Ochii la pisică: cauze, diagnostic și tratament

Nu numai un medic veterinar experimentat, ci chiar un crescător novice poate determina aproape întotdeauna starea de sănătate a animalului său de companie. Este ușor de făcut: privește-ți animalul de companie în ochi. Dacă sunt curate și strălucitoare, atunci totul este în regulă. În cazul în care privirea animalului este întunecată și slabă și există pete pe corneea însăși, atunci acesta este un ghimpe. Pe ochiul unei pisici în vârstă, poate fi văzut ofensator des.

Ce îți face ochii tulburi?

De obicei, acest fenomen este asociat cu deteriorarea corneei din ochiul pisicii. Arată ca un film tulbure sau un loc lăptos. Aproape întotdeauna, apariția unui ghimpe înseamnă automat că acuitatea vizuală a animalului cade imediat și, mai des - inevitabil. Principalele cauze ale durerii în gât la pisici sunt următoarele:

 • Deteriorarea corneei în sine. Acest lucru se poate datora unor boli infecțioase, traume, patologii inflamatorii de altă etiologie (reacții alergice, tulburări metabolice etc.). În fotografie puteți vedea semnele unui ghimpe clasic..
 • Înnorarea lichidului intraocular. Acest lucru se poate datora acumulării de leucocite, proteine ​​sau lipide în acesta..
 • Înnorarea lentilelor în timpul dezvoltării cataractei.
 • Boli ale corpului vitros (inflamatorii și alte tipuri de patologii).

Deci, un ghimpe nu este doar o cicatrice pe cornee, așa cum se crede adesea. Etiologia apariției sale poate fi mult mai largă. Mai simplu spus, aproape toate bolile oculare ale unei pisici pot duce în cele din urmă la înnorarea corneei sau a altor părți ale globului ocular. Luați, de exemplu, conjunctivita seroasă relativ inofensivă. Dacă nu este tratată, boala va fi inevitabil complicată de intervenția microflorei patogene, se va dezvolta inflamație severă și acolo nu este departe de ghimpe.!

Prezentare clinică și diagnostic

Este relativ ușor să diagnosticați această patologie, deoarece simptomele sunt tipice. Există turbiditate - există și un ghimpe. Este de trei tipuri: periferic, central și total. Este ușor de înțeles că, în primul caz, opacitatea se dezvoltă la "periferia" globului ocular, în al doilea - în centrul său și în al treilea - închide întregul ochi.

Dar uneori acest tablou clinic este „diluat” cu alte simptome:

 • Pisica dezvoltă probleme de vedere la unul sau la ambii ochi: evident că nu vede obiecte pe o parte sau pe ambele, se poate ciocni cu mobilierul, obiectele de interior sau cu proprietarul său.
 • Datorită motivului anterior, animalul devine nervos, excitant, comportamentul său uneori se schimbă foarte mult.
 • Posibil strabism.
 • Dacă cauza spinului este o reacție inflamatorie, atunci pisica șuieră de durere atunci când încearcă să „se spele” sau să-și frece ochii. În alte cazuri, durerea este extrem de rară..
 • Descărcarea din ochi este posibilă.
 • Ochiul unui pisoi începe adesea cu roșeață și umflarea corneei..

Pentru a identifica adevărata cauză a bolii, pisica trebuie să fie supusă unei examinări complete, medicul veterinar va avea nevoie de informații de la proprietari: ce a mâncat animalul, cu care a fost în contact, dacă suferă de boli (și cum este tratată în acest caz). Aceste date vor ajuta la formarea unei imagini generale a bolii..

Ulcerele corneene sunt detectate prin colorarea acestuia cu fluoresceină, se efectuează tonometrie (determinarea presiunii intraoculare), oftalmoscopie și alte tipuri de teste de diagnostic. Număr complet de sânge (CBC), serologie și analize de sânge biochimice. În plus, pot fi utilizate:

 • Citologie și / sau examinare microscopică a deșeurilor.
 • Semănarea frotiurilor pe medii nutritive.
 • Obținerea de probe de fluide intraoculare, studiul lor.
 • Dacă dintr-un motiv sau altul retina sau corneea nu pot fi verificate, se practică o ecografie a globului ocular.
 • Gonioscopie, utilizată atunci când se suspectează glaucom.

Terapie

Deci, este posibilă vindecarea ochiului unei pisici? Uneori folosesc metode populare (deși încă nu vă recomandăm să faceți acest lucru). Mierea a dat rezultate bune. Mai exact, soluția sa apoasă. Dacă îl îngropi câteva picături pe zi în ochiul afectat, atunci există câteva șanse de succes. Dar tratamentul cu remedii populare nu vă va ajuta dacă pisica are un fel de boală infecțioasă periculoasă și nu puteți vindeca astfel presiunea intraoculară..

Este mai sigur să căutați ajutorul metodelor științifice. Ochii se spală cu metrogil, se administrează parenteral gamavit. În multe cazuri, unguentul de tetraciclină sau produsele pe bază de actovegină nu vor afecta. Dar nu este întotdeauna atât de simplu. Dacă un spin a apărut ca o consecință sau un vestitor glaucom, atunci globul ocular trebuie uneori îndepărtat complet.

Blocadele Novocaine s-au dovedit a fi bune. Uneori se poate dezvolta un ghimpe din cauza virusului herpes. În acest caz, tratamentul este mai dificil și constă în utilizarea pe termen lung a medicamentelor antivirale..

Ce ar trebui să facă proprietarul?

Verifică ochii pisicii tale cel puțin de două ori pe zi. Dacă observați semne de deteriorare a procesului, adică roșeață în creștere, observați pierderea vederii, reacții dureroase sau o creștere a volumului exsudatului, sunați imediat la medicul veterinar. În cazul în care, chiar înainte de începerea tratamentului, pisica a început să vadă considerabil mai rău, alocă-i o cameră minimal mobilată. Acest lucru se face astfel încât să nu fie rănită accidental lovind piciorul de masă, de exemplu.

Nu lăsați pisica să vă frece ochii. Pentru a face acest lucru, cereți medicului veterinar un guler chirurgical pentru animal, deoarece nu există pur și simplu o altă cale fiabilă. În niciun caz, nu vă „prescrie” medicamente, în special cele destinate oamenilor. Crede-mă - picurarea oricărui „vizin” cu glaucom nu are sens. Și cu siguranță nu practicați „tratamentul” cu zahăr pudră, care este destul de periculos pentru cornee, cel puțin fără a consulta în prealabil un specialist..

Dimpotrivă, dați animalului de companie toate medicamentele prescrise de medicul veterinar imediat și în doză completă, luați-vă în mod regulat pisica la el pentru o întâlnire..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ochii la pisică: cauze, diagnostic și tratament