Displazia articulară la pisici: detalii despre boală

Displazia articulară la pisici este o tulburare genetică de natură recesivă. Acest factor trebuie luat în considerare la achiziționarea unui animal de companie de rasă, deoarece atunci când este detectată această ereditate, animalul este exclus din reproducere. Dacă ambii părinți au displazie, 50% dintre pisoi vor moșteni această anomalie. Dar, din păcate, există mari șanse ca pisoii născuți sănătoși să aibă ulterior descendenți bolnavi..

Ce este displazia articulară

Fiecare articulație este formată din suprafața articulară a porțiunilor de capăt rotunjite ale oaselor, înconjurate de capsula articulară. În interior există o cavitate articulară umplută cu lichid sinovial. În mod normal, toate componentele articulației corespund între ele și sunt ținute ferm de ligamente.

Odată cu displazia, din cauza deficitului de dezvoltare, crește mobilitatea oaselor în interiorul articulației, se formează un decalaj patologic între ele, ca urmare a căruia articulația nu poate funcționa pe deplin.

Displazia congenitală și dobândită

Pisicile au displazie articulară congenitală și au dobândit.
Cel mai mare procent de cazuri se datorează unei anomalii congenitale care apare în timpul dezvoltării embrionare. Dar, în prezent, oamenii de știință nu pot izola o genă specifică responsabilă de dezvoltarea displaziei. Ei cred că acest defect se formează sub influența unui set specific de cromozomi sau a unei secvențe specifice a conexiunii lor..

Potrivit unei alte ipoteze, displazia este provocată de sinteza unei cantități insuficiente de acid hialuronic, care face parte din lichidul sinovial. Acest indicator este stabilit la nivel genetic și este imposibil să-l influențăm de factori externi.

Displazia dobândită poate fi declanșată de:

 • creștere intensivă a pisoilor;
 • dezechilibrat dietă, atunci când o cantitate în exces de fosfor intră în organism cu o lipsă de calciu;
 • traumatism la naștere.

Notă! Cea mai intensă creștere din primele luni de viață se observă la pisicile Asher. Și, deși dezbaterea despre recunoașterea acestei rase încă nu dispare, proprietarii, atunci când aleg un animal de companie, trebuie să abordeze „cu preferință” evaluarea datelor sale constituționale și, de asemenea, să aleagă foarte atent dieta.

Cauzele displaziei la pisici

Proprietarii ar trebui să înțeleagă că predispoziția genetică la boală nu este o propoziție. Datorită hrănirii și întreținerii adecvate, gradul de dezvoltare a patologiei poate fi redus la minimum. Prin urmare, trebuie să cunoașteți motivele dezvoltării displaziei la pisici pentru a evita greșelile în îngrijire..

 • Obezitatea. Excesul de greutate crește semnificativ sarcina pe aparatul osteoarticular al animalului, ducând la deformarea acestuia. În plus, un animal de companie obez duce un stil de viață sedentar, în urma căruia mușchii și ligamentele slăbesc și nu mai susțin pe deplin scheletul. Prin urmare, orice mișcare bruscă sau activitate fizică poate provoca modificări patologice în articulație, ducând la displazie..
 • Trauma. După fracturi osoase, luxații ale articulațiilor, entorse (rupturi) ale ligamentelor, mușchilor sau tendoanelor, are loc o redistribuire naturală a greutății, în timpul căreia crește încărcătura pe membrele sănătoase și, ca urmare, crește riscul dezvoltării displaziei articulare. Dacă, în timpul leziunii, capsula articulară a fost deteriorată și lichidul sinovial s-a scurs, atunci cu siguranță vor avea loc modificări ireversibile în articulație, ceea ce va duce la displazie.
 • Activitate fizică redusă. Chiar și animalele de companie cu greutate normală ar trebui să aibă un corset muscular bine dezvoltat, care să țină suprafețele articulare ale oaselor la o anumită distanță una de cealaltă. Cu un tonus muscular scăzut, cartilajul articular și meniscul sunt comprimate, apar proeminențe, hernii și displazii.
 • Din timp sterilizare. Vârsta optimă pentru castrarea pisicilor este cuprinsă între șapte luni și doi ani. Îndepărtarea prea devreme a gonadelor duce la o schimbare a fondului hormonal general, încetinind creșterea țesutului osos și depunerea grăsimii subcutanate.
 • Rahitism. Aportul insuficient de calciu și vitamina D în perioada de creștere intensă și dezvoltarea intrauterină a pisoiilor duce la dezvoltarea rahitismului. Se manifestă prin curbura coloanei vertebrale, deformarea membrelor și a pieptului.

Notă! Vitamina D nu este sintetizată în pielea pisicilor prin expunerea la lumina soarelui, așa cum este la oameni. Prin urmare, nu are sens să „completăm” rezervele acestei vitamine la un animal de companie mergând în aer curat..

 • Tulburări hormonale. Întreruperea mineralizării osoase apare atunci când glanda tiroidă funcționează defectuos, deoarece este responsabilă de rata regenerării țesutului osos. De asemenea, se poate forma displazia cu o producție insuficientă de hormon de creștere sintetizat de glanda pituitară..
 • Malnutriție. În ciuda faptului că pisicile sunt carnivore, cerealele, legumele și fructele ar trebui să fie prezente în dieta lor. Hrănirea numai cu carne și produse din carne nu oferă animalului de companie toate oligoelementele și vitaminele necesare, iar lipsa de fibre afectează negativ funcționarea tractului gastro-intestinal, absorbția nutrienților și dezvoltarea de benefice microflora. De asemenea, este demn de remarcat faptul că alimentele gata preparate din clasa economică și premium nu oferă animalelor substanțele necesare pentru creștere și dezvoltare, ceea ce duce și la osteoporoză și displazie..

Principalele soiuri

Dintre principalele tipuri de displazie, cea mai frecventă patologie a articulațiilor șoldului.

Pe locul doi se află dezvoltarea anormală a cotului și a articulațiilor umărului, dar tulburările articulațiilor genunchiului sunt rareori înregistrate și sunt dobândite în natură..

Displazia articulației șoldului

Acest patologia articulației șoldului constă în înfrângerea capului femural și a structurii acetabulului, rezultând nepotrivirea lor. În prima etapă a bolii, se dezvoltă laxitatea articulațiilor și deformări osoase minore..

A doua etapă se caracterizează prin apariția eroziunilor suprafețelor articulare și a simptomelor artrită. În a treia etapă, capul femural suferă o deformare și o aplatizare semnificative, iar acetabulul devine superficial și aproape plat.

Articulația cotului și umărului

Odată cu dezvoltarea anormală a cotului și a articulațiilor umărului, suprafețele articulare ale structurilor anatomice sunt, de asemenea, nepotrivite. Capetele oaselor sunt acoperite treptat cu fisuri microscopice, cartilajul își pierde elasticitatea, se înmoaie sau se stratifică în zone separate cu diferite grade de mineralizare.

Membrele posterioare

Pe lângă articulațiile șoldului, membrele posterioare pot avea displazie a genunchiului. La pisici, se manifestă în cazuri izolate și este o consecință a rănirii sau a stresului excesiv..

Simptome și semne timpurii de displazie la pisici

Simptomele tipice și semnele timpurii ale displaziei la pisici încep să apară în perioadele de creștere intensă. Anomaliile articulațiilor cotului devin vizibile numai de la vârsta de șase luni.

Gradul de manifestare a acestora depinde de stadiul de dezvoltare a patologiei. Primele semne de avertizare sunt:

 • tensiune și mers nefiresc;
 • șchiopătarea după somn și cu un grad sever al bolii - în mod constant;
 • curbura membrelor;
 • atrofia musculară și mărirea articulațiilor membrelor;
 • inactivitate;
 • zgomot de zgomot al suprafețelor articulațiilor care se freacă unul pe altul în timpul mișcării.

Pisoii mici pot deseori să miaună dureri în timp ce se mișcă. Încearcă să nu facă mișcări bruște și sărituri. Animalele adulte nu își pot îndoi picioarele din spate sub ele când stau și le pot ascunde sub burta în timp ce se află pe o suprafață orizontală.

În medicina veterinară există o astfel de definiție ca „sindromul iepurelui”. Se manifestă prin sărituri stângace și încercările animalului de a se ridica după o lungă minciună.

Predispoziția rasei

Este demn de remarcat, în primul rând, pisici atât de mari ca Maine Coon. 18% din această rasă suferă de displazie.

Urmat de:

Analize și metode pentru diagnosticarea displaziei

Doar prin semne clinice la domiciliu este imposibil să diagnosticați cu precizie și să începeți tratamentul corect. Prin urmare, ar trebui să duceți animalul la clinică, unde vor fi prescrise testele..

 • Colectarea datelor anamnestice. În timpul sondajului, specialistul examinează pedigree-ul (dacă există), află dacă părinții și ceilalți pisoi din așternut au o boală, particularitățile evoluției sarcinii și nașterii, prezența leziunilor la naștere, momentul primelor semne.
 • Examinare clinică. Include examinarea membrelor și a coloanei vertebrale, palparea acestora, determinarea prezenței și gradul de deformare osoasă.
 • Test de sânge în laborator și urină. Un număr crescut de leucocite indică dezvoltarea inflamației în organism și prezența patologiilor concomitente.
 • Cercetarea activității sistemului cardiovascular. Deoarece radiografia necesită anestezie generală, medicul trebuie să se asigure că animalul nu suferă de boli de inimă înainte de a o administra..
 • Artroscopie. În timpul acestei proceduri, un specialist poate evalua starea suprafeței interioare a articulației folosind un artroscop introdus în ea printr-o puncție..

Notă! Pentru a efectua acest sondaj, aveți nevoie de echipamente scumpe, calificări adecvate și experiență a specialiștilor. Prin urmare, nu orice clinică își poate permite un astfel de „lux”. În plus, costul ridicat al cercetării nu face posibilă realizarea acestuia masivă și disponibilă publicului..

Diagnosticul final se bazează pe radiografia articulației.

Test de displazie la pisici

În 1983, oamenii de știință au propus un test pentru displazie numit PennHIP. După revizuirea din 1993, a devenit larg răspândită, deoarece permite, cu prezența anumitor echipamente, să recunoască patologia în primele etape ale dezvoltării.

După introducerea anesteziei generale și a relaxantelor musculare, care relaxează mușchii scheletici, pisica este fixată pe un dispozitiv special în stare întinsă. Acest lucru face posibilă mutarea capului femural de la acetabul la distanța maximă.

Apoi, medicul face mai multe raze X și calculează compensarea DI comparând datele cu standardul rasei..

 • O valoare DI de „0” indică displazie severă și procese degenerative.
 • DI = 1 indică o mobilitate redusă a articulațiilor.
 • Cu un grad mediu de patologie, acest coeficient este de 0,5-0,6.

Radiografie articulară

Principala metodă de diagnosticare a displaziei de astăzi este radiografia articulației. Vă permite să evaluați cu precizie gradul de deteriorare a țesuturilor și starea oaselor.

Dezavantajele acestui sondaj sunt:

 • restricții de vârstă (animalul de companie trebuie să aibă 2 ani în momentul procedurii);
 • necesitatea anesteziei generale pentru a asigura imobilitatea completă.

Notă! Dacă pisica suferă de patologii cardiace și în același timp are o dispoziție calmă, atunci radiografia poate fi efectuată fără anestezie, dar cu fixare atentă.

Tratamentul displaziei articulare la pisici

Alegerea tratamentului pentru displazia articulară la pisici este determinată de severitatea patologiei, de prezența comorbidităților și de factorii agravanți.

Animalelor de companie supraponderale trebuie să li se prescrie o dietă săracă în carbohidrați și calorii. În același timp, este necesar să vă asigurați că dieta conține o cantitate suficientă de proteine, vitamine și minerale..

Animalele cu greutate normală sunt hrănite suplimentar cu complexe vitamina-minerale sau preparate individuale care conțin calciu și vitamina D.

Notă! O problemă controversată este utilizarea suplimentelor alimentare care conțin condroitină și glucozamină, care fac parte din lichidul sinovial..

Majoritatea experților consideră aceste medicamente ca un truc inteligent de marketing care permite producătorilor să primească profituri colosale. Faptul este că moleculele uriașe ale substanțelor prezentate se dezintegrează în tractul gastro-intestinal al animalelor și practic nu ajung la articulații.

Și chiar dacă împărțim această cantitate redusă în toate articulațiile, cifra va fi atât de mică, încât problema oportunității utilizării preparatelor de glucozamină și condroitină dispare de la sine.

În stadiul inițial al bolii sau în perioada de remisie stabilă, se obțin rezultate bune prin utilizarea procedurilor fizioterapeutice, care includEu:

 • masaj;
 • expunere cu ultrasunete;
 • electroforeză;
 • terapia cu laser.

Important! Utilizarea acestor metode în timpul unei exacerbări sau a dezvoltării unui grad sever de patologie duce la o exacerbare a bolii și agravează cursul acesteia.

Intervenție chirurgicală

Cu un stadiu avansat de displazie, este indicată intervenția chirurgicală. Aceste operații sunt selectate individual, luând în considerare complexitatea patologiei, starea țesutului osos, vârsta animalului de companie și alți factori.

 • Pectinectomie. Operația constă în corectarea mușchiului adductor al coapsei. Este eficient la pisicile mici sub șase luni..
 • Triple osteotomie pelviană. În timpul operației, oasele pelvine sunt forțate să se rupă în trei locuri, ceea ce face posibilă schimbarea poziției acetabulului și fixarea acestuia în direcția corectă. Metoda este aplicabilă persoanelor tinere în care ligamentele și-au păstrat forța și elasticitatea..
 • Artroplastie de rezecție. În timpul intervenției chirurgicale, capul osului deformat este îndepărtat. În timp, în locul său se formează o articulație falsă, umplută cu țesut conjunctiv, care joacă rolul unui aparat ligamentar.
 • Înlocuirea în comun. Metoda este indicată pentru pisici după vârsta de zece luni. În timpul operației, articulația afectată este excizată și înlocuită cu un analog artificial.

Cea din urmă metodă este cea mai eficientă, dar în același timp costisitoare..

Tratament la domiciliu

În stadiul inițial al dezvoltării patologiei, este prescris un tratament conservator la domiciliu.. Constă în limitarea mișcării prin plasarea animalului într-un spațiu mic (cușcă), urmată de fixarea membrelor. Acest lucru vă permite să minimizați încărcătura pe articulațiile afectate și să începeți procesele de recuperare a acestora.

În paralel cu fixarea, se prescrie terapia medicamentoasă.

Lista medicamentelor

Lista medicamentelor pentru displazie include următoarele grupuri de medicamente:

 • medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (Meloxicam, Piroxicam);
 • analgezice (Ketonal, Amantadine, Rimadil, Fentanil, Baralgin);
 • preparate de calciu și vitamina D..

Notă! Unele analgezice sunt clasificate ca narcotice. Sunt folosite pentru dureri foarte severe, manifestate prin inflamație și luxarea articulațiilor..

Consecințele bolii transferate

Metodele conservatoare nu reușesc să restabilească complet integritatea articulației și să asigure funcționarea sa deplină. Prin urmare, consecințele bolii transferate sunt:

 • deformarea articulațiilor;
 • degenerarea țesutului osos și al cartilajului;
 • osteoartrita secundara;
 • subluxația șoldului;
 • șold dislocat;
 • deformarea bazinului;
 • artrită;
 • pierderea completă a mobilității articulare.

Ca urmare a acestor complicații la pisici, mișcarea este foarte dificilă și sindromul durerii crește..

Măsuri preventive

Principalele măsuri pentru prevenirea displaziei sunt:

 • sacrificarea și sterilizarea pisoiilor cu predispoziție genetică la boală;
 • hrănirea animalelor de companie cu furaje de înaltă calitate, echilibrată în conținutul de nutrienți, vitamine, calciu, fosfor și alte minerale;
 • prevenirea obezității;
 • control regulat de către un ortoped.

Pisica ar trebui să aibă un pat moale. Ar trebui să fie plasat într-un loc cald, în care nu există curenți care să poată provoca procese inflamatorii la nivelul articulațiilor..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Displazia articulară la pisici: detalii despre boală