Abcese la o pisică: cauze, simptome și fotografii de tratament

Abcesele sunt zone infectate ale pielii sau membranelor mucoase, a căror inflamație este însoțită de formarea de mase purulente. La fel ca toate bolile, abcesele la pisici apar din mai multe motive sau sunt rezultatul unei patologii continue și a unei imunități slăbite. Tratamentul oricărui abces are ca scop îndepărtarea puroiului, vindecarea pielii afectate și cicatrizarea plăgii. În funcție de cauzele care stau la baza abcesului, este necesară o terapie versatilă.

Tipuri de abcese, cauze și simptome

Cea mai frecventă cauză a abcese - lupta cu animale. Principalele arme ale „adversarilor” sunt ghearele și dinții. Mușcătura unei alte pisici sau șobolani formează o rană profundă fără sângerări active, a cărei parte deschisă se vindecă rapid. În corpul animalului, se formează un „vas” cu sânge coagulat, proteine ​​(salivă) și bacterii. Leucocitele atacă în mod activ „dușmanii”, în urma cărora se formează exsudat (lichid, puroi, ichor), care trebuie să iasă. Dacă rana nu este eliminată la timp, se formează un sigiliu cu un abces purulent..

Important! Dacă pisica ta se luptă cu un alt animal, examinează cu atenție locurile posibile mușcături, caută găuri sau zgârieturi pe gât, cap, greabăn, coadă. Din rănile închise, trebuie să îndepărtați crustele înmuiându-le mai întâi, apoi să tratați zonele afectate cu un antiseptic și să monitorizați îndeaproape tendințele.

În funcție de tabloul clinic, se disting următoarele tipuri de abcese:

 • Suprafaţă - format din zgarieturi sau muscaturi superficiale. Pielea este roșie, cu o pată sau un plasture alb. Cel mai adesea, astfel de abcese sunt deschise fără intervenție..
 • Adânc - format din mușcături adânci, cel mai adesea la locul unei puncții canine. Suprafața pielii este dureroasă, dar poate să nu difere extern; la palpare, se simte un sigiliu.
 • Picant (fierbinte) - inflamație cu curgere rapidă, cel mai adesea, însoțită de auto-deschidere.
 • Rece - cel mai adesea, abcese profunde care sunt cronice. Boala poate dura ani de zile și poate reapărea.
 • Benign - în exsudat, un număr mai mare de leucocite sunt vii. Imunitatea respinge în mod activ țesuturile afectate, ceea ce duce la formarea puroiului normal, gros, alb-galben, fără miros înțepător.
 • Malign - majoritatea leucocitelor din exudat sunt slăbite sau moarte, bacteriile maligne sunt active. Fără tratament, abcesul intră în stadiul patologic odată cu răspândirea puroiului prin țesuturile din jur (flegmon).

Practic, indiferent de ce tip de abces are animalul tău, orice inflamație ar trebui diagnosticată și tratată la timp. În fotografia de mai jos, forma „clasică” a unui abces superficial, cu toate acestea „imaginea” poate fi foarte diferită în fiecare caz.

Simptome de abces

Cele mai eficiente metode de diagnostic sunt examinarea și palparea, boala se dezvoltă în etape:

 • Roșeață ușoară a pielii.
 • Temperatura crescută a zonei afectate.
 • Durere.
 • Formarea unei zone rotunde cu roșeață intensă.
 • Papula se ridică și este clar vizibilă pe fundalul pielii sănătoase.
 • Subțierea țesuturilor - puroiul este vizibil prin piele sau apare un punct alb pe suprafața papulei (punctul de rupere).
 • Dacă este inactiv - o deversare internă de puroi, după care zona afectată nu are limite clare, țesuturile interne sunt afectate.

Cu un abces, inclusiv în cavitatea bucală, sunt vizibile modificări clare ale testelor de sânge - o creștere a nivelului de leucocite și a ratei de sedimentare a eritrocitelor. La animalele vârstnice și slabe, o creștere a valorii inițiale temperatura corpului, letargie, reticența de a lua alimente și apă, dorința de a fi singur. Din punct de vedere comportamental, temperamentul animalului se schimbă, pisica linge mai rar, evită să mângâie zona afectată, poate șchiopăta dacă un abces a afectat membrele..

Dacă punctele negre sau acneea apar pe buza inferioară, bărbie, zona nasului, asigurați-vă că pisica nu suferă de paraziți și arătați animalul medicului veterinar. La prima vedere, porii negri inofensivi de pe fața animalului sunt un simptom al tulburărilor metabolice, al activității scăzute (pisica a încetat să se spele) sau al tulburărilor ereditare ale secreției pielii. Într-un stadiu incipient, afecțiunea este oprită prin curățarea porilor și prescrierea unei îngrijiri speciale, într-o formă „neglijată” - apar abcese pe bărbia pisicii, în pliurile axilare, în crupă, abdomen și chiar în cavitatea interioară a anusului. Leziunile la scară largă sunt tratate în moduri globale - antibiotice, imunostimulante, transfuzii de sânge.

Abcesele interne la o pisică de pe abdomen sunt adesea confundate cu tumori și oncologie. Nu tratați singur animalul dacă observați noduli la nivelul mamelonului sau ganglionilor limfatici - contactați medicul veterinar! Chiar dacă este o inflamație focală mică, necesită terapie „agresivă”.

Tratarea furunculelor și abceselor la pisici

Dacă sunteți sigur că un abces superficial format după infecție a fost introdus în rană și nu a apărut din cauza otrăvirii sângelui sau a tulburărilor interne, este permisă efectuarea primelor etape ale terapiei acasă. Înainte de a trata un abces la o pisică, aprovizionați cu medicamentele necesare și uitați de dezgust.

Scopul tău final este să deschizi rana și să ștergi puroiul:

 • Examinați zona afectată și evaluați sensibilitatea zonei. Inflamația nu trebuie să fie însoțită de ulcere, miros puternic, scurgeri negre sau verzi - în această etapă este nevoie de ajutorul unui medic veterinar.
 • Contrar recomandărilor populare, nu încălziți abcesul. Se crede că atunci când este încălzit, procesul de deschidere este accelerat, dar există o serie de bacterii care se înmulțesc mult mai activ atunci când temperatura mediului crește..
 • Pentru dureri severe, utilizați novocaină, subcutanat.
 • Unguentul Vishnevsky, unguent cu ictiol, perfuzii alcoolice sunt potrivite ca comprese - vor ajuta la strângerea puroiului la suprafața pielii.
 • După o deschidere forțată sau arbitrară, asigurați-vă că rana nu se vindecă până când nu este curățată complet, aplicați unguent cu ihtiol și schimbați pansamentul des.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Abcese la o pisică: cauze, simptome și fotografii de tratament