Inflamația glandelor paraanal la pisici

Proprietarii de câini sunt conștienți de potențialul problemelor cu glanda anală. Acestea sunt caracteristici ale familiei canine. Cu toate acestea, există o mulțime de informații despre pisici. Inflamația glandelor paraanal la pisici nu este o apariție atât de frecventă, deoarece anatomic și fiziologic caninii și felinele sunt diferite, deși ambele sunt animale de companie umane.

Care sunt glandele paraanal pentru o pisică?

Nu toate pisicile au glande paraanal. Unde sunt, sunt foarte mici și sunt reprezentate de țesut glandular nesemnificativ.. Unele pisici sunt complet absente.. De aceea nici măcar toate manualele de anatomie nu menționează un astfel de organ la feline. Caninul și mofetul sunt o altă problemă..

Dacă la câini glandele paraanal sunt situate pe ambele părți ale anusului, chiar sub linia orizontală trasată prin centru, atunci la feline țesutul glandular se poate „răspândi” chiar și pe coadă sau poate fi absent.

La pisici, glandele paraanal nu joacă același rol ca la câini, iar ea nu are nevoie de ele. O pisică este o singură, merge "singură", societatea și comunicarea nu sunt importante pentru ea, cu excepția sezonului de împerechere. Dar pentru un câine, secretul glandelor este comunicarea, desemnarea teritoriului, mesajul despre prezența acestuia. Secretul glandelor din câine intră în fecale și este excretat din corp. De aceea este atât de important ca un câine să adulmece totul în jur. Pisica nu.

De ce să adulmece ceva care miroase suficient de aprig oricum. Etichetă pisici. Se marchează cu urină. Nu are nimic de-a face cu glandele paraanal. Pentru ei, urina este un mijloc de comunicare și comunicare despre posesiunile teritoriale. Înșelător este faptul că mofeta „trage” un secret cu miros puternic al glandelor paraanal uneori până la 6 m, iar pisicile „trag” urină, de asemenea, cu o aromă puternică.

Cauzele inflamației

Pisica este un animal curat. Își linge toate părțile corpului ore întregi și sub coadă, de asemenea. Nu este doar un produs de igienă, ci și un masaj.

La câine, masajul glandelor paraanal este efectuat de masa formată, densă, fecală. Dacă rația de hrănire tulburat și fecalele sunt în mod constant moi, secreția este afectată. Ca urmare, apare inflamația. La pisici, acest lucru nu se întâmplă, prin urmare, procesul inflamator din zona cozii nu este asociat cu glandele paraanal sau este indirect legat..

Important! Felinele au o afecțiune numită paraproctită. Din punct de vedere clinic, seamănă foarte mult cu inflamația glandulară la câini. Prin analogie, mulți proprietari sunt siguri că aceasta este o patologie a glandelor..

Unii medici veterinari (pentru a fi sinceri) nu se grăbesc să descurajeze proprietarii de pisici și să continue purjarea glandelor. „Scriitorii” care îi învață pe proprietarii de pisici despre glande, „rostogolesc” informații din articole despre câini și sunt înșelători.

Ceea ce proprietarii de pisici consideră inflamația glandelor paraanal se numește - paraproctitis. Este un proces purulent al țesuturilor care înconjoară rectul și anusul. Toate țesuturile din zona cozii sunt implicate în inflamație..

Un astfel de proces se dezvoltă de obicei în caz de rănire:

 • lovituri;
 • vânătăi;
 • lacerații și răni mușcate atunci când aveți de-a face cu pisici.

Cauza poate fi inflamația mucoasei rectale ca urmare a tulburărilor de hrănire (frecvente diaree și constipație). Inflamația este posibilă și după boli infecțioase severe..

Simptomele inflamației glandelor paraanal

Deoarece felinele au un fel de lins, iar saliva conține enzima lizozimă, rănile externe se vindecă rapid.

Cu toate acestea, procesul afectează țesuturile interne și după un timp proprietarul observă următoarele semne în zona caudală:

 • umflătură;
 • roșeața tegumentului seros. Acest lucru este văzut mai ales la pisicile cu culoarea deschisă a părului;
 • crescând local temperatura, care se simte bine la atingere;
 • durere de intensitate variabilă;
 • haina dezvelită sau lipsa hainei din cauza linsului semnificativ. Uneori, dezgustul poate merge până la coadă. Baza devine lipicioasă, murdară. În acest caz, boala se numește „coadă de cal”;
 • pot fi observate fistule, eroziune, răni cu cruste uscate sau suprafețe plângătoare;
 • la palpare, puteți simți atât zone compactate, cât și zone moi, fluctuante. Acestea pot fi abcese și flegme de diferite grade de maturitate..

Umflarea și edemul țesuturilor mai des la feline nu se află pe ambele părți ale anusului, ci doar pe una. Dacă în procesul de patologie se formează fistula cu o ieșire în rect, atunci tulburările țesutului extern nu vor fi vizibile, iar procesul se dezvoltă în interior. În acest caz, o creștere a temperaturii, umflarea și durerea vor fi bine indicate..

Important! Descărcarea (purulentă, sângeroasă), poate fi vizibilă din rect numai dacă pisica nu le linge. De regulă, proprietarul nu observă acest lucru..

Un semnal de îngrijorare poate fi:

 • atenție sporită a animalului la zona anală;
 • călare pe coadă, ceea ce va indica mâncărime;
 • frecare din spate pe tot felul de suprafețe.

Este posibil să se măsoare temperatura corpului, dar trebuie avut în vedere faptul că procesul inflamator din rect crește temperatura locală și indicatorii de termometrie vor fi distorsionați.

Este important să diagnosticați în timp util și să nu vă confundați cu invazie helmintică. Cu helminți, zona din jurul anusului va fi moale și fără durere.

Uneori se dezvoltă o mică umflare în regiunea caudală, care crește, devine moale, limitată și dureroasă. aceasta abces. Un abces necopt este dens, apoi există o acumulare de puroi, lizează țesutul și izbucnește. În acest moment, proprietarul poate observa deja un abces și un exsudat care expiră.

Regimul de tratament la domiciliu

Dacă un proprietar de pisică observă oricare dintre semnele enumerate mai sus, ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră. Numai un specialist poate diferenția paraproctita de invazia helmintică și poate prescrie un regim de tratament.

De regulă, pentru a ameliora procesul inflamator, medicamentele sunt prescrise pe baza antibiotice. Aplicând intramuscular, intern, precum și local sub formă de unguente, linimente, supozitoare și supozitoare, puteți opri inflamația și vindeca rapid animalul.

Droguri uzate

Pentru tratarea cu succes a unui animal, utilizarea oricărui agent nu este suficientă. Terapia trebuie să fie cuprinzătoare. Medicamentele trebuie utilizate atât intern, pentru suprimarea microflorei, cât și local.

Unguente

Unguentele și lenjurile au o bază grasă, care contribuie la:

 • absorbția rapidă a principiului activ;
 • prevenirea uscării membranelor seroase și mucoase;
 • înmuierea țesuturilor, precum și „crustele” uscate și respingerea lor.

Dacă nu există răni sau lacrimi, nu are sens să aplicați unguent. Unele substanțe pot fi absorbite prin piele, dar efectul puternic nu se simte.

Dacă există un abces sau o cavitate purulentă, atunci aplicarea unguentelor va ajuta la ameliorarea inflamației, dar în același timp trebuie să îndepărtați masele purulente și excizia buzunarelor, astfel încât conținutul să nu persiste.

Inconvenientul utilizării unguentelor pentru zona cozii este că pisica se așează și șterge unguentul pe podea și pe așternut.

Este o altă problemă când se utilizează medicamentul "Olazol". Când scuturați sticla, se formează o masă spumoasă. Prin duză este ușor să o introduceți în lumenul rectului. Procedând în mod regulat, puteți crea rapid concentrația necesară a principiului activ în țesuturi și ameliora inflamația. Baza este cloramfenicol și ulei de cătină. Medicamentul este eficient pentru paraproctită și pisica se recuperează rapid.

Ca unguente, puteți aplica:

 • levomekol;
 • levozină;
 • cloramfenicol - gel;
 • liniment de sintomicină;
 • gentamicină unguent.

Este necesar să aplicați unguentul la intervale de 1-2 ore în cavitatea plăgii. Dacă nu există rană, aplicați unguent mono pe un tampon de bumbac și injectați-l în cavitatea rectală a pisicii. Tamponul trebuie schimbat de 2 ori pe zi..

Antibiotice

Cursul de antibiotice este necesar pentru a suprima infecția și este conceput pentru 5-7 zile, în funcție de gravitatea procesului.

Cele mai eficiente medicamente sunt:

 • cefalexină. Dacă preparatul este în capsule, atunci baza de gelatină conține o pulbere foarte ușor de dozat. Pentru o pisică obișnuită, puteți selecta 1/10 părți, amestecați cu carne tocată și așezați pe rădăcina limbii. Forma comprimatului este transformată în pulbere sau 1/10 din comprimat este rupt și servit la pisică. Medicamentul este bine absorbit și reținut în țesuturile moi și acționează împotriva multor microorganisme. Introducerea medicamentului se efectuează de 2 ori pe zi într-un amestec cu alimente;
 • ciprafloxacină. Grupul de fluorochinolone de care aparține medicamentul este capabil să facă față rapid începutului infecțios și să amelioreze inflamația din țesuturile moi. Medicamentul este sub formă de tabletă. Pentru o pisică, comprimatul este împărțit în 10 părți și introdus în gură într-o parte dimineața și seara..

Supozitoare rectale

Patologia descrisă este localizată în rect și se recomandă utilizarea supozitoarelor rectale.

Cele mai eficiente medicamente pot fi:

 • „Ichthyol”, pe bază de ihtiol;
 • „Propolis” care conține propolis;
 • „Proctosedil”, cu antibiotice și hidrocartizon
 • „Olestezin” cu sulfonamide și ulei de cătină.

Supozitoarele sunt administrate de 2 ori pe zi după mișcarea intestinului.

Când va trebui să contactați un medic veterinar?

Un specialist trebuie consultat imediat după apariția semnelor clinice..

Poate că cauza simptomelor este invazia helmintică. Studiile coprologice efectuate vor ajuta la stabilirea și diferențierea patologiei. În acest caz, aveți nevoie medicamente antihelmintice, pe care medicul o va prescrie.

Nu puteți părăsi procesul fără consultare. După deschiderea abcesului și eliberarea puroiului, starea animalului se îmbunătățește semnificativ. Cu toate acestea, aceasta nu poate fi decât o aparență. O examinare de către un medic vă va ajuta să determinați adevărata stare a procesului..

Tratamente chirurgicale

Dacă procesul este întârziat, flegmonul sau abcesul se dezvoltă odată cu formarea buzunarelor. Înainte de a efectua o intervenție chirurgicală, medicul examinează procesul de maturare.

Excizia țesuturilor se efectuează sub anestezie generală sau anestezie locală, în funcție de adâncimea inflamației țesuturilor. Orice manipulare este însoțită de introducerea de unguente, supozitoare rectale și antibioterapie.

Cu deschideri externe (abcese, fistule), țesutul este excizat, cavitățile sunt tratate, puroiul este îndepărtat, dacă este necesar, drenajul este instalat.

Tratarea inflamației la pisoi

Procedurile terapeutice la pisoi nu diferă de cele la animalele adulte. Trebuie remarcat faptul că, dacă vorbim despre paraproctită, atunci această boală se manifestă mai des la animalele bătrâne decât la animalele tinere..

O atitudine atentă față de pisoii și animalele adulte, urmărirea manierelor și obiceiurilor lor va ajuta la determinarea rapidă a patologiei, stabilirea unui diagnostic și furnizarea de asistență calificată.

Consecințe și posibile complicații

Dacă ajutorul nu este oferit în timp util, inflamația din regiunea cozii poate merge în țesuturile mai adânci. Se dezvoltă buzunare și aderențe. Semănarea prin microflora permite inflamației să se transforme în cronică, cu exacerbări acute regulate.

Boala este deosebit de periculoasă pentru animalele în vârstă și pentru cei cu statut imunitar scăzut.. Dacă organismul nu poate face față infecției de unul singur, microorganismele sunt absorbite în sânge, răspândite în tot corpul și provoacă sepsis.

Dieta și hrănirea pisicii

Animalele răpitoare și carnivore trebuie hrănite corespunzător. Gândindu-vă la dieta felinei, trebuie să vă amintiți că următoarele ingrediente ar trebui să ocupe locul principal în ea:

 • carne și măruntaie;
 • pește și produse din pește;
 • lactat;
 • ouă.

Aceste alimente ar trebui incluse zilnic în dietă. Nu umpleți în exces dieta cu carbohidrați. Acest lucru contribuie la o schimbare a compoziției microflorei intestinale și la suprimarea imunității.

Prevenirea inflamației

Pentru a preveni rănirea, trebuie să aveți grijă cu animalul. Cu toate acestea, pisicile sunt agitate, prin urmare, de îndată ce se întâmplă un incident neplăcut cu răni, consultați imediat un medic pentru sfaturi.. Asistența acordată în timp util va putea preveni dezvoltarea patologilor.

Pentru a susține imunitatea animalului și buna funcționare a sistemelor corpului, încercați să:

 • asigură hrănirea rațională cu hrana echilibrată;
 • monitorizați în permanență modul în care animalul golește intestinele;
 • verificați pielea și părul pentru o încălcare a integrității;
 • evita hipotermia, supraîncălzirea, stresul - aceasta scade imunitatea.

Curățarea glandelor anale la o pisică

Pentru feline, igienizarea paraanalelor sau curățarea nu sunt indicate. Puteți șterge coada și spațiul cozii cu o cârpă umedă. Cu toate acestea, în acest caz, ar trebui să vă gândiți de ce pisica nu are grijă de ea însăși.

Poate că o pisică bolnavă cu imunitate scăzută și febră mare nu are puterea de a îngriji și de a linge. În acest caz, ar trebui să faceți o examinare și să aflați cauza stării de rău..

De regulă, animalele în vârstă au nevoie de îngrijiri mai frecvente. Având în vedere că paraproctita este o boală a animalelor vechi, ar trebui să acordați atenție acestui lucru și să ștergeți adesea zona cozii sau să o spălați cu apă caldă și săpun.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Inflamația glandelor paraanal la pisici