Inflamația glandelor paraanal la pisici și tratamentul acesteia

Pisicile nu necesită îngrijire specială.

Este suficient să-i hrăniți corect, să beți și să vă jucați cu ei. Dar uneori animalul de companie are diverse probleme care aduc disconfort..

În acest caz, trebuie să determinați corect cauzele unei stări letargice și apatice..

Cauzele inflamației

Pisicile au glande speciale la baza cozii lângă anus. Sunt numiți paraanal și rolul lor este de a dezvolta un secret special. Este folosit pentru a produce un miros înțepător și neplăcut care va descuraja alte animale și pentru a lăsa etichete. De asemenea, servește ca momeală pentru persoanele de sex opus..

Glandele paraanal la pisici facilitează actul de defecare. O cantitate mică de secreție facilitează eliberarea fecalelor solide.

Acasă, animalele nu trebuie să se apere împotriva dușmanilor și nu trebuie să dezvăluie un secret atât de des. Veterinarii identifică mai mulți factori care provoacă dezvoltarea inflamației:

  • boli gastro-intestinale cu constipație și diaree;
  • infecție cu helminți;
  • predispozitie genetica;
  • hrănirea cu alimente lichide și oase etc..
Mancare lichida
Hrănire 

Joacă un rol și un stil de viață. Într-un apartament, pisicile nu sunt foarte active și se mișcă puțin. Excesul de greutate provoacă probleme cu intestinele și glandele para-anale. Acest lucru se poate întâmpla și din cauza leziunilor mecanice ale anusului..

Dacă glanda funcționează defectuos, există o stagnare a scurgerii secreției și a acumulării acesteia în sinusuri. Este implicată microflora patogenă, care provoacă procesul inflamator. Glandele se umflă și cresc în dimensiune. Se poate dezvolta un abces care duce la sepsis.

Evoluția bolii 

În stadiul inițial, boala nu se manifestă în mod special. Animalul de companie începe să arate un interes crescut pentru zona anusului: linge zona și coada. Când mergeți, coada este în mod constant coborâtă în jos.

Inflamația glandelor paraanal la o pisică este însoțită de un miros neplăcut. Fecalele devin moi. Animalul încearcă să scape de secreția acumulată și pentru aceasta călărește pe podea, apăsând pe acoperire cu deschiderea anală.

Coada devine grasă în aparență. Mersul pisicii se schimbă și devine rigid și șchiopătat. Se schimbă și comportamentul animalului. Devine inactiv, refuză jocurile și mișcările inutile ale corpului.

Când încearcă să atingă zona, pisica manifestă agresivitate: poate mușca, îngrijora și încerca să plece. Inspecția vizuală a anusului relevă roșeață, umflare și umflarea locului. Este cald la atingere și atunci când este apăsat pe glande, se eliberează un exudat de culoare galben-verde și un miros neplăcut.

Simptomele suplimentare ale problemei includ febra și refuzul de a mânca. În absența unui tratament adecvat, se dezvoltă un abces, care este îndepărtat chirurgical.

În ultima etapă a bolii, se observă consecințe grave. Secretul devine negru și gros ca o cremă, iar animalul are paralizie a picioarelor din spate.

Tratament
Tratament

Tratarea inflamației 

Boala este diagnosticată prin examinare vizuală. Se efectuează de către proprietarul pisicii sau medicul veterinar. În primele etape, problema se rezolvă ușor cu curățarea manuală. Cazurile severe pot necesita intervenții chirurgicale.

Pentru inflamația glandelor paraanal la pisici curățarea se efectuează în două moduri: extern și intern. Cu conținut lichid, palparea manuală a zonei dureroase este suficientă.

Veterinarul își pune mănuși pe mâini și ține animalul cu una, cealaltă apasă pe anus. Pentru a preveni stropirea secretului în toate direcțiile - aplicați tifon.

Pentru secrețiile groase și vâscoase, se utilizează o metodă internă de igienizare. Pentru a face acest lucru, medicul veterinar introduce degetul arătător în anus, iar degetul mare masează în acest moment glanda din exterior. Această metodă vă permite să stimulați eliberarea secretului..

După curățarea glandelor, acestea sunt tratate cu soluții antiseptice folosind un cateter. Acest lucru este necesar pentru a preveni dezvoltarea în continuare a bacteriilor patogene..

Dacă este necesar, sunt prescrise medicamente antibacteriene. Pisica este injectată rectal cu un supozitor medicinal, care ameliorează inflamația. Efectul terapeutic este vizibil după două-trei zile. Uneori igienizarea se efectuează de mai multe ori pentru a vindeca complet animalul de companie..

În forma sa avansată, procesul inflamator provoacă dureri severe, iar pisica nu permite eliminarea glandelor. În acest caz, se utilizează o blocadă a novocainei cu un antibiotic. Îi înmulțește anusul și veterinarul elimină calm secretul suplimentar.

Cu recidive frecvente ale bolii, medicul sugerează ca proprietarii să efectueze o îndepărtare completă a glandelor, dar acestea sunt măsuri extreme.

Unii experți sunt înclinați să creadă că procesul inflamator duce la oncologie în viitor..

Soluții antiseptice
Soluții antiseptice

Autocurățarea glandelor paraanal

Proprietarul animalului nu are întotdeauna posibilitatea de a consulta un medic veterinar. În acest caz, puteți face curățarea singur. Principalul lucru este să respectați cu strictețe tehnologia de execuție, deoarece acțiunile necorespunzătoare vor duce la rănire. Zona anusului afectează terminațiile nervoase și vasele de sânge - acestea sunt ușor de deteriorat.

Chiar și în stadiile inițiale ale bolii, curățarea nu este plăcută. Prin urmare, este mai bine să o desfășurați cu implicarea unei alte persoane care va ține pisica..

Animalul este plasat într-un prosop gros, chiuvetă sau baie. Purtați întotdeauna mănuși sterile pe mâini. Pentru a scăpa de secret, ia șervețele sau un prosop.

Mâinile sunt lubrifiate cu cremă pentru copii sau vaselină. Apoi stau din partea pisicii și ridică coada. Pentru a înțelege unde să apăsați exact pe zona anusului, trebuie să vă imaginați mental fața ceasului și să apăsați pe numerele 4 și 8.

Dacă apare o substanță vâscoasă și mirositoare neplăcută, totul se face corect. Procedura se efectuează până când exsudatul este eliberat complet..

Există alternative. La farmacia veterinară, puteți cumpăra unguente speciale care se aplică pe anus. După un timp, secretul va începe să iasă în evidență de la sine. Este important să nu lăsați pisica să lingă zona. Există, de asemenea, la vânzare lumânări medicinale.

Măsuri preventive

Orice boală este mai ușor de prevenit decât de vindecat. Orice animal trebuie ținut curat. Prin urmare, este necesar să se controleze faptul că anusul pisicii nu este murdar sau murdar cu fecale. Animalele de companie cu părul lung nu sunt întotdeauna controlate și, prin urmare, trebuie spălate de către proprietar.

Toate bolile gastrointestinale, în special cele cronice, trebuie tratate în timp util. Dacă este necesar, se administrează medicamente pentru prevenirea diareei. Medicamentele sunt folosite și atunci când apare constipația.

Pisică sănătoasă
Pisică sănătoasă

Este important să evitați traumele anusului. Pentru aceasta, toate oasele sunt eliminate din dietă, în special pui și pește. Greutatea animalului de companie este, de asemenea, monitorizată și, dacă este necesar, este alimentată..

Jocurile active sunt folosite pentru a preveni hipodinamia. Magazinele de animale de companie au antrenori speciali pentru pisici - o roată, o bandă de alergat și altele. Toți au ca scop mutarea animalului..

Întărirea sistemului imunitar crește rezistența la diferite boli. Pentru aceasta se folosesc preparate speciale..

Animalul de companie este adus în mod regulat pentru examinare de către un medic veterinar. Mai ales dacă inflamația glandelor paraanal s-a întâmplat deja. Numai un specialist poate detecta dezvoltarea bolii într-un stadiu incipient.

Concluzie

Pisicile sunt cele mai populare animale. Nu necesită îngrijiri speciale, dar uneori dezvoltă diferite boli. În acest caz, este nevoie de ajutor urgent de la un medic veterinar, care nu va lăsa boala să intre într-o formă gravă..

Dacă aveți un comportament neobișnuit, puteți examina în mod independent animalul de companie. Roșeața sau umflarea pielii sunt simptome rele care necesită accesul la clinică.

Este imperativ să te joci cu animalul, să-l pieptenești și să fii atent. În acest caz, multe probleme pot fi excluse la mugur. Este mai bine să-l învățați pe pisoi să înoate imediat, așa că la vârsta adultă această procedură nu-i va provoca frică.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Inflamația glandelor paraanal la pisici și tratamentul acesteia