Constipație la pisici și metode de a face față acasă

Proprietarii de animale de companie se confruntă adesea cu probleme delicate pe care le au animalele lor de companie, cum ar fi vărsăturile, diareea sau constipația. Astăzi ne vom opri asupra întrebărilor adresate de proprietari dacă o pisică are constipație: ce să facă acasă.

Experții notează că o pisică ar trebui să aibă scaun de una până la două ori pe zi. Dacă trece mai mult timp, iar pisica sau pisoiul nu merg la toaletă în general, există suspiciunea că au constipație. În același timp, animalul zgârie strâns umplutura de toaletă cu labele, țipă puternic în acest moment, încearcă să se așeze pe tavă, stă deasupra ei mult timp - dar procesul nu se întâmplă, nu poate merge. Prin urmare, există toate motivele pentru a crede că animalul de companie suferă de constipație..

Retenția scurtă a scaunului nu necesită tratament. De exemplu, atunci când un pisoi adus nu face caca timp de câteva zile, nu trebuie să vă faceți griji și să tratați întârzierea imediat. Poate fi deranjat de un mediu nou, necunoscut. Adaptându-se la ea, va merge bine.

Simptome de constipație

Atunci când o pisică, o pisică sau un pisoi nu fură, comportamentul și bunăstarea lor se schimbă foarte mult. Simptomele constipației sunt următoarele:

 • la palpare, burta pisicii se umflă ușor, devine tare,
 • animalul este neplăcut,
 • pierde pofta de mancare,
 • pisica sau pisoiul împinge, dar nu poate merge la toaletă,
 • uneori însoțește săparea nisipului într-o tavă cu un strigăt plângător.

Nu este necesar să descriem întreaga imagine tristă a ceea ce se întâmplă, având în vedere că au existat cazuri de deces.

Ce stăpân nu s-ar strădui să-și ajute animalul cu patru picioare?! Pentru a începe tratamentul sau pentru a preveni astfel de situații, trebuie să știți de ce apar..
Deci, motivele pentru constipație pot fi următoarele:

 1. Lipsa unei alimentații adecvate și echilibrate. Hrănirea cu alimente uscate este foarte frecventă: este convenabilă depozitarea și utilizarea. Dar trebuie amintit că conține o cantitate mare de carbohidrați, care stimulează urinarea crescută, care, împreună cu substanțe inutile și utile, este îndepărtată. Chiar dacă pisica dvs. are întotdeauna un vas plin cu apă, nu ar trebui să o hrăniți numai cu alimente uscate. Nu trebuie să vă lăsați purtați cu alimente umede (conserve umede): acestea nu conțin suficiente fibre dietetice pentru intestine.
 2. Prezența bilelor de păr și a corpurilor străine în stomac. Acest lucru se aplică în special raselor cu păr lung. Se ling în mod constant, înghițind fire de păr, care apoi se transformă în bulgări în stomac. Digestia normală, formarea fecalelor și, în consecință, defecația sunt perturbate. Orice pisică poate înghiți accidental obiecte dure mici - corzi, bucăți de coardă, jucării, oase mici care nu sunt digerate și creează probleme pentru mișcările intestinului.
 3. Situații stresante, de exemplu, experiența fricii de la o întâlnire cu un câine mare, o călătorie lungă etc. În aceste cazuri, constipația este situațională și dispare rapid..
 4. Diferite boli ale organelor interne. Felinele, ca și oamenii, sunt susceptibile la tot felul de afecțiuni care pot afecta funcția intestinului. Constipația frecventă ar trebui să fie deosebit de îngrijorătoare. Numai un medic calificat poate determina motivul acestora..
 5. Vârsta și lipsa de mobilitate. Cel mai adesea, constipația apare la animalele în vârstă (deși există și pisoi), la cei care nu se mișcă prea mult, preferă să stea sau să se lase în timp ce stau culcați. De obicei pisicile sănătoase jucăușe, alergătoare și săritoare nu au probleme cu defecația.

Cum să rezolvați problema delicată a animalului dvs. de companie acasă?

Proprietarii atenți vor observa întotdeauna schimbări în comportamentul unei pisici sau pisici adulte. Pisoii au nevoie de cea mai mare grijă. Când un pisoi nu merge la toaletă mult timp, devine letargic, nu mai mănâncă, stă pe tavă mai mult decât de obicei, dar nu poate stoarce nimic. Când un pisoi nu face caca, se pierde activitatea sa, jucăușul, pare foarte trist și provoacă milă înăbușitoare. Puteți trata constipația acasă..

Bebelușii cu blană sunt ajutați de mami să facă caca atunci când sunt linși. Dacă constipația apare la un pisoi care a fost luat de la mama sa devreme (mai puțin de o lună), înlocuiți-l cu el: masați, mângâiți întreaga burtă de sus în jos. Pentru o vreme, protejați-l de „atenția sporită a copilului”, care are un efect dăunător asupra pisoiului, care deja nu se simte bine pentru că nu poate face caca. Cauzele constipației la pisici sunt aceleași ca la toate felinele. Doar pisoii sunt încă slabi și mai greu de suportat toate dificultățile de zi cu zi. De exemplu, stresul poate întârzia scaunul unui pisoi timp de 5 zile. Îngrijirea, grija și afecțiunea îl vor ajuta să depășească toate dificultățile.

Mai jos sunt tipurile de ameliorare a constipației. Se aplică atât pisicilor și pisicilor adulte, cât și puii felini..

Ce trebuie făcut dacă o pisică este constipată? Principalul lucru este că cauza trebuie eliminată. Dacă aveți dubii, aveți nevoie de o consultație de specialitate. Dacă un animal de companie cu blană nu poate face caca, urmând recomandările medicului, îl puteți ajuta cu balsamuri..

 1. Schimbați-vă dieta. Adăugați alimente care conțin fibre - legume, grâu, lapte. Dar trebuie avertizat că, pe lângă facilitarea mișcărilor intestinale, poate apărea o acumulare de gaze, care poate fie să umfle burta, fie să „strice” aerul din jur..
 2. Adăugați puțin ulei vegetal în mâncare. Dar acest lucru trebuie făcut cu atenție: are un efect negativ asupra stării ficatului. Este mai bine să dați ulei de vaselină în interior, care nu dăunează organismului și produce un efect emolient. Se utilizează de mai multe ori pe zi, 5-50 ml (pentru fiecare animal doza proprie), perfuzând cu o seringă fără ac, până când scaunul este normalizat.
 3. Administrați medicamente laxative precum Lactusan, Duphalac, Picosulfat de sodiu. De obicei, acestea sunt prescrise în conformitate cu starea fiziologică a animalului și în conformitate cu instrucțiunile..
 4. Dați o clismă. Nu este recomandat să efectuați o clismă acasă pe cont propriu; este mai bine să încredințați medicilor din clinică astfel de manipulări complexe de spălare a intestinului. Mai ales cu atenție, clisma se dă pisicilor..
 5. Foarte des în literatură puteți găsi sfaturi hrănind pisica un amestec de apă curgătoare sau fiartă și lapte condensat. Această băutură va slăbi stomacul și va duce la ameliorarea acestuia..

Mancare pentru constipatie

Cel mai important ingredient în evitarea constipației este nutriția. Alimentele bogate în umiditate sunt cele mai bune - supă, piure de cartofi, terci, granule înmuiate. Hrană vindecătoare poate fi dat pentru o perioadă scurtă de timp. Se afișează „produse de înmuiere”:

 1. Legume - sfeclă, dovlecei, varză, dovleac. Fierte, se amestecă cu mâncare obișnuită.
 2. Produse lactate proaspete fermentate - chefir, iaurt.
 3. Ficat de vită crud, pește de mare.

Amintiți-vă că carnea fiartă, în special păsările de curte, ficatul, ouăle, orezul, țin stomacul laolaltă. Mai mulți crescători și medici veterinari recomandă alimente specializate de marcă, cum ar fi Royal Canin Fiber, Hill`s ID. Nu este recomandabil să vă implicați în acesta din urmă, aparține terapeuticului și este numit pentru o anumită perioadă. Pentru viței, există alimente specifice fiecărei vârste..

Dacă observați că pisoiul cu care ați apărut nu face caca, mai întâi dați-i numai cu ce este obișnuit în timp ce locuiește cu mama sa. Apoi, când are o lună și jumătate, începe să introduci carne (proteine) în dietă. Carnea trebuie fiartă și tocată mărunt, aducând la o pastă. Treptat, după alte câteva luni, bebelușul poate trece la dieta unei pisici adulte. Monitorizează atent comportamentul pisoiului. Măsurile luate la timp vor ajuta la evitarea unui tratament suplimentar, care nu este întotdeauna plăcut.

Cum se previne constipația la animalele de companie?

După ce ați depășit dificultățile legate de activitatea intestinelor, pentru a preveni repetările, ar trebui să vă angajați în prevenirea constipației.

 1. Mai întâi, schimbați-vă dieta, includeți mai multe fibre, tărâțe aburite, legume fierte, cereale.
 2. În al doilea rând, pieptănați pisica, dați paste de fitomină care curăță intestinele de șase.
 3. În al treilea rând, stimulează activitatea animalului prin crearea de simulatoare pentru mișcare, jucându-te cu o minge și obiecte după care va alerga de bună voie..

Video „Cât de des merge un pisoi la toaletă”

După vizionarea videoclipului, veți afla despre cât de des ar trebui să meargă un pisoi la toaletă în cantități mari, cât de mult ar trebui să meargă în timpul procesului de creștere și ce să faceți dacă pisoiul nu face caca.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Constipație la pisici și metode de a face față acasă