Vicasol pentru pisici: descriere și metode de aplicare

Una dintre patologiile familiare omului din cea mai profundă antichitate este sângerarea. De îndată ce strămoșii noștri îndepărtați au învățat să ofere ei înșiși primul ajutor pentru hemoragii, au început să ajute animalele domesticite. Astăzi, abordarea tratamentului sângerării și a cauzelor acestora este mult mai largă, deoarece, pe lângă pansamente și vată, sunt utilizate medicamente pentru aceasta. Acestea includ Vikasol pentru pisici.

Caracteristicile medicamentului

Acesta este numele soluției sau formei de tabletă a vitaminei K obișnuite, mai bine cunoscută sub numele de „filochinonă”. Nu întâmplător am acordat atât de multă atenție sângerărilor la începutul articolului: această substanță este unul dintre factorii cheie de coagulare. În cazul în care corpul pisicii nu are deloc această vitamină sau conținutul său este aproape de extrem de scăzut, coagularea normală a sângelui devine imposibilă, animalul poate muri chiar și din cauza rănilor și tăieturilor minore..

În general, această substanță este un fel de „mister”, deoarece multe dintre funcțiile filochinonei nu au fost încă studiate în mod corespunzător. Desigur, am mers puțin prea departe, subliniind sângerarea cu lipsa acestei vitamine: există astfel de cazuri, dar sunt destul de rare. Acest lucru se datorează atât prevalenței pe scară largă a „K” în alimente, cât și nevoii relativ mici pentru aceasta. Dar nu ar trebui să subestimați nici această vitamină. Nu întâmplător doi oameni de știință au primit premiul Nobel pentru descoperirea sa (1943, danezul Henrik Dam și americanul Doisy).

Atenţie! Astăzi, știința a stabilit că fără filochinonă, sinteza proteinelor cheie de care organismul are nevoie pentru desfășurarea normală a procesului de coagulare a sângelui este imposibilă. Relativ recent, oamenii de știință au aflat că aceeași vitamină este responsabilă de „consistența” sângelui.

Dar această conexiune nu este valoroasă doar pentru asta! A doua descoperire, pentru care oamenii de știință au primit, de asemenea, recunoașterea universală, este necesitatea vitaminei K pentru transportul nutrienților în țesuturi. Orice probleme legate de producția de filochinone sunt pline nu atât de sângerări, cât de patologii ale țesutului osos și cartilajului! Atunci când le lipsește nutriția, sunt posibile procese necrotice și distrofice..

În cele din urmă, aceeași substanță este implicată activ în metabolismul ficatului, care este deosebit de important în caz de otrăvire, inclusiv săruri de metale grele.

Simptome de deficit de vitamina K și indicații de utilizare

Sunt destul de severe, dar se dezvoltă treptat. Deci, va fi suficient timp pentru a observa manifestările clinice:

  • Cu biochimia sângelui, poate fi detectată o lipsă de protrombină. Este o proteină esențială implicată în procesul de coagulare. Dacă cantitatea de proteine ​​scade la 15-20% din nivelul normal, pisica poate muri în orice moment din cauza sângerărilor interne masive..
  • Datorită rolului serios al vitaminei K în metabolism, atunci când aceasta lipsește sau este slab absorbită, se observă epuizarea progresivă.
  • Bolile persistente ale ficatului, în special colelitiaza și colecistita cronică, pot determina, de asemenea, un diagnostic cu experiență să se gândească la problemele cu filochinona..

Trebuie avut în vedere faptul că, cu utilizarea prelungită a antibioticelor și a medicamentelor din grupul sulfonamidic, există și probleme cu sinteza protrombinei, cauzate, printre altele, de distrugerea vitaminei K.

Deci, când merită să-i dai pisicii Vikasol? În primul rând, cu siguranță nu va interfera cu recuperarea animalelor după leziuni grave, în special răni, precum și cu cele din perioada de recuperare după bolile infecțioase. Vikasol este indicat în special pentru acele pisici care au avut un fel de infecție parazitară în sânge!

În al doilea rând, este extrem de necesar în caz de otrăvire cu aproape toate tipurile de otrăvuri pentru șobolani, deoarece acestea provoacă sângerări interne severe, blocând doar funcția coagulării sângelui. Indirect, acest medicament este necesar pentru ICD (adică urolitiaza). Desigur, filochinona în sine nu va dizolva pietrele, dar va reduce semnificativ riscul de deces sau anemie din cauza pierderilor constante de sânge rezultate din vătămarea sistemului urinar..

Important! Există cazuri în care pisicile au fost diagnosticate cu un deficit de vitamina K ... cu abuzul de cârnați de usturoi! În cazul în care vă place să vă „răsfățați” animalul de companie, amintiți-vă că acest produs (și, de asemenea, usturoiul, desigur) conține substanțe care distrug filochinona.

Având în vedere toate cele de mai sus, vitamina K este extrem de necesară pentru pisicile supuse tratamentului cu antibiotice pentru orice boală. Desigur, atunci când se utilizează sulfonamide, Vikasol pentru animale nu va fi de asemenea inutil..

Mod de administrare și dozare

Cel mai bine este ca proprietarii de pisici să utilizeze tablete, deoarece utilizarea lor simplă nu necesită abilități veterinare sau medicale. Fiecare pastilă conține 15 mg de ingredient activ. Sunt necesare 1-2 mg per kilogram de greutate vie. Pur și simplu, pisica medie are nevoie de o pastilă. Frecvența utilizării și durata tratamentului trebuie stabilite de medicul veterinar. De regulă, durata terapiei este de la 3 la 5 zile..

Un mililitru de soluție conține 10 mg de ingredient activ. Medicamentul este uleios și, prin urmare, înainte de utilizare, trebuie încălzit la o temperatură de aproximativ 37 de grade. Medicamentul se administrează intramuscular. Odată cu utilizarea simultană a antibioticelor, trebuie avut în vedere faptul că eficiența asimilării medicamentului scade. Poate că doza trebuie mărită ușor, dar acest lucru necesită consultarea unui medic veterinar.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Vicasol pentru pisici: descriere și metode de aplicare