Pisică britanică cu păr scurt: descriere a rasei, fotografii și caracteristici ale conținutului

Informațiile de bază despre rasa pisicilor britanice cu păr scurt sunt de așa natură încât, trăind aproape două mii de ani în Insulele Britanice, nu numai că au supraviețuit ca specie, ci au devenit și animale de companie pentru mulți iubitori de animale cu mult dincolo de insule.

Istoria rasei

Rasa britanică Shorthair are una dintre cele mai lungi istorii. La aproximativ 40 de ani de la debutul erei noastre, legiunile romane au aterizat pe insulele britanice. Pisicile au scăpat de pe nave și au fost lăsate să se așeze pe noi teritorii..

În secolul al XIX-lea, britanicii au decis să scoată rasa națională de firimituri. În acest timp, pe insule trăiau numeroși descendenți îndepărtați de pisici, care au venit odată cu cuceritorii romani.

În 1871 a avut loc un eveniment semnificativ - prima expoziție felinologică. În această prezentare, primul crescător englez Garrison Weir a introdus pisicile cu păr scurt și a descris rasa britanică. Mai mult, dl Weir a dezvoltat un sistem de descriere a diferitelor rase de animale de companie, numit „puncte de excelență”.

insule britanice
insule britanice

Conform acestui sistem, evaluarea reprezentanților raselor a avut loc în conformitate cu puncte care evaluează diferite părți ale corpului animalului. Acum această evaluare se numește „standarde” ale raselor. Se știe că sunt expuse pisicile albastre britanice.

Astăzi, pisicile britanice diferă de standardele stabilite de Garrison Weir. Mai mult de o sută de ani mai târziu, rasa a fost îmbunătățită. În timpul muncii de reproducere au existat împerecheri cu persani și pisici cartuziene albastre.

În 1980, britanicii au fost recunoscuți de Federația Internațională a Pisicilor și de Asociația Cat Fanciers.

Caracteristicile rasei

Caracteristicile rasei trebuie să respecte descrierea standard.

Pisica britanică este o creatură cu un cap mare, o constituție puternică și un păr scurt de pluș excelent. Expresia de pe chipul britanicilor este bună și binevoitoare, amintind de binecunoscuta „pisică Cheshire”.

Caracteristicile și caracteristicile rasei de pisici britanice Shorthair:

 • Rotunjit, mare și lat cap, cu o bărbie puternică;
 • Nas lat, scurt, ușor curbat, fără „oprire”;
 • Deplin obraji, au tampoane mari pentru mustață;
 • Urechi mic, rotunjit la capete;
 • Ochi așezat larg, mare, rotund;
 • Păr copertă scurtă, dens, cu un strat gros;
 • Corp - marime mare. Spatele este drept, pieptul este larg;
 • Labe - scurt și puternic;
 • Coadă - aproximativ două treimi din lungimea corpului, înclinându-se treptat spre un vârf rotunjit.
Specii mari de pisici
Specii mari de pisici

Există mai multe tipuri de pisici britanice care trăiesc acum în Regatul Unit. Nu confundați pisica dreaptă britanică și Scottish Fold, acestea sunt rase diferite de animale de companie. Britanicul Shorthair are întotdeauna urechile drepte. Concluzia experților locali este următoarea: există mulți „scoțieni”, britanici - unul.

Culorile pisicilor britanice

Felinologii cunosc peste 100 de culori ale pisicilor britanice cu păr scurt. Unele culori sunt naturale, vechi, din momentul reproducerii, altele au fost obținute de crescători relativ recent.

Culori solide

Pisicile au un strat scurt și dens. Dacă mângâiți un astfel de animal de companie, puteți simți că blana este moale, plușată.

Culori principale: pisică britanică neagră, albastru, ciocolată, liliac, roșu, crem, alb.

Animalele de culoare albă au ochi albaștri, pisicile de culori monocromatice au ochii portocalii strălucitori.

Cafeniu

Culoarea pisicilor de culoare albă este culoarea unui femel tânăr. Părul animalului are o culoare bej deschis plăcută. Nasele și tampoanele pentru labe sunt roz.

Ochii „faunului” sunt aurii. 

Culori de broască țestoasă

Combinația a două culori în colorarea animalului de companie dă o culoare de broască țestoasă. Petele de culoare sunt distribuite uniform pe corpul animalului și arată armonios. Din motive genetice, numai pisicile pot fi țestoase.

Culori color-point

Caracteristica principală a grupului de culori cu puncte de culoare este culoarea deschisă a corpului și zonele întunecate. Labe, coadă, urechi, bot au o culoare închisă.

Culoarea se caracterizează prin numele petelor întunecate de pe corpul pisicii.

Color-poit
Culoare punct color

Principalele sunt: ​​roșu, albastru, ciocolată, crem.

În plus, culorile punctelor de culoare pot fi solide și cu broască țestoasă.

Animalele de companie cu punct de culoare sunt cu ochi albaștri sau cu ochi albaștri.

Culoare tabby

Culori tabby - modelele și desenele sunt situate pe fundalul culorii principale.

Există multe culori tabby:

 • Pisică de marmură britanică - pe un corp deschis, modelele sunt formate din linii întunecate largi. Dungile trec de-a lungul spatelui de-a lungul coloanei vertebrale, pe laturi formează bucle, gâtul și coada sunt decorate cu inele. Cele mai comune culori sunt marmura pe aur și argint.
 • Tigru („Macrou”) - o dungă colorată se desfășoară în centrul spatelui, dungi mai subțiri se extind de pe ea pe părți. Coada pisicii este dungată, nu dungi ca un colier.
 • Tabby albastru - culoarea principală a lânii este albastră cu un model de albastru închis. Pe corpul animalului există pete și dungi de culoare crem.

Pisicuțe de pisică britanice

După nașterea copiilor, orice crescător trebuie să decidă ce se va întâmpla cu ei în continuare. Clasa pisoiului este determinată pe baza standardului rasei.

Cum arată pisoii britanici cu o selecție și o îngrijire adecvate:

 • Picioare mici și puternice susține un corp puternic, cu un piept larg;
 • Cap rotund, obrajii dolofani, fruntea largă, nasul drept cu o mică „oprire”;
 • Urechile sunt scurte, pe scară largă;
 • Ochi rotunzi. Până la vârsta de trei luni, culoarea ochilor la pisicuții britanici nu poate fi determinată - este albăstruie în total. Culoarea finală a ochilor la pisoi apare cu un an;
 • Gâtul este scurt și rotunjit;
 • Coada nu a crescut încă, dar deja dens, cu un capăt rotund;
 • Lână - gros, scurt. Pisicuța seamănă cu un ursuleț de pluș;
Pisoi britanic cu păr scurt
Pisoi britanic cu păr scurt

Pisicuțele britanice sunt împărțite în trei clase:

 1. Arată clasa - pisoii care îndeplinesc cât mai mult standardul rasei. În viitor, animalele de companie vor deveni participanți și câștigători ai expozițiilor.
 2. Clasa de rasă - acestea sunt pisici cu abateri minore de la rasă. Sunt folosite pentru reproducere deoarece au un genealogie dovedită, o sănătate bună și o ereditate bună. Pisicile, dacă aceasta nu este o clasă de spectacol, sunt duse la clasa de animale de companie și, în viitor, nu participă la împerechere.
 3. Clasa pentru animale de companie - pisoii care au defecte de rasă. În același timp, animalele nu își pierd farmecul și frumusețea, iar neajunsurile individuale nu vor fi sesizate de crescător.

Caracter și obiceiuri

Pisicile britanice cu păr scurt prezintă cele mai bune calități - prietenie și tandrețe în raport cu oamenii. Animalul de companie acordă cea mai mare atenție proprietarului, care îl va urmări necruțător.

Natura și obiceiurile pisicilor sunt de așa natură încât se vor juca bine cu copiii, datorită naturii lor răbdătoare, vor putea să se înțeleagă cu alte animale din casă, chiar și cu un câine.

Dar, în ciuda caracterului plăcut, locuibil, britanicii au un sentiment al propriei demnități și nu tolerează tratamentul neglijent. Multe animale sunt foarte reținute în a arăta emoții și trebuie să comunicați cu ele cu atenție și tandrețe..

Britanicii se pot juca cu un obiect pe care îl găsesc accidental mult timp. Aproape orice va face: o minge de fir, o minge mică, o minge de hârtie foșnitoare. Se recomandă amenajarea unui colț în apartament unde pisica să poată vâna jucăriile sale..

Proprietarul trebuie să se joace cu pisica de mai multe ori pe zi, oferindu-i posibilitatea de a alerga activ. În timpul jocului, pisicile se comportă aproape ca la vânătoare, dar nu manifestă niciodată agresivitate față de oameni și nu își eliberează ghearele. Pisicilor le place să se joace de-a v-ați ascunselea, uneori încep acest joc singuri, imitând un atac de ambuscadă.

Temperamentul independent al pisicilor britanice și haina scurtă de întreținere redusă au făcut ca pisica britanică să fie populară în rândul oamenilor de afaceri care petrec mult timp în afara casei..

Joacă în Marea Britanie
Joacă în Marea Britanie

Pisicile sunt inteligente, inteligente și înțeleg foarte multe. Pisicuțele stăpânesc cu ușurință tava și stâlpul.

Pisicile dorm mult timp în timpul zilei, mai ales după ce au mâncat. În timpul unui pui de somn dulce, nu este nevoie să stoarceți și să deranjați pisica. Un animal de companie care nu doarme suficient devine iritabil și poate pierde pofta de mâncare..

Britanicii își fac toaleta aproximativ jumătate din timpul liber. Trebuie amintit că linsul nu este doar o procedură de spălare. Pisicile fac acest lucru pentru a obține o ușurare psihologică după experiențe neplăcute, cum ar fi călătoria cu transportul sau vizitarea unui medic..

În plus, linsul este o demonstrație a unei atitudini prietenoase față de un alt animal. Dacă două pisici locuiesc împreună cu același proprietar, atunci se vor spăla reciproc. Dacă un animal de companie este prieten cu un câine, îl poate linge și pe acesta..

Îngrijire și

La fel ca toate animalele de companie, pisicile britanice cu păr scurt au nevoie de îngrijire și hrănire în timp util..

În ceea ce privește îngrijirea, aveți nevoie:

 • Lână. Pentru a vă pieptăna, trebuie să aveți o perie specială de masaj - așa-numitul „slicker”. Animalul de companie trebuie periat de trei ori pe săptămână pentru a masa și a îndepărta părul mort. Trebuie să-l piepteniți în doi pași - mai întâi de-a lungul stratului, apoi împotriva bobului. Britanicii tolerează acest tip de pieptănare calmă. După pieptănare, un strat de pulbere de îngrijire este aplicat pe strat și apoi îndepărtat cu o perie, împreună cu praf și particule de grăsime;
 • Baie. Pisica poate fi spălată, dar nu mai des decât o dată la șase luni. La scăldat, un șampon special este utilizat în conformitate cu culoarea animalului de companie. După procedurile de apă, se recomandă să înfășurați pisica într-un prosop și să o așezați acolo unde se poate usca;
 • Urechi. Urechile trebuie curățate o dată la două săptămâni. Pentru aceasta este potrivit un baston de ureche umed;
 • Ochi. Dacă după somn există scurgeri în colțurile ochilor, atunci acestea sunt îndepărtate cu un tampon de bumbac umed;
 • Gheare. Ghearele sunt tăiate o dată sau de două ori pe lună.

Mâncare britanică pentru pisici

Când un britanic mănâncă alimente naturale, trebuie să știți că baza dietei este carnea slabă și păsările de curte. De asemenea, este permisă adăugarea organelor de pui la porția zilnică. Carnea trebuie supusă unui tratament termic: mai întâi este înghețată și, înainte de gătit, se toarnă cu apă clocotită.

Carne
Carne

Pisica albastră britanică nu ar trebui să aibă în meniu ficat și hrișcă - acest lucru va salva animalul de la schimbarea culorii.

Mâncarea din carne din meniul pisicii trebuie să fie de cel puțin jumătate.

În dieta unui animal de companie, peștele de mare fiert este acceptabil.

În plus, următoarele produse pot fi introduse în dietă: gălbenușuri de ou fiert, legume fierte, cereale, chefir, brânză de vaci, lapte copt fermentat.

Când vă hrăniți cu alimente uscate, trebuie să alegeți alimente de cel puțin clasa premium. Mâncarea uscată trebuie alternată și cu cea umedă. Vasul cu apă din zona de hrănire a pisicii trebuie să fie întotdeauna plin.

O pisică britanică adultă trebuie hrănită de două ori pe zi.

Un pisoi britanic trebuie hrănit mai des - de 4-5 ori pe zi, dar în porții mici. Începând cu trei luni, pisicuței i se pot da porții mici de carne (30 g), piept de pui tocat mărunt (30 g). Porridge și supe sunt o necesitate în meniu. Poate fi hrănit cu mâncare umedă pentru pisoi industrial.

Probleme de sanatate

Pisica britanică cu păr scurt, care trăiește în natură de sute de ani, are o stare bună de sănătate.

Dar un proprietar îngrijitor trebuie să-și monitorizeze îndeaproape animalul de companie pentru a-l proteja de bolile feline, cum ar fi:

 • Gingivita. Inflamația gingiilor, gura pisicii trebuie examinată în mod regulat;
 • Cardiomiopatie hipertropica - pisoiul trebuie să facă o ecografie a inimii de două ori pe an. După vârsta de 8 ani, boala nu va mai veni;
 • Posibilă hemofilie, care se caracterizează prin sângerări crescute cu răni și zgârieturi.

Cheia sănătății animalelor este vaccinarea la timp. Pisicilor li se administrează preliminar un medicament antihelmintic, după 10 zile sunt vaccinate, după care se menține o carantină de două săptămâni. Ar trebui să vă adresați medicului veterinar despre necesitatea și timpul pentru următoarea vaccinare..

Câți trăiesc acasă?

Speranța medie de viață a animalelor de companie britanice este de 12-15 ani. Există cazuri în care unii reprezentanți ai rasei au trăit până la 20 de ani.

Concluzie

În zilele noastre, britanicii au devenit foarte renumiți. Acest lucru este facilitat de natura acestor animale - calmă, care nu necesită o atenție sporită, dar în același timp destul de sociabilă și acomodativă. Extraordinar de frumoși, mândri și independenți, britanicii pot fi tovarăși demni în orice familie.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pisică britanică cu păr scurt: descriere a rasei, fotografii și caracteristici ale conținutului