Dificultăți de a urina la o pisică

Adesea, problemele de sănătate ale animalelor noastre de companie apar spontan și neașteptat. Și se întâmplă ca proprietarul să fie complet nepregătit pentru ei și nici măcar să nu știe din ce parte să se apropie de animalul bolnav. Dacă pisica dvs. nu poate merge puțin la toaletă - motivele și modul de a-l ajuta în această situație vor fi descrise astăzi în articolul nostru!

Boala urolitiaza

Urolitiaza, sau altfel urolitiaza, se caracterizează prin formarea de pietre, nisip și cristale de sare în vezica animalului. Cel mai adesea, medicii veterinari se ocupă exact de cristale (oxalați, urate, struvite, fosfați) și nisip. Aceste componente neobișnuite pentru corpul felin au un efect dăunător asupra pereților vezicii urinare și a canalelor urinare..

Prin rănirea țesuturilor organelor urinare, acestea determină prezența sângelui în urină. Iar acumularea lor în tractul urinar devine motivul pentru care urina pur și simplu nu poate trece liber. Drept urmare, pisica nu poate merge la toaletă..

Drept urmare, animalul are deseori îndemnuri dureroase la toaletă, dar toate încercările sale de a se goli sunt degeaba. Dacă există un blocaj complet în tractul urinar, pisica dvs. ar trebui să fie cateterizată urgent. Prin urmare, este, de asemenea, important să se monitorizeze dacă există cel puțin o cantitate de urină în litiera de gunoi sau dacă pisica este în pericol de ruptură a vezicii urinare. Urolitiaza afectează aproximativ 12% din totalul populației feline, în special animalele de companie care sunt supraponderale, sedentare și mănâncă prost, ar trebui să fie deosebit de precauți.

Urolitiaza apare, de regulă, în mod spontan, este imposibil să o prezicem. Principalele sale manifestări sunt:

  • dorință frecventă și nerezonabilă de a urina, incapacitate de a merge pe deplin la toaletă - polakiurie și strangurie;
  • urinare dureroasă - disurie;
  • prezența sângelui în urină - hematurie.

Un test general de sânge și urină, biochimie sanguină și ultrasunete va ajuta la confirmarea faptului că pisica are urolitiază. Dacă este posibil, se pot face radiografii abdominale.

Cistita

Cistita este o boală felină foarte neplăcută, este dificil de vindecat și reapare adesea. Se caracterizează printr-un proces inflamator al membranei mucoase a vezicii urinare. Apropo, membrana mucoasă a vezicii urinare este deja sub stres constant. Într-adevăr, pe măsură ce se umple cu urină, se întinde treptat și, după ce merge la toaletă, se contractă din nou.

Cistita nu se manifestă întotdeauna imediat. Din păcate, animalele noastre de companie nu ne pot spune că ceva nu este în regulă cu sănătatea lor. Primele manifestări ale cistitei pot fi frecvente dorința de a folosi toaleta, durere în abdomen și perineu, sete.

Mai mult, simptomele apar mai clar și mai colorat:

  • animalul vizitează toaleta din ce în ce mai des, în timp ce din cauza durerii severe poate țipa și miauna;
  • o pisică poate defeca peste o oală mică și poate face o băltoacă chiar și în locul greșit;
  • urina pare întunecată, poate avea incluziuni străine sub formă de sânge sau puroi și un miros înțepător specific;
  • după ce a vizitat toaleta, a experimentat un disconfort evident, pisica își trage nefiresc picioarele din spate;
  • burta animalului de companie este dureroasă și strânsă.

Cistita se caracterizează prin evoluția acută și cronică a bolii. În cistita cronică, exacerbările apar periodic, în restul timpului pisica nu arată bolnavă. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă deloc că nu trebuie să-ți tratezi animalul. De asemenea, în funcție de cauză, rezultând cistită, poate fi bacteriană, indusă de struvit și idiopatică.

Cistita bacteriană

Pisica dvs. va fi diagnosticată cu cistită bacteriană dacă o infecție este cauza mucoasei vezicii urinare. În majoritatea cazurilor, o astfel de infecție poate fi stafilococ sau E. coli, care intră în uretra datorită apropierii sale de anus. Cistita bacteriană este mai frecventă la pisicile în vârstă. Dacă infecția deteriorează vasele de sânge care acoperă pereții interiori ai vezicii urinare, atunci cistita va fi, de asemenea, hemoragică..

Următorul videoclip ilustrează în mod clar suferința unei pisici, pentru care mersul la toaletă este o problemă reală..

Cistita indusă de struvită

Cistita cu acest nume apare datorită prezenței unei cantități mici de cristale în vezica pisicii pe un fundal cu densitate mare de urină. Pentru a putea distinge cistita indusă de struvit de urolitiază, trebuie făcută o analiză a urinei. Și, de asemenea, cu ultrasunete, care va confirma absența pietrelor în vezică. Cistita indusă de struvită poate fi debutul urolitiazei. La urma urmei, cristalele de struvit au toate șansele de a „crește” în pietre suficient de mari.

Cistita idiopatică

Aproximativ 75% din toate bolile sistemului urinar la pisici sunt cauzate de cistita idiopatică. Simptomatologia acestei boli este similară cu cea a urolitiazei sau a cistitei. Aproape imediat, proprietarul observă că animalul său nu poate merge la toaletă pe unul mic. Cu toate acestea, diferența este că urina nu conține sare, nisip și chiar mai multe pietre..

Pentru a exclude alte boli ale vezicii urinare, caracterizate prin obstrucție, adesea, pe lângă ultrasunete, se face și o radiografie a organelor abdominale. Prin urmare, diagnosticul de cistită idiopatică pe fondul polakiuriei și hematuriei se face atunci când sunt excluse toate celelalte cauze posibile..

Animalele tinere sunt mai susceptibile la cistita idiopatică, apare spontan și, așa cum li se poate parea multora, fără niciun motiv. În prezent, stresul este recunoscut ca fiind principala cauză a unei perturbări atât de grave în activitatea sistemului urinar, fără un motiv aparent. Animalul poate reacționa astfel la o mișcare, la orice schimbare de mediu, la comunicarea cu oamenii neplăcută pentru el și la multe altele. Prin urmare, atunci când diagnosticați cistita idiopatică, este foarte important să faceți o evaluare calitativă a factorilor de stres..

Cum ajut o pisică?

Veți fi de mare ajutor pentru pisica dvs. dacă îl aduceți la veterinar la timp. De foarte multe ori, dacă este dificil pentru o pisică să urineze, este urgent necesară plasarea unui cateter pentru a scurge urina acumulată. În plus, se efectuează o serie de teste și ultrasunete, care vor ajuta la stabilirea diagnosticului corect și la ajustarea tratamentului. De obicei, primul lucru de făcut este să oferi pisicii tale o schimbare în dietă. Dieta corectivă specială va ajuta la dizolvarea pietrelor și a nisipului în urină.

În aproape toate cazurile de mai sus, terapia cu antibiotice se efectuează, cu excepția cistitei idiopatice, când tratamentul se poate limita la dietă și antidepresive. Și pregătește-te pentru faptul că tratamentul tuturor afecțiunilor în care pisica nu poate face pipi este un proces lung, epuizant, atât pentru tine, cât și pentru animal..

Video „Cistita la pisici”

Revizuirea noastră a bolilor extrem de neplăcute ale animalelor noastre de companie se încheie cu un videoclip în care medicul veterinar își împărtășește cunoștințele despre cistita bolii!

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Dificultăți de a urina la o pisică