Conjunctivita purulentă la pisici: cauze, semne, tratament

Conjunctiva este membrana mucoasă a ochiului. Împiedică uscarea ochiului și îi oferă un mediu umed constant. Conjunctivita este un proces când membrana mucoasă a ochiului este inflamată. Conjunctivita purulentă la pisici apare atunci când bacteriile patogene se înmulțesc pe conjunctivă, procesul este însoțit de eliberarea de puroi.

Cauze și semne ale bolii

Inflamația purulentă a membranei mucoase este posibilă numai cu o scădere a rezistenței sale biologice la microorganisme patogene. Lipsa vitaminei A - unul dintre motivele scăderii imunității. De asemenea, o încălcare a integrității membranei mucoase poate duce la conjunctivită purulentă. Deteriorarea mecanică poate fi cauzată de pătrunderea în ochi a unui bob de nisip, a unui bob sau a unui fir de iarbă..

În prima etapă, se dezvoltă inflamația catarală. Această etapă se caracterizează prin fotofobie, când pisica se ascunde în locuri lipsite de lumină. Apare umflarea pleoapelor, conjunctiva și globul ocular devin roșiatice. Există dureri severe.

Mai mult, apar simptome caracteristice inflamației purulente:

 1. Datorită microbierilor constante conjunctiva este roșu aprins, adesea sângerează, poate exista un amestec de sânge în exudat.
 2. Din colțul interior al ochiului curge constant albicioase sau gălbui puroi. Se acumulează pe pleoapa inferioară, gene, îngheață, formează cruste.
 3. Datorită iritării pielii sub colțul interior al ochiului apare umed eczemă, lipsesc părul.

Inflamația se poate răspândi la sclera sau conducte lacrimale. În cazurile severe, edemul scade, dar conjunctiva, din cauza stazei de sânge, capătă o nuanță albăstruie. Straturile superioare ale conjunctivei proeminente suferă necroză, ulcerate, cantitatea de puroi scade, dar devine mai groasă și mai galbenă.

Conjunctivita purulentă poate fi pusă pe baza semnelor clinice, cu toate acestea, pentru a afla agentul cauzal al bolii, puroiul trebuie trimis pentru examinare de laborator.

Tratamentul conjunctivitei purulente

După examinarea inițială, nu trebuie să ezitați, trebuie să începeți imediat tratamentul. Prognosticul pentru conjunctivita purulentă este de obicei precaut sau nefavorabil, deoarece inflamația se răspândește adesea la cornee, la ce duce pisicile pierderea vederii. Prin urmare, terapia trebuie începută cât mai curând posibil..

Tratamentul constă în terapie specifică și nespecifică (simptomatică).

Terapie specifică

Sarcina sa este de a distruge microorganismele patogene de pe suprafața conjunctivei. Pentru a suprima activitatea lor vitală, se recomandă utilizarea unei combinații de antibiotice și sulfa.

Deoarece soluțiile sub formă de picături sunt spălate rapid, se recomandă utilizarea antibioticelor sub formă de unguent. Se aplică cu un băț de sticlă special, în timp ce este mai bine să folosiți propriul instrument pentru fiecare ochi și să îl dezinfectați înainte de fiecare utilizare.

De obicei prescris furacilină la o concentrație de 1: 5000 (pentru o soluție apoasă) sau 1: 500 (pentru un unguent). În primele zile de boală, este de dorit să se utilizeze o emulsie de levomicetin. Pe lângă utilizarea externă, antibioticele sunt administrate și intramuscular..

Terapie nespecifică

Acesta are ca scop eliminarea simptomelor bolii, îndepărtarea puroiului din ochi. Pentru aceasta, ar trebui efectuate o serie de activități:

 • Aveți nevoie cât mai curând posibil îndepărtați crustele purulente de pe ochi. Acest lucru se poate face prin spălarea ochilor cu o soluție de furacilină, mușețel, ceai sau măceșe. Pentru a face acest lucru, se picură 2-3 picături dintr-o pipetă în fiecare ochi, procedura se efectuează la fiecare 3-4 ore.
 • Îmbunătățește întreținerea animalelor. Pentru a face acest lucru, fac curățarea umedă a camerei în fiecare zi folosind dezinfectanți. Toate camerele sunt ventilate de 2-3 ori pe zi. Ghiveciul pisicii se schimbă de 2 ori pe zi.
 • Îmbogățiți dieta cu vitamine, aditivi biologic activi pentru animale. În acest caz, schimbarea dietei trebuie convenită cu medicul veterinar. Un accent deosebit ar trebui pus pe vitamina A. Toate alimentele trebuie reîncălzite..

Prevenirea bolii

Perioada bolii este neplăcută atât pentru animal, cât și pentru proprietarul acestuia. Deoarece boala este infecțioasă, există pericol de infectare pentru alte animale de companie sau pentru oameni, copii.

Prin urmare, toți membrii gospodăriei trebuie să respecte următoarele reguli:

 1. Feriți-vă să vă aduceți animalul la față.
 2. Încercați să evitați curenții de aer, dar în același timp camerele trebuie să fie ventilate (în absența animalelor și a persoanelor de acolo).
 3. Consolidați imunitatea cu vitaminele.
 4. Antibioticele „preventive” sunt inacceptabile, ci, dimpotrivă, vor ucide sistemul imunitar.
 5. Curățați camera zilnic.
 6. Aveți grijă de propria igienă.

Dacă începeți tratamentul mai devreme, puteți evita complicațiile neplăcute în viitor. Și nu uitați, suntem responsabili pentru cei pe care i-am îmblânzit.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Conjunctivita purulentă la pisici: cauze, semne, tratament