Sarcina la pisici: o notă adresată proprietarului responsabil

Așteptarea pisoiilor este o perioadă uimitoare din viața unei femei, plină de tandrețe și grijă pentru urmașii viitori. În interiorul mamei cu patru picioare, există un adevărat miracol al transformării celulelor mici în puroi pufos, care se împrăștie rapid prin casă. Desigur, un proprietar grijuliu are multe întrebări despre starea de sănătate a secției sale: cât durează sarcina unei pisici, cum să planifice un calendar de examinări medicale, care sunt caracteristicile „poziției interesante” a membrilor familiei cu coadă.

  • ce rasă de animal de companie;
  • numărul descendenților așteptați;
  • sanatatea animalului;
  • și chiar din climă.

Cu toate acestea, nu ar trebui să lăsați situația să meargă de la sine. Este important ca proprietarul să înțeleagă cât durează sarcina la pisici pentru a exclude apariția proceselor patologice. În mod normal, durata gestației durează mai mult de 2 luni, sau de la 58 la 72 de zile. Dar la rasele cu păr scurt, durata termenului este redusă la 58 - 68.

În plus, cu cât sunt așteptați mai mulți copii într-o așternut, cu atât mai puțin timp va dura sarcina unei pisici. Când termenul este mai mic decât intervalul specificat, medicii veterinari vorbesc despre nașterea prematură. Dar întârzierea unui eveniment semnificativ de până la 7 zile nu este un motiv de îngrijorare..

Pentru a ști sigur câți pisoi poartă o pisică, trebuie luată în considerare următoarea nuanță: perioada crucială nu este luată în considerare nu din momentul împerecherii, ci după 48 de ore. Acest timp este necesar pentru atașarea ovulului pe peretele uterului.

Sarcina pisicii pe săptămână sau 9 săptămâni de așteptare pentru un miracol

1-3 săptămâni

În această perioadă, sarcina pisicii duce la o pierdere a poftei de mâncare și somnolență. Primul semn extern clar vizibil este mamelonul roz. Uneori apare vărsăturile, provocate de întinderea uterului și de cataclisme hormonale. Experții pot determina prezența unui viitor descendent deja în a 20-a zi prin palpare.

4-6 săptămâni

Atâta timp cât durează sarcina la pisici, atât de mult burtica lor va crește treptat. Dar vizual, veți observa modificări într-o perioadă de 35 de zile de la momentul concepției. În această perioadă, embrionii sunt suficient de mari pentru a-i simți atunci când femela mângâie. Ar trebui să se înțeleagă că, datorită prezenței lichidului amniotic, este imposibil să se calculeze numărul viitoarelor pisoi folosind palparea..

7-9 săptămâni

În această perioadă, pisoii încep să se miște. Apropo, aceasta este o modalitate excelentă de a determina dacă sarcina unei pisici se desfășoară corect. În acest moment, femela devine neliniștită, căutând în mod activ un loc confortabil pentru a dota ceva ca un nurcă. Din modificările externe, există o creștere a glandelor mamare și umflarea mameloanelor. Temperatura corpului scade la 37 °.

Exercițiul este foarte util pentru viitoarele mame

Caracteristicile sarcinii

Fiziologia fraților noștri mai mici este semnificativ diferită de cea umană. Câteva caracteristici importante:

  1. Atâta timp cât pisicile însărcinate merg, poate apărea atât de multă căldură. Drept urmare, pisici de diferite vârste pot apărea în burtica viitoarei mame..
  2. Sarcina unei pisici este asociată cu o nevoie crescută de nutrienți. Imediat după concepție, ar trebui să mănânce de două ori pe zi, începând cu a treia săptămână - puțin mai des, iar până în a cincea, când pisoii încep să pună presiune pe stomac, ar trebui să treceți la mese reutilizabile în porții mici.
  3. Vaccinarea în „poziția interesantă” este interzisă. Calendarul de vaccinare implică procedura cu câteva luni înainte de împerechere. Același lucru este valabil și pentru remediile parazitare, deoarece pastilele pot dăuna descendenților.

Mulți proprietari sunt îngrijorați dacă este bine să faci baie unei pisici însărcinate. Perioada de așteptare pentru pisoi nu este o contraindicație a procedurilor de igienă. Dar stresul și hipotermia pot afecta negativ sănătatea. Prin urmare, faceți baie animalului numai dacă este absolut necesar..

Calendarul calculatorului

Calculatorul de sarcină felină vă va ajuta să calculați data nașterii preconizate. În coloana din stânga, trebuie să găsiți ziua concepției, în dreapta - când vine perioada de naștere a pisoiilor.

Câți pisoi poartă o pisică în burtă?

Sarcina unei pisici ar trebui să aibă loc sub strictă supraveghere veterinară. Se recomandă programarea unei ecografii pe calendar pentru a determina numărul viitoarelor pisoi și prezentare. În medie, o așternut are 3-5 pisoi.

Video „Ce să hrănești un câine sau o pisică în timpul sarcinii?”

Veterinarul Marina Khitrova vorbește despre principiile de bază ale hrănirii animalelor de companie însărcinate și care alăptează.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Sarcina la pisici: o notă adresată proprietarului responsabil