Dacă o pisică are buza inferioară umflată: cauze și tratament

În cazul unei umflături pe buza inferioară a animalului de companie, un diagnostic precis poate fi făcut numai de către un specialist calificat, pe baza totalității tuturor simptomelor existente și a rezultatelor testelor.

Cauzele patologiei

Oricare dintre următoarele patologii poate fi motivul pentru care animalul de companie a umflat buza inferioară.

 1. Vătămare. Vătămarea fizică nu este neobișnuită. Mai mult, având în vedere activitatea ridicată a animalului, dragostea acestuia pentru jocurile în aer liber, precum și prezența altor animale de companie în apartament. O pisică își poate deteriora buzele în timp ce mănâncă dacă mâncarea este prea dură sau conserva de conserve are margini ascuțite. În plus, poate fi foarte dificil să țineți evidența unui animal de companie - o pisică poate trage imperceptibil un os de pe o masă sau îl poate scoate dintr-un coș de gunoi.
Buza inferioară umflată la o pisică
Buza inferioară umflată la o pisică

Dacă animalul merge adesea afară, probabilitatea de rănire devine mult mai mare. Un animal de companie poate fi mușcat de o albină, se poate răni pe tufișuri spinoase, într-o luptă cu câini sau alte pisici, este posibilă deteriorarea diferitelor părți ale corpului, inclusiv buza inferioară..

 1. A arde. Deteriorarea buzei inferioare de acest fel poate avea diferite origini - ca urmare a expunerii chimice, electrice sau termice. Cea mai rară leziune a arsurilor este termică, deoarece animalul nu va încerca niciodată mâncare prea fierbinte, chiar și în ciuda foamei puternice. Cu toate acestea, există momente în care pisica, încercând să colecteze resturi alimentare, începe să lingă vasele fierbinți (de exemplu, o tigaie) sau grătarele.

Dacă un animal de companie ajunge accidental la o substanță chimică și decide să o guste, este posibilă o arsură chimică cu o probabilitate mare de otrăvire.

Se întâmplă adesea ca animalul de companie să înceapă să roiască fire electrice. O astfel de activitate poate duce nu numai la arsuri, ci și la moarte..

 1. Granulom eozinofil. Dacă pisica dvs. are buza inferioară umflată, s-ar putea datora afecțiunii. Aceasta nu este altceva decât o reacție alergică la alimente, mediu, mușcături de insecte. Ca urmare, apare iritarea suprafețelor mucoase ale gurii și buzelor, umflarea și apar plăci. În acest caz, nu există durere la animal. Boala este o disfuncție periculoasă posibilă a deglutiției.
 2. Ciuperca. Pentru membranele mucoase, această infecție este rareori o amenințare. Apariția candidozei în gură și buze poate fi cauzată de umiditatea excesivă în epidermă. Aspectul ciupercii este, de asemenea, asociat cu tulburări imune sau cu utilizarea prelungită a hormonilor steroizi. Un simptom al stomatitei fungice este umflarea albă în gura și limba animalului de companie..
 3. Gingivita. Apare în zona locală a cavității bucale. Semne: inflamarea gingiilor, apariția unei margini roșii în jurul dintelui. Această boală este indicată și de:
Gingivita la o pisică
Gingivita la o pisică
 • respiratie urat mirositoare;
 • gingii umflate și sângerante;
 • durere în zona buzelor și a gingiilor;
 • salivaţie;
 • lipsa poftei de mâncare.

Patologia poate trece de la acută la cronică. Factorii care provoacă boala sunt:

 • tartru;
 • placa;
 • calciviroza;
 • scăderea imunității;
 • infecții virale.

În unele cazuri, gingivita apare ca o boală concomitentă în diabetul zaharat, insuficiență renală sau hepatică. Dacă animalul dvs. de companie este lăsat netratat, gingivita va duce la pierderea dinților..

 1. Tumora. Formarea tumorilor benigne și maligne este foarte rară. Din păcate, dacă acest lucru s-a întâmplat, atunci există o mare probabilitate ca tumoarea să se dovedească a fi malignă. Printre formațiunile inofensive sunt fibromul și epulisul. Ambele tumori apar pe gingii, în timp ce fibromul crește la o dimensiune mai mare decât epulisul. Primul are aceeași culoare ca gingiile sau ușor mai palide. Nu există durere la palpare. Tumora are o consistență densă.
pisica persana
- Nu mă speria cu asta!

Cel mai adesea apar tumori maligne, și anume carcinom cu celule scuamoase. Creșterea educației are loc datorită proliferării țesuturilor din apropiere. Se caracterizează printr-un abces de ulcere care nu se strâng, salivație abundentă și un miros neplăcut. Boala se răspândește intens la țesuturile și ganglionii limfatici adiacenți, provocând umflături severe.

Ce sa fac?

Medicul vă va spune cum să tratați animalul de companie, cu toate acestea, fiecare proprietar ar trebui să cunoască recomandările generale pentru fiecare caz, care au fost indicate mai sus..

Nu este nevoie să începeți tratamentul până nu se face un diagnostic precis. Fiecare boală necesită o metodă individuală de tratament, în plus, trebuie luate în considerare caracteristicile corpului pisicii.

În majoritatea cazurilor, când proprietarii contactează medicul veterinar, medicul prescrie un medicament Dexametazona, care vine sub formă de fiole injectabile. Ingredientul activ al medicamentului are un efect antiinflamator, antialergic. Dacă leziunea este infecțioasă, împreună cu dexametazona sunt prescrise antibiotice.

Se numește un alt instrument care poate neutraliza amenințarea bacteriană Sinulox, care este disponibil sub formă de suspensie sau sub formă de tablete. În cazul unei leziuni infecțioase a membranelor mucoase ale gurii și limbii, acest remediu este de neînlocuit. Medicamentul este foarte eficient în lupta împotriva gingivitei. Utilizând droguri conform instrucțiunilor, trebuie să urmați cu strictețe instrucțiunile de utilizare..

Pentru a evita dezvoltarea unei a doua boli, trebuie să monitorizați cu atenție igiena orală a pisicii..

Buza inferioară umflată
Buza inferioară umflată

În caz de rănire, este important să ne amintim că bacteriile pot pătrunde în corpul animalului prin rană. Prin urmare, este necesar să tratați zgârieturile cu un antiseptic cât mai curând posibil și să alegeți o dietă adecvată pentru animalul de companie. Ar trebui să includă doar alimente moi, precum și supe și cereale. Fără alimente uscate, oase sau cartilaj.

În caz de arsură, dacă aceasta din urmă are origine electrică, animalul de companie trebuie prezentat urgent medicului veterinar. Dacă pisica arde ușor buza și, în același timp, există doar o ușoară roșeață și ușoară umflare ca simptom, atunci tratamentul poate fi efectuat acasă. Pentru a face acest lucru, clătiți țesutul deteriorat cu apă curată la temperatura camerei și acoperiți acest loc cu o cârpă sterilă..

Dacă cauza umflării buzei inferioare este un granulom eozinofil, atunci este important să se efectueze un diagnostic amănunțit. Faptul este că identificarea bolii este complicată de similitudinea ei cu diverse patologii fungice și bacteriene. Pentru a face un diagnostic, se efectuează citologia frotiului, care, în granulom, conține prea multe eozinofile. Medicamentul este selectat după identificarea alergenului care a cauzat boala.

Pentru tratamentul infecțiilor fungice, se utilizează proceduri complexe care vizează atât combaterea cauzelor interne ale patologiei, cât și eliminarea simptomelor externe ale ciupercii.

Pentru neoplasmele benigne, numai îndepărtarea chirurgicală a tumorii va ajuta. Manifestările maligne sunt foarte greu de tratat. În acest caz, se efectuează îndepărtarea chirurgicală a tumorii, precum și radioterapia..

Concluzie

Bucățile de pe buza inferioară sunt frecvente la pisici. Și pot exista multe motive pentru aceasta. Prin urmare, poate fi dificil să diagnosticați cu precizie boala acasă. În fiecare caz, este necesar un tratament specific, care este prescris de un medic. Se întâmplă și atunci când boala dispare de la sine, dar este mai bine să nu-ți asumi riscuri și să consulți un medic veterinar. 

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Dacă o pisică are buza inferioară umflată: cauze și tratament