Acțiuni după ce a fost mușcată de o pisică

Leziunile ca o consecință a comunicării cu animalele de companie ocupă o poziție de lider printre toate leziunile. Pisicile sunt animale de companie frecvente, iar proprietarii lor trebuie să știe exact ce să facă dacă sunt mușcați de o pisică. Există bacterii speciale pe dinții animalului care provoacă inflamații severe dacă rana nu este tratată corect imediat. Dacă mușcătura este primită de la o rătăcită sau nu este vaccinată împotriva pisicii de rabie, atunci victima trebuie să solicite ajutor medical cât mai curând posibil pentru a se supune unui curs de injecții cu rabie.

Spre deosebire de majoritatea celorlalte leziuni, atunci când o pisică domestică a mușcat o persoană și nu trebuie să fiți vaccinată împotriva rabiei, trebuie totuși să aplicați imediat nu numai antibioterapie, ci și mijloace de extragere a puroiului, care va împiedica formarea unui abces intern care va trebui deschis. De asemenea, vă va permite să evitați cicatricile mari care apar dacă vindecarea țesuturilor durează mult timp prin supurație și abces..

Când o victimă are nevoie de îngrijire medicală

Este necesară asistență medicală de urgență atunci când victima este mușcată de o pisică înfuriată. Cu toate acestea, în unele cazuri, chiar dacă o pisică domestică a mușcat, infecția cu rabie din care este complet exclusă, apare o situație periculoasă atunci când o persoană trebuie să consulte și un medic.. Auto-medicația este inacceptabilă atunci când este observată:

 • numeroase mușcături care acoperă o suprafață mare - în această stare, pacientul, chiar și cu tratamentul adecvat al plăgii, va fi confruntat cu acțiunea bacteriilor periculoase, care, datorită unui număr mare, vor provoca intoxicații și deteriorări grave. Injecțiile cu antibiotice și îngrijirea profesională a rănilor vor ajuta la prevenirea consecințelor negative;
 • o mușcătură în zona articulației - dinții pisicii pătrund în capsula articulară, provocând inflamația articulației, care nu poate fi prevenită singură;
 • o mușcătură în gât și față - pe lângă riscul de deteriorare a vaselor mari și dezvoltarea cicatricilor și cicatricilor din mușcăturile tratate necorespunzător care strică aspectul, pericolul este și pătrunderea bacteriilor în sistemul limfatic, ale cărui vase sunt pătrunse de țesuturile acestor părți ale corpului. În acest caz, victima dezvoltă cu ușurință sepsis (otrăvirea sângelui), ducând adesea la moarte, chiar și cu medicina modernă;
 • sângerare abundentă care nu poate fi oprită într-un sfert de oră - indică o mușcătură a unui vas mare, care este imposibil de rezolvat singură;
 • deteriorarea rapidă a stării pacientului cu sau fără creșterea temperaturii.

Primul ajutor după o mușcătură

Primul ajutor pentru o victimă a mușcăturii de pisică trebuie acordat cât mai curând posibil după rănire. Chiar dacă este evident că este imposibil să te auto-medicezi, tratamentul inițial trebuie efectuat imediat și numai după aceea, caută ajutor medical. Acest lucru va preveni infecții deosebit de severe.. Primul ajutor este oferit într-o anumită ordine, care trebuie urmată..

 • Spălat. Locul leziunii în 5 minute, dacă este superficial, și în 15 minute, dacă este adânc, trebuie spălat cu apă rece folosind săpun de rufe. Acest lucru vă permite să curățați maxim daunele din salivă și, ca urmare, din bacterii. Tratamentul la timp reduce semnificativ riscul de tetanos și chiar rabie, ceea ce este foarte important pentru mușcăturile de animale de pe stradă..
 • Tratamentul rănilor - utilizați în mod optim peroxid de hidrogen sau clorhexidină. În absența lor, se folosește alcool, vodcă sau chiar iod. Astfel de antiseptice cu alcool vor provoca arsuri pe suprafața plăgii, dar aceasta este o problemă minoră în comparație cu inflamația și supurația, care vor fi cauzate de refuzul de a trata..
 • Oprirea sângerării - nu este întotdeauna necesar, deoarece în etapele anterioare, sângerarea capilară are timp să se oprească. Dacă sângele continuă să curgă, aceasta indică prezența sângerărilor venoase din venele externe. Pentru a o opri, un bandaj de presiune este aplicat pe rană sau presat strâns printr-un bandaj steril. Când mușcătura lovește piciorul sau brațul, membrul este ridicat deasupra nivelului inimii pentru a opri sângerarea cât mai curând posibil.
 • Tratamentul pielii din jurul plăgii - bacteriile care pătrund în răni de pe suprafața pielii pot infecta suplimentar o mușcătură de pisică. Pentru a preveni acest lucru, după oprirea sângerării, tratați pielea din jurul leziunii cu verdeață la o distanță de 2 cm. În absența verdii, puteți înlocui antisepticul cu alcool sau iod.
 • Tratamentul rănilor cu antibiotice - fără aplicarea unui unguent antibiotic, inflamația și supurația nu pot fi evitate. Se utilizează levomekol, unguent pentru ochi tetraciclină sau liniment de sintomicină. Dacă nu este necesar să solicitați ajutor medical, atunci pe rană se aplică un amestec preparat dintr-un unguent cu antibiotice și unguent cu ihtiol, care sunt luate în cantități egale. Compoziția are un miros ascuțit, dar deosebit de eficientă, permițându-vă să preveniți chiar supurația slabă și formarea de cicatrici vizibile.
 • Aplicarea bandajului - utilizați pentru aceasta doar un bandaj steril sau, în lipsa acestuia, o cârpă moale din bumbac care tocmai a fost călcată. Utilizarea tencuielilor este inacceptabilă, deoarece sub ele rănile vor începe să doară, ceea ce va agrava în mod semnificativ situația. Este imposibil să lăsați o mușcătură fără bandaj din cauza riscului de contaminare a acestuia.

Vindecarea suplimentară a rănilor cauzate de mușcătura unei pisici depinde de cât de bine a fost acordat primul ajutor. În fiecare 5 cazuri, apar complicații când se dezvoltă roșeață și umflături. Acest lucru este frecvent întâlnit mai ales atunci când un deget este rănit. Când într-o astfel de situație i-a apărut roșeața și mâna mușcată a început să se umfle din mână și tumora se răspândește mai sus până la cot, este necesară o vizită de urgență la medic. Nu puteți amâna vizita și, dacă clinica nu funcționează, ei merg la centrul de traume sau apelează o ambulanță.

Tratament suplimentar

Tratamentul inițial, dacă este mușcat de o pisică, nu este suficient pentru a vindeca rana și este necesar un tratament suplimentar. Dacă nu se observă supurație în următoarele 2 zile, atunci aceasta înseamnă că a fost posibilă îndepărtarea tuturor bacteriilor, iar medicul nu trebuie să trateze mușcătura. Dacă apare supurație, acesta este un simptom al dezvoltării inflamației și va trebui să vizitați un specialist care va prescrie antibiotice pentru uz oral. Ameliorează inflamația și previn complicații suplimentare.. Mai ales prescris:

 • Amoxicilină;
 • ciprolet;
 • lincomicină;
 • doxiciclina.

Acestea sunt bine tolerate de organism și în același timp distructive pentru toate bacteriile care pot pătrunde în țesuturi cu saliva unei pisici mușcate.

Tratamentul la domiciliu, după primirea mușcăturii și tratamentul inițial al acestuia, constă în schimbări zilnice de pansament și aplicarea unei noi compoziții de unguente până când începe procesul de vindecare activă.

După îndepărtarea bandajului vechi, daunele trebuie spălate cu apă folosind săpun de rufe și șterse cu apă oxigenată. Abia după aceea se aplică o nouă porțiune de unguent și se aplică un bandaj dintr-un bandaj steril.

Dacă puroiul sau ichorul rămâne pe bandaj, dar nu apar edem și roșeață, nu trebuie să vă fie frică, deoarece cu mușcăturile de pisică acesta este un fenomen normal în procesul de vindecare și curățare naturală a rănilor profunde și subțiri..

Ce să nu faci cu o mușcătură de pisică

Este important să știi nu numai ce să faci dacă o pisică a mușcat, ci și ce să nu faci dacă primești o astfel de vătămare.. Pentru a evita inflamațiile grave, următoarele sunt interzise.:

 • stoarcere - nu puteți apăsa pe rană, încercând să stoarceți sângele și saliva pisicii, deoarece acest lucru va deteriora mai mult țesuturile și va face ca bacteriile să se răspândească rapid prin ele;
 • aplicarea unui bandaj fără tratament preliminar al plăgii conform tuturor regulilor;
 • utilizarea antibioticelor în pulberi pentru tratarea rănilor - doar unguentele pot pătrunde suficient de adânc - până la fundul leziunii, fără a crea o crustă pe suprafața sa care interferează cu trecerea fluidelor fiziologice.

O mușcătură de pisică nu este atât de inofensivă pe cât ar putea părea la prima vedere, iar rănile mici din dinții pisicii necesită un tratament competent și obligatoriu. Manipularea atentă a pisicii vă va ajuta să evitați mușcăturile de pisică, iar mănușile strânse care trebuie purtate atunci când vă jucați cu animalul de companie vă vor proteja mâinile. Ar trebui să fii deosebit de atent atunci când ai de-a face cu pisica domestică a unui copil mic pentru prima dată. Pentru a evita să fii mușcat de o pisică pe stradă, nu trebuie să mângâi sau să atingi un animal necunoscut..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Acțiuni după ce a fost mușcată de o pisică