Constipație la un pisoi: cauze, simptome, tratament

Ce trebuie făcut dacă un pisoi are constipație? Cum să acordați primul ajutor și este posibil să tratați constipația la un pisoi acasă? Ce simptome indică o amenințare la adresa vieții? Să aruncăm o privire mai atentă.

Cauzele naturale ale constipației la pisoi

Constipație se obișnuiește să se numească o încălcare a procesului digestiv, în care animalul nu poate goli complet intestinele. Motivele sunt de obicei împărțite în fiziologice și patologice.

Cauzele fiziologice sau naturale ale constipației la pisoi sunt destul de variate și depind de vârstă.. Cea mai periculoasă este constipația la pisicuții nou-născuți, deoarece chiar și o ușoară intoxicație amenință serios viața bebelușului. Diagnosticul patologiilor la puii de nou-născut este dificil, riscurile cresc semnificativ.

Pisicile hrănite cu mamă rareori suferă de probleme digestive. Înainte și după fiecare hrănire, pisica își linge burta pentru a stimula digestia. Hrănirea naturală are un alt rol important - în prima zi după naștere, pisoii se hrănesc cu colostru. Colostrul este un „concentrat” de nutrienți și bacterii prietenoase. Imediat după naștere, intestinele pisoiilor sunt sterile, adică dacă vor digera în mod normal mâncarea depinde de microflora care intră mai întâi în ea..

Constipația la puii tineri apare cel mai adesea din cauza disbioză. Microflora intestinală neprietenoasă poate fi o consecință a hrănirii artificiale sau a alimentației necorespunzătoare a unei pisici care alăptează. De exemplu, pisicile pot deveni constipate dacă o pisică care alăptează este hrănită cu aluat sau este deshidratată..

Cu hrănirea artificială, probabilitatea de constipație este foarte mare. Dacă o pisică dintr-un motiv oarecare a abandonat descendenții și pisoii sunt hrăniți artificial din prima zi, microflora lor, chiar și teoretic, nu poate fi naturală. Rețineți că va apărea o perturbare a echilibrului microflorei, indiferent dacă hrăniți pisoii cu lapte, formulă pentru sugari sau înlocuitor de lapte de pisică.

Important! Structura laptelui matern natural nu poate fi recreata artificial.

Cauzele naturale ale constipației includ o schimbare a dietei., vaccinare, măsuri preventive și multe alte aspecte ale îngrijirii. Constipația unui pisoi de o lună care a început recent să mănânce alimente pentru adulți este considerată un rezultat scontat..

Microflora trebuie să se adapteze la digestia alimentelor noi, care pot fi însoțite de o varietate de probleme. Pe lângă constipație, odată cu extinderea dietei, pisoiul poate prezenta: diaree, refuzul de a mânca (dar pe fondul aportului normal de apă), sughiț, greață, flatulență.

Aproximativ la În vârstă de 2 luni, pisoiul va începe să primească vaccinarea de bază, ceea ce va duce la o lovitură a microflorei. Este posibil ca tulburările patologice să nu fie, totuși, consecințele sub formă de diaree sau constipație sunt considerate așteptate.

La 3 luni, dieta pisicilor se extinde semnificativ, ceea ce poate duce la probleme digestive. Acest lucru este frecvent întâlnit în special la pisicile cu hipersensibilitate intestinală..

Notă! Constipația și diareea pot fi o consecință a alergiilor alimentare, la care sunt predispuși majoritatea pisoilor din rasele populare..

Până la 4 luni, aproximativ 40% dintre pisoi dezvoltă intoleranță la lactoză. Acest proces este considerat natural, deoarece pisicile sunt animale prădătoare și este nefiresc ca adulții să se hrănească cu lapte. Dacă bebelușul are probleme cu digestia din lapte, este necesar să se urmărească dependența de aportul de lactoză și răspunsul fiziologic. Laptele poate da o reacție patologică dacă pisoiul are viermi ... prin urmare, concluziile cu privire la intoleranța la lactoză nu trebuie extrase după o singură reacție a corpului.

Până la 4-6 luni, pisoiul va trebui să treacă printr-un alt stres - prevenirea viermilor. Chiar dacă bebelușul a fost ținut doar în apartament, măsurile antihelmintice nu pot fi ignorate. Dacă pisoiul a fost ridicat pe stradă, este garantat că va fi infectat cu paraziți. Constipație după vierme poate indica blocaj intestinal de către paraziți morți.

Pentru a evita consecințele negative este necesar:

 • Consultați-vă cu un medic veterinar, care va selecta medicamentul și doza corespunzătoare.
 • După 30-60 de minute (în funcție de rata de acțiune a medicamentului), pisicului trebuie să i se administreze sorbanți.
 • În 20-45 de minute după sorbanți, este necesar să dați un laxativ și să vă asigurați că pisoiul golește intestinele.

Constipația după antihelmintică este periculoasă, deoarece este însoțită de severe intoxicaţie. Dacă observați semne de otrăvire la un pisoi, oferiți imediat asistență sau consultați un medic.

Cauze patologice ale constipației la pisici

Cum să înțelegeți că un pisoi are constipație cu o cauză patologică. Constipația se poate dezvolta sub acoperire până când starea animalului se înrăutățește semnificativ. Dezvoltarea patologiei într-un stadiu incipient va fi observată doar de un proprietar foarte atent, deoarece animalul continuă să meargă la toaletă, dar nu poate goli complet intestinele.

Notă! În timpul constipației, comportamentul pisoiului se poate modifica, acest lucru se datorează disconfortului și durerii din cavitatea abdominală.

Încetinirea peristaltismului care apare din motive naturale nu poate fi însoțită de senzații dureroase. Constipația cauzată de motive patologice duce aproape întotdeauna la traume la nivelul pereților intestinali.

Cele mai frecvente cauze ale constipației patologice sunt deshidratarea și tulburările electrolitice. Din cauza lipsei de apă, intestinele iau prea multă umezeală din scaun și devin prea uscate. Dificultatea defecației duce la faptul că scaunul se transformă într-un dop uscat, care rănește peretele intestinal în timpul mișcării.

Constipația la un pisoi mic poate fi asociată cu un dezechilibru în dietă. Pentru digestie normală, pisoiul trebuie să primească alimente proteice și fibre grosiere. În natură, rolul fibrelor grosiere în dieta pisicilor îl joacă lâna de pradă.

Deoarece structura și compoziția stratului nu pot fi recreate artificial, sursa de fibre grosiere pentru pisică sunt:

 • Alimente vegetale - legume, fructe, cereale ușor digerabile.
 • Verzuri și ierburi - verdețurile tăiate pot fi adăugate la mâncare. Ca sursă de fibre grosiere, puteți folosi pisica sau iarba obișnuită, care trebuie plantată într-o tavă..
 • Tărâță - introdusă în dietă foarte atent și în cantități limitate. Odată cu introducerea bruscă a tărâțelor, consecințele pot fi imprevizibile de la greață ușoară până la crampe severe..

Disbioza cronică provoacă adesea constipație recurentă și indigestie (o problemă frecventă la pisoii hrăniți artificial). Problema este că starea de rău nu este observată, mai exact, nu este percepută ca un simptom, deoarece pisoiul are în mod constant probleme cu digestia. Mulți oameni cred în mod eronat că un pisoi are un intestin sensibil, deși problema poate fi rezolvată prin suplimentarea cu probiotice.

Mănâncând obiecte străine și blocaj intestinal, din păcate, o problemă foarte frecventă la pisoi. Pisicuțele sunt foarte jucăușe, de multe ori se găsesc distractive periculoase, de exemplu, fire (care pot fi înfiletate într-un ac), beteală de brad, piese mici de la un designer pentru copii, cu miros delicios de celofan.

Înghițirea obiectelor străine este întotdeauna însoțită de blocaj intestinal. Când este ocluit de un obiect neted, mic, bine raționalizat, sunt mari șanse ca acesta să iasă în mod natural din corp. Dacă pisoiul înghite beteală sau pânză de ulei, practic nu există nicio șansă ca acesta să rămână sănătos. Cu un blocaj al intestinelor, constipația este doar un simptom și nu apare imediat. Deja în timpul blocării intestinelor, bebelușul poate merge la toaletă încă 6-8 ore.

Notă! Pentru a distinge un blocaj al intestinului de alte patologii, este necesară o examinare cu raze X cu un agent de contrast.

Volvulus intestinal - o încălcare similară în „mecanism” cu blocaj, dar mai acută și critică. Volvulusul intestinal apare atunci când pisoiul se joacă activ sau sare cu stomacul plin. Ligamentele care susțin buclele intestinului se întind, permițând fragmentului de organ să se suprapună. După suprapunere, o parte a intestinului este lipsită de nutriție, ceea ce duce la moarte rapidă a țesuturilor și sepsis.

Megacolon - această încălcare este considerată o malformație a dezvoltării intrauterine, în care intestinul gros este mai larg decât în ​​mod normal. Cel mai izbitor simptom al patologiei este constipația constantă, care bântuie pisoiul încă de la o vârstă fragedă. Megacolon nu este tratabil. De obicei, medicii veterinari recomandă să așteptați ca pisoiul să devină mai puternic și să efectuați o procedură chirurgicală pentru sutura intestinului gros. Rețineți că, cu megacolonul, încălcările pot fi atât de grave încât intervenția chirurgicală va fi inutilă..

Metode tradiționale de tratare a constipației la pisoi

Cu cauze naturale de tulburări ale procesului digestiv, este posibil să ameliorați un pisoi de constipație fără utilizarea medicamentelor. Trebuie să începeți cu o dietă. Transferați pisoiul în alimente lichide:

 • Supe.
 • Lactate.
 • Ouă crude (în cantități limitate).
 • Brânză de vaci diluată cu lapte, dacă nu există intoleranță la lactoză.

Cu cât pisoiul primește mai multă apă, cu atât sunt mai mari șansele ca scaunul să devină mai elastic și constipația să fie oprită. Pe fondul unei diete, în timp ce bebelușul se simte bine, este necesar să aveți grijă de creșterea activității fizice. Constipația se dezvoltă adesea pe un fond de mobilitate scăzută, de exemplu, în timpul bolii, la căldură extremă etc..

Unele alimente stimulează peristaltismul și slăbesc intestinele. Dacă bebelușul se simte bine și continuă să mănânce, dar nu merge la toaletă, este necesar să adăugați alimente bogate în fibre grosiere în dieta sa. Este necesar să hrăniți un pisoi cu constipație cu produse sigure din toate punctele de vedere:

 • Dovleac - este format din 80% apă și 20% din fibrele lor grosiere, are un gust dulce, poate fi aburit, amestecat cu brânză de vaci sau oferit pisoiului în forma sa naturală. Pentru a elimina constipația, de obicei aveți nevoie de o porție egală cu cantitatea obișnuită de furaje la un moment dat..
 • Ulei - poate fi adăugat în mâncare sau plasat în gură. Este optim să folosiți ulei de semințe de in, deoarece este absorbit de corpul felin. Uleiul de floarea-soarelui sau semințele de floarea-soarelui mărunțite (crude) vor funcționa.
 • Sfeclă fiartă - are un puternic efect laxativ, poate provoca spasme dureroase. Nu toate pisicile mănâncă legume, dar pot fi amestecate cu ouă sau brânză de vaci..
 • Ficatul crud (pui, carne de vită) - ca sfecla fiartă, slăbește intestinele în cantități mari, dar poate provoca crampe.
 • Apă și lapte condensat - nerecomandat pisoilor! Dacă bebelușul are mai mult de șase luni, suspensia poate fi utilizată. Producție: amestecați lapte condensat și apă (50/50), dați-i de băut animalului dvs. de companie și așteptați rezultatul timp de o jumătate de oră.

Dacă constipația durează mai mult de 2 zile, schimbarea dietei nu va afecta cel mai probabil situația. Cu toate acestea, în acest caz, metodele alternative de tratament rămân relevante, ceea ce vă poate ajuta. Dacă vorbim despre un pisoi mic, trebuie să începeți cu masaj pe burta. După ce bei câteva picături de ulei de semințe de in, masează burtica pisoiului în sensul acelor de ceasornic.

Notă! Pisoii sub o lună nu își pot goli singuri intestinele. Dacă trebuia să hrănești bebelușii, asigură-te că le masezi burtica (imitând linsul mamei) și zona genitală cu un burete umed și cald înainte și după masă.

Pisoii la vârsta de 2 (și mai mult) luni de la constipație ajută clismă. Clisma se poate face cu apă curată sau cu un amestec de ulei. De obicei, vaselina este utilizată pentru ameliorarea constipației, deoarece nu este absorbită de corpul animalului și este excretată nemodificată.

Important! O clismă cu ulei de vaselină nu trebuie făcută dacă constipația a început din cauza volvulusului sau blocării intestinelor.

Înainte de introducerea clismei, lichidul trebuie încălzit la o temperatură confortabilă, nasul perei seringii trebuie lubrifiat în general cu vaselină sau cremă. După introducerea lichidului, este recomandabil să apăsați coada pisoiului pe anus și să masați stomacul cu mâna liberă. Cu constipație ușoară, mișcările intestinului apar în decurs de 15-30 de minute. Rețineți că mișcările intestinului pot să nu fie complete dacă constipația este prelungită..

Notă! Clisma ar trebui utilizată pe fundalul unei abordări integrate de eliminare a constipației - dieta, îmbogățirea dietei cu apă, creșterea activității fizice.

Tratamente medicale pentru constipație la pisoi

Imediat, vom face o rezervare că utilizarea laxativelor sau a altor medicamente pentru tratamentul pisoiilor, fără consultarea unui medic veterinar, se efectuează pe propriul risc. Aproape toate laxativele au contraindicații și efecte secundare..

Când vine vorba de tratarea unui pisoi, unele medicamente nu pot fi utilizate a priori. Judecați singuri, când tratați un copil, medicul pediatru se ocupă de numirea terapiei. Se întâmplă că în medicina veterinară nu există o diviziune în medici pediatri și adulți și nu este obișnuit să separați medicamentele. Cu toate acestea, dacă aveți de gând să tratați singur pisoiul, studiați cu atenție instrucțiunile și toate riscurile posibile asociate cu administrarea medicamentelor.

Fără prescripție medicală, puteți utiliza numai Duphalac. Medicamentul se face pe bază de lactuloză, care este un substitut sintetic pentru lactoză sau zahăr din lapte. Statistic, pisoii sub 4 luni sunt foarte rar intoleranți la lactoză, astfel încât riscul de reacții adverse de la Duphalac este foarte scăzut..

Duphalac se prezintă sub forma unui sirop gros și dulce. Pisicile adulte nu prea iubesc alimentele cu zahăr, dar pisoii nu au de obicei probleme. Duphalac poate fi diluat cu apă și oferit pisoiului într-o farfurioară. Dacă bebelușul nu este interesat de „răsfăț”, acesta poate fi băut dintr-o seringă fără ac. Dozajul Duphalac este calculat din proporția de 0,3-0,5 ml pe 1 kg de greutate. Când tratați un pisoi, este necesar să începeți cu cea mai mică doză, deoarece un supradozaj poate duce la creșterea constipației și deshidratării..

Duphalac este hrănit pisoiului la fiecare 2-3 ore, indiferent dacă bebelușul mănâncă. Medicamentul este strict interzis să se utilizeze dacă pisoiul a refuzat apa. Dacă încetați să beți, asigurați-vă că contactați medicul veterinar, deoarece tratamentul la domiciliu este nesigur (și adesea ineficient).

Notă! De obicei, defecația apare după a doua sau a treia doză de Duphalac. Medicamentul nu este recomandat să fie utilizat de mai mult de 5 ori..

Un alt medicament obișnuit care este adesea utilizat pentru tratarea animalelor este Microlax. Medicamentul este disponibil ambalat în mini-clisme și este conceput pentru a elimina constipația la om. Microlax are un efect de contact, deci nu trebuie utilizat fără prescripția medicului dacă animalul are probleme intestinale.

Microlax acționează într-un complex, dar, potrivit producătorului, este format doar din ingrediente naturale. Componentele învelesc fecalele uscate și le satură cu apă. Când scaunul este hidratat, mișcarea intestinului este mai puțin traumatică. În procesul de metabolism în intestinele pisoiului, ar trebui produși acizi organici, care cresc peristaltismul. După introducerea Mikrolax, acești acizi pătrund în intestin din exterior și îi stimulează activitatea..

O pisică adultă este injectată cu o jumătate de tub de Mikrolax (până la un semn special pentru copii). Pentru un pisoi, această doză va fi prea mare.! Pentru a efectua o clismă, un pisoi trebuie să extragă 1/3–1 / 4 din volum dintr-un tub într-o seringă. Apoi, o bucată dintr-un tub de silicon este pusă pe nasul seringii (îl puteți tăia din sistemul picurătorului). Pentru a preveni alunecarea tubului în timpul injectării medicamentului, acesta trebuie pus pe duza seringii, încălzit (cu o brichetă) și stors bine.

Înainte de introducerea unei clisme, este necesar să ungeți tubul cu vaselină în mod liberal. Microlax acționează într-un mod de contact, deci nu este nevoie de inserare profundă. Asigurați-vă că medicamentul nu va reveni din anus și injectați-l în rect. Microlax funcționează timp de 10-15 minute. Pentru a accelera mișcările intestinului și pentru a reduce disconfortul cauzat de crampe, pisoiul trebuie să maseze abdomenul.

Important! Microlax nu poate fi utilizat categoric dacă există suspiciunea de volvulus sau blocaj intestinal..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Constipație la un pisoi: cauze, simptome, tratament