Diaree la pisici: cauze, simptome și tratament

Orice problemă cu organele excretoare este un motiv suficient pentru o chemare urgentă la medicul veterinar. De exemplu, diareea la pisici. Uneori tulburările digestive nu prezintă un pericol special pentru viața și sănătatea animalului, dar în viitor, chiar și diareea ușoară este plină de multe consecințe neplăcute..

Informatii de baza

Probabil că nu este nevoie să explicați mult timp ce se înțelege prin cuvântul „diaree”: este o frecvență crescută a mișcărilor intestinale, iar consistența fecalelor este mult mai subțire decât norma. Dar când trebuie să vă faceți griji și să apelați urgent medicul veterinar la animalul dvs. de companie? Acestea sunt cazurile:

  • Fecalele sângeroase (cheaguri de sânge vizibile în mod clar) sau, mai rău, fecalele în sine sunt gălbui sau negre.
  • Fecalele sunt relativ normale, dar bănuiești că pisica ta a mâncat ceva otrăvitor.
  • Animalul dvs. de companie prezintă semne de febră, este deprimat sau are orice alte simptome suspecte.
  • Gingiile pisicii tale devin palide sau galbene.
  • Animalul este tânăr și nu a primit încă toate vaccinările necesare.
  • Pisica ta pare să aibă dureri mari.
  • Vărsături cu mucus care însoțesc crize de diaree.

Și mai departe. În niciun caz nu trebuie să dați pisicii dumneavoastră medicamente „umane” fără a discuta mai întâi acest lucru cu medicul dumneavoastră. În principiu, același „Smecta” nu va provoca vătămări unui animal, dar tratând un animal de companie cu acest medicament, puteți pierde timp prețios.

Cum se determină localizarea procesului patologic?

Ce trebuie să căutați înainte de a vă vizita medicul veterinar?

Dacă diareea pisicii apare brusc, aceasta sugerează necesitatea unei vizite urgente la medicul veterinar, deoarece evoluția bolii în acest caz este acută. În consecință, atunci când simptomele se dezvoltă treptat, aceasta este o patologie cronică..

Amintiți-vă sau scrieți următoarele informații: dacă dieta a fost modificată, dacă animalului i s-au prescris medicamente, dacă pisica ar putea avea acces la pesticide sau substanțe chimice de uz casnic atunci când a avut ultima dată contactul cu alte pisici. Cu cât îi puteți oferi mai multe informații medicului veterinar, cu atât îi va fi mai ușor să facă un diagnostic corect și în timp util. Ce diagnostice sunt utilizate?

Totul începe cu un examen medical de rutină. Temperatura corpului animalului dvs. de companie va fi măsurată, ritmul cardiac și respirația vor fi verificate, cavitatea bucală este examinată și abdomenul este sondat. Dar este imposibil să vindeci diareea la o pisică fără un diagnostic precis. Pentru a-l livra, veți avea nevoie de o varietate de teste..

În aproape toate cazurile de diaree, ele recurg la examinarea masei fecale. Așadar, se găsesc ouă de viermi sau alți paraziți (gardnerella, de exemplu). Dacă se suspectează prezența unei infecții bacteriene, inocularile trebuie făcute pe medii nutritive..

Deplin analiza sângelui iar biochimia sa se poate dovedi utilă, în special în cazurile de infecții bacteriene sau virale. Acesta este modul în care puteți detecta prezența virusului felin leucemie (FeLV), felină imunodeficiență (FIV) și alte patologii infecțioase. Dacă se suspectează prezența oricărei alte boli, pot fi utilizate alte tipuri de teste diagnostice mai specifice..

Radiografiile sunt necesare dacă există posibilitatea unei tumori, prezența unui corp străin sau un fel de patologie anatomică congenitală. Pentru ca rezultatele testelor să fie cât mai precise, pisica este hrănită în prealabil cu grâu de bariu. În cazuri dificile, recurg la utilizarea unui endoscop sau colonoscopie. Pentru unele boli, singura modalitate de a pune un diagnostic precis este de a face o biopsie și de a examina materialul patologic obținut în cursul acesteia..

Principalele cauze ale patologiei

Să observăm imediat că cauzele diareei la pisici sunt incredibil de diverse. Pentru a descrie cel puțin jumătate dintre ele, aveți nevoie de câteva cărți groase. Am adunat principalele motive într-un tabel destul de voluminos. Este important să ne amintim că este furnizat numai în scop informativ: nu este recomandat să se diagnosticheze independent pe baza acestor date și să se prescrie și tratament..

Ce alte motive ar trebui să aveți în vedere? În primul rând, boli virale, patologii de natură fungică, corpuri străine în intestin, inclusiv tumori maligne. În plus, diareea apare adesea după antibiotice..

Principiile de bază ale tratamentului

După cum probabil ați observat, există mai multe motive pentru acest fenomen patologic. În consecință, tratamentul pentru diaree la pisici va varia foarte mult. Vom vorbi doar despre principiile de bază ale terapiei..

În multe cazuri de diaree simplă la pisicile adulte, se recomandă ca animalului de companie să i se refuze mâncarea timp de 12-24 de ore. De asemenea, cel mai simplu tratament cu remedii populare nu este doar greva foamei: este important ca o pisică să dea o cantitate suficientă de apă curată. După aceea, este prescrisă o dietă economisitoare, a cărei componentă importantă este orezul și puiul fiert. Dacă diareea nu reapare, pisica trebuie hrănită cu o dietă normală în câteva zile. Ce trebuie să faceți dacă animalul dvs. de companie are un sistem digestiv slab?

În acest caz, va trebui să fie ținut constant pe o dietă. Este posibil să fie necesar să vă adresați medicului veterinar pentru a găsi o hrană specifică pentru pisici..

Foarte des, paraziții sunt cauza diareei și, prin urmare, este foarte de dorit să se efectueze în mod regulat deparazitare preventivă. De asemenea, este util să aveți fecale testate. Curățarea și dezinfectarea temeinică a mediului sunt foarte importante: acest lucru va ajuta la evitarea reapariției bolii. Dacă există deshidratare, este important să o eliminați cât mai curând posibil: pisicii i se administrează apă în cantități nelimitate, în cazurile severe, tampoanele sunt injectate intravenos. Rețineți că, în cazul deshidratării severe, administrarea de apă pe cale orală este aproape inutilă, deoarece nu este absorbită.

Rețineți, de asemenea, că este adesea necesar să tratați anusul după diaree: țesuturile organului se dovedesc a fi iritate și inflamate și, prin urmare, recurg la aplicarea de linimente, unguente și agenți similari de vindecare și înmuiere. Este aproape întotdeauna necesar să se reducă permeabilitatea peretelui intestinal, astfel încât să intre mai puține toxine în circulația generală a animalului. Cum să tratezi o pisică pentru a obține acest efect? Cel mai simplu și foarte eficient remediu este un decoct de scoarță de stejar.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Diaree la pisici: cauze, simptome și tratament