Cum se tratează demodicoza la pisici?

Râia demodectică este o boală diagnosticată frecvent cauzată de căpușe la pisici. Bolile sunt cele mai sensibile la pisicile mici și persoanele în vârstă. Dar un animal de orice vârstă se poate îmbolnăvi. Tratamentul demodicozei la pisici la domiciliu va avea succes, dar numai dacă sunt urmate toate recomandările primite de la medicul veterinar.

Căpușele acestui gen sunt prezente în număr mic la fiecare pisică domestică și fac parte din grupul de paraziți oportunisti. Ele pot provoca reproducerea lor și dezvoltarea demodicozei:

 • conținut slab;
 • mâncare de proastă calitate;
 • deficit de vitamine E, A, B;
 • conținut scăzut de grăsimi în alimentele primite;
 • infecție cu viermi.

Soiuri și forme de demodicoză

Veterinarii disting trei tipuri de boli și două soiuri.

Tipuri de scabie felină

Există trei tipuri de demodicoză. aceasta:

 • Formă localizată. Boala se caracterizează printr-un curs ușor. Este cel mai frecvent observat la pisicile tinere sub 2 ani. Este însoțit de dezvoltarea următoarelor simptome: apariția pe suprafața pielii a solzilor uscați, câteva roșii focale care indică locul mușcăturii. Labele și spatele pisicilor sunt rareori afectate. Patologia este predispusă la auto-vindecare în decurs de una până la două luni de la debutul dezvoltării.
 • Demodicoză generalizată. Simptomatologia bolii este pronunțată. Pielea pisicii este puternic inflamată, pe ea apar pustule, răni sângerante etc. Botul, capul și gâtul sunt primele afectate. Spatele și picioarele sunt următoarele. Această formă de demodicoză se caracterizează printr-o dezvoltare rapidă: există o fuziune a focarelor patologice, însoțită de deteriorarea întregii suprafețe a pielii.
 • Tipul juvenil. Se dezvoltă ca urmare a unei predispoziții ereditare la demodicoză și este severă. Boala este deosebit de periculoasă pentru pisici, deoarece duce la distrugerea completă a apărării imune a animalului. Un prognostic favorabil este posibil numai cu un tratament precoce.

Soiuri de demodicoză

Există două tipuri de scabie felină.:

 • Demodicoză primară. Boala se dezvoltă pe fondul unei apărări imune slăbite. Introducerea unei căpușe are loc în zona glandelor sebacee și a foliculilor de păr. Zona mușcăturii este o umflătură dură, solzoasă. Când este presat pe suprafața sa, este eliberat un lichid alb, conținând o acumulare mare de ouă ale parazitului și deșeurile sale.
 • Demodicoză secundară. Patologia se formează pe fondul unei boli de piele existente.

Simptomele bolii, indiferent de tip - forma primară sau secundară de scabie a fost diagnosticată la pisică - sunt identice. Suprafața pielii din zona afectată devine dură și inegală, fisurile caracteristice sunt clar vizibile. Animalul emană un miros acru neplăcut.

Pisica pierde rapid în greutate pe măsură ce își pierde pofta de mâncare. Apar semne de epuizare. Se observă inflamația ganglionilor limfatici.

Simptome generale

Proprietarul poate determina în mod independent prezența demodicozei la pisica sa. Pentru a face acest lucru, este suficient să examinați animalul de companie, deoarece simptomele tipice se formează chiar la începutul dezvoltării patologiei.

Principalele semne ale demodicozei includ:

 • apariția unor zone mici înroșite pe suprafața pielii și a abceselor mici;
 • formarea crustelor caracteristice de la zgârieturi în zona afectată;
 • dezvoltarea mâncărimilor severe;
 • căderea părului, rezultând chelie completă a zonei pielii;
 • refuzul de a mânca;
 • formarea de fisuri, răni sângerante și edem în zona afectată;
 • slăbiciune și letargie a pisicii;
 • Noduli limfatici umflați.

O complicație a demodicozei este dezvoltarea bolilor organelor interne. În acest caz, semnele patologiilor concomitente se alătură tabloului clinic actual..

Diagnosticarea scabiei feline

Pentru a confirma demodicoza, este necesar un diagnostic diferențial. Următoarele boli au simptome similare:

 • pecingine;
 • foliculita de origine bacteriana;
 • pioderma;
 • ciuperca pielii;
 • dermatoza;
 • eczemă;
 • streptococoza.

Veterinarul preia celulele pielii din zonele afectate pentru analiză și le trimite pentru teste de laborator. Acest lucru ajută nu numai la detectarea prezenței unei căpușe, ci și la determinarea etapei dezvoltării sale actuale..

Dacă sunt detectați doar paraziți adulți la o pisică, putem vorbi exclusiv despre transport.

Tratamentul patologiei

Se recomandă tratarea demodicozei ușoare la pisici cu ajutorul șampoanelor specializate. Compoziția detergentului trebuie să includă clorhexidină sau peroxid de benzoil. Șampoanele „Doctor” și „Elite” s-au dovedit bine..

În timpul spălării, crustele formate, creșterile sunt îndepărtate de pe pielea animalului, zonele solzoase sunt curățate. După ce ați scăldat animalul de companie, trebuie să îl ștergeți ușor cu mișcări moi de ștergere. Se poate efectua un tratament local suplimentar cu o soluție de peroxid de hidrogen sau clorhexidină.

Apoi, este necesar să utilizați preparate medicinale sub formă de unguente, spray-uri sau geluri. Terapia demodicozei se efectuează folosind următoarele mijloace:

 • Unguent sulfuric;
 • Unguent cu aversectină;
 • Amidel (gel);
 • Acaromectina;
 • Perol;
 • Ivermek;
 • V-om vedea.

Medicamentele profesionale pentru tratamentul demodicozei pot fi utilizate numai conform instrucțiunilor unui medic veterinar și sub rezerva respectării stricte a instrucțiunilor atașate de producător.

Tratamentul rănilor sângerante caracteristice rânei demodectice severe se efectuează prin aplicarea soluțiilor de ulei - Tsipam, Amita, Mikodematsid, Ectodes. În cazul demodicozei, animalul nu poate evita mâncărimea, astfel încât pot fi recomandate antihistaminice pentru pisică..

Cu forma generalizată de demodicoză, terapia nu diferă de evoluția ușoară a patologiei. În plus, pisicii i se pot prescrie injecții intramusculare cu medicamentele „Cidectin” și „Dectomax”. Animalul va trebui să fie livrat la clinică, deoarece utilizarea lor independentă este interzisă.

În cazul unei infecții secundare și agravarea simptomelor, sunt prescrise medicamente din grupul de antibiotice - Amoxină, Amoxicilină, Betamox și altele. Rezultatul terapeutic maxim poate fi atins cu injecția intramusculară.

Fără greș, pisicii i se prescrie aportul de complexe vitamina-minerale și agenți imunomodulatori.

Dacă un animal bolnav este supus tratamentului pentru demodicoză acasă, trebuie respectate următoarele recomandări:

 • dezinfectați bine așternutul, patul pisicii;
 • izolează-l de alte animale de companie, deoarece căpușa se înmulțește rapid și răspândirea infecției parazitare nu poate fi evitată.

Puteți vindeca o pisică de demodicoză suplimentând terapia clasică cu rețete populare.

 • Ceai de mușețel. Pentru 200 ml de apă clocotită, se ia 1 lingură de produs uscat. Compoziția trebuie insistată timp de 2 ore. Prelucrarea pielii se efectuează o dată la două zile.
 • Infuzie alcoolică de calendula (disponibilă la farmacie). Utilizat pentru igienizarea locului: o dată la trei zile.
 • Kerosen. Se poate efectua un tratament unic al zonelor afectate (zone cu păr subțire).
 • Săpun de gudron de mesteacăn. Folosit pentru scăldatul unui animal de companie.

Metodele populare vor fi eficiente pentru un curs ușor de demodicoză. Dacă starea pisicii se agravează, tratamentul trebuie completat cu medicamente profesionale..

În cazul tratamentului selectat corespunzător și al respectării tuturor recomandărilor, primele rezultate pozitive vor fi vizibile după câteva luni. Durata totală a cursului depinde de gradul de infecție al pisicii..

Acțiuni preventive

Prevenirea creșterii căpușelor este o sarcină rezolvabilă. Pentru a evita dezvoltarea demodicozei, pisica trebuie să facă toate vaccinările necesare. Medicamentul „Immunoparasitan” a primit recomandări bune: o injecție trebuie administrată la fiecare trei până la patru luni.

Pisica ar trebui să urmeze tratamente regulate pentru exoparaziți, care sunt purtători ai bolii.

Nu se poate realiza o vindecare completă a demodicozei, deoarece chiar și după eliminarea simptomelor patologice, pisica rămâne purtătoare. Recidiva poate apărea în orice moment cu apariția unui factor predispozant.

Pentru a preveni reapariția bolii, este important să monitorizați starea generală a animalului de companie și, dacă apar semne de disconfort, să primiți sfatul și asistența medicală. Pisica ar trebui să mănânce alimente de calitate care conțin toate vitaminele și mineralele de care are nevoie.

Proprietarul este, de asemenea, capabil să fie o sursă de infecție. O căpușă poate ajunge pe un animal din mâinile unei persoane. De aceea este atât de important să respectați regulile igienei personale și să vă spălați mâinile cu apă și săpun după ce ați vizitat strada..

Când apar primele semne de demodicoză, pisica trebuie prezentată medicului veterinar și tratamentul trebuie început.

Este posibilă infecția umană cu scabie felină?

Poți prinde demodicoza de la o pisică? Răspunsul este negativ. Un acarian care poate provoca scabie la pisici nu poate trăi pe pielea umană. O pisică bolnavă va fi periculoasă doar pentru semeni, dar nu și pentru oameni.

Manja demodectică este o boală complexă cu simptome severe. În absența terapiei, aceasta nu numai că complică viața pisicii, dar poate provoca și moartea animalului ca urmare a dezvoltării complicațiilor concomitente. De aceea, atunci când apar primele semne ale unei leziuni de căpușe, pisica trebuie prezentată medicului veterinar și începe să ia medicamentele selectate..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum se tratează demodicoza la pisici?