Dinții pisicii: boli, prevenire și îngrijire

Procesele inflamatorii din cavitatea bucală afectează negativ activitatea întregului organism: digestia se înrăutățește, se creează o sarcină suplimentară pe inimă și imunitatea este slăbită. Prin urmare, un proprietar responsabil ar trebui să știe numărul de dinți la o pisică, cum să aibă grijă de cavitatea bucală a animalului de companie și ce simptome trebuie să contactați medicul veterinar..

Sistem dentar pisoi

Pisoii se nasc deloc fără dinți, deoarece nu au nevoie de ei atunci când se hrănesc cu lapte. Cu cât mama hrănește bebelușii cu lapte, cu atât mai târziu apar primii dinți de lapte. Dinții încep de obicei să erupă până în a patra săptămână de viață. Pisoii au doar 26 de dinți volubili.
În a patra lună de viață, dinții de lapte încep să cadă și dinții permanenți apar în locul lor. Unii proprietari se întreabă: se schimbă singuri dinții animalelor de companie sau trebuie controlat acest proces? În majoritatea cazurilor, proprietarului i se cere doar să respecte procesul. Este recomandabil să examinați dinții de câteva ori pe săptămână pentru a vă asigura că cei din lapte nu interferează cu creșterea dinților rădăcinii. Dacă dintele de lapte nu cade de unul singur, dar unul permanent crește deja în locul său, va trebui să îl îndepărtați, deoarece altfel dintele permanent poate crește strâmb. Imunitatea scade în timpul schimbării dinților, astfel încât vaccinările nu se pot face până la sfârșitul procesului.

Sistemul dentar al unei pisici adulte

O pisică adultă are doar 30 de dinți: 12 incisivi, 4 canini și 14 premolari (8 în maxilarul superior și 6 în cel inferior). Schimbarea dinților este finalizată cu aproximativ opt luni. Dinții permanenți sunt foarte ascuțiți, suprafața este tăiată. Incisivii sunt necesari pentru a captura mâncarea și îngrijirea părului, colții sunt o armă formidabilă pentru vânătoare și protejarea împotriva dușmanilor, premolari macină bucăți mari de alimente.
Dacă după un an toți dinții permanenți au crescut, pisicii îi va lipsi unul sau mai mulți dinți de-a lungul vieții. Oligodonția (lipsa congenitală a dinților) este moștenită, astfel încât un astfel de animal trebuie scos din reproducere. În funcție de câți dinți lipsesc, animalul de companie are un anumit grad de disconfort atunci când mănâncă alimente. Acest lucru poate duce la tulburări digestive și la apariția bolilor tractului digestiv. Pentru astfel de pisici, tipul de hrănire este selectat individual, după consultarea unui medic..

Simptome frecvente ale bolilor sistemului dentar

Îngrijirea insuficientă, alimentația nesănătoasă, apa dură, predispoziția ereditară și unele infecții pot provoca boli orale.
Când vă doare dinții, este ușor să observați problema:
  • animalul de companie își freacă botul cu laba sau își freacă persistent obrazul pe mobilă-
  • apare respirația urât mirositoare-
  • gingiile se înroșesc, se inflamează-
  • unul sau mai mulți dinți își schimbă culoarea-
  • animalul de companie nu permite atingerea obrazului, manifestă agresivitate dacă proprietarul încearcă să se uite în gura ei-
  • în funcție de câți dinți are pisica, poate fie să refuze complet mâncarea, fie să mănânce cu precauție (mestecați pe o parte, aruncați bucăți, mestecați alimentele mai încet decât de obicei)-
  • cu durere severă, pisica se comportă neliniștită, își zgârie obrazul cu laba, miaună sau stă într-o poziție înghețată cu maxilarul ușor deschis. Scurgerea poate crește.

Placă

Dinții din lapte sunt perfect albi, deoarece pur și simplu nu au timp să apară plăci. Dar pe dinții permanenți, în timp, apare o placă cenușie sau gălbuie - salivă, particule de alimente și o multitudine de bacterii. Aspectul plăcii este influențat de mulți factori: ereditate, tip de hrănire, particularități ale digestiei etc. Pentru a păstra dinții albi, trebuie să îndepărtați placa: jucării de mestecat, curățarea biscuiților, curățarea regulată.

Calcul dentar

Dacă placa nu este îndepărtată la timp, aceasta se întărește, formând o piatră pe suprafața dintelui - depozite poroase în care bacteriile roiesc. Piatra apare la baza dintelui și apoi crește până la rădăcină, pătrunzând sub gingie și în sus, acoperind în cele din urmă dintele complet. Tătarul este principalul motiv pentru vizitarea unui medic veterinar-dentist. Dacă nu este îndepărtat, pisica poate pierde unul sau mai mulți dinți și chiar se poate îmbolnăvi grav din cauza unei boli cronice a gingiilor..
În funcție de câți dinți sunt acoperiți cu o piatră, dacă gingiile sunt afectate, dacă pisica tolerează manipulări, medicul veterinar alege o metodă de eliminare a depunerilor. Medicul va răzuie calculul cu o spatulă sau va folosi ultrasunete. În cazurile ușoare, dizolvarea gelurilor ajută. Animalele și pisicile nervoase, în care piatra a atins o parte din dinte sub gingie, sunt făcute așa-numite. „Somn ușor” - anestezie, din care animalul de companie se va trezi în 15-20 de minute.

Carie

Dinții se pot deteriora din cauza carie - aceasta este putrezirea țesutului osos. Există numeroase motive pentru apariția cariilor: deteriorarea mecanică a smalțului, malnutriția, tartrul, tulburările metabolice, deficiența în organism a iodului, fluorului, vitaminei B, molibdenului. Dacă caria este lăsată nesupravegheată, cariile vor prelua dinții adiacenți și se vor răspândi în întreaga cavitate bucală. Pisicile au dinți răni ca oamenii, așa că un dinte cariat ar trebui îndepărtat sau tratat cât mai curând posibil..

Osteomielita

Din cauza infecției sau a cariilor nevindecate, pe gingii se formează o cavitate umplută cu puroi. În timp, punga izbucnește, puroiul curge. Din cauza durerii, pisica refuză să mănânce, pierde în greutate, temperatura poate crește. Deoarece spălarea dinților unei pisici cu durere este aproape imposibilă, se formează rapid placa, care se întărește și se transformă în piatră. Osteomielita necesită intervenție veterinară imediată! Medicul va deschide fistula, va elimina lichidul din cavitatea sa, va trata zona afectată cu un antiseptic.

Parodontita

Datorită pătrunderii infecției, cariile nevindecate, calculul crescut, rădăcina dintelui și țesuturile moi adiacente acestuia se inflamează. Pisica suferă, refuză să mănânce și are un miros fetid din gură. Pisicile au dinți care cad? Da, iar motivul pentru aceasta poate fi parodontita: țesuturile inflamate nu țin bine rădăcina, dintele se slăbește, rădăcina dintelui se prăbușește.

Gingivita

Țesuturile din jurul dintelui devin roșii, sângerează, ulcere și fisuri pot apărea pe gingii. Factori care contribuie: îngrijiri insuficiente, infecții, tulburări metabolice, boli ale organelor interne. Calculul dentar este unul dintre principalele motive pentru dezvoltare gingivită. Pentru tratamentul gingivitei ușoare, puteți utiliza remedii populare (irigații cu un decoct de mușețel, scoarță de stejar, dogwood) sau geluri speciale (de exemplu, Dentavedin). Dacă starea gingiilor nu se îmbunătățește în decurs de o săptămână, ar trebui să consultați un medic.

Prevenirea

Din păcate, bolile dentare nu sunt neobișnuite. În mediul lor natural, felinele își curăță dinții mecanic consumând carne crudă și roșind cartilajul. În plus, o pisică domestică trăiește de două ori mai mult decât un animal vagabond - smalțul dispare odată cu înaintarea în vârstă, stresul dinților duce la deteriorarea mecanică, bacteriile pătrund prin crăpături, ceea ce la rândul său duce la apariția cariilor și a altor probleme. Mulți proprietari agravează situația, deoarece sunt pur și simplu prea leneși pentru a se spăla pe dinții animalului de companie. Pentru a vă menține dinții sănătoși mulți ani, trebuie:
  • examinați gura în mod regulat pentru a îndepărta orice aliment blocat-
  • consultați un medic dacă observați chiar semne minore de gingie sau boli dentare-
  • hrăniți pisica cu hrană echilibrată (dacă se utilizează hrană uscată, adăugați periodic în meniul alimentar liniile „țipătoare” dezvoltate pentru a preveni bolile dinților și ale gingiilor).
Deoarece nu fiecare proprietar este capabil să se spele pe dinții unui animal (unele animale de companie refuză categoric să tolereze un obiect străin în gură), este necesar să duceți pisica la medicul veterinar cel puțin o dată la șase luni pentru a îndepărta placa și piatra..
Dacă este posibil, spălați-vă dinții o dată pe săptămână. Pentru îndepărtarea plăcii, utilizați o perie cu păr moale sau un atașament special pentru degete cu dinți de cauciuc. Pasta de dinți umană nu este cea mai bună alegere, este mai înțelept să achiziționați o pastă de dinți specială sau un gel pentru animale de companie. Pisica este învățată să se spele pe dinți treptat, mai întâi, doar examinând gura, apoi atingând dinții cu degetele, apoi lăsând pisica să mestece peria cu pasta aplicată pe ea (o pastă cu aromă și gust cărnoase care nu va speria animalul cu miros „chimic” este perfectă). După curățare, excesul de pastă trebuie îndepărtat cu un tampon steril de tifon.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Dinții pisicii: boli, prevenire și îngrijire