Hrana uscată este dăunătoare pentru pisici?

Dezbaterea asupra faptului dacă hrana uscată este dăunătoare pentru pisici se desfășoară de zeci de ani. În ciuda răspândirii poveștilor despre cât de dureros mor animalele după ce au mâncat numai pelete uscate timp de câțiva ani, gama de alimente gata preparate este în creștere. Așadar, merită să îi oferiți animalelor de companie mâncare potențial periculoasă sau poveștile răspândite pe internet nu sunt altceva decât un mit?

Pisica mănâncă alimente uscate

Alimentele uscate gata preparate sunt atractive tocmai pentru că conțin toate vitaminele, mineralele, oligoelementele necesare. Unora li se poate părea că peletele sunt doar măcinate și subproduse puternic comprimate. Dar furajele de înaltă calitate (de obicei sunt denumite clasa super-premium) sunt făcute din carne complet naturală, care este uscată și măcinată în pulbere. Legumele uscate, ierburile, cerealele și leguminoasele sunt utilizate în mod obișnuit ca aditivi suplimentari. Dar alimentele bugetare de la producătorii fără scrupule pot consta în:

 • măruntaie;
 • arome;
 • potențatori de aromă;
 • cereale ieftine fără gluten.

Mulți medici veterinari care colectează statistici spun că mii de pisici care mănâncă alimente uscate de înaltă calitate trăiesc o viață plină și sănătoasă. La fel ca mii de pisici care au mâncat conserve de calitate scăzută sau ceea ce a rămas „de la masă” al proprietarilor, au suferit de boli ale tractului gastro-intestinal, vezicii urinare.

Important! Citind recenziile negative ale medicilor veterinari despre mâncarea uscată, trebuie să înțelegeți că în majoritatea cazurilor sunt menite mărcile bugetare..

De fapt, pisicile sănătoase acceptă atât mâncarea conservată, cât și cea uscată (presupunând că principalele ingrediente sunt la fel de calitative).

Boli asociate consumului de alimente uscate

Mitul potrivit căruia hrana uscată pentru pisici este foarte dăunătoare a apărut din cauza unui număr mare de comorbidități. Uneori este necesară îngrijirea veterinară chiar și pentru acele animale de companie care au fost hrănite cu pelete de înaltă calitate de câțiva ani. Următoarele boli sunt cel mai adesea detectate la pisici:

 • insuficiență renală cronică;
 • pietre sau nisip în vezică;
 • Diabet;
 • obezitate.

Pisică foarte grasă

Dar, în majoritatea cazurilor, problemele de mai sus nu apar din cauza furajului în sine, ci din cauza aportului insuficient de apă. Faptul este că conservele gata preparate în sine conțin o cantitate destul de mare de lichid. Chiar dacă pisica nu are acces la un băutor, nu este nevoie să vă temeți de deshidratare severă. Dar când folosește chiar și pelete de înaltă calitate, animalul va avea nevoie în mod constant de apă. Dacă nu oferiți acces constant la un bol de băut, atunci riscul de a dezvolta bolile de mai sus va crește de mai multe ori..

Sfat! Dacă s-a decis transferarea pisicii la nutriție granulară, atunci este imperativ să achiziționați un băutor automat sau să furnizați în mod independent animalului apă cu o rată de 200 ml. 5 kilograme de greutate pe zi. Pe vreme caldă, este necesar să creșteți rata cu aproximativ 30%.

Relația furajului peletat cu bolile dentare

Susținătorii alimentelor uscate promovează în mod activ mitul conform căruia granulele tari sunt esențiale pentru curățarea zilnică a dinților pisicilor. Cu toate acestea, medicii veterinari spun că procentul de animale care mănâncă conserve și suferă de probleme dentare nu este mult mai mare decât cei care mănâncă doar pelete uscate. Faptul este că pisicile sunt carnivore și dinții lor sunt concepuți pentru a rupe mâncarea, nu pentru a o mesteca bine. Prin urmare, majoritatea granulelor sunt pur și simplu înghițite sau zdrobite de molari..

Pisica mănâncă alimente uscate

Consumul regulat de pelete ieftine cu o cantitate mare de carbohidrați în compoziție duce la formarea unui film amidon în gura pisicii. Dacă nu spălați în mod regulat dinții animalului de companie, atunci reproducerea activă a bacteriilor va începe sub film, plină de dezvoltarea cariilor și chiar a gingivitei.

Interesant de știut! Alimentele uscate etichetate „pentru sănătatea dentară și a gingiilor” vor ajuta cu adevărat la prevenirea problemelor dentare. Dar igienizarea nu este asociată cu structura solidă a granulelor, ci cu o cantitate redusă de carbohidrați și prezența polifosfaților în compoziție.

Opiniile medicilor veterinari asupra alimentelor uscate

Majoritatea medicilor sunt de acord că alimentele conservate lichide ieftine, alimentele naturale dezechilibrate și alimentele uscate la prețuri la fel de nocive pentru pisici. Dar granulele super-premium pot fi administrate unui animal de companie timp de mulți ani fără teama de orice complicații (cu condiția respectării regimului de băut). Nu este necesar să reduceți costul alimentelor pentru animale de companie. La urma urmei, banii economisiți pe dieta zilnică trebuie de obicei cheltuiți pentru tratamentul bolilor dobândite. Dacă nu există nicio oportunitate materială de a achiziționa alimente premium, atunci este mai bine să acordați o atenție maximă organizării unei diete din produse naturale.

Pisică de ghimbir târâtă după carne

Recomandări de hrănire

Medicii veterinari recomandă respectarea unor reguli atunci când hrănesc pisicile cu alimente uscate, astfel încât să nu dăuneze sănătății animalului:

 1. Puteți amesteca alimente uscate și umede, dar numai de la un singur producător.
 2. Este recomandabil să alegeți și să respectați una dintre opțiunile alimentare: numai mâncare uscată, mâncare umedă, amestecarea acestora, combinarea alimentelor industriale și a gătit-vă, etc. Principalul lucru este să nu schimbați opțiunea des, deoarece corpul se obișnuiește cu ea, îmbunătățește producția de enzime și este dificil să treacă la alimente noi.

Dacă proprietarul a decis să gătească pisica de unul singur, atunci mâncarea nu ar trebui să conțină oase, organele crude ar trebui tratate cu apă clocotită, laptele și peștele ar trebui să fie reduse în dietă sau eliminate complet, precum și carne grasă.

Fapt! Mâncarea gătită acasă conform tuturor regulilor prelungește viața animalului de companie cu 30%.

Pisica se întinde pe covor

Cum se calculează de câte ori pe zi să hrănească o pisică și de câtă hrană are nevoie? Merită să respectați următoarea ordine:

 1. O pisică adultă este hrănită de 2 ori pe zi.
 2. Dacă pisica este însărcinată, atunci numărul meselor crește la 4-6.
 3. Dacă animalul de companie mănâncă alimente umede sau alimente naturale, atunci cantitatea de apă se calculează după cum urmează: de la 20 la 30 ml pentru fiecare kilogram de greutate. Dacă dieta constă din alimente uscate, atunci cifra rezultată se înmulțește cu 3.
 4. Pisica trebuie hrănită pe zi pe baza următoarei formule: 30-60 g pe 1 kg de greutate.
 5. Pisica ar trebui să aibă timp să mănânce porția dată în 15-20 de minute, după care ar trebui îndepărtată. Dacă animalul tău mănâncă încet și leneș, este un semnal de mâncare excesivă..

Interesant! Pisicilor nu le place ca mustățile să atingă marginea castronului. Prin urmare, cana lor de apă trebuie să fie suficient de largă.

Atunci când alegeți mâncare uscată, trebuie să vă concentrați asupra compoziției indicate pe ambalaj. Producătorul produce cele mai bune furaje din carne de pește și pește de ocean. Producătorii de furaje ieftine „păcătuiesc” cu coloranți și arome în compoziția produsului, concepute pentru a-l face atractiv pentru animale.

Pisica mănâncă alimente uscate

Alimentele care nu conțin fibre vegetale pot fi dăunătoare sănătății pisicilor. Și, deși în natură pisicile carnivore mănâncă doar carne, în stomacul victimelor găsesc o cantitate suficientă de fibre vegetale procesate necesare pentru asimilarea alimentelor. Prin urmare, în alimentația industrială, trebuie să căutați și fibre vegetale..

Ar trebui să se acorde preferință fluxurilor din segmentele mediu, premium și super premium. Acestea pot fi găsite în Royal Canin, Hills, Innova, Acana, Eukanuba și alte mărci. Este important să alegeți mâncarea potrivită în funcție de vârstă, sănătatea animalului și stilul de viață. Asigurați-vă că verificați data de expirare tipărită pe ambalaj..

Din ce mâncare din diferite clase este făcută cu adevărat: video

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Hrana uscată este dăunătoare pentru pisici?