Există pisici tricolore în lume?

Există o mare varietate de culori feline.

Chiar și pentru reprezentanții aceleiași rase, sunt permise mai multe culori tipice, ce putem spune despre animalele de companie fără pedigree.

Culoare tricolor

Pigmentul din părul pisicii îi conferă culoare. În funcție de tipul de substanță care colorează lâna, aceasta este percepută de ochii omului ca roșu sau negru. Toate nuanțele posibile sunt derivate ale acestor două culori. Animalul alb nu are pigmentare a stratului.

Important! Culoarea pisicilor cu o combinație de pete negre, roșii (roșii) și albe se numește de obicei tricolor sau calico. De obicei, zonele necolorate ale hainei cu o margine clară domină, dar zonele pigmentate ar trebui să acopere și mai mult de o treime din suprafața corpului. Dacă există puține pete de culoare pe un fundal alb, acesta este un arlequin sau o dubă.

Pisica tricolor
Multe culori de ierburi și pisici

Este imposibil să se determine ce fel de rasă de pisică este cu o singură culoare tricolor. Același lucru este valabil și pentru culoarea negru și roșu a hainei. Conform standardelor, acestea sunt permise la pisici:

 • Manx (Manx);
 • masca neva;
 • Furgonete turcești;
 • Kurilian, bobtailuri japoneze;
 • exotic shorthair (exotic);
 • Persană;
 • Britanic, american Shorthair;
 • maine coon.

Mai ales de multe ori, culoarea cu trei păr apare la animalele de companie care nu au pedigree. Petele saturate sau slabe sunt împrăștiate în mod aleatoriu pe corp, formând modele bizare. Firele de păr de pe zonele colorate sunt nuanțe deschise sau întunecate, uneori se pliază într-un model dungat.

Tricolor Maine Coon
Tricolor Maine Coon

Există pisici tricolore sau doar pisici?

După ce i-ați întrebat pe proprietari despre sexul animalului lor pufos roșu-alb-negru, în aproape 100% din cazuri puteți auzi răspunsul că aceasta este o fată, o femeie. Cercetările științifice confirmă faptul că pisicile cu trei păr se nasc incredibil de rar, principalii purtători ai acestei culori fiind femeile.

Masculii albi cu pete roșii și negre sunt atât de unici încât descoperirea lor este raportată în știri. Chiar și medicii veterinari din câteva decenii de practică se confruntă cu unități ale unor astfel de reprezentanți ai felinelor.

Un pic despre genetică

Prezența pigmenților care dau culoarea părului pisicii este încorporată în cromozomul sexual X. Se cunosc 2 gene: „O” este responsabil pentru nuanțele roșii și „o” pentru nuanțele negre. Lipsa de pigmentare nu este asociată cu sexul animalului, culoarea albă poate apărea în combinație cu oricare alta.

La pisici, ca și la oameni, sexul feminin corespunde unui set de cromozomi XX, unul obținut de la ambii părinți. Femelele pot avea următoarele culori de păr:

 1. Roșu, crem, roșu și alb (gene OO).
 2. Negru, ciocolată, albastru, violet, alb-negru (gene OO).
 3. Testoasa, tricolor (gene Oo).

Setul de cromozomi care determină sexul masculin este XY, dintre care Y nu transmite informații despre culoare și doar una dintre cele două gene este înregistrată în X. Aici se află răspunsul la motivul pentru care practic nu există pisici tricolore. De obicei, masculul primește pigment negru sau roșu de la mamă, deși apar excepții.

Culoare coajă țestoasă
Culoare coajă țestoasă

Important! Ocazional, apare o tulburare genetică, în urma căreia se poate naște un pisoi mascul de culoare broască țestoasă sau chiar unul cu trei păr (1 din câteva mii de femele). Un astfel de reprezentant al genului felin are un set anormal de cromozomi XXY, care determină prezența ambelor gene Oo și aproape întotdeauna incapacitatea de a produce descendenți.

Nimeni nu a reușit încă să obțină un aspect persistent la pisici în mai multe generații de o culoare de trei culori. Distribuția genelor responsabile de pigmentare are loc întâmplător. Nu există regularități în ceea ce privește dimensiunea, numărul și locația petelor de pe corp.

Pisică cu coajă țestoasă

Combinația unui număr mare de pete negre și roșii, cu limite clare pe strat, se numește culoare broască țestoasă (tortie). Are o variantă albastru-cremă de culori deschise spălate. Există, de asemenea, o culoare de broască țestoasă cu alb - de fapt, este tricolor, dar există puține zone albe, predominând cele pigmentate. Acesta diferă de calico.

Foarte rar, o pisică cu broască țestoasă se poate naște într-o așternut: ca o pisică cu trei păr, este rezultatul unei mutații cromozomiale.

Semne și credințe

În multe țări, se crede că pisicile tricolore aduc fericire, iar încălzirea uneia dintre ele în casa ta, în special una găsită pe stradă, este exclusiv definitivă. Împreună cu ea vine sănătatea, fericirea și succesul în afaceri, promițând o bunăstare financiară.

Oamenii cred că un animal cu această culoare neobișnuită combină calitățile pe care le au frații monocromatici. Conform credințelor populare, calico poate:

 • protejați-vă de forțele malefice ca o pisică neagră;
 • atrage bogăția - ca roșu;
 • restabiliți liniștea și liniștea în familie - ca un alb.

Important! Faimoasa figurină japoneză Maneki-neko înfățișează în mod tradițional o pisică albă cu pete roșiatice-negre (culoare arlequin), care are unul sau ambele picioare din față ridicate. Balansând cu dreapta, ea atrage noroc și îmbogățire, cu stânga - cumpărători.

În Rusia, pentru animalele de companie tricolore strălucitoare, în special cele cu păr lung, a fost inventat numele comun „bogat”. Unii își explică originea ca „dată de Dumnezeu”, alții cred că este formată din cuvântul „bogăție”. Prin urmare, dacă o pisică tricoloră locuiește în casă, semnele spun clar că prosperitatea îi așteaptă pe proprietari..

Poate că este imposibil să găsești două pisici cu broască țestoasă sau cu trei păr cu un aranjament identic de pete - natura își pictează hainele cu modele complicate. Astfel de animale de companie sunt înconjurate de multe credințe și se remarcă printre altele, inclusiv datorită unicității pisicilor tricolore.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Există pisici tricolore în lume?