Cum văd pisicile lumea?

Când pisica ta deschide ochii
Soarele va intra în ele ca printr-o fereastră
Când pisica ta închide ochii,
Lumina soarelui va rămâne în pisică.
Nu este de mirare în întunericul nopții, spun ei,

Ochii pisicii parcă arde doi sori!
Anatoly Movshovich
Ochii pisicii țin un mare secret și sunt plini de înțelepciunea veacurilor: două pietre strălucitoare, atât de atractive, adorabile și puțin înfricoșătoare. În orice moment, oamenii erau interesați de felul în care pisicile văd lumea prin cele mai subțiri fante ale elevilor? Știu să distingă culorile? Nu știm încă toate secretele, dar am reușit să dezvăluim câteva secrete.
În cele mai vechi timpuri, oamenii atribuiau pisicilor abilități magice, observând forma neobișnuită a pupilei ochilor prădători. Se credea că pisicile văd fantome și pot privi prin straturi de realitate, prezicând viitorul și citind trecutul. În Rusia antică, ei credeau că pacea domnește numai în casa în care pisica este prietenoasă cu brownie. Desigur, nu a existat nicio îndoială dacă pisicile au văzut brownies. Și pentru a ne împrieteni cu două creaturi capricioase, a fost necesar să adăpostim o pisică, a cărei culoare a hainei este similară cu cea a părului unuia dintre membrii familiei. Nici egiptenii nu s-au îndoit dacă pisicile vedeau fantome și erau siguri că aceste animale puteau conversa cu zeitatea pentru a blestema sau a lăuda persoana „lor”. Chiar și astăzi, mulți oameni cred că pisicile văd fantome, pot comunica cu forțele lumii și pot prezice probleme..

Elevii neobișnuiți

O pisică este un prădător nocturn capabil să vadă obiecte într-o astfel de lumină încât o persoană pare să fie neagră. Lumina lunii și chiar reflexia unei stele este suficientă pentru ca vânătorul cu mustață să vadă prada. Aflând de ce pisicile văd în întuneric, oamenii de știință au identificat rolul pupilelor verticale ale pisicilor domestice. S-a dovedit că această formă a pupilei în timpul zilei protejează mai bine ochii sensibili la lumină. Ochii umani sunt mai puțin sensibili și, prin urmare, pupila rotundă obișnuită este „suficientă” pentru noi. Dar putem vedea mai bine în lumină puternică. Și întrucât pisicile văd în întuneric minunat, au trebuit să sacrifice viziunea în timpul zilei - într-o după-amiază însorită, o pisică vede obiecte puțin neclare, indistincte.
Și care este viziunea pisicilor uriașe? Noapte sau zi? La urma urmei, elevii unui leu, un ghepard sau un tigru nu formează fante verticale. Se pare că felinele mari nu sunt cu adevărat prădători nocturni, deși uneori sunt activi noaptea. Etologii cred că leoparzii, tigrii și leii sunt vânătorii tipici de zi care, dacă se dorește, ies la vânătoare noaptea, de exemplu, dacă este prea cald în timpul zilei..

Strălucire misterioasă

Multă vreme, zoologii nu și-au putut da seama de ce pisicile văd în întuneric. Hipersensibilitatea la lumină a explicat parțial această capacitate. Dar la urma urmei, pisicile mari sălbatice navighează bine și noaptea, iar pupilele lor sunt de formă rotundă. Oamenii de știință au presupus că tigrii și alte pisici mari navighează în întuneric doar prin miros și auz, dar ulterior s-a dovedit că noaptea văd de șase ori mai bine decât oamenii. Cum văd pisicile lumea, învăluită în întunericul nopții, a devenit clar relativ recent: pe peretele din spate al retinei ochiului pisicii se află o „oglindă” tapetum lucidum. În întuneric, pupila unei pisici devine imensă - o suprafață mare absoarbe mai multă lumină. Odată ajuns pe retină, lumina se reflectă din „oglindă” și revine la terminațiile nervoase. Datorită capacității de reflexie a „oglinzii”, ochii pisicii strălucesc în întuneric noaptea și în fotografii. Acest pâlpâire i-a înspăimântat mult timp pe oamenii superstițioși, făcându-i să se întrebe dacă pisicile văd fantome, dacă știu să privească în viitor și dacă au puteri magice..

Concentrarea

Care este viziunea pisicilor în comparație cu viziunea noastră? Se pare că nu există atât de multe diferențe fundamentale. La fel ca oamenii, viziunea unei pisici este binoculară. Vânătorul cu mustăți vede lumea în trei dimensiuni, estimează perfect distanța față de obiect și conturul acestuia. Dar există o serie de particularități: pisicile văd mai bine obiectele în mișcare, determinând locația unui șoarece înghețat nu vizual, ci cu ajutorul mirosului și auzului. În plus, prădătorii cu mustață disting prost obiectele la o distanță mai mare de șase metri și acele obiecte care se află chiar sub nas (în acest din urmă caz, mustață, miros și ajutor auditiv).

Paleta de culori

Înainte, pisicile vedeau în alb și negru fără a percepe alte tonuri. Din fericire pentru pisică, acest lucru nu este cazul. Pentru ca o imagine să apară în fața ochilor, lumina trebuie să treacă prin terminațiile nervoase care trimit semnale către creier. Aceste terminații nervoase se numesc conuri și tije. Conurile sunt responsabile pentru percepția culorii, iar tijele sunt responsabile pentru percepția luminii..
Există trei tipuri de conuri în ochiul uman, datorită cărora vedem lumea în toate culorile sale. Există multe conuri în ochiul pisicii care sunt responsabile pentru decodarea culorilor albastre și verzi, dar aproape nu există conuri care să fie sensibile la nuanțele roșii. Atunci ce culori văd pisicile? Dragii cu mustață cu greu văd diferența dintre galben, roșu, verde și portocaliu. Violetul, cianul și albastrul sunt percepute ca o altă culoare.
După cum se spune într-o vorbă populară, toate pisicile sunt gri noaptea. Într-adevăr, pe întuneric, o persoană nu prinde bine nuanțele de culoare, văzând doar contururi cenușii ale obiectelor din jur. Ce culori văd pisicile în întuneric? O noapte mohorâtă pictează o lume cenușie și felină. Dar prietenele cu mustață ale lunii disting de mai multe ori mai multe nuanțe de gri datorită receptorilor nervoși - bastoane. În ochiul unei pisici, există de șase ori mai multe lansete pe con decât în ​​ochii unei persoane!

Viziunea și unele aspecte ale comportamentului

Când un animal de companie este speriat, agitat sau jucăuș, pupilele sale se dilată până la limită pe măsură ce pisica încearcă să vadă mai bine pericolul sau prada. Într-o stare de furie sau furie, o pisică încrezătoare se concentrează asupra inamicului, îngustându-și pupilele cât mai mult posibil.
Unele pisici atacă oglinzile, sărind dintr-un colț sau strecurându-se pe membrele îndoite. Pisica, înspăimântată de reflecție, se mișcă, își arcuie spatele într-un arc, șuieră, își înfundă mustățile și își apasă urechile. Ce văd pisicile în oglindă? La fel ca și noi - reflecția noastră. Dar pisicile sunt incapabile să înțeleagă că se văd pe sine. De regulă, în timp, o pisică se liniștește și uită de un dușman imaginar, deoarece nici auzul, nici mirosul, nici atingerea nu îi dau semnale de pericol..
Pisicile văd televizorul, adică imaginea de pe ecran? Majoritatea oamenilor de știință cred că pisicile văd pâlpâire și observă ocazional obiecte doar dacă se mișcă rapid. Se crede că pisica este incapabilă să înțeleagă ce se întâmplă. Cu toate acestea, mulți proprietari observă că pisicile lor adoră să urmărească emisiuni despre animale (apropo, există filme realizate special pentru pisici). Interesant este că „cinefilii” cu mustață urmăresc zborul păsărilor sau vânătorii de tigri, chiar dacă sunetul este oprit. Merită să schimbați canalul - pisica, pierzând interesul, pleacă sau merge la culcare. Prin urmare, pentru unii oameni de știință, problema percepției pisicii asupra imaginii de pe ecran rămâne deschisă..
Și, în cele din urmă, cel mai interesant lucru: cum îi văd pisicile pe oameni? Cum ne arătăm animalelor noastre de companie? Pe baza celor de mai sus, putem concluziona: o pisică vede o persoană așa cum este, dar într-o schemă de culori diferită. Dacă proprietarul se află în colțul îndepărtat al camerei, animalul de companie distinge clar conturul figurii. Dar o față de aproape este puțin văzută, dar o pisică miroase o persoană dragă și nicio imagine nu îi poate aduce mai multă plăcere.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum văd pisicile lumea?