Icter la pisici: semne și îngrijirea unui animal bolnav

Icterul este o schimbare a culorii gingiilor și a țesuturilor. Acest lucru se datorează concentrației ridicate de bilirubină, un pigment biliar. Se formează în organism în timpul procesării normale a hemoglobinei din celulele roșii din sânge (globule roșii). După cum ne amintim, servește la transportarea oxigenului către celulele și țesuturile corpului. Dacă hemoglobina este utilizată într-un ritm accelerat, are loc o acumulare rapidă de bilirubină în organism. Cauza cumulului său poate fi, de asemenea, o boală care previne cumva eliberarea unei substanțe în mediul extern. Astăzi vom vorbi despre pericolul icterului la pisici și despre ce ar trebui să facă proprietarii dacă este detectat. În primul rând, ar trebui să știți despre manifestările clinice ale patologiei..

Semne clinice

Iată principalele simptome care pot indica icter incipient sau alte probleme hepatice:

 • Vărsături.
 • Diaree.
 • Letargie (comă).
 • Febra intermitentă și persistentă.
 • Durere abdominală.
 • Pierderea poftei de mâncare (anorexie).
 • Paloare.
 • Toate membranele mucoase vizibile devin gălbuie.
 • Urina arată ca un suc de portocale, iar fecalele, dimpotrivă, iau forma plastilinei albicioase.
 • Creșterea urinării și creșterea volumului zilnic total de urină.
 • Creșterea setei (polidipsie).
 • În cazurile avansate, se remarcă tulburări mentale grave ale animalului: pisica poate deveni inadecvată, agresivă sau complet apatică.
 • Pierdere în greutate.
 • Sângerări interne (în special la pisici cu boli hepatice avansate).

Principalii factori predispozanți

 • Boli, toxine, medicamente, al căror efect secundar poate fi distrugerea globulelor roșii.
 • Transfuzia de sânge a unui grup incompatibil (în condițiile noastre, acest motiv este rar).
 • Infecții virale și bacteriene.
 • În cazuri extrem de rare, patologiile sistemului hematopoietic, în care numărul de eritrocite și volumul de hemoglobină procesată cresc brusc.
 • Inflamarea ficatului (hepatită), ruptura vezicii biliare. În acest din urmă caz, de obicei totul se termină cu moartea..
 • Tumori care comprimă căile biliare (icter obstructiv la pisici).
 • Ficat gras (lipidoză hepatică).
 • Leziuni extinse ale țesutului hepatic (de exemplu, din cauza toxinelor).
 • Tulburări în secreția și excreția bilirubinei, precum și alte cauze ale celor de mai sus.

Diagnostic

Medicul veterinar ar trebui să vă intervieveze în detaliu și apoi să efectueze toate testele necesare de la animalul dumneavoastră. Testele de laborator de rutină sugerează următoarele: complete analiza sângelui, inclusiv biochimie, testarea urinei. În unele cazuri, trebuie făcută o biopsie hepatică. Aceste teste vor oferi informații foarte valoroase pentru stabilirea unui diagnostic inițial. Verificarea biochimiei sângelui va arăta starea sistemului hematopoietic și alți parametri, va diagnostica anemia severă, infecțiile parazitare din sânge și va detecta în timp util tulburările de coagulare. În plus, este incredibil de valoros în sensul că vă permite să identificați patologiile asociate cu sinteza enzimelor hepatice..

Desigur, testarea sângelui nu este singura metodă valoroasă. Razele X pot ajuta la determinarea structurii și dimensiunii ficatului sau splinei. Veterinarul va vedea tumori, o splină mărită și, în unele cazuri, prezența corpurilor străine. Examinarea cu ultrasunete este și mai importantă, deoarece vă permite să evaluați în detaliu structura ficatului: așa diferă icterul parenchimatic la pisici de obstrucția căilor biliare. Aceeași metodă permite diferențierea tumorii de chisturi etiologia parazită.

Activități terapeutice

Tratamentul depinde în principal de cauza principală și este foarte individualizat. Dacă boala primară este sever avansată sau starea pisicii este aproape critică, este posibil să fie necesară spitalizarea. În cazurile mai ușoare, este prescris un produs alimentar de rezervă, ale cărui componente nu dau o sarcină suplimentară asupra ficatului. Vitaminele și preparatele care conțin fier sunt adesea folosite (deoarece ficatul trebuie tratat). Dacă cauza patologiei este o tumoare sau un chist care stoarce căile biliare, este puțin probabil că va fi posibil să se facă fără o operație chirurgicală complexă. În clinicile veterinare occidentale pentru icter, transfuziile de sânge sunt, de asemenea, practicate în mod constant, dar în condițiile noastre acest lucru se întâmplă mult mai rar, deoarece nu există bănci de sânge centralizate pentru animale.

Prognoza și îngrijirea animalelor bolnave

Prognosticul acestei boli depinde în principal de cauza principală și de tratamentul propus. Cu toate acestea, o dietă adecvată, medicamente în timp util, odihnă și supravegherea medicului veterinar vă vor ajuta pisica să-și revină destul de repede la sănătatea invalidă. Nu administrați medicamente sau modificați doza fără aprobarea medicului veterinar. Acest lucru este valabil mai ales pentru analgezice, care în condiții normale pot fi toxice pentru ficat și, în acest caz, pot duce în general la moartea animalului. Apropo, cum să tratezi icterul? Numai un medic veterinar ar trebui să se gândească la acest lucru, deoarece intervenția dvs. se poate încheia foarte trist!

Pisicile cu insuficiență hepatică au nevoie de îngrijire atentă de la proprietari, deoarece starea lor este extrem de dificilă. Poate fi necesară îngrijirea veterinară de urgență în orice moment al zilei sau al nopții. Dacă observați semne de deteriorare, sunați imediat la un specialist. Acest lucru este valabil mai ales atunci când urina sau scaunul animalului de companie își schimbă culoarea dramatic. Acest lucru indică o deteriorare accentuată a stării pisicii. De exemplu, vezica biliară ar putea exploda: dacă nu duceți imediat animalul la clinică, totul se va termina foarte rău!

Trebuie remarcat faptul că, în majoritatea cazurilor, recuperarea completă nu poate fi realizată. Consecințele rămân pentru totdeauna. Prin urmare, alimentația dietetică a unei pisici după icter este extrem de importantă. Cum este caracterizat? Cu conținut scăzut de grăsimi, echilibrat în toate mineralele și vitaminele esențiale ... Pur și simplu, crescătorii fără experiență ar fi mai bine să cumpere alimente speciale pentru pisici cu insuficiență renală. Dacă nu aveți această oportunitate, asigurați-vă că consultați un medic veterinar care poate elabora o dietă profesională și echilibrată pentru animalul dvs. de companie bolnav..

Preocupările proprietarilor: cât de justificate sunt acestea??

Unii crescători sunt de părere că icterul pisicii este contagios pentru oameni. Cât de justificat este acest punct de vedere? În principiu, nu are nimic de-a face cu realitatea. Repetăm ​​încă o dată că icterul în sine este doar un simptom al bolii de bază. Da, puteți prinde viermi de la o pisică, dar în mod specific, paraziții ficatului felin nu sunt periculoși pentru oameni. Nici tumorile și alte patologii ale ficatului sau splinei nu vă vor trece. Deci, de ce a apărut o credință atât de stupidă, dar răspândită?

E simplu. Unii oameni cred că această patologie este transmisă oamenilor, prin asocierea cu hepatita A, B și C, care sunt la fel pentru oameni. Icterul felin nu prezintă niciun pericol pentru sănătatea ta și a copiilor tăi! Desigur, acest lucru nu elimină necesitatea de a monitoriza starea animalului de companie, deoarece unele boli care sunt fatale pentru pisici sunt infecțioase pentru oameni. Noroc pentru tine și pisica ta pe drumul spre depășirea icterului.!

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Icter la pisici: semne și îngrijirea unui animal bolnav