La ce servește mustățile unei pisici sau pisici și ce funcție îndeplinesc?

Mustățile unei pisici sau vibrisele sunt un organ foarte important al simțului tactil al pisicii. Aceste „dispozitive” suprasensibile sunt conectate direct la creier și sunt localizate nu numai pe față, ci și pe alte părți ale corpului. Vibrisele ajută felinele să vâneze, să comunice și să navigheze în spațiu. O pisică care și-a pierdut vibrisele devine aproape neajutorată, de aceea este foarte important să monitorizăm siguranța mustăților animalului și în niciun caz să le tăiem.

1 Structura vibriselor și funcțiile acestora

Cuvântul „vibrissa”, așa cum este numit științific mustața unei pisici, provine din latinescul vibra, care are aceeași rădăcină ca în cuvântul „vibrează”. Într-adevăr, antenele pisicilor vibrează constant, transmitând în acest fel informații despre mediu prin mișcarea curenților de aer sau prin obiecte care vibrează.

Spre deosebire de mustățile umane, fiecare vibrissa este un organ separat. Adâncimea de atașare a acestor fire rigide îngroșate este de trei ori adâncimea la care se află firele de păr normale din piele. Rădăcina vibrissei este împletită de o rețea de nervi care transmit un semnal către zona creierului animalului care este responsabilă de această mustață. Pe lângă terminațiile nervoase, firele de păr tari sunt înconjurate de țesut muscular, astfel încât pisica le poate controla după bunul plac, apăsând pe față sau trăgând înainte.

Un animal adult are 24 de vibrise pe față, 12 pe fiecare parte, dispuse pe patru rânduri. De asemenea, vibrisele la pisici și pisicile sunt prezente pe alte părți ale corpului: pe sprâncene, bărbie, suprafața din spate a labelor din față.

Dacă observați comportamentul felinelor, nu este dificil să înțelegeți de ce o pisică are nevoie de mustață și ce funcție îndeplinește.. Oamenii de știință identifică cele mai importante trei aspecte ale vieții unei pisici, care sunt imposibile fără participarea vibriselor:

  • comunicare;
  • vânătoare;
  • orientarea în spațiu.

1.1 Mustață pentru vânătoare

În timpul vânătorii, pisicile determină localizarea prăzii lor nu numai vizual sau după ureche, ci și concentrându-se asupra senzațiilor lor tactile. „Vânătorii” simt pământul cu antenele și simt prin ele cele mai mici vibrații ale solului sub labele șoarecelui. Iar curenții de aer creați de victima care scapă ajută la determinarea direcției mișcării sale..

După ce prada este prinsă, vibrisele continuă să-și ajute stăpânul. Pisica simte victima alături de ei și determină dacă este în viață sau a murit deja. A mânca un șoarece viu este periculos, deoarece cea mai mică rană poate duce la o boală gravă, așa că vânătorul așteaptă până când sacrificiul său moare și abia atunci este luat pentru el.

Chiar dacă pisica este domestică și nu vânează șoareci, vibrisele o ajută totuși la prânz.. Cu ajutorul lor, animalul evaluează gradul de siguranță a ceea ce se află în vasul său. Pentru a face acest lucru, își trage mustața înainte și simte prânzul cu ea. Fără vibrați, pisica este confuză, trebuie să simtă mâncarea cu labele, ceea ce duce la incertitudine și la un comportament nu întotdeauna adecvat..

1.2 Orientarea în spațiu

În vibrații se ascunde secretul principal al faimoasei agilități și grații feline.. Chiar și în absența completă a iluminatului, pisica ocolește cu ușurință toate obstacolele tocmai datorită mustății sale. Animalul poate determina cu exactitate dacă deschiderea este suficient de largă pentru aceasta și care este distanța până la obstacol. Pisicile sunt întotdeauna exacte în salturile lor, deoarece vibrisele semnalizează locul de aterizare și vorbesc despre forța și direcția vântului..

Vibrisele joacă rolul unui fel de navigator pentru animal. Prin urmare, datorită acestui organ, animalul pierdut își găsește stăpânii și drumul spre casă, chiar dacă se află într-o zonă complet necunoscută. În acest caz, antenele, ca o busolă, arată pisicii direcția corectă de mișcare..

1.3 Comunicarea cu mustață

Cunoscând o persoană sau alt animal, pisica o adulmecă și, cu ajutorul vibriselor, colectează toate informațiile de care are nevoie. În plus, prin poziția și aspectul mustății, puteți determina cu ușurință starea de spirit a animalului de companie. Dacă sunt îndreptate înainte, pisica este curioasă, vrea să se întâlnească sau să socializeze. Agresiunea este semnalată de o mustață răspândită în direcții diferite. La fel se poate observa dacă animalul de companie se joacă activ. Apăsând vibrisele pe bot, animalul vorbește despre refuzul său de a comunica. De asemenea, acest comportament vorbește despre teamă sau antipatie..

Mustățile de pisică sunt extrem de sensibile, astfel încât atingerea lor este neplăcută pentru animal și provoacă o închidere reflexă a ochilor.

Dacă mai multe pisici locuiesc în casă, animalele mai puternice și mai agresive pot scoate și rupe vibrisele rivalilor. Acest lucru se datorează parțial faptului că o pisică lipsită de mustăți este mai puțin orientată în spațiu și nu se poate ridica pentru sine. În acest fel, se stabilește o ierarhie între animale pe același teritoriu..

2 Consecințele pierderii vibriselor

Pierderea unui organ atât de important precum vibrisele nu va duce la moartea animalului, ci îi va limita semnificativ capacitatea de a vâna și de a se deplasa. Această pierdere este deosebit de periculoasă pentru pisicile de stradă, care obțin în mod independent hrană pentru ei înșiși. După ce și-au pierdut mustățile, nu pot vâna și sunt mult mai prost orientați în spațiu..

Pot exista mai multe motive pentru pierderea vibriselor:

  • uzură naturală, când mustața cade din cauza bătrâneții sau pur și simplu se reînnoiește;
  • lipsa de vitamine, boli sau alte probleme de sănătate;
  • o luptă cu rudele sau întreruperea obiectelor străine.

Copiii mici pot tăia mustățile pisicii în timp ce se joacă cu animalul de companie. Este necesar să îi explicăm copilului că este absolut imposibil să o facem..

Mustățile pot fi tăiate intenționat sau rase împreună cu restul blănii animalului numai în scopuri medicale - dacă există o lacerare în locul lor sau există riscul de infecție. Acest lucru devine un stres serios pentru pisică, astfel încât această măsură este utilizată numai dacă este absolut necesar..

S-a observat că pisicile pot mușca vibrisele la pisicuțele mici. Cel mai probabil, fac acest lucru pentru a proteja, astfel încât bebelușul, lipsit de un organ important, să nu poată merge prea departe, încercând să-și satisfacă curiozitatea..

Mustața rasă va crește în curând iar pisica revine la normal.. Mai mult, vibrisele cresc de trei ori mai repede decât restul părului de pe corpul animalului.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » La ce servește mustățile unei pisici sau pisici și ce funcție îndeplinesc?