Discopatia la pisici: tipuri, informații și tratamente

Pisicile sunt animale mobile, din plastic, care sunt prădători înnăscute, adaptate de natură pentru a distruge rozătoarele și alte animale mici. Este cu atât mai ciudat să privești o pisică care, după câte se pare, a devenit brusc „amorțită”, pierzându-și mult din har. Astfel de consecințe pot duce la discopatie la pisici..

Ce este?

Acesta este denumirea colectivă a bolilor caracterizate prin modificări distructive ale discurilor intervertebrale. Această patologie este necaracteristică pentru pisici și apare (cel mai adesea) numai la pisici la o vârstă destul de avansată. În plus, contrar credinței populare, discopatia nu duce în toate cazurile la dizabilități și la paralizarea membrelor. Acest lucru se întâmplă numai în acele situații în care boala este grav neglijată, iar pisica nu a primit niciun tratament. Apropo, ce sunt discurile intervertebrale? De ce sunt necesare în general la oameni și animale??

Discurile intervertebrale sunt „perne” de cartilaj și țesut fibros care se află între vertebre (cu excepția primelor două cervicale). Aceste „părți” servesc ca o structură de lubrifiant și absorbantă a șocurilor. Acestea constau dintr-un cadru exterior fibros, un inel fibros și un miez, reprezentat de un țesut asemănător jeleului. Ca urmare a degenerării lor, capacitatea de absorbție a șocurilor este redusă, ceea ce poate duce în cele din urmă la hernie și la strângerea măduvei spinării..

Informatii de baza

Boala este o tulburare degenerativă legată de vârstă (în special în cazul pisicilor). Care sunt motivele? În cazuri rare, patologia poate apărea și la animalele tinere, cărora, în perioada de creștere, le lipseau substanțele nutritive, vitaminele și oligoelementele. Uneori, unele boli infecțioase duc la acest rezultat, în care țesutul discurilor intervertebrale se inflamează și se întărește, dar mai des acest lucru se datorează vârstei. Boala poate continua în unul din cele trei scenarii posibile.

În primul caz, boala se caracterizează printr-un curs acut și debut brusc. Primul tip este foarte frecvent la câini, dar foarte rar la pisici (dar totuși merită să ne amintim). Ce se întâmplă cu discul intervertebral?

Un disc normal este compresibil și moale - permite coloanei vertebrale să se îndoaie și să se răsucească. Când se inflamează, partea centrală devine rigidă și nu se comprimă bine. În consecință, mișcările normale (în special cele care se răsucesc) dau o sarcină extremă discului, care începe treptat să se prăbușească. Din păcate, conținutul său merge de obicei în interiorul canalului spinal, apăsând pe măduva spinării și comprimându-l puternic. Simptomele discopatiei la pisici variază de la durere la mișcare până la paralizie.

Al doilea și al treilea tip

În general, al doilea tip este aproape complet similar cu primul. Singura diferență este rata mai lentă de dezvoltare a bolii. De regulă, cursul patologiei este acut în acest caz, dar se dezvoltă treptat, mai insidios. La astfel de pisici, puteți observa o reticență în a alerga, a sări, pot avea un spate aplecat, „cocoșat”. Această boală este mai frecventă la animalele în vârstă, a căror vârstă a depășit deja marca de cinci până la opt ani..

Al treilea tip de discopatie este cel mai neobișnuit la pisici.. În acest caz, boala se caracterizează printr-un debut brusc. De regulă, se dezvoltă în caz de leziuni severe: datorită încărcării extreme la impact sau cădere, nucleul normal al discului intervertebral poate pur și simplu „exploda”, iar conținutul său comprimă imediat măduva spinării, pătrunzând profund în cavitatea canalului spinal. În majoritatea cazurilor, se formează o hernie.

Consecința formării unei hernii este durerea severă. În cazuri mai severe, pisica nu poate merge normal, iar aceste semne pot varia de la starea de „marinar bețiv”, când mersul animalului este oscilant, pentru a completa paralizia tuturor membrelor. Cazurile foarte severe sunt însoțite de dezvoltarea mielomalaciei (înmuiere și deteriorare a măduvei spinării). Se termină prost, deoarece această variantă a patologiei duce la moarte prin stop respirator.

Diagnostic și terapie

Discopatia poate fi suspectată pe baza semnelor clinice, dar sunt necesare tehnici de diagnostic mai „avansate” pentru a pune un diagnostic. Radiografiile pot indica îngustarea și / sau întărirea discurilor intervertebrale, precum și distrugerea acestora și pătrunderea resturilor în canalul spinal. Ecografia a funcționat bine. Dar diagnosticul cel mai precis se poate face numai pe baza datelor obținute după tomografia computerizată. Din păcate, această metodă necesită echipamente specifice și foarte scumpe și, prin urmare, practic nu este utilizată în medicina veterinară..

Care este tratamentul pentru discopatia felină? Există două tipuri de terapie: medicală și chirurgicală. În primul caz, calmantele și calmantele sunt prescrise animalului, ceea ce poate îmbunătăți bunăstarea generală a animalului. Dacă boala se află în stadiile inițiale, atunci aceste medicamente și odihnă pot obține îmbunătățiri semnificative în starea pisicii..

În cazurile mai severe, este necesar să se recurgă la intervenția chirurgicală, excizia părților distruse ale discului intervertebral. În Europa și SUA, discurile artificiale sunt rareori implantate, dar acest lucru este foarte scump și dificil. Dacă animalul are paralizie a membrelor, atunci nici operația nu garantează recuperarea..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Discopatia la pisici: tipuri, informații și tratamente