Viziunea pisicilor - cum văd?

Omul a fost întotdeauna foarte interesat de modul în care animalele văd lumea din jurul lor. În special, ce fel de viziune au pisicile? Se știe că este mult mai ascuțit decât al nostru. Potrivit oamenilor de știință - de aproximativ zece ori. Toți ceilalți sunt bine conștienți de ceea ce pisicile văd în întuneric..

Alb-negru sau color?

Multă vreme, s-a crezut că pisicile au vedere alb-negru. Fără acces la metodele de cercetare hardware, oamenii de știință se bazează doar pe propriile ipoteze. Pornind de la faptul că, prin natură, o pisică este un animal nocturn, ceea ce înseamnă că principala sa nevoie este de a distinge între nuanțele albe și negre, oamenii au făcut concluzii adecvate. Ei credeau că viziunea culorilor nu i-a fost dată acestui animal, dar au greșit.

Știința a dovedit contrariul de mult timp. Pisicile pot distinge multe culori. Ei văd în mod clar albastru, verde și galben, precum și nuanțe ale spectrelor enumerate..

Mai mult, cea mai bună „relație” dintre pisici este cu gri. Această caracteristică a viziunii lor este explicată tocmai de condițiile de viață în sălbăticie, când prădătorii cu coadă trebuiau să vâneze rozătoare seara și noaptea pentru a nu muri de foame. Oamenii de știință spun că pisicile pot distinge până la 25 de nuanțe de gri.

În ceea ce privește restul culorilor enumerate, acestea sunt, de asemenea, asociate cu natura. Vederea unei pisici este bună pentru a distinge spectrul albastru, deoarece este culoarea cerului. Nuanțele galbene și verzi sunt pământ, copaci, iarbă. Dacă pisicile nu ar face distincție între ele, în sălbăticie, nu ar fi dulci.

S-a dovedit științific că retina pisicii conține pigmenți de culoare conținuți în conuri speciale. Sunt două:

  • galben;
  • albastru.

Un om are trei astfel de pigmenți. La cele de mai sus se adaugă roșu. Pentru a vă face o idee despre felul în care văd pisicile, puteți scoate cerneala roșie din imprimantă și puteți imprima o imagine color. Acesta este aproximativ modul în care lumea apare în fața favoritelor noastre cu blană.

Cu toate acestea, acest lucru este doar aproximativ, deoarece este necesar să se țină seama de particularitatea vederii feline, care are o „relație” specială cu gri. Dacă ne-am vedea animalele de companie, am recunoaște în imagine nu una sau două dintre nuanțele sale, ci câteva zeci.

Caracteristici de focalizare

Când vine vorba de focalizare, pisicile au caracteristici interesante. Acest lucru este, de asemenea, stabilit de natură de la început și este furnizat la fel - pentru vânătoare.

Clarviziune

Viziunea pisicilor este diferită prin faptul că nu vă permite să vedeți în mod clar obiecte situate la distanță apropiată. Adică, dacă puneți un obiect în fața unui animal de companie undeva la 30 de centimetri de ochii ei, este foarte probabil ca ea să nu-l observe. Dacă îl vede, este doar un fel de loc obscur. Cum, atunci, găsește o pisică mâncare aruncată sub nas? E simplu:

  • în primul rând, are un simț al mirosului excelent, care îi permite să găsească cu precizie o delicatesă;
  • în al doilea rând - o mustață, cu ajutorul căreia animalul explorează bine lumea, ca să spunem așa, prin atingere.

Distanța minimă la care viziunea pisicii funcționează deja mai mult sau mai puțin normal este de 0,5-0,6 m. Prădătorul nocturn recunoaște perfect obiectele aflate la 60 m distanță de ea. În același timp, distanța maximă la care pisica este capabilă să observe un obiect ajunge la 800 metri.

Nu trebuie decât să ne gândim la asta - aproape un kilometru întreg cade în recenzia unei frumuseți pufoase. Viziunea binoculară este o caracteristică a pisicii și a altor alți prădători. Pentru că, să zicem, câinii, dimpotrivă, sunt miopi. Cu toate acestea, nu trebuie să aibă grijă de șoareci în câmp..

Efect stereoscopic

O altă caracteristică a familiei feline este capacitatea de a se concentra pe mai multe obiecte în același timp. Adică, îndreptându-și ochii spre un anumit obiect, animalul îi fixează pe alții cu o vedere periferică. Drept urmare, imaginile sunt suprapuse unele pe altele..

Viziunea stereoscopică permite pisicii nu numai să ia în considerare obiectul dorit, ci și să evalueze locul și circumstanțele locației sale, ceea ce înseamnă că se poate orienta în acțiunile sale ulterioare cu privire la victimă. Câmpul vizual în lățimea prădătorului ajunge la două sute de metri.

De ce văd pisicile în întuneric

Există una dintre cele mai interesante caracteristici ale viziunii feline care a bântuit oamenii în vremurile străvechi. Aceasta este abilitatea de a naviga în întuneric. Apropo, oricine crede că o pisică vede perfect într-o cameră în care nici o rază de lumină nu străpunge se înșală..

În întuneric total, ea nu distinge obiectele, la fel ca oamenii. În același timp, capacitatea de a vă deplasa, de exemplu, de-a lungul unui coridor complet izolat de sursele de lumină se explică prin prezența aceleiași mustăți. Pisica bâjbâie și se pricepe la ea..

La amurg, vederea pisicii se ascute. Acest lucru nu este surprinzător, deoarece seara este momentul de aur pentru prădător. În acest moment, rozătoarele se târăsc din găurile lor și începe perioada de vânătoare. Distingând perfect multe nuanțe de gri, pisica se simte cât se poate de confortabilă la amurg sau în zori. Vederea ei funcționează mult mai bine în acest moment al zilei decât în ​​timpul zilei..

Responsabilitatea pentru această caracteristică este suportată de o educație specială numită tapetum în ochii unei pisici.. La om, această substanță este absentă, prin urmare, viziunea sa la amurg nu funcționează la fel de bine ca lumina soarelui sau lumina electrică..

Tapetumul dublează cantitatea de lumină care ajunge la pupilă. Razele trec mai întâi prin conuri și tije, apoi sunt reflectate dintr-un strat special de țesut vascular și revin - din nou prin aceleași conuri și tije.

Astfel, se dovedește că chiar și o cantitate mică de lumină este suficientă pentru ca o pisică să-și păstreze vederea ascuțită. Dacă există prea multe raze, animalul, dimpotrivă, se simte inconfortabil. Probabil că mulți au văzut cum pisicile strâmbă în lumină puternică.

Apropo, datorită tapetului, ochii pisicii strălucesc în întuneric. El explică și efectul obținut în fotografie. Ochii pisicilor din imagini, de asemenea, în cele mai multe cazuri, strălucesc ca luminile de Anul Nou. Timp de multe secole, prădătorii blănoși au fost considerați creaturi supranaturale tocmai datorită strălucirii ochilor lor..

Fapte interesante despre ochii și vederea pisicilor

Există câteva fapte mai interesante despre ochii și viziunea animalelor de companie. Printre acestea există și puțin cunoscute:

  • Pentru ca viziunea unei pisici să funcționeze la cinci plus, are nevoie de aproape șase ori mai puțină lumină decât o persoană..
  • Pisica are cei mai mari ochi dintre toate mamiferele. Conform standardelor corpului uman (luând în considerare toate proiecțiile), acesta are un diametru de aproximativ 20 de centimetri.
  • Aproape tuturor pisicilor le lipsește genele, dar păsăricele au pleoape. Și nu sunt doi, ci trei. Lichidul lacrimal se mișcă constant de-a lungul pleoapei suplimentare, care protejează corneea de uscare și explică capacitatea pisicii de a nu clipi mult timp. În același timp, acest „dispozitiv” dozează lumina primită.
  • Primul lucru pe care îl văd pisicuțele după deschiderea ochilor sunt pete albastre. Mai târziu, viziunea lor devine mai ascuțită și începe să distingă alte nuanțe..

Interesant este faptul că pisicile, privind un obiect, îndreaptă ambii ochi în aceeași direcție. La fel ca o persoană. Este diferit la câini și la majoritatea celorlalte animale. Poate că această caracteristică ne apropie și ne face dragostea pentru pisici atât de imensă..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Viziunea pisicilor - cum văd?