Râia demodectică la pisici: simptome și tratament

Râia demodectică este o boală care poate provoca suferințe reale unui animal de companie, deoarece afectează nu numai aspectul, ci și bunăstarea pisicii. Pentru a începe tratamentul la timp, trebuie să cunoașteți simptomele acestei boli, deoarece numai proprietarul poate înțelege că animalul are nevoie de ajutor și poate oferi toate măsurile necesare pentru a atenua starea și a recupera animalul de companie..

Pisica se întinde pe spatele canapelei

 • dieta dezechilibrata;
 • scăderea imunității după patologii severe;
 • prezența infecțiilor parazitare;
 • tendință la reacții alergice;
 • perioada de recuperare după operație;
 • deteriorarea pielii.

După infecție, parazitul începe să se înmulțească rapid, hrănindu-se cu celulele foliculilor de păr și cu glandele sebacee. Cu demodicoză severă, căpușa intră în limfă și se răspândește cu ea în tot corpul, ceea ce agravează în continuare evoluția bolii.

Grupuri cu risc

Cel mai adesea, demodicoza se dezvoltă la pisicile cu un statut imunitar slab: la pisicile sub vârsta de un an și la persoanele în vârstă. Veterinarii observă că există o predispoziție a rasei la această patologie, care este demonstrată de pisicile birmane și siameze..

Animalele de companie care comunică activ cu animalele fără stăpân sunt mai susceptibile de a se infecta. Acest lucru se datorează faptului că transmiterea căpușelor poate avea loc chiar și de la o pisică care nu prezintă simptome de demodicoză..

Demodex nu parazitează pielea umană, așa că proprietarul nu ar trebui să se teamă de infecția unui animal de companie.

Simptome

Principalele simptome depind de forma în care se manifestă patologia. Există două opțiuni pentru flux:

 • Localizat. Zonele afectate nu sunt extinse, în total nu sunt mai mult de cinci.
 • Generalizat. Cu această formă, focarele sunt mari, există mai mult de șase dintre ele. Întregul corp poate fi adesea afectat.

În absența tratamentului, forma localizată de demodicoză, în timp, se transformă adesea în generalizată.

Simptomele se dezvoltă treptat, rata manifestării lor depinde de caracteristicile individuale ale corpului pisicii și de nivelul de imunitate. În stadiile incipiente, acarienii se înmulțesc în epidermă lângă ochi, pe și în jurul urechilor, pe frunte și în jurul gurii. În primul rând, în aceste zone apar zone roz, pe care se dezvoltă mici umflături, care ies deasupra pielii. Ele apar în punctele de distrugere a celulelor epiteliale de către demodexuri. Dimensiunea acestor tuberculi este de 3-5 mm. De-a lungul timpului, acestea cresc, devin mai grele, atunci când sunt apăsate, un ihor sau lichid verzui iese din ele. După câteva săptămâni sau luni, la nivelul scalpului apar pete chele, care cresc încet. Suprafața lor poate deveni solzoasă și descuamată..

Aceste simptome determină un anumit comportament al pisicii: ea caută în mod constant să lingă zonele deteriorate, în timp ce înghite multă lână, ceea ce provoacă tulburări digestive și vărsături. Datorită linsului constant, zonele hiperemice se îmbibă, o infecție fungică sau bacteriană se poate alătura acestora.

În ultimele etape, animalul devine rapid chel, haina devine rară și nu are loc năvală normală. Simptomele se agravează cu o reacție alergică la prezența unei căpușe.

Diagnostic

Proprietarul poate presupune doar prezența demdecozei la un animal de companie, dar numai un medic veterinar calificat o poate confirma, deci este necesar să contactați un animal bolnav într-o clinică veterinară. Medicul va evalua toate simptomele și va prescrie un examen care va asigura tratamentul corect în viitor..

Diagnosticul demodicozei constă în efectuarea unor astfel de analize:

 • Răzuire pentru microscopie. Deoarece Demodex este foarte mic (aproximativ 0,3 mm lungime), acesta poate fi văzut doar la microscop. Răzuirea se face în locurile în care se acumulează cel mai probabil acarieni - lângă urechi. Uneori, această analiză se repetă de mai multe ori cu un interval de câteva zile, deoarece agentul patogen nu poate fi întotdeauna detectat prima dată..
 • Analiza scaunului. Demodex poate fi găsit în fecale la acele animale care ling ling activ zonele dureroase.
 • Biopsie cutanată.
 • Tricogramă de lână.

Cu o severitate puternică a simptomelor demodicozei, este prescris un examen extins, care include următoarele teste suplimentare:

 • analiza generală a sângelui;
 • determinarea virusurilor leucemice;
 • identificarea virusului imunodeficienței etc..

Dacă există alte pisici în casă care sunt asimptomatice, acestea ar trebui, de asemenea, să fie diagnosticate..

Tratament

Tratamentul demodicozei se efectuează în două direcții principale:

 • eliminarea agentului patogen și eliminarea simptomelor;
 • refacerea imunității și apărarea corpului animalului.

Efectuarea tratamentului acasă fără consultarea unui medic veterinar pune în pericol viața, deoarece medicamentele care vizează combaterea căpușei sunt foarte toxice, iar utilizarea lor intenționată, care nu ține seama de caracteristicile animalului de companie, poate nu numai să submineze sănătatea, ci și să ducă la moartea animalului.

Dintre medicamentele sistemice pentru combaterea demodicozei, se aleg cel mai adesea medicamente pe bază de amirtrază, ivermectină și avesectină, care, în unele cazuri, sunt administrate pisicii sub formă de tablete și, uneori, administrate intramuscular. Pentru a reduce rapid simptomele și tratamentul eficient, medicamentele locale sunt adăugate la medicamentele sistemice: unguente sau emulsii care conțin insecticide sintetice.

În plus față de medicamentele care vizează distrugerea demodicozei, este prescrisă o gamă întreagă de măsuri:

 • administrarea de hepatoprotectori care asigură eliminarea sigură a toxinelor conținute în insecticide;
 • curățarea zilnică a zonelor pentru animale de companie;
 • dezinfectarea vaselor și a locurilor de dormit ale animalului;
 • baie periodică cu șampon antifungic sau antibacterian;
 • ungerea zonelor afectate cu ulei de cătină sau pihtoină;
 • numirea imunostimulantelor și a preparatelor de vitamine și minerale;
 • în cazul unui curs complicat, se efectuează tratamentul cu antibiotice.

În momentul tratamentului, trebuie acordată o atenție specială nutriției: dieta ar trebui să fie formată din alimente ușor digerabile, bogate în proteine. Mulți medici veterinari din această perioadă recomandă trecerea la alimente hipoalergenice de înaltă calitate..

Tratamentul demodicozei durează cel puțin patru săptămâni, dar uneori durează mult mai mult decât această perioadă. Este imposibil să ne concentrăm asupra absenței simptomelor, deoarece ouăle rămân în viață după ce căpușele adulte mor. Dacă opriți tratamentul înainte de timp, în curând va apărea un al doilea val al bolii, care va fi și mai dificil de rezolvat..

Medicul veterinar controlează procesul de terapie. Pentru a face acest lucru, el prescrie o microscopie repetată a materialului preluat de pe piele, o dată pe lună. După ce trei teste arată absența agentului patogen, tratamentul poate fi considerat complet. Dacă nu se efectuează teste de control, atunci sunt de așteptat recăderi multiple ale demodicozei..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Râia demodectică la pisici: simptome și tratament