Inflamația uterului la o pisică: cauze, simptome și tratamente

Reproducerea lor este funcția principală a oricărei specii biologice. Pisicile nu fac excepție. Mai mult, prezența expresiilor: „Se reproduc ca pisicile” mărturisește succesul complet al acestei specii biologice în îndeplinirea sarcinii principale stabilite de natură. Iată doar câteva boli și modalități de a vă face animalul de companie steril sau chiar de a duce la moartea ei. Inflamația uterului la o pisică este foarte periculoasă.

Concepții greșite și noi descoperiri

Până de curând, aproape toți medicii veterinari credeau că endometrita (adică inflamația uterului) a fost cauzată exclusiv de acțiunea microflorei piogene și a altor bacterii patologice. Dar, în ultimii ani, s-au făcut multe descoperiri care reduc semnificativ importanța „dăunătorilor” din micro-lume. Nu, în inflamația purulentă sau necrotică, rolul lor este cu adevărat grozav, dar este departe de a fi de o importanță primară. Astăzi, endometrita este considerată o boală secundară care se dezvoltă pe fondul unor tulburări hormonale grave din corpul animalului..

Acum să vorbim despre patogeneza acestei boli periculoase și foarte neplăcute.. Deci, în timpul estrului, o cantitate mare de progesteron este eliberată în sângele pisicii. Acest hormon contribuie la o îngroșare semnificativă a contorului (adică a căptușelii interioare a uterului). Această „pernă” este necesară pentru recepția și gravarea unui ou fertilizat. În unele cazuri, acest proces continuă chiar și după ce nu a avut loc fertilizarea. Acest fenomen se numește hiperplazie intrauterină chistică..

Contorul anormal secretă multe lichide care sunt ideale pentru dezvoltarea și dezvoltarea bacteriilor. În plus, eliberarea unor cantități mari de progesteron blochează practic capacitatea uterului de a se contracta. Tot acest „bulion” rămâne în cavitatea ei internă. Un alt factor de „facilitare” este acela că nivelurile ridicate de progesteron blochează, de asemenea, intrarea leucocitelor în cavitatea uterină. Acesta este un fenomen fiziologic complet normal, al cărui mecanism previne distrugerea spermei de către sistemul imunitar al organismului. Toți acești factori se combină și duc la dezvoltarea infecției..

Astfel, cauzele endometritei sunt duble: în primul rând, perturbarea fondului hormonal normal al corpului joacă un rol important. În al doilea rând, microflora „blocată”. Deși este secundar, bacteriile sunt cele care provoacă principalele probleme..

Care animale se dezvoltă cel mai adesea endometrita sau piometru? Practica arată că, în majoritatea cazurilor, pisicile în vârstă sunt bolnave, în care uterul a trecut deja prin numeroase cicluri de reproducere și nu se poate contracta corect. Cu toate acestea, probabilitatea de a dezvolta inflamații la un animal de companie foarte tânăr nu este exclusă. Acest lucru este influențat de mulți factori și, prin urmare, este dificil să spunem ceva clar.

Important! Adesea există o boală după naștere: aici și colul uterin „larg deschis” și dezechilibrul hormonal, precum și mâinile murdare ale „specialiștilor în obstetrică” nu trebuie ignorate..

Este bine cunoscut faptul că primele semne de endometrită pot fi detectate la două până la opt săptămâni după sfârșitul ultimului est sau al nașterii. Este important să înțelegem că inflamația uterului nu apare întotdeauna în mod clar. Proprietarul ar trebui să fie îngrijorat de est, care, chiar și cu împerecherea trecută, nu s-a încheiat în timpul sarcinii. Acest lucru poate indica atât unele tulburări hormonale grave, cât și prezența puroiului în cavitatea uterină..

Alte cauze și mecanisme ale pătrunderii bacteriilor în uter

Este ușor de înțeles că un entuziasm excesiv pentru medicamentele hormonale medicinale poate duce la un efect complet similar. Apropo, un astfel de rezultat nu este neobișnuit la acele animale ai căror proprietari practicau „tratamentul” animalelor de companie cu remedii populare pentru infertilitate. Amintiți-vă că nu ar trebui să vă „jucați” niciodată și în niciun caz cu medicamente hormonale (acest lucru nu se aplică numai tratamentului animalelor)! Dacă nu sunteți endocrinolog, atunci este mai bine să nu vă gândiți la consecințele unei astfel de interferențe în biochimia corpului ...

Deloc, medicamentele hormonale sunt foarte des utilizate pentru tratarea sistemului reproductiv al animalelor. Este recomandat să verificați pe deplin sănătatea pisicii dvs. înainte de a le utiliza, inclusiv examinarea cu atenție a rezultatelor testelor de sânge. Din păcate, acest lucru este neglijat în majoritatea cazurilor. Uneori, acest lucru duce la dezvoltarea nu numai a endometritei, ci și a unei piometre mult mai periculoase. Apropo, cum poate pătrunde microflora patogenă în cavitatea internă a uterului, care este complet sterilă în condiții normale??

Colul uterin este „poarta” către cavitatea internă a organului. Rămâne bine închis în orice moment, cu excepția perioadei de est, când este necesar să se permită spermatozoizilor să intre în cavitatea uterină. Dacă gâtul este deschis, atunci bacteriile „zboară” cu ușurință în el, a căror prezență în cavitatea acestui organ este extrem de nedorită. Dar chiar și în acest caz, dezvoltarea endometritei este departe de a fi „garantată”, deoarece natura s-a ocupat de astfel de cazuri.

Dacă uterul se află într-o stare normală, mediul său intern are un efect bactericid și bacteriostatic, astfel încât microorganismele nu se pot „desfășura” acolo. Dar dacă peretele uterului a suferit deja modificări proliferative, bacteriile se simt destul de confortabile și nu sunt în niciun fel limitate în ceea ce privește capacitățile lor. Și mai rău, datorită acțiunii progesteronului, mușchii netezi ai uterului nu se pot contracta și, prin urmare, exsudatul acumulat nu este evacuat în mediul extern..

Manifestări clinice ale endometritei

Prezența sau absența semnelor clinice depinde de faptul dacă colul uterin rămâne deschis sau este complet / parțial închis. Dacă este deschis, atunci proprietarul animalului va vedea din când în când mici bălți de exudat gălbui sau putrid, care pot pata constant rădăcina cozii pisicii sau se pot usca pe organele genitale externe ale acesteia. În cazurile de endometrită cronică, puroiul care scurge duce la macerare și inflamație constantă a pielii din jurul rădăcinii cozii animalului, ca urmare a căruia fundul pisicii poate deveni complet chel.

Arată foarte „impresionant”, dar nu puteți invidia animalul în astfel de cazuri neglijate. Destul de ciudat, dar scurgerea exsudatului este cea care indică o evoluție relativ ușoară a bolii. În același timp, febra, letargia, anorexia și apatia sunt rareori înregistrate, starea animalului, de regulă, rămâne stabilă..

În cazul în care colul uterin se închide, puroiul, pe care uterul nu este capabil să îl elimine din cavitatea sa, continuă să se acumuleze în organ. În cazuri deosebit de severe, dimensiunea sa devine atât de mare încât se întinde semnificativ cavitatea abdominală. Mult mai rău este faptul că bacteriile „împărtășesc” generos toxinele lor cu fluxul sanguin. Deci, pisicile cu această formă de endometrită, care se dezvoltă rapid și ușor în pyometra, devin rapid letargice. Au o lipsă de apetit, deprimați și apatici. În multe cazuri, se observă și vărsături și diaree..

Toxinele din sânge lovesc rinichii foarte puternic, perturbându-le grav funcționarea normală. Ca urmare - poliurie și polidipsie. Cu toate acestea, aceleași simptome ale inflamației uterine la o pisică se găsesc și în cazurile în care colul uterin rămâne deschis..

Diagnostic

În multe situații, singurul semn al inflamației în uter este cantitatea mică de exsudat intermitent. Din păcate, practica veterinară arată că cel mai adesea endometrita este observată numai atunci când evoluția bolii se agravează brusc, simptomele bolii devin evidente. În acest caz, nu trebuie să practicați tratamentul acasă: duceți urgent pisica la medicul veterinar!

Cel mai simplu mod de a suspecta inflamația uterină este la pisicile cărora li s-au eliminat ovarele. Acest lucru este valabil mai ales dacă există o secreție vaginală sau un abdomen dureros și distins. Astfel de animale nu pot avea scurgeri din motive pur tehnice și, prin urmare, toate acestea sunt semne clare ale unor probleme grave, care includ în primul rând inflamația purulentă a uterului la o pisică. Ce arată testul de sânge al animalelor bolnave??

Important! De regulă, la pisicile cu endometrită, conținutul de leucocite și imunoglobuline din sânge este crescut brusc..

Cu toate acestea, ca și în cazul oricărui alt proces inflamator. Dar starea urinei este destul de tipică: are o densitate extrem de redusă, care se datorează proceselor degenerative grave la rinichi, care primesc zilnic doze șocante de toxine din sânge. Deși ... și acest simptom, să spunem, nu este prea tipic, deoarece poate fi observat cu orice infecție bacteriană mai mult sau mai puțin gravă.

Deci, în orice caz, va trebui să recurgeți la radiografie și ultrasunete uter. Dacă există exsudat în el, atunci va fi ușor de observat prin întunecarea continuă a organului. Când colul uterin este deschis, puteți încerca să injectați pisica cu o cantitate mică de oxitocină: dacă există conținut acolo, atunci acesta va ieși din cauza începutului de contracție a mușchilor netezi ai organului. În plus, puteți încerca să luați frotiuri din vagin și să semănați materialul rezultat pe medii nutritive: dacă există o microflora piogenă sau putrefactivă în uter, atunci o mulțime de lucruri interesante vor crește cu siguranță pe substratul nutritiv.

Despre tehnici terapeutice

Deci, cum se tratează inflamația uterină la pisici? Imediat, observăm că la cel mai mic semn al piometrei, când uterul este complet umplut cu puroi și gâtul său este închis, este mai bine să ne gândim imediat la îndepărtarea completă atât a acestui organ, cât și a ovarelor, indiferent de cât de mare este valoarea de reproducere a animalului. Cel mai probabil, chiar și cu un rezultat reușit, animalul va rămâne în continuare steril. Practica arată că este dificil să se vindece chiar și cazuri ușor neglijate de inflamație purulentă a uterului cu un medicament, astfel încât operația este uneori singura șansă a unui animal pe viață. Totuși, să nu vorbim despre lucruri triste.

Cel mai adesea, endometrita este tratată. Glucoza se injectează intravenos, Ringer, alte formulări care ajută la ameliorarea intoxicației și susțin viața unei pisici, care probabil nu suferă de apetitul crescut. Principala metodă de tratament este terapia cu antibiotice. Este adevărat, înainte de a utiliza agenți antibacterieni, este vital să semănați materialul pe un mediu nutritiv și să determinați cu exactitate tipul de agent patogen.

În acest caz, puteți afla exact ce fel de antibiotic poate fi distrus fără a pierde timpul umplând inutil pisica cu medicamente puternice. Animalului bolnav i se asigură o cantitate suficientă de apă potabilă curată. Încercați să hrăniți bulionele și alte alimente care nu strecoară tractul digestiv.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Inflamația uterului la o pisică: cauze, simptome și tratamente