Cum să obișnuiești rapid o pisică sau un pisoi cu un post de zgârieturi: metode de creștere în funcție de vârstă

Creșterea pisicilor 28.02.2018 4,6 mii 3,1 mii 8 minute 7

Adesea cu aspectul unei pisici în casă, interiorul se deteriorează rapid din cauza tapetului decojit și a mobilierului zgâriat. De fapt, ascuțirea ghearelor este necesară din punct de vedere fiziologic pentru orice pisică. Cel mai bun mod de a proteja nervii proprietarului este un stâlp de zgâriere, un dispozitiv special cu ajutorul căruia pisica îndepărtează stratul cornos al plăcii unghiei. Pentru a obișnui o pisică cu aceasta, este necesar să se țină seama de vârsta animalului de companie și de preferințele sale individuale..

1 Necesitatea unui post de zgâriere

Placa de unghii la pisici crește foarte repede, astfel încât animalul are o nevoie naturală de a îndepărta stratul superior exfoliat.

În sălbăticie, pisica își macină ghearele pe copaci sau pe asfalt, acasă - pe toate obiectele din jur. Nu ar trebui să-l certați pe animalul de companie pentru acest lucru: este suficient să-i oferiți un post de zgâriere - iar problema va fi rezolvată de la sine.

2 Caracteristici de antrenare a pisicilor de diferite vârste la un post de zgâriere

Pentru a-ți prezenta animalul de companie unui nou obiect pentru el, trebuie să gătești deliciul său preferat și să aștepți momentul potrivit. Când animalul dorește să ascuțească ghearele, trebuie să îl mutați pe stâlpul de zgâriere, să luați cu grijă piciorul și să îl țineți de-a lungul suprafeței dispozitivului. Când gheara prinde materialul, pisica va înțelege scopul draperiei și va începe fericit să ascuțească ghearele. Atunci trebuie să-l laudați cu siguranță și să-l încurajați cu un tratament. Repetați astfel de manipulări de 3-4 ori pe zi..

Această metodă de antrenament este foarte eficientă, deoarece ajută la obținerea rezultatului dorit într-un total de 15 minute.. Pisoii sub vârsta de 1 an se obișnuiesc cu noua adaptare în mod rapid. Adulții sunt mai greu de instruit, deoarece s-au obișnuit deja cu permisivitatea. Cu abordarea corectă, este foarte posibil să corectezi comportamentul, doar că va dura mai mult timp.

2.1 Bebeluși 1,5 luni

Merită să vă pregătiți imediat pentru faptul că nu va funcționa pentru a obișnui rapid un animal care a fost înțărcat de la mama sa la o vârstă atât de fragedă cu un draperie: este obișnuit ca un bebeluș să-și ascuțească ghearele pe tot ce cade sub labă. Odată cu înaintarea în vârstă, el va înțelege ce se poate face și ce nu se poate face și va folosi stâlpul de zgâriere în scopul său..

Cunoașterea unui dispozitiv extraordinar ar trebui să înceapă într-un mod jucăuș. Este imposibil să forțezi și să pedepsești un bebeluș - datorită vârstei sale mici, el nu își va înțelege vina. Se recomandă să procedați după cum urmează:

 1. 1. Implicați pisoiul în joc fără a vă concentra asupra noului subiect. Mutați neobservat de animal mai aproape de draperie.
 2. 2. Luați jucăria preferată pentru animalele de companie sau doar o crenguță și țineți-o de-a lungul stâlpului de zgâriere, fixând obiectul deasupra.
 3. 3. Copilul va dori cu siguranță să-l prindă și să urce pe draperie sau doar să se agațe de ea cu gheare.
 4. 4. Repetați aceiași pași, apoi părăsiți camera și lăsați animalul să examineze singur jucăria.

Cu siguranță ar trebui să acordați atenție fixării obiectului: acesta trebuie să fie stabil. Acest lucru va evita posibile vătămări. În plus, structura oscilantă nu prezintă niciun interes pentru pisici, deoarece acestea își ascuțesc ghearele doar pe obiectele staționare..

Deoarece animalele de companie la 1,5 luni sunt foarte pasionați de joacă, se recomandă achiziționarea de stâlpi cu jucării suspendate la diferite înălțimi. Acest lucru crește probabilitatea ca pisoiul să devină rapid interesat de subiect și în curând va începe să-l folosească în scopul propus..

Bebelușul poate fi atras de stâlpul de zgâriere cu jucării suspendate

2.2 Pisoi la 2 luni

Animalul de companie la 2 luni are o dispoziție încăpățânată. El poate aranja provocări proprietarului pentru a-i observa reacția. De exemplu, nu răspunde la o poreclă, ci ascundeți-vă sub un fotoliu și urmăriți cu atenție cum proprietarul aleargă în jurul apartamentului și se uită în toate crăpăturile în căutarea unui fugar. Dacă pedepsești un pisoi pentru că i-a ascuțit ghearele pe mobilă, acesta va zgâria în mod deliberat toate obiectele în fața proprietarului. În acest caz, ar trebui să aveți răbdare și să ignorați provocările micului fars.

Prima cunoștință cu stâlpul de zgâriere ar trebui să înceapă cu metoda descrisă la începutul secțiunii: luați laba unei pisici și treceți-o peste suprafață. Dacă această metodă nu a funcționat, după un timp trebuie să aplicați o altă tactică:

 1. 1. Când un pisoi începe în mod demonstrativ să-și ascuțească ghearele într-un loc greșit, trebuie, ignorând comportamentul său, să mergeți la postul de zgâriere.
 2. 2. Examinați în mod independent obiectul cu curiozitate nedisimulată, zgâriați suprafața cu unghiile.
 3. 3. După un timp, părăsiți camera.

Proprietarul poate fi sigur că în tot acest timp pisoiul își urmărea cu atenție fiecare gest și, după ce a plecat, a mers să verifice ce era atât de interesat de persoană. Dacă nu impuneți un post de zgâriere, animalul de companie se va asigura în mod independent de atractivitatea și beneficiile unui astfel de obiect ciudat..

La vârsta de 2-2,5 luni, animalele sunt mai atrase de stâlpii orizontali, pe care vă puteți culca. Atunci când alegeți un corp de iluminat, se recomandă să acordați preferință modelelor de pardoseală cu o formă ușor curbată.

Figura 2

Pisicuțele adoră draperiile curbate, deoarece se pot odihni pe ele..

2.3 Pisoi la 4 luni

La 4 luni, pisoiul este deja o personalitate complet independentă. Nu îi plac provocările și, cu o educație adecvată, ascultă de proprietar, așa că nu va fi dificil să-l obișnuiești cu un post de zgârieturi. Un animal ascultător deja după prima cunoaștere a subiectului își înțelege scopul și începe să-l exploateze activ.

Dacă, în momentul cumpărării unui draperie, pisica are un loc preferat pentru o procedură de igienă, pe care o preferă, este permis să-l certeze. Când animalul de companie începe să-și ascuțească ghearele pe mobilier sau tapet, trebuie să-i faci o remarcă. Trebuie să vorbești strict, poți amenința cu degetul, astfel încât pisica să simtă remușcări și să înțeleagă că acest lucru nu se poate face. Forța fizică nu poate fi folosită, deoarece animalul poate fi fie înspăimântat, fie poartă o ranchiună împotriva proprietarului și se poate enerva.

Puteți atrage atenția asupra unui obiect nou cu ajutorul valerienei sau a catnipului, stropind câteva picături pe suprafață. Mirosind o aromă plăcută, animalul va începe să caute sursa și astfel investighează independent draperia.

2.4 Pisica adultă

Când animalul a reușit deja să se obișnuiască cu permisivitatea, va fi necesar să o reeducăm. La început, pisica nu va înțelege de ce ieri a fost posibil să-și ascuțească ghearele pe toate obiectele din jur, dar astăzi este imposibil. Pentru ca relația cu animalul să nu meargă complet, trebuie să vă luați timp și să încercați să atrageți atenția maximă asupra postului de zgâriere.

Se recomandă luarea în considerare a sfaturilor zoopsihologilor:

 1. 1. Așezați draperia în cel mai preferat loc pentru pisică. Dacă își ascuțește ghearele pe tapet, atașați ferm structura la perete, dacă strica canapeaua, blocați zona cu un stâlp masiv de zgâriere. Dacă există mai multe astfel de locuri, instalați mai multe structuri simultan și apoi lăsați una care îi va plăcea pisicii cel mai mult..
 2. 2. Baricadați cât mai mult posibil și restricționați accesul animalului de companie în locuri vechi. Pentru ca pisica să nu le poată găsi rapid sau fizic să nu poată ajunge la ele, se recomandă rearanjarea mobilierului din apartament.
 3. 3. Presărați un nou post de zgâriere cu valeriană sau catnip și presărați locurile vechi cu un instrument special „Antigadin”. Spray-ul pe care îl puteți cumpăra de la magazinul de animale de companie miroase neplăcut pentru pisici și seamănă vag cu un odorizant. Dacă nu doriți să utilizați substanțe chimice, puteți împrăștia coji de portocale sau aplicați câteva picături de ulei esențial parfumat de citrice - un astfel de miros va speria cu siguranță pisica și îl va înțărca de ascuțirea ghearelor pe mobilă sau tapet.
  Poza 3

  Spray "Antigadin" - o modalitate excelentă de a înțărca o pisică din ascuțirea ghearelor pe mobilă

  Pentru fiecare utilizare a stâlpului de zgâriere, pisica trebuie să fie lăudată și încurajată cu un tratament. Dacă se încăpățânează să se supună și să-și ascuțească ghearele asupra obiectelor interioare, puteți aplica această metodă de luptă:

 • presărați apă dintr-o sticlă de pulverizare pe fața animalului de companie când începe să se joace;
 • bate din palme puternic deasupra capului sau scoate un sunet puternic, ascuțit, astfel încât pisica să se sperie și să distragă activitatea de la locul său greșit.

Pisicile sunt animale inteligente și inteligente, prin urmare, cu abordarea corectă, înțeleg rapid ce își dorește proprietarul de la ei. Obiceiurile stabilite pot fi eradicate în decurs de 1-3 luni, deci trebuie să aveți răbdare și să lucrați din greu pentru a termina ceea ce ați început. Aceasta este singura modalitate de a învăța o pisică să poată zgâria și de a salva mobilierul și pereții..

3 varietăți de stâlpi de zgâriere

Zgârierea posturilor variază în mărime, formă, textură și configurație. Atunci când alegeți, trebuie să acordați atenție parametrilor precum:

 • Siguranță;
 • durabilitate;
 • putere;
 • înălţime;
 • calitatea materialului.

Draperiile sunt realizate din carton, lemn, iută, sisal. Ultimul material este cel mai durabil. Este o fibră grosieră răsucită în frânghii.

Stâlpii de zgâriere sunt staționari și mobili, care la rândul lor sunt împărțiți în voluminoși și plati. Pentru a face alegerea dvs., este recomandat să vă familiarizați cu caracteristicile fiecăruia dintre ele..

Modelele staționare sunt montate pe perete, ceea ce este foarte convenabil din punct de vedere al economisirii spațiului. Avantajele semnificative includ costul redus, dezavantajele - incapacitatea de a rearanja stâlpul de zgâriere în alt loc.

Figura 4

Designul original al stâlpului de zgârietură de perete ocupă puțin spațiu și este "poftă" interior

Cele mai simple modele de pardoseală seamănă cu covoarele care sunt așezate pur și simplu pe podea. Structurile ușor curbate servesc și ca loc de relaxare. Structurile volumetrice sunt prezentate:

 • un stâlp de zgâriere sub forma unei coloane;
 • cu o canapea sus;
 • complexe pe mai multe niveluri cu tuneluri, pasarele și un loc de odihnă.
  Figura 5

  Stâlp de zgâriere pe podea - cel mai popular model

  Avantajul unor astfel de modele este că sunt mai atractive pentru animalul de companie, deoarece animalul are capacitatea de a antrena mușchii corpului. Accesoriile sub formă de jucării suspendate vă permit să atrageți rapid atenția pisicii asupra unui obiect nou și să deveniți locul principal pentru joacă și divertisment. Dezavantajele includ costul relativ ridicat.

  Imaginea 6

  Postul de zgâriere pe mai multe niveluri devine un loc preferat pentru odihnă și divertisment pentru animale de companie

Stâlpii orizontali masivi din lemn sunt o alegere ideală pentru rasele mari de animale: pisici Maine Coons, pisici siberiene și bengale. Acestea vă permit să susțineți greutatea unui animal de companie mare și să semene cu un trunchi de copac cu o pisică, ceea ce este foarte important pentru rasele domesticite semi-sălbatice..

Pisicile Maine Coon adoră stâlpii stabili de zgâriere din lemn: de parcă ar sta pe o ramură de copac

4 Cum se alege draperia potrivită?

Împreună cu educația, alegerea unui post zgârietură joacă un rol important.

Dispozitivul trebuie să fie atractiv pentru animal, deci alegerea trebuie abordată în mod responsabil:

 1. 1. În primul rând, trebuie să studiezi preferințele pisicii și să cumperi un dispozitiv din materialul care îi place cel mai mult. Dacă animalul zgârie ușile interioare, alege un stâlp de carton sau din lemn, dacă strică mobilierul tapițat, alege un model învelit cu țesătură etc..
 2. 2. Acordați atenție poziției în care animalul de companie îi place să-și ascuțească ghearele. Modelele verticale de draperii sunt potrivite pentru cei cărora le place să zgârie canapele sau tapet, orizontale - pentru cei care nu sunt indiferenți la covoare sau covoare. Dacă animalul este activ, mobil și îi place să urce perdele, se recomandă achiziționarea unei structuri masive sub forma unui complex de joacă cu tuneluri, pasarele, o canapea, coloane cu diferite configurații.
 3. 3. Animalele de companie timide, temătoare și modeste apreciază foarte mult siguranța și trebuie să crească stima de sine. Pentru un animal atât de liniștit și rezervat, sunt potrivite construcțiile înalte cu un pat în partea de sus. Pisicile abisiniene și siameze au nevoie, de asemenea, de acces la punctul ridicat al camerei.
 4. 4. Este recomandabil ca pisoii mici să nu dobândească structuri prea înalte, astfel încât animalul să nu cadă de la o înălțime mare. Dimensiunea ideală este întreaga lungime a corpului pisicii, astfel încât să poată atinge punctul cel mai înalt al obiectului cu labele..
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum să obișnuiești rapid o pisică sau un pisoi cu un post de zgârieturi: metode de creștere în funcție de vârstă