciuperca poate fi adesea transmisă animalelor bolnave prin articole de igienă sau așternuturi.

Pisicile suferă cel mai adesea de următoarele tipuri de patologii fungice:

 • candidoză - afectarea pielii și a sistemelor de organe interne;
 • aspergiloză - mucegaiuri care afectează sistemul digestiv, fibrele nervoase și membranele mucoase;
 • malassezia - ciuperci de drojdie, care sunt patogene condiționat, afectând pliurile pielii, urechilor și membranelor mucoase;
 • microsporoză și tricofitoză - provoacă viermi, cu formarea de pete chele caracteristice. Sunt infecțioase pentru oameni.

Cauzele de bază ale candidozei sunt:

 • o scădere accentuată a forțelor imune ale corpului este un factor care provoacă dezvoltarea microflorei patogene care trăiește pe membranele mucoase ale pielii;
 • apariția infecției secundare;
 • dieta necorespunzătoare, încălcarea metabolismului vitaminelor;
 • antibioterapie pe termen lung;
 • situații stresante - o schimbare bruscă a locului de reședință, mutarea într-un loc nou, mersul la medic.

Notă! S-a dovedit că ciupercile de mucegai se caracterizează prin tulburări și complicații ale evoluției leucemiei, panleucopeniei, imunodeficienței virale. Pisicile se pot infecta cu mucegai dacă inspiră sau mănâncă alimente contaminate..

Cauzele ciupercii induse de malessie sunt:

 • proceduri frecvente de scăldat pentru o pisică - astfel, stratul protector al epidermei este redus și spălat, provocând dezvoltarea microflorei patogene.
 • procese inflamatorii pe piele - crearea unor condiții favorabile pentru dezvoltarea microorganismelor fungice;
 • dezvoltarea mătrii;
 • deteriorarea pielii;
 • încălcarea umidității aerului;
 • reactii alergice.

Simptome de ciuperci la pisici

Ciuperca de pe bărbie la pisici este localizată într-un anumit loc și se manifestă cel mai adesea sub formă de peeling și diverse erupții pe piele. În unele cazuri, de natură neglijată, apar leziuni ulcerative plângătoare și modificări erozive.

Infestarea cu ciuperci - Candida, devine cauza paturilor rotunde caracteristice de chelie. Leziunile au o nuanță gri gri caracteristică, iar locul în sine este foarte mâncărim. În majoritatea cazurilor, din cauza mâncărimilor severe, apare o infecție secundară la locul leziunii, se formează supurație și modificări ulcerative.

Infecție cu micoze fungice de mucegai caracterizată prin formarea de noduli mici și abraziuni pe piele, cu un diametru de cel mult 3 centimetri. Partea superioară a leziunii este acoperită cu epiteliu întunecat, mort și keratinizat. După câteva zile, ulcerele rezultate încep să se deschidă, apare o fistulă.

Una dintre cele mai frecvente cauze ale ciupercii bărbiei este infecția cu drojdie a genului Malassezia. Alimentele de bază pentru acest tip de microorganisme sunt grăsimile și sebumul. În cele mai multe cazuri, Malassezia este cea care provoacă dezvoltarea punctelor negre (acnee) pe bărbie la pisici, haina își pierde strălucirea și poate atârna ca niște țurțuri murdare. Încălcarea prelungită a schimbului corect la locul leziunii duce la îngroșarea pielii și la apariția alopeciei focale - alopecie.

Metode de diagnostic și tratament

Principala metodă de identificare a tipului de agent patogen este studiul focarelor de inflamație pentru frotiuri citologice specifice. Pentru aceasta, o răzuire este luată de pe partea de suprafață, precum și o biopsie și o imprimare specială. În caz de infecție a membranelor mucoase, este nevoie de cercetări fiabile flushes și scrapings.

După detectarea unei infecții fungice, este extrem de important să se elimine principalul factor care a provocat debutul patologiei. Este necesar să se colecteze o anamneză precisă și, dacă este necesar, să se anuleze terapia antimicrobiană, să se normalizeze procesul nutrițional, să se vindece o leziune infecțioasă cu o micoză diagnosticată cauzată de mucegai. În plus, este important să eliminați umiditatea ridicată..

Nutriția pentru o infecție fungică a pielii în zona bărbiei la pisici trebuie să fie complexă.. Compoziția dietei trebuie să cuprindă toate substanțele biologic active necesare. De asemenea, este necesar să se efectueze un curs de tratament cu introducerea de medicamente vitaminice și medicamente responsabile pentru creșterea sistemului imunitar.. Terapia trebuie să fie atât externă, cât și internă.

Este necesar să folosiți șampoane de curățare speciale pentru a elimina bacteriile și ciupercile posibile de pe suprafața pielii.Pentru uz interior sunt utilizate pe scară largă hepatoprotectoare, permițând protejarea structurilor ficatului.Se remarcă faptul că o nutriție rațională și adecvată cu hrană normală va ajuta la protejarea animalului de posibile infecții fungice. În plus, este foarte important să contactați un specialist în timp util pentru ajutor în cazul celor mai mici abateri de la normă..

Se recomandă limitarea contactului animalului de companie cu rudele sălbatice și rătăcite. Este recomandabil să schimbați în mod regulat așternutul și să spălați mai des locul de dormit al pisicii.

Vaccinarea la timp a pisicilor joacă un rol important în prevenirea diferitelor patologii.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ciuperca la o pisică pe bărbie: cauze, tratament