Placă neagră în urechile unei pisici: cauze și tratament

Văzând o placă neagră în urechile unei pisici, proprietarul, de regulă, nu îi acordă o atenție specială la început. Uneori, pur și simplu încearcă să facă proceduri standard de igienă pentru animal prin curățarea urechilor cu tampoane de bumbac. Cu toate acestea, de multe ori trebuie să ne ocupăm nu de praf și murdărie obișnuite, ci de o boală destul de gravă - otodectoză, provocată de acarienii urechii. Cauzele și metodele de tratament pentru scabia urechii (al doilea nume) vor fi discutate mai jos..

Verificarea urechii de către medicul veterinar

Zona de risc, în primul rând, include pisici cu imunitate slăbită, în special în locuințe aglomerate, precum și pisoi până la un an. Boala este considerată extrem de contagioasă și poate fi transmisă altor animale de companie, deși destul de rar.

O persoană în sine poate deveni purtătoare de otodectoză aducând acasă larvele parazitului pe tălpile pantofilor sau hainelor. O altă posibilă infecție este contactul cu covoare, tăvi, vase și alte obiecte din viața de zi cu zi contaminate. Muștele și puricii pot fi, de asemenea, „conductori” ai bolii.

Este imposibil să vezi căpușa cu ochiul liber datorită dimensiunii sale foarte mici. Poate fi văzut doar sub lupă sau microscop, luând un frotiu din zona afectată. Insecta are o dimensiune medie de 0,2-0,7 mm în lungime, un corp scurt galben pal și membrele alungite.

Se hrănește cu masă de sulf, „aruncând” secrețiile sale biochimice și sângele rămas după mușcături acolo. Ca urmare, pe suprafața urechii se formează o acoperire întunecată a unei structuri de cereale, de-a lungul căreia trece diagnosticul inițial al prezenței parazitului.

Placă neagră în urechea unei pisici

Posibile complicații

În absența tratamentului sau a terapiei insuficiente pentru otodectoză, se pot dezvolta diverse complicații. De exemplu:

 • Inflamația urechii medii
 • Meningita
 • Ruptura septului timpanic
 • Necroza auriculară

Simptome tipice

Animalul nu poate spune în cuvinte ce anume îl deranjează, prin urmare, își arată disconfortul cu diferite acțiuni comportamentale. În cazul căpușelor, aceasta va fi următoarea simptomatologie:

 • Pisica începe să se comporte foarte neliniștit, scuturând constant din cap, ca și când ar încerca să scuture de paraziți.
 • Paws încearcă să intre în canalul urechii, devine nervos când este imposibil să pătrundă mai adânc și îi zgârie urechile până când sângerează.

Pisica zgârie urechea

 • În dorința de a scăpa de mâncărime constantă, pisica caută piese de mobilier dure și stabile pe care să-și frece capul sau să se „lipească” de rame de ușă, colțuri și trepte..
 • Urechile pieptănate emană lichid maro închis și maroniu. Apare un miros neplăcut. Grămada din zona inferioară a periilor de urechi se lipesc.
 • Există o pierdere parțială sau completă a auzului.
 • Temperatura corpului crește ușor.

Important: pentru a nu murdări tabloul clinic, nu este de dorit să efectuați proceduri igienice înainte de a vizita medicul veterinar. De asemenea, trebuie să vă abțineți de la instilarea picăturilor sau aplicarea oricărui unguent..

Metode de tratament

Produsele pe bază de insecticide sunt tratamente eficiente pentru acarienii urechii. Singurul punct care trebuie luat în considerare este că acționează în mod specific asupra paraziților vii, dar nu sunt absolut eficienți pentru distrugerea larvelor. Deoarece perioada de incubație a infecției este de 21 de zile, cursul terapiei ar trebui să dureze cel puțin trei săptămâni, capturând întregul ciclu de viață al căpușei.

 • Picături. Cel mai adesea, sunt prescrise următoarele medicamente: Tresaderm, Ivomek, Baruri, Amitrazin Plus, Otoferonol Gold, Tsipam. Avantajul utilizării Tresaderm este că antibioticul inclus în compoziția sa bate nu numai căpușa adultă, ci și ouăle sale, și în paralel luptă împotriva ciupercilor și a altor inflamații infecțioase. Medicamentul Ivomek poate fi prescris sub formă de injecții și străpuns la animal conform schemei de mai multe ori pe lună. Restul picăturilor din lista de mai sus tind să afecteze viermii, dacă există..

Injecție de pisică

Important: pentru ca pisica să nu devină nervoasă în timpul instilării calm, lichidul trebuie ușor încălzit.

 • Unguente (aerosoli). Unguentul cu aversectină, care se aplică pe ureche cu o spatulă specială și este bine absorbit în piele în timpul frecării, se arată bine în practică. Unguentul Amit, produs pe bază de amitraz și prednisolon, are un efect acaricid similar. Auriculele sunt dezinfectate de două ori pe zi timp de 5 zile. Un tampon de bumbac este lubrifiat cu o substanță cremoasă și apoi frecat ușor în piele. Eficace împotriva otodectozei spray Acaromectină, pulverizată pe suprafața interioară a urechii conform instrucțiunilor atașate.

Un medic poate prescrie, de asemenea, Stronhold, Frontline sau Oridermil, dar aceste medicamente sunt contraindicate pentru a fi utilizate ca auto-medicație - numai la recomandarea unui medic veterinar. În scop preventiv, medicamentul Revoluția pentru pisici este adesea prescris - Se aplică greabănului prin picurare. După absorbția în piele, substanța activă acționează simultan asupra căpușelor și puricilor, dacă există..

Reguli de utilizare a medicamentelor

Secvența acțiunilor în timpul terapiei trebuie să fie după cum urmează:

 • Înainte de a picura sau aplica unguentul, trebuie să curățați suprafața urechii de orice murdărie, cruste și scurgeri purulente. Acest lucru se face cu un tampon de bumbac înmuiat în alcool de camfor (2%) sau peroxid de hidrogen. Alternativ, puteți utiliza alte loțiuni dezinfectante concepute pentru ureche.
 • Când toate impuritățile devin moale și se „îndepărtează” de piele, va fi ușor să le îndepărtați cu un tampon de bumbac. De multe ori pisica însăși „scutură” cu labele toată murdăria din urechi.
 • Pentru a obține medicamentul adânc în canalul urechii și a fi bine absorbit, trebuie să masați baza urechii cu mișcări ușoare.
 • Dozajul medicamentului trebuie să corespundă în mod clar instrucțiunilor sau prescripțiilor medicului.
 • În cazul în care există o altă pisică sau alte animale în casă, se recomandă aerisirea încăperilor de locuit mai des și curățarea umedă în timpul perioadei de tratament. În acest fel, probabilitatea de re-infectare și infectare a animalelor de companie sănătoase este redusă..

Urechile pisicii de ghimbir sunt curățate

Remediile populare

Dacă, din anumite motive obiective, o vizită la medic este temporar imposibilă, atunci medicina tradițională vine în ajutor. Este puțin probabil ca ierburile și loțiunile să vindece complet otodectoza, dar pot ameliora suferința animalului până în momentul înainte de a vizita clinica veterinară..

 • Picături de ceai verde. O lingură de frunze uscate se toarnă într-un pahar cu apă și se infuzează timp de 5-10 minute. După răcire într-o stare caldă, soluția este trasă într-o pipetă și câteva picături sunt instilate în fiecare ureche.
 • Usturoiul are proprietăți antiseptice puternice. În cazul unui acarian al urechii, se insistă pe ulei timp de 24 de ore, iar apoi urechile sunt instilate cu soluția rezultată o dată pe zi. Măsline, semințe de in, floarea-soarelui, migdale și alte uleiuri sunt luate ca bază pentru tinctură..
 • Sucul de celidină este instilat în urechi dimineața și seara, câte două picături în fiecare ureche. Iarba proaspăt culeasă este măcinată într-o mașină de tocat carne și apoi stoarsă în tifon pentru a exclude frunzele sau tulpinile rămase de la pătrunderea în suc gata de utilizare..

Și ultimul lucru de reținut este să încercați să acordați pisicii atenția și îngrijirea maximă, pentru a nu numai să-i atenuați suferința, ci și pentru a accelera procesul de vindecare..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Placă neagră în urechile unei pisici: cauze și tratament