Volvulus la pisici: simptome și tratament

Niciun animal nu este asigurat împotriva volvulusului. Acest lucru se poate întâmpla chiar și la pisica cu cel mai îngrijitor proprietar, care monitorizează îndeaproape sănătatea animalului de companie și face tot posibilul pentru a menține animalul activ și bine. Prin urmare, ar trebui să cunoașteți simptomele și semnele acestei afecțiuni periculoase, precum și să înțelegeți ce trebuie făcut în această situație și ce tratament este necesar pentru a ajuta în mod eficient animalul de companie..

Deoarece toate simptomele din timpul volvulului se dezvoltă suficient de repede, provocând o deteriorare accentuată a stării, care se termină adesea prin moartea animalului de companie, trebuie să puteți recunoaște și să răspundeți rapid la o astfel de patologie..

Pisică cu capul roșu

Obstrucția intestinală este adesea confundată cu volvulus, dar acestea sunt condiții complet diferite. Obstrucția apare din cauza închiderii fantei intestinale, care, cu diferite grade de probabilitate, poate afecta alimentarea cu sânge. Cu volvulus, se garantează că intestinul își pierde accesul la sânge, ceea ce în scurt timp provoacă necroză tisulară.

Dacă artera principală este complet prinsă, atunci moartea epiteliului neted are loc în câteva minute. Ischemia provoacă inflamații abdominale rapide și peritonită.

Factori provocatori

Veterinarii nu pot numi un motiv fără echivoc pentru care o pisică are această afecțiune. Dar se cunosc factori care cresc riscul de volvulus:

 • apariția unei tumori maligne în sistemul digestiv sau în organele situate în cavitatea abdominală;
 • activitate fizică activă imediat după o masă grea;
 • influențe mecanice (stoarcere, impact, vătămare);
 • tulburări endocrine care determină o elasticitate crescută a ligamentelor;
 • blocarea și blocarea corpurilor străine în intestin;
 • diverse patologii ale tractului gastro-intestinal (tumori, infecții, inflamații);
 • invazii helmintice în stadii avansate.

Următoarele categorii sunt mai expuse riscului decât alte pisici:

 • Animale foarte vechi, în care procesele patologice se dezvoltă mai des și elasticitatea ligamentelor este afectată.
 • Pisoi și tineri cu vârsta de până la 1 an. În primul rând, au organe foarte fragile ale sistemului digestiv, în al doilea rând, sunt excesiv de curioși și pot înghiți diverse obiecte, iar în al treilea rând, sunt foarte activi și mănâncă adesea prea mult, ceea ce cauzează pericolul de volvul intestinal..

Pisoi miau

Simptome

Volvulus este întotdeauna însoțit de dureri severe, deci este suficient de ușor să observați că ceva nu este în regulă cu animalul dvs. de companie. Principalele semne ale acestei afecțiuni sunt:

 • Miau plângător, care poate fi slab sau poate suna ca un plâns.
 • Schimbări necaracteristice în comportament. O pisică poate fi apatică și poate căuta singurătatea fără a răspunde la numele ei și nu dorește să se ascundă sau poate alerga în mod constant în încercarea de a găsi un loc confortabil sau de a atrage atenția.
 • O pisică își pierde cel mai adesea pofta de mâncare, refuzând chiar și alimentele sale preferate, deoarece după fiecare masă, își înrăutățește sănătatea.
 • Vărsături frecvente sau dorință de a vărsa. Impuritățile din sânge sunt adesea observate în vărsături.
 • Pisica nu permite atingerea peretelui abdominal, deoarece acest lucru agravează durerea. De obicei, un animal de companie blând, atunci când încearcă să simtă burta, este capabil să zgârie sau să muște proprietarul.
 • Este dureros pentru animal să calce pe membrele posterioare, astfel încât să poată trage picioarele posterioare atunci când se mișcă.
 • Burtica se umfla si devine tare.
 • Formarea gazelor crește foarte mult, din cauza căreia se aude un bubuit puternic în intestine. Pisica se poate rostogoli pe podea pentru a scăpa de excesul de gaz.
 • Lipsa mișcărilor intestinale. Acest simptom însoțește constipația și obstrucția intestinală și volvulus, dar în ultimul caz, animalul nu poate merge la toaletă pentru o perioadă lungă de timp. Stagnarea maselor alimentare determină o intoxicație ascuțită a întregului organism, astfel încât temperatura corpului crește cel mai adesea.
 • Există o deshidratare severă, astfel încât animalul de companie pierde rapid în greutate, nasul se usucă și ochii devin tulburi.

Pisica ghimbir se întinde pe o parte

Cele mai severe simptome care indică gravitatea situației sunt șocul și pierderea cunoștinței. În astfel de cazuri, numărul continuă câteva minute, deci este necesar să contactați imediat un specialist..

După ce ați găsit astfel de semne, este strict interzis să dați animalului de companie hrană sau laxative și medicamente pentru a opri vărsăturile. Astfel de acțiuni pot provoca rupturi intestinale și moarte rapidă..

Diagnostic

Un diagnostic complet și o determinare exactă a acestei patologii periculoase pot fi efectuate numai într-o clinică modernă. Este imposibil chiar și pentru un medic veterinar foarte experimentat și înalt calificat să detecteze volvulus acasă, el poate doar să își asume acest diagnostic și să trimită pisica la clinică pentru un diagnostic precis..

Dificultatea în diagnostic este că vărsăturile frecvente pot face dificilă obținerea datelor. Principalele metode de detectare a volvulusului sunt:

 • Radiografie folosind substanțe de contrast - săruri de bariu. Imaginea arată locul obstrucției, nivelul de lichid și fecale din intestin și localizarea buclelor.
 • Pentru a diferenția boala de o infecție intestinală, se efectuează o analiză bacteriologică a vărsăturilor și a fecalelor.
 • În majoritatea cazurilor, cauza exactă poate fi determinată numai în timpul operației. În clinicile veterinare echipate cu echipamentul necesar, acest lucru se realizează prin metoda laparoscopică cu deteriorări minime ale țesutului abdominal.

Dacă boala progresează rapid și pisica moare în timpul transportului la clinică, diagnosticul se face la autopsie.

Tratament

Singurul tratament pentru volvulus este intervenția chirurgicală. În timpul acestuia, medicul veterinar este capabil să evalueze cu exactitate gradul de deteriorare și să facă tot ce este necesar pentru a menține pisica în viață. În timpul operației, chirurgul readuce partea răsucită a intestinului la starea sa naturală și îndepărtează acele țesuturi care au suferit necroză.

Operația Volvulus la pisici

După operație, pisica nu poate mânca singură de ceva timp. Pentru servirea mâncării, alegeți una dintre cele două metode:

 • un tub elastic de latex este introdus prin nazofaringe, prin care nutrienții sunt furnizați stomacului;
 • se face o fistula artificială în burtă, prin care alimentele sunt alimentate direct în intestine.

După operație, pisica va trebui lăsată în clinică până când starea sa se stabilizează. După operație, se va efectua următorul tratament:

 • administrarea de antibiotice;
 • introducerea analgezicelor;
 • picurătoare cu soluții saline pentru deshidratare.

Pentru a restabili corpul animalului de companie pentru o anumită perioadă, va trebui să îi dați probiotice care să îmbunătățească digestia și să adere la o dietă specială blândă..

Restaurarea unui animal după volvulus este o sarcină lungă și dificilă pe care o poate face doar o persoană foarte responsabilă, iubitoare și grijulie..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Volvulus la pisici: simptome și tratament