La ce vârstă o pisică poate rămâne deja însărcinată

Mai devreme sau mai târziu, proprietarul oricărui animal de companie pufos care nu a fost sterilizat pune întrebarea câți ani o pisică poate rămâne însărcinată. Cunoașterea particularităților sănătății sale fiziologice și mentale, a reacțiilor comportamentale și a altor nuanțe va ajuta la crearea celor mai confortabile condiții pentru păstrarea acestui animal capricios în îngrijire.

Este demn de remarcat faptul că la rasele mari și cu părul lung, care includ Maine Coons, Bobtails și altele, căldura poate veni mai târziu, la vârsta de un an..

Dimpotrivă, proprietarii de păr scurt, în special cei înrădăcinați, îl pot face pe proprietar fericit cu sarcina, începând de la vârsta de cinci luni. În medicina veterinară, astfel de abateri sunt considerate norma..

Capacitatea de a rămâne însărcinată rămâne la o pisică până la moarte, deoarece conceptul de „menopauză”, aplicabil oamenilor, nu există la aceste animale. Desigur, anumiți factori afectează durata vârstei sexuale. Acestea includ:

 • condițiile de detenție (inclusiv hrănirea);
 • prezența sau absența unor situații stresante;
 • ereditate.

Cea mai sigură perioadă de fertilizare și sarcină este considerată a fi între doi și cinci ani. Unde intervalul de timp dintre nașteri trebuie să fie de cel puțin un an. Numai în acest caz puteți fi sigur că pisica nu va submina sănătatea și va trăi până la bătrânețe..

Caracteristici ale estului la o pisică

Ciclul de reproducere al unei pisici se desfășoară în etape. Este destul de dificil să vezi debutul unei anumite faze fără cunoștințe adecvate. Dar fiecare proprietar îngrijitor ar trebui să poată stabili timpul favorabil pentru împerecherea unui animal de o vârstă adecvată..

 • Proestrus. Etapa, a cărei durată este de aproximativ două zile, se caracterizează prin pregătirea corpului pentru fertilizare, care se exprimă printr-o creștere a sintezei estrogenului. Poate fi recunoscut prin prezența unei descărcări transparente din vulva, umflarea organelor genitale, hiperexcitabilitatea pisicii și pierderea poftei de mâncare. În același timp, animalul caută atenția proprietarului și îl atrage zgâriind piese de mobilier.
 • Estrus. Etapa în care o pisică poate rămâne gravidă durează aproximativ o săptămână. Dar, în funcție de caracteristicile individuale, sunt posibile abateri pentru câteva zile în sus sau în jos. Debutul său la o pisică de o anumită vârstă este marcat de un salt accentuat al nivelului de hormoni din sânge. Pisica începe să strige bărbații cu un miau puternic, zvârcolindu-se și tremurând din cauza excesului emoțional, încercând să iasă din casă și nu poate sta într-un singur loc. Când mângâie spatele, se apleacă spre podea, ridicându-și coada și lăsând spatele. Suferind de nemulțumirea față de nevoile de procreare, ea arată agresivitate și iritabilitate. Frecvența standard a estrului pentru o pisică de vârstă adecvată este o dată la trei luni, dar unii reprezentanți pot trece prin el mult mai rar..
 • Intereestr. Dacă o pisică de o anumită vârstă a suferit împerechere și a rămas însărcinată, ea își pierde aproape imediat interesul pentru bărbat și începe să se pregătească pentru naștere. Fără act sexual, ciclul curge în etapa finală.
 • Anestru. Faza de odihnă a unei pisici poate dura mult timp. El își consolidează forțele, pregătindu-se pentru începutul unui nou ciclu..

Chiar și cu debutul perioadei de curgere la o anumită vârstă, pisica este puțin probabil să poată rămâne însărcinată pentru prima dată după o împerechere.. Pentru o ovulație reușită pot fi necesare contacte multiple. Acest lucru se datorează faptului că bărbatul, iritând pereții vaginului feminin cu penisul său, stimulează producerea unui hormon special. Sub influența sa, se produce corpul galben, care sintetizează progesteronul, care este necesar pentru introducerea productivă a embrionilor..

Ocazional, o pisică care este la o vârstă potrivită pentru sarcină se află în est este aproape asimptomatică. Animalul nu schimbă comportamentul, nu răspunde la masculi, iar corpul ei nu se pregătește pentru fertilizare.

Acest lucru indică o concentrație extrem de scăzută de hormoni sexuali, dar o anumită patologie le poate bloca producția. Prin urmare, în cazul unui curs atipic al ciclului de reproducere, pisica trebuie prezentată medicului veterinar..

Vârsta optimă pentru sarcină

Dacă pisica nu are acces gratuit la stradă, vârsta la care este potrivită pentru sarcină este stabilită de proprietar. Dar corpul femelei, în care a venit prima căldură, nu este încă pregătit pentru sarcină. Debutul procesului indică doar disponibilitatea fiziologică a animalului pentru relații sexuale..

Se crede că vârsta optimă când o pisică poate rămâne însărcinată la 14 luni, după ce a trecut două sau trei jgheaburi.

Pentru a crește eficacitatea împerecherii, timpul efectuării acesteia este negociat în prealabil. Acest lucru este necesar nu numai pentru a calcula stadiul optim al ciclului, ci și pentru a pregăti animalele pentru proces..

Pentru cursul normal al sarcinii și al nașterii, pisica trebuie să fie complet sănătoasă, să fie la vârsta maturității fiziologice și a formei fizice optime. Prin urmare, înainte de a lua contact femeia și bărbatul trebuie examinați în mai multe direcții:

 • pentru infecții ascunse;
 • pentru detectarea organismelor patogene (viermi, purici);
 • pentru vaccinarea completă.

Frecvența sarcinii

Crescătorii și doar iubitorii de pisici sunt adesea interesați de întrebarea, cât timp după o sarcină anterioară poate naște din nou? În ciuda faptului că un nou est apare deja după o lună și jumătate până la două luni după naștere și, în unele cazuri, chiar mai devreme, corpul animalului nu este încă suficient de puternic pentru noua purtare de pisoi.

Pisicile sunt animale fertile, deoarece pot produce numeroși descendenți de mai multe ori pe an..

În absența controlului asupra actului sexual, ea poate rămâne însărcinată chiar și în timpul alăptării. Dar sarcinile frecvente pot afecta negativ sănătatea mamei, al cărei corp este epuizat, precum și viitorilor descendenți, care nu primesc suficient micronutrienți și macronutrienți.

Următoarea împerechere nu trebuie planificată decât după trecerea a cinci luni până la un an. O astfel de pauză garantează o refacere completă a fundalului hormonal al unei pisici de o anumită vârstă, saturația corpului său vitamine și minerale în cantități suficiente.

Când o pisică nu ar trebui să rămână însărcinată

Sarcina la pisici are loc chiar și la o vârstă avansată, deoarece ciclul ei reproductiv continuă până la moartea ei. Din păcate, corpul unui animal în vârstă nu poate face față purtării la fel de ușor ca la o vârstă fragedă, deși dau naștere la mai puțini pisoi..

Pentru a menține sănătatea unui animal de companie care a împlinit vârsta de șapte ani, contactele sale sexuale trebuie reglementate cu atenție în următoarele moduri:

 • evitați asocierea necontrolată;
 • să efectueze o operațiune pe sterilizare;
 • folosiți contraceptive.

Primul punct este destul de dificil de pus în aplicare, mai ales dacă pisica are acces liber pe stradă toată viața, efectuarea celui de-al doilea la bătrânețe este plin de complicații. Prin urmare, utilizarea mijloacelor speciale pentru prevenirea sarcinii este optimă..

Dintre varietatea de contraceptive feline, nu va fi dificil să găsiți un contraceptiv adecvat. Dar, înainte de a le utiliza, pisica trebuie prezentată medicului veterinar, care, după examinarea pacientului, va recomanda medicamentul pentru sarcina nedorită.

Deoarece mecanismul de acțiune al acestor medicamente se bazează pe efectul asupra fundalului hormonal al animalului, nu ar trebui să vă lăsați dus cu utilizarea lor. Cu utilizarea necontrolată a contraceptivelor, sunt posibile complicații sub formă de boli ale sistemului reproductiv.

Proprietarii iubitori cărora le pasă de sănătatea animalelor lor de companie ar trebui să-și amintească faptul că sarcina după vârsta de șapte ani provoacă daune semnificative corpului pisicilor.

De asemenea, afectează negativ speranța de viață și împerecherea frecventă, cu o scurtă perioadă de recuperare după sarcină.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » La ce vârstă o pisică poate rămâne deja însărcinată