Displazia la pisici - metode de diagnostic și tratament

O pisică este un animal jucăuș și amuzant. Dacă „animalul tău mic și blând” a devenit cumva neobișnuit de liniștit și inactiv, ar trebui să începi să-ți faci griji pentru sănătatea lui. La urma urmei, motivul acestui comportament poate fi displazia: la pisici, este destul de rar (dar nu la toate rasele), dar dacă boala se manifestă, atunci nu ar trebui să se aștepte nimic bun ...

Ce este?

Acesta este numele unei patologii complexe, a cărei esență, pe scurt, constă în nepotrivirea capului articular și a cavității. Cauza bolii nu este pe deplin cunoscută, dar dezvoltarea acesteia este clar influențată de o serie de factori..

Unii experți consideră că această patologie este asociată cu creșterea excesiv de rapidă a pisoilor, dar în prezent nu există studii care să confirme acest lucru. Cel mai probabil, displazia șoldului la pisici este o tulburare moștenită exclusiv. Dar există o circumstanță care sugerează influența acestor doi factori.

Conform cercetărilor, rasa Maine Coon apare această problemă ... deja în 18% din cazuri! - Și care este relația aici? - tu intrebi. Este simplu: această rasă este una dintre cele mai mari. Rata de creștere a pisoilor din prima perioadă este pur și simplu uimitoare. În plus, aceste pisici au multe probleme cu bolile genetice ereditare. Deci, aici vedem mai multe motive simultan, în urma cărora apare displazia..

Important! Dacă animalul dvs. de companie aparține acestei rase, asigurați-vă că efectuați examinări periodice la o clinică veterinară bună. Rețineți că Maine Coons sunt adesea expuși riscului de boli de inimă..

Principalele semne ale bolii

Cum să înțelegeți că animalul dvs. de companie suferă de această boală? Imediat, observăm că simptomele pot fi deseori interpretate în mod adecvat numai de către un medic veterinar experimentat, iar semnele externe trebuie confirmate printr-o radiografie!

Cu siguranță merită să vă faceți griji dacă observați următoarea pisică:

  • Slăbiciune severă a membrelor afectate.
  • Animalul nici măcar nu poate sări pe un scaun și, în general, încearcă să nu sară.
  • Începe să cadă în lateral când merge, nu poate sta în picioare mult timp, miaunând în același timp de durere.
  • Mersul - tulburător, în cazurile severe, animalul alege unde și cum să-și pună laba.

La pisicile mai în vârstă, membrele posterioare devin slabe, deoarece țesutul muscular începe rapid să se degradeze. Dacă boala continuă să progreseze, animalul preferă din ce în ce mai mult să rămână pe loc, uneori fără să se ridice, chiar dacă proprietarul oferă mâncare gustoasă.

Factori predispozanți

Desigur, bolile genetice tind să se manifeste întotdeauna, dar dacă există cel puțin unii factori care contribuie, se întâmplă mult mai repede. Deci, animalul dvs. de companie se poate aștepta la această boală dacă:

  • Îți hrănești pisica după dieta „porcului”, iar fotografia lui arată ca un desen animat plin de umor. O pisică grasă este o pisică bolnavă.
  • Animalul mănâncă cu calitate moderată, dar selectat necorespunzător, alimente excesiv de hrănitoare.
  • Pe lângă faptul că este supraponderal, o masă musculară excesiv de mare (în special în regiunea pelviană) poate contribui și la dezvoltarea bolii. Acesta din urmă este cel mai adesea tipic pentru rasele mari..

Există vreunul din cele de mai sus și în cazul dumneavoastră? Este păcat, dar displazia articulară la pisici se manifestă mai ales în prezența unor astfel de factori. Prin urmare, aș dori să vă recomand imediat să consultați un medic veterinar cu experiență despre dieta animalului dvs. de companie. Credeți-mă, astfel puteți preveni dezvoltarea multor boli.!

Diagnostic

Atunci când face un diagnostic, medicul se bazează atât pe prezența simptomelor descrise mai sus, cât și pe cercetarea pedigree-ului animalului dvs. (dacă există) și ia în considerare și factorii care contribuie. Animalul este luat pentru analiza sângelui și a urinei, se efectuează un studiu complet. În cele din urmă, se face o radiografie, care este adesea cea mai importantă „dovadă”.

Important! Pentru examinarea cu raze X, este important ca pisica să aibă cel puțin doi ani.

Amintiți-vă: acasă, displazia cotului la pisici (sau posterioare) nu este diagnosticată niciodată! Șchiopătarea, mersul oscilant și alte semne pot fi un simptom al unei duzini de boli, așa că, atunci când sunt descoperite, nu vă imaginați ca Hipocrate, ci duceți-vă imediat animalul la medicul veterinar..

Tine minte! Dislocarea labelor din față sau a altor traume mecanice ale acestora poate fi similară cu debutul brusc al displaziei, astfel încât consultarea cu un specialist este vitală!

Activități terapeutice

În primul rând, medicul veterinar trebuie să prescrie o dietă sănătoasă pentru pisica ta. Mai mult, vorbim nu numai despre limitarea cantității de grăsimi (în caz de completitudine), ci și despre raportul corect în dieta sărurilor, vitaminelor, micro și macroelementelor. Toate recomandările trebuie să se bazeze neapărat pe un test de sânge biochimic, care oferă o imagine cuprinzătoare a sănătății animalului..

În plus, tratamentul este prescris ținând cont de starea generală a animalului de companie și de evoluția bolii. Deci, în etapele inițiale, kinetoterapia și masajul pot da rezultate excelente. Dacă displazia este deja dezvoltată, toate aceste măsuri pot agrava dramatic starea pisicii..

Cel mai adesea, se practică terapia conservatoare. Nu, nu din cuvântul „conserve”! Aceasta se referă la metoda medicamentului, când medicului veterinar îi prescrie un tratament simptomatic: pisicii i se prescriu analgezice, medicamente antiinflamatoare, se prescrie un curs de vitamine.

Această terapie este administrată animalelor vechi pentru care metoda chirurgicală de tratament este prea periculoasă. Dar dacă pisica este tânără și are o sănătate bună, este totuși recomandabil să o operați pentru a oferi șansa unei vieți normale. Odată cu vârsta, simptomele vor crește doar și, prin urmare, o abordare conservatoare în astfel de cazuri nu este întotdeauna justificată..

Există trei tipuri de intervenții chirurgicale:

  • Triple osteotomie. Este nevoie de mult timp pentru a spune toate nuanțele, dar esența sa constă în întărirea zonei deteriorate cu ajutorul unei structuri metalice speciale.
  • Artroplastie de rezecție. Se efectuează în cazul deteriorării degenerative severe a articulațiilor. Capul femural este îndepărtat, iar în locul său chirurgul formează un „ersatz” din țesutul muscular. În timp, acolo se formează o placă cartilaginoasă, care permite pisicii să folosească membrul relativ normal..
  • Proteză. Poate doar cu această metodă, displazia șoldului la pisici este complet eliminată, deoarece o proteză realizată din materiale metalice sau polimerice este plasată în locul articulației afectate.

Descrierea metodelor

Observăm imediat că prima opțiune, în multe cazuri, este cea mai atractivă în ceea ce privește raportul dintre rezultat și cost, dar o astfel de operație poate fi efectuată numai dacă animalul este tânăr și nu există încă procese degenerative pronunțate. Acesta este modul în care displazia membrelor posterioare la animalele de companie tinere este adesea tratată..

O pisică va avea șansa unei vieți absolut normale numai în cazul protezelor complete. Da, aceasta este o operație foarte costisitoare, dar în același timp, animalul primește un membru complet normal, sănătos, care nu-l va deranja niciodată sau nu va provoca durere. Pisica va putea să alerge, să sară și să fugă prin casă.

Rețineți că o leziune dezvoltată a articulației genunchiului este, în general, tratată exclusiv cu proteze, deoarece alte metode oferă doar o ușurare temporară și chiar și atunci nu întotdeauna. Aceasta este o operațiune foarte dificilă și costisitoare, dar numai aceasta, în sensul cel mai adevărat al cuvântului, îți poate pune animalul pe picioare. Statisticile arată că mai mult de 90% dintre animale după aceasta duc o viață absolut plină..

Desigur, decizia finală revine întotdeauna medicului veterinar, deoarece numai un specialist cu experiență poate determina admisibilitatea unei anumite metode de intervenție chirurgicală.

În cele din urmă, să spunem că ar trebui să aveți răbdare, deoarece va trebui să aveți grijă mult de animal. Încercați să vă înveseliți animalul de companie, jucați-vă cu acesta și urmați toate recomandările medicului veterinar. Amintiți-vă că displazia este o boală degenerativă foarte periculoasă a aparatului locomotor, care în multe cazuri poate imobiliza complet o pisică. Nu ezitați să contactați clinica!

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Displazia la pisici - metode de diagnostic și tratament